Моята Кошница
Продукти 0
Цена 0,00лв.


Apple обявиха iPad Air, iPad mini Retina, нови MacBook Pro и Mac Pro


28.октомври.2013 разглеждания: 714
Само няколко седмици след като Apple обяви новите iPhone 5S и iPhone 5C, Тим Кук и компания разкриха на специално изложение в Сан Францисо цяла плеяда от нови продукти. Напълно очаквано видяхме iPad mini с Retina Display, драстично обновен 9.7-инчов iPad, който се казва iPad Air, също както нови модели лаптопи MacBook Pro и ултра машината от бъдещето Mac Pro.
 

iPad Air

Петото поколение iPad е това, което постоянно изтичащите в Интернет снимки ни показваха през последните месеци. Промените тук са толкова радикални, че вече не става въпрос за "The New iPad" или iPad 5, а за нещо съвсем ново - iPad Air. Името не е никак случайно, новият таблет е 7.55 мм дебел, което го прави 20 процента по-тънък, спрямо предното поколение. При това теглото е снижено до едва 0.45 кг., което е близо 200 грама по-малко, спрямо iPad 4 и автоматично го превръща в най-лекия 9.7-инчов таблет на пазара.

Дизайна на "големия" iPad вече е идентичен с този на iPad mini - алуминиев гръб и лъскав метален обков, с екран 2048 x 1536 Retina Display. Предната FaceTime камера е същата, задната 5-мекапикселова също, но и двете са с по-добра производителност благодарение на новия процесор. Двойните микрофони пък, са изцяло нови за серията таблети на Apple.

Процесора е 64-bit A7, същия представен с iPhone 5S, заедно с M7 моушън процесора. По официални данни, макар теглото и размера да са намалени, издържливостта на батерията е запазена, т.е. 10 часа.

Другата голяма новина е, че iPad Air ще бъде достъпен без предварителни поръчки още от 1-ви ноември, при това в България и още десетки други държави. Моделите ще са 16GB, 32GB, 64GB и 128GB, във варианти с Wi-Fi или Wi-Fi плюс 3G. А цените ще са съответно 500, 600, 700 и 800 долара за Wi-Fi; 629, 729, 829 и 929 долара за Wi-Fi плюс 3G.

Цветовете ще са само два вида - бял/сребърен и космически сив/черен.
 

iPad mini с Retina Display

Откакто iPad mini дебютира миналата година, се превърна в същински успех за Apple. За съжаление, по-малкия iPad не получи Retina Display, но сега и това е коригирано.

И така, 7.9-инчовия iPad mini вече е с 2048 x 1536 екран и вече спокойно може да се конкурира с Nexus 7 на Google. Под шасито намираме същите А7 и М7 чипове, които повишават CPU производителността четири пъти, спрямо първия iPad mini, а графичните задачи са ускорени осем пъти, спрямо същия. И тук цветовете са единствено бял/сребърен и космически сив/черен, което разби слуховете за златен iPad mini. Живота на батерията също е запазен и остава 10 часа, въпреки осезаемо по-добрия екран.

iPad mini с Retina Display ще се продава на цена от 400 долара. А оригиналния iPad mini остава на пазара на цена от 300 долара (което е понижение от 30 долара, спрямо преди).

Apple не посочиха точна премиерна дата за новият iPad mini, но очакванията са да се появи на пазара до края на месец ноември.
 

Очаквано, Apple ъпгрейдната лаптопите си от висок клас с последното поколение Intel Haswell процесори, които както вече знаем са изключително енергийноефективни и благодарение на тях живота на батерията е удължен до 8 часа (при 13-инчовия модел) и 9 часа (при 15-инчовия модел). И MacBook Pro, и MacBook Pro с Retina Display, вече са налични на пазара, започвайки на цени от 1300 долара и 2000 долара, респективно.

13-инчовия MacBook Pro е станал също така по-лек и по-тънък, спрямо предшественика си - става въпрос за 1.57 кг. (с батерията) и дебелина от 1.8 см.

Благодарение на подобрената графична технология, сега всички MacBook Pro-та получават два пъти по-голяма 3D производителност при 45 процента по-бързи темпове. Новодопълнение са и 802.11ac WiFi и Thunderbolt 2 портовете.


Mac Pro

Още миналата година Apple обявиха второ поколение Mac Pro с цилиндричен дизайн, но сега получихме далеч повече детайли, както и ориентировъчна премиерна дата. Цената му ще започва от 3000 долара с 3.7GHz четириядрен Xeon E5, 12GB RAM (1866MHz DDR3 DRAM), двойна FirePro D300 видео карта на AMD и 256GB SSD.

Футуристичният звяр достига производителност от 7 терафлопа, което е достатъчно, за да се включат не един, а три 4K телевизора едновременно! Още по-впечатляващото е, че докато старият Mac Pro имаше осем вентилатора, новият има само един и е толкова тих, колкото Mac mini.

Mac Pro ще бъде асемблиран изцяло в САЩ и ще бъде достъпен на пазара по някое време през декември.
 

И малко цифри

- 9 милиона продадени iPhone 5S и iPhone 5C в първата седмица от премиерата.

- 200 милиона iOS устройства са ъпгрейднали към iOS 7 в първите 5 дни от пускането на ъпдейта.

- 20 милиона са слушателите на iTunes Radio.

- 1 млрд. песни са били изслушани.

- 1 000 000 приложения в App Store.

- 450 000 приложения поддържат iPad.

- 60 млрд. приложения са свалени от потребителите.

- 13 млрд. долара са изплатени на разработчиците на приложения.

- 170 милиона продадени iPad-и, откакто таблетите дебютираха в началото на 2010-та.Източник: www.pcworld.bg

Продължете с пазаруването
Вижте кошницата