Към съдържанието


Снимка

Литиево-йонни (полимерни) батерии и как функционират

Kак безопасно да използваме л

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 lpa

lpa

    Потребител

  • Moderators
  • 28 Мнения:

Публикувано 14 февруари 2014 - 12:55

ct9j.jpg

 

 

Напоследък темата за мобилните устройства и тяхното използване започва да става все по-актуална тема. Смартфоните замениха почти напълно обикновените GSM апарати, а таблетитезадминаха по продажби лаптопите. Конкуренцията при екраните отдавна е отвъд HD резолюцията, а  4G свързаността за ползване на широколентов Интернет в движение направи първите си стъпки. Напоследък мобилните технологии се развиват по-бързо отколкото средностатистическия потребител може да реагира, за да бъде винаги в крак с тях, но едно остава сравнително постоянно и то е максималното време за ползване на мобилното устройство. Прекрасно е да имаме връзка докато сме в движение с нашите приятели, роднини, колеги по месинджърите, да постнем нещо в социалните мрежи, да потърсим информация в Интернет, но всичко това се отразява много сериозно на батерията. Това е един проблем, който потребители по целия свят се опитват да решат, защото е невъзможно да бъдем истински мобилни ако трябва да сме близо до контакт, за да си заредим телефона или таблета.

 

dy3o.jpg

 

 

Решение на този проблем предлага иновативния Английски производител Veho UK (www.veho-world.com),който произвежда едни от най-красивите и практични външни батерииVeho Pebble, с които можете да заредите вашето мобилно устройство. Капацитета им започва от 2200 мАч и стига до 13 200 мАч (за сравнение батерията на iPhone е 1 500 мАч). Устройствата, които могат да се заредят с тях са телефони, смартфони, таблети, фотоапарати, екшън камери, музикални плеъри, електронни цигари и всякакви други устройства, които се зареждат през mini USB и micro USB, а с най-големия модел могат да се зареждат и лаптопи на 16V и 19V.
 

Зимата е един от най-красивите сезони и повечето от нас поемат към пистите и снежните пътеки. Интересно е обаче да отбележим, че именно зимата сме най-уязвими откъм използването на нашите мобилни устройства, защото студеното време намалява значително живота на всяка батерия. Няма нищо по-важно от това ако изпаднем в беда да можем да потърсим помощ и това да имаме работещ телефон и/или GPS е сред приоритетите.Следващият път, когато батерията ви ви изостави в най-неподходящия момент си спомнете, че има много лесно решение на този проблем.
 

Повече информация за литиево-йонните батерии:
 

Литиево-йонните полимерни батерии имат висока плътност на мощността, която осигурява минимално тегло и дълъг живот на батерията. Освен това можете да зареждате литиево-йонните полимерни батерии когато пожелаете, без да спазвате пълен цикъл на зареждане или разреждане.
 

Стандартно зареждане:
 

Повечето литиево-йонни полимерни батерии се зареждат до 80% от капацитета си с бързо зареждане, а след това превключват на бавно. Това са около два часа за зареждане до 80% от капацитета на iPod и още два до пълното му зареждане, при условие, че през това време не го ползвате. Литиево-йонните батерии могат да бъдат презареждани множество пъти, но по смисъла на цикъла на зареждане, не и безкрайно.
 

Цикъл на зареждане означава да се изразходва целият заряд на батерията, но не означава непременно едно зареждане. Например, слушате iPod-а си няколко часа, изразходвате батерията му наполовина и след това я зареждате докрай. Ако направите същото и на следващия ден, ще се брои за един цикъл на зареждане, а не два, така че завършването на цикъла може да отнеме няколко дни. Всеки път, в който завършите цикъл на зареждане, капацитетът на батерията намалява леко, но батериите на notebook, iPod и iPhone ще съхранят 80% от първоначалния си капацитет дори след множество цикли на зареждане. Както при другите презареждащи се батерии, в даден момент може да се наложи да смените своята батерия.
 

Горещо:
 

Ако ползвате своя iPod, iPhone, iPad или преносим компютър при температури над 35° C (95° F), може трайно да увредите капацитета на батерията си. Това означава, че батерията няма да захранва устройството толкова дълго след зареждане. Повредата може да стане още по-голяма, ако зареждате устройството при такива температури. Дори само да съхранявате батерията при високи температури, можете да я повредите необратимо.
 

Студено:
 

Може би ще откриете, че когато слушате iPod или ползвате iPhone или iPad при ниски температури, животът на батерията намалява. За разлика от последиците при високи температури, този ефект е временен. След като молекулите в батерията се затоплят, батерията ще възвърне предишния си капацитет.
 

Тренирайте машината си:
 

За да постигнат оптималните си показатели, литиево-йонните полимерни батерии трябва да се използват. Ако не използвате устройството си често, гледайте да правите пълен цикъл на зареждане поне веднъж месечно.
 

Не зареждайте твърде бързо:


Опасният зареждащ ток за литиево-йонни батерии е 2С (където С е капацитета на батерията)  или по-висок. Това означава - два пъти капацитета на батерията за един час. Ако батерията ви е с капацитет от 2200mAh, 2С е 4400mAh или 4.4 А. Този ток не трябва никога да бъде превишаван, нито за секунда. Безопасното зареждане е около 1С. По-малко не означава задължително по-добре обаче; Литиево-йонните батерии обичат да бъдат „тренирани” по време за презареждане. По-бавно зареждане няма да нарани батерията, но ще намали капацитета ѝ по-бързо с течение на времето.


Ако ги зареждате по-бързо те ще бъдат горещи на допир. Нормално е батерията да бъде топла, по време на зареждането, но не и гореща! Ако температурата ѝ достигне 120ºС тя официално се е превърнала в терорист и няма нищо, което можете да направите. За наша радост обаче, хората не могат да докосват нищо, което е над 60ºС, без да усетят сериозен „дискомфорт”. Така че ако все още батерията е нормална на допир, няма нужда да се паникьосвате, но трябва да изключите зарядното и да я махнете от там ако почувствате, че е гореща.

 

0hgv.jpg


Батериите на Veho може да закупите ТУКИзточник:
www.dice.bg
www.apple.bg
www.veho.bg


www.dice.bg
0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни