Към съдържанието


Снимка

Aria следи теглото и мазнините на семейството


  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 lpa

lpa

    Потребител

  • Moderators
  • 28 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2014 - 12:13

x5mt.jpg
Електронната везна измерва здравето в домашни условия
Aria може да се ползва от цялото семейство за контрол на теглото и мазнините. Не забравяйте да стъпвате боси и със сухи крака.
 
На гърба на кантара се слагат батериите, които го захранват
 
Кантарът е практичен и стилен, като килограмите показва в предпочитаните мерни единици според желанието на потребителите.
 

В предишното издание на Hi Tech ви запознахме с американската компания Fitbit, собственост на Джеймс Парк и Ерик Фридман, произвеждаща устройството със същото име – Fitbit, което измерва нашата дневна и нощна активност. Малката джаджа проследява и предава дневните ни стъпки, минутите на силна активност, изминатото разстояние, изгорените калории, дори и качеството и продължителността на съня ни нощем. В най-общи линии измерва нашето здраве и чрез данните ние можем да следим нашата физическа активност и състояние. До този момент компанията произвеждаше само устройства от този вид, които следят физическата активност. Като че ли обаче един сегмент в измерването на здравето липсвашев кръга на Fitbit. Именно затова компанията пусна в серията си специалния кантар Aria WI-FI SMART SCALE, с който ще ви запознаем в този материал. Все повече хора водят застоял живот, което пряко се отразява на здравето им, а оттам и на килограмите. Движенията липсват, храната е предимно вредна. Натрупват се излишни килограми от неправилен хранителен и спортен режим или от прекомерен стрес. Рано или късно започваме да следим своето тегло и да се вълнуваме от всеки изчезнал или появил се килограм.

 

Повечето хора искат да намалят своето тегло, докато има и такива, които желаят да го увеличат с мускулна маса например. Затова Fitbit решава да продължи своята здравословна серия с професионалния си кантар   Aria. Електронна везна, която измерва не само теглото, но и мазнините в тялото, след което ги синхронизира директно с умния телефон или с компютъра, за да можем да следим резултатите си непрекъснато и да ги коригираме своевременно. Много важен момент при измерването на теглото е да се знае какво е процентното съотношение между мазнините и мускулите в нашето тяло. Някои хора тежат повече, отколкото е нужно, но имат тегло от чиста мускулна маса, което не е противопоказно. Други са по-слаби, но мазнините при тях са доста повече от нужното за техния организъм.Затова Fitbit залагат на Aria, която освен килограмите мери и мазнините, с което измества скъпоструващите професионални кантари, вършейки същата работа, но на достъпна цена.

 

На българския пазар Aria вече се предлага от дигитален център www.dice.bg. От „заровете“ (dice – зарове от англ., бел. авт.) обещават да осигурят всички продукти на компанията и дори ще пуснат промоция за празника на влюбените Свети Валентин  – 14% намаление.На първо време  Aria показва нашия индекс на телесната маса, популярно изобразяван с абревиатурата BMI. За използването му е достатъчно да знаем ръста и теглото си. В началото  въвеждаме ръста, а кантарът измерва килограмите, както и мазнините в тялото. За електронно замерване на мазнини Aria ползва специални електронни датчици за тъканен анализ. Те пропускат слаб токов импулс през кожата и отчитат времето за затваряне на веригата, както и съпротивлението на тока. Машината автоматично сравнява данните по даден стандарт/критерий и калкулира моментния състав на всички мазнини, който извежда на дисплея на кантара. Доста по-професионално ориентираните везни, които са и много скъпи, измерват още костна плътност, мазнините в различните части на тялото и редица други показатели.

 

Средностатистическият потребител трябва да знае само своя BMI, за да коригира начина си на живот, ако това е нужно. Кантарът може да се ползва от цялото семейство, тъй като помни различни потребителски профили. Достатъчно е само вие или член на семейството да стъпи бос върху него и кантарът сам ще разпознае профила на мерещия се, ще измери теглото и мазнините му и ще ги синхронизира с мобилния телефон или домашния компютърМашинката ползва WiFi и bluetooth връзка, чрез която се настройва и предава информация. Fitbit пък дава възможност да разглеждате данните онлайн във вашия профил и да следите процентното съотношение на мазнините спрямо мускулната маса по всяко време в прилежни таблици, като информацията се запазва на практика завинаги.

 

На външен вид кантарът е доста стилен, решен в бял или черен цвят. Зоната за стъпване е прецизно изчистена, за да бъде удобна и стилна, докато долната страна е с вълнообразен дизайн, който придава един по-мек и младежки вид на везната. Работи с четири батерии АА размер. Автоматично се задейства при стъпване, след което синхронизира данните и преминава отново в стендбай режим до следващото претегляне.

 

Когато стъпваме на кантара, краката трябва да са сухи. При мокри стъпала съпротивлението на токовите импулси ще е по-голямо и кантарът може да отчете грешни данни.  Aria е идеален инструмент, чрез който да следим ежедневно теглото си, без да се притесняваме от истинността на резултатите. Кантарът ще показва процента мазнини, който е различен, когато сме приемали повече или по-малко вода например. Лесно бихме се научили да разчитаме правилно данните, за да подобрим физическото и здравословното си състояние.

 

Особено ако тези данни се съчетаят с гривната за движение, която описахме в миналия брой. Въпреки всичко обаче не трябва да забравяме някои основни правила при работата ни с кантар. Не трябва да се мерим повече от веднъж на ден. Претеглянето трябва да става по едно и също време, най-добре сутрин след сън, когато организмът не е поел излишна храна и вода. Мястото, на което се поставя кантарът, трябва да е едно и също, за да сме сигурни в данните. И не трябва да забравяме, че колкото и да е професионален един кантар, не трябва да се предоверяваме на показанията му. Те винаги са много близки до истината, но трябва само да ни ориентират, за да коригираме начина си на живот.

 

Ревю:

Васил Койнарев
10.02.2014

www.dice.bg
0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни