Моята Кошница
Продукти 0
Цена 0,00лв.


Бъдещите лаптопи MacBook ще имат сензорни клавиатури


03.май.2014 разглеждания: 506


Само преди няколко дни ви разказахме за прототипна клавиатура на Microsoft, която позволява освен традиционно механично въвеждане на символи и боравене с жестове. Изглежда, че тази хибридна технология един ден ще стане неизменна спецификация на персоналните компютри, защото, както разбрахме днес, Apple също готвят нещо подобно.

Американското патентно ведомство публикува патент на Apple наречен "Мултифункционални механизми за клавиатури". В патента компанията обсъжда създаването на иновативни клавиши, всеки от които ще се състои от горна част, електронни вериги и други компоненти подобряващи функционалността му. Въпросните клавиши, следователно, ще се сдобият с различни функции, една от които е поддръжка на тъч управление.Тоест, прокарвайки ръката си по повърхността на клавиатурата на нашия бъдещ MacBook ще управляваме съдържанието на екрана по същия начин, по който бихме го управлявали със същото движение само че по тракпада. В документа на Apple са описани няколко примерни приложения на този жест. Така, например, прокарване на пръстите отдясно наляво по серия от клавиши ще отвори следващата страница от електронната книга, която четем на лаптопа.

Това, обаче, не е всичко. Клавишите, също така, ще поддържат технологията "haptic feedback", благодарение на която, натискайки един клавиш ще усещаме по-голямо съпротивление, клик или дори вибрация. Не на последно място, всеки клавиш ще бъде оборудван и с прозрачен слой добавен към горната част, който ще играе ролята на малък дисплей, показващ различна информация.

Целта на тази клавиатура е да направи излишно използването на мишка или самостоятелен тракпад. Но, както винаги, един патент не означава непременно обещание за реализиран продукт.
 


Източник: www.kaldata.com

Продължете с пазаруването
Вижте кошницата