Към съдържанието


Снимка

Подробно ръководство за работа с iCloud

iCloud Apple

 • Моля, влезте в системата, за да отговорите
4 отговори към тази тема

#1 toniko

toniko

  Administrator

 • Administrators
 • 18 Мнения:

Публикувано 14 април 2014 - 02:37

  Дали го харесвате или не, iCloud е една съществена и голяма част от Apple и има много възможности, от които може да се възползвате. В това ръководство, ще видите как се настройва и работи iCloud, и положителните страни, които предлага.

 

    Какво е iCloud?

 

3126zom.jpg

 

iCloud e "облачна" услуга на Apple, която е безплатна за всички използващи iOS устройство, iOS X Lion или Mountain Lion операционни системи. Първоначално платена, името на услугата е MobileMe и се използва, като метод за синхронизиране на контакти, информация и други данни на повече от едно Mac устройство. Това означaва, че ако добавите нов контакт на даден Mac, той ще се появи на друг Mac или iOS устройство, което сте синхронизирали с първият.

 

 iCloud все още стои зад тази същата идея с огромната разлика, че е БЕЗПЛАТНА за първите 5GB пространство и в допълнение предлага увеличаване на паметта, чрез платен годишен абонамент. Освен това, "облака" предлага не само масив от функции, позволяващ да използвате няколко устройства по-лесно, но и като онлайн склад, където може да складирате вашите документи и снимки.

 

     Регистрация

 

 За да направите iCloud акаунт, трябва да използвате устройство, което поддържа iCloud услугата. Причината не всеки да може да използва услугата е проста, човек трябва да притежава поне едно Apple устройство. Ако работите с  OS X Lion или Mountain Lion, можете да се регистрирате много лесно през "System Preferences" менюто.

 

23lb9qc.jpg

 

Стъпка 1.

 

Отидете на меню "System Preferences" и изберете iCloud иконката.

   Регистрацията изисква Apple ID име. Ако някога сте поръчвали каквото и да е от AppStore в iTunes, вие вече имате създадено такова. Просто въведете вашата акаунт информация (вашият имейл адрес и паролата, които използвате, когато купувате или сваляте нещо от AppStore) и ще бъдете подканени да създадете своя iCloud акаунт. Може да прескочите следващата стъпка и да преминете директно към стъпка 3.

 

2emmqyv.jpg

 

Стъпка 2.

 

 Ако сте нов в Apple средите и не сте поръчвали нищо, от където и да е, тогава ще трябва да направите нова регистрация. Има малък линк, който може да изберете, за да създадете такава. Намерете го и кликнете на него - "Create an Apple ID".

 Системата ще желае да въведете основна информация за вас, като име, адрес и дата на раждане. Също така, ще може да въведете парола и някои въпроси по сигурността на акаунта. Може да изберете дали ще използвате вашият сегашен имейл акаунт или ще направите нов, специално за iCloud.

 

2cem9nq.jpg

 

 Вече създадохте вашият Apple ID профил и сте готови да ползвате iCloud услугата на Apple. Може да използвате същият Apple ID акаунт, за да влизате в iTunes и AppStore.

 

 

Стъпка 3.

 

 За да започнете да използвате iCloud, влезте в профила си с вече създадения  Apple ID  акаунт. След влизане, ще бъдете подканени да изберете, кои услуги да ползвате, например "Find My Mac".

 

21kbbrl.jpg

 

Функции:

 Ето и кратък списък с това, какво може да прави iCloud, какви услуги предлага и какви ползи предлага на своите Mac потребители:

 

- Email (притежавате собствен @icloud.com имейл адрес)

- Синхронизиране на контакти

- Синхорнизиране и споделяне на календарни дати и напомняния (Calendars, Reminders)

- Синхронизиране на бележки

- Синхронизиране на Safari Bookmarks, табове и избрани листове за четене (Reading List)

- Photo Stream

- Документи в iCloud

- Back to My Mac

- Find My Mac

 

Всички тези функции и услуги могат да бъдат стартирани и спрени през  "System Preferences", съответно като бъдат маркирани или размаркирани. Хубавото, е че която от услугите да стартирате, тя автоматично се настройва и вие не трябва да правите това.

 

352n0r4.jpg

 

EMAIL

 

  Всички iCloud профили имат възможността да използват @icloud.com имейл адрес. Ако вече имате Apple ID или току що създадохте ново, вие използвате някакъв съществуващ ваш имейл акаунт. Ако желаете, може да използвате iCloud да бъде вашият нов имейл сървър.

 

1060lxc.jpg

 

Контакти (Contacts)

 

 Откакто съществува .Mac, Apple ви предоставя функцията синхронизиране на контакти. Това означава, че всеки човек и информацията за него, които добавите като контакт във вашата OS X, ще се добавят автоматично при синхронизиране с всяко едно ваше устройство ползващо iCloud. За пример, ако притежавате iOS устройство (iPhone или iPad) и Mac, и добавите контакт без значение в кое от двете, информацията веднага ще се добави и на другото устройство.

 

ws3b89.jpg

 

Календар (Calendars)

 

Функцията календар (Calendars) също датира от самото начало на .Mac, но както и "Контакти", тя е изцяло преработена и подобрена.

 

verva8.jpg

 

iCloud съдържа чудесна календарна система, която не само работи между различните iCloud устройства, които притежавате, но и споделя календарни събития между различни iCloud потребители. Освен споделянето, всеки може да редактира и прави промяна по споделените данни.

 

Стъпка 1. 

 Пуснете "Calendar" и изберете (iCloud) календара, който желаете да споделите. Ако вместо това, желаете да създадете нов такъв, може да го направите от меню File > New Calendar > iCloud.

 

Стъпка 2.

 Когато минавате с курсора на мишката по определени дати, ще се появява иконка "share", чрез която може да споделите датата. Селектирайте избрана дата и въведете имейл адреса на човека, на който искате да споделите датата. (Само помнете, че и този, на когото желаете да изпратите дати от календара, трябва да има iCloud акаунт)

 

2eqc84h.jpg

 

Може да въведете множество имейли, ако желаете да изпратите информацията до няколко човека.  Също така, може да изберете дали човека, който приема данните, ще може да редактира или само ще чете подадените данни.

 

riaqf7.jpg

 

След като изпратите календар, човека отсреща ще получи имейл с функция за потвърждаване. След потвърждаване, ще може да видят изпратената от вас информация.

 

Напомняне (Reminders)

 

С функцията "Reminders", може да сте напълно сигурни, че вашият списък със задачи е винаги оптимизиран и точен. Работи по същият начин, както "Calendar".

 

w2lrtu.jpg

 

Бележки (Notes)

 

Бележки (Notes) e напълно отделна програма в OS X и изглежда почти по един и същи начин с Notes при iOS. iCloud може да запазва и тези бележки.

 

2n03a6w.jpg

 

Safari

 

iCloud може да запазва 3 основни функции на Safai браузера: Bookmarks, отворени табове (open tabs) и лист за четене (Read List).

 

Bookmarks

Всички Bookmarks сайтове, които добавите към Safari ще бъдат автоматично добавени към всички други устройства и Mac-ове, които са в iCloud. Добавете Bookmark на вашия iPhone и той почти веднага. ще се появи и на вашия Mac.

 

Tabs

 Ако, често сменяте вашите Mac и iOS устройства и желаете по-лесен начин да продължите да четете страници без да се налага да въвеждате всеки път адреса, това е начина да го постигнете.

 

2n656bc.jpg

 

Където и да имате отворен таб в Safari, iCloud синхронизира адреса и го добавя към всички iCloud устройства. На пример, ако четете нещо от вашия Mac и решите да го смените с iPad-а си, можете просто да отворите Safari, да кликнете  iCloud Tabs и ще видите табовете, които до преди малко бяха на вашия Mac. Функция, която прави живота доста лесен.

 

Обмяна на снимки (Photo Stream)

 

 Phosto Srteam е една много полезна функция на iCloud. "Облака" пази последните 1000 снимки, които сте направили за последните 30 дни. Ако ползвате iPhone, Photo Stream е начинът да синхронизирате снимките от вашия телефон към Mac-a  вкъщи. Дори двете устройства, не трябва да са заедно. Просто стартирайте iPhoto или Aperture и всички ваши снимки ще бъдат там и ще се свалят автоматично от вашия Photo Stream.

 

r6z5he.jpg

 

Може би използвате цифров фотоапарат, а не iPhone-a си, за да правите снимки. iCloud ще синхронизира последните 1000 добавени, към което и да е от вашите устройства, дори и на вашия Mac използвайки iPhoto или Aperture. Без значение, каква снимка добавите, в която и да е от двете програми, ще бъде автоматично качена в Photo Stream. След това ще бъде достъпна от вашия iPhone, iPad или дори вашето Apple TV.

 

Документи в "Облака"

 

10ib22t.jpg

 

Без значение колко от функциите на iCloud използвате, вие имате възможността да запаметите файл директно във виртуалният ви акаунт. Да разбира се, файлът се пази и на вашия Mac, но имате възможност да достигнете до него, от разстояние, чрез останалите ви устройства - iPhone или iPad. За пример, нека създадем нов файл с текстовия редактор TextEdit.

 

Стъпка 1.

 Стартирайте TextEdit от меню Applications.

 

Стъпка 2.

 Оттук, ще видите малки табове на горния ляв край на прозореца с имена iCloud и On My Mac. Изберете iCloud.

 

34diq87.jpg

 

Сега тук може да добавите всякакъв документи. Те ще бъдат достъпни, само ако бъдат отворени със същата програма, на която са правени. Така че, ако създадете документ с TextEdit и го запаметите в iCloud, единствения начин да го видите и да го редактирате ще бъде TextEdit. Разбира се, вие ще може да видите и редактирате файла от всяко устройство, което има вашия iCloud акаунт.

 

Все пак, ако желаете да използвате Pages, за създаване на документ, отново няма да имате никакви проблеми със споделянето на файла при различните устройства, тъй като OS X и iOS, поддържат софтуера.

 

5vw5yw.jpg

 

Обратно към моя Мак (Back to my Mac)

 

Това е функция, която често е пренебрегвана от потребителите, тъй като е трудна за конфигуриране. Това като цяло е начин, който позволява винаги да имате достъп до вашия Mac, който е вкъщи (или в офиса) през интернет. Работи като мрежова връзка към сървър, само че когато сте в iCloud акаунта си, вашият компютър винаги ще може достъпен, от Shared таб във Finder. Back to My Mac има изискване, услугата File Sharing, да бъде активирана винаги, когато желаете да го ползвате.

 

 

Намери моя компютър (Find My Mac)

 

Точно както "Find My iPhone", iCloud ви дава възможност да следите местоположението на вашия компютър. Тъй като е услуга, която изисква локацията на компютъра, когато настройвате вашия iCloud акаунт за първи път, вие имате две опции.

 

293iv5u.jpg

 

"Find My Mac" работи точно като "Find My iPhone", може да локализирате вашия Mac използвайки или icloud.com или "Find My iPhone" софтуера за iOS. Дори повече, вие може да изтриете информацията си или заключите компютъра си от разстояние, ако мислите, че е попаднал в грешни ръце.

 

Бележка: Ако активирате "Find My Mac", уверете се че сте избрали труднопробиваема парола (използвайте букви, цифри и специални символи) и тайна информация, която само вие знаете. Единственото нещо, което е по-лошо от това да откраднат вашия компютър, е някой да открие паролата ви, да има достъп до вашия iCloud акаунт и да изтрие информацията от компютъра ви от разстояние.

 

Заключение

 

iCloud може да бъде по-често използван от потребители с iOS, отколкото такива с Mac, но би било глупаво да не се възползвате от възможността да обменяте толкова много информация, по толкова лесен начин. Настройте вашия iCloud профил и се забавлявайте, и работете с информацията си навсякъде.

 

Статията е преведена от тук#2 Guest_saso_*

Guest_saso_*
 • Guests

Публикувано 05 август 2014 - 10:39

kak

 #3 Guest_sa_*

Guest_sa_*
 • Guests

Публикувано 05 август 2014 - 10:41

kak da si otklucam telefona iphone 5 zabravih si icloud da i ne moga da go otvorya mola ako nyakoy znaye da mi pomogne

 #4 Adamov

Adamov

  Администратор

 • Administrators
 • 64 Мнения:
 • LocationРазлог

Публикувано 21 август 2014 - 01:34

Не можеш :)


MacBook Pro 2011 15" Hi-res Quad Core i7 2.2GHz 16GB Ram 256SSD
iPhone 6 Plus 16GB Silver (Telenor)
http://www.facebook....amovphotography


#5 Guest_Cveti123_*

Guest_Cveti123_*
 • Guests

Публикувано 07 ноември 2014 - 11:59

Може ли някой да ме посъветва как да сваля снимките си от icloud на ново устройство?Старото го откраднаха и само снимките не мога да си върна?Благодаря предварително!dhtusDeryhase

Също тагнете с една или повече от следните думи: iCloud, Apple

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни