Към съдържанието


Снимка

Нови и скрити функции в Android 5.0 Lollipop

Android Lollipop функции Android 5.0

 • Моля, влезте в системата, за да отговорите
2 отговори към тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

  Добър

 • Administrators
 • 153 Мнения:

Публикувано 27 ноември 2014 - 10:34

   Въпреки че файлове за ръчна инсталация на новия Android 5.0 има още отпреди пускането на официалния ъпдейт за Nexus устройствата, повечето хора все още говорят главно за новия интерфейс (Material Design), без да обръщат внимание на голям брой други новости в новата ОС на Google. Макар и тази версия да е с уникално опростен вид, все още има доста функции, чието съществуване не е много очевидно.

 

1) Великденско яйце

Google имат навика да слагат такова във всеки голям ъпдейт. Присъства в Gingerbread, Jelly Bean и KitKat. Този път обаче, вместо просто анимация, Google са добавили цяла скрита игра! Влезте в Settings -> About phone и цъкнете бързо 4 пъти на Android version и ще отключите яйцето. Играта се отваря като цъкнете няколко пъти на близалката и след това я задържите. Да, това е преработка на известната Flappy Bird.

2efkfex.jpg

 

2) Tap & Go

Ако сте си купили ново устройство с Android 5.0, вместо да ъпдейтнете старото си такова, можете да използвате услугата Tap & Go по време на началните настройки, за да свържете старото устройство чрез NFC и да прехвърлите данни, като например акаунти, директно върху новото. Също можете да изберете дали искате да възстановите приложенията и техните данни от бекъп на старото устройство. По този начин, дори папките и иконите ви ще бъдат подредени, както сте ги оставили преди.

2mguwjk.jpg

 

3) Търсене в настройките

За първи път в историята на Android, полето за търсене е почти навсякъде. Разликата при това в настройките е че търси сходни опции само в това меню.

2qjx27q.jpg

 

4) Бърз достъп до превключванията

Лентата с известията отново е променена - вече няма втора страничка с опциите за Bluetooth, WiFi, фенера и т.н. Вместо това, можете да ги извадите като дръпнете лентата надолу два пъти, или просто я издърпате с два пръста едновременно.

iz0x20.jpg

 

5) Вградено фенерче

В миналите версии ни трябваше допълнително приложение за фенерче, което беше доста неудобно. В Lollipop този проблем е решен - фенерчето вече е в менюто за превключвания, което споменах по-горе - не ви трябва приложение.

10i6yzd.jpg

 

6) Бърза проверка на използваните мегабайти

Отново от същото меню, цъкнете на иконката за клетъчна информация.

npi07r.jpg

 

7) Бърз достъп до алармите

Ако следвате всичко това поред - ето още една функция в лентата за известия. Когато имате настроена аларма, тя ще се появи до часа и датата. Ако задържите пръста си на нея, ще влезнете директно приложението за алармите.

wlzj0n.jpg

 

8) Спиране на спама в известията

Навярно ви се е случвало да ви спамят постоянно известия от някое приложение, за да ви подтикват да купите нещо и т.н. Вече има лесен начин да се отървете от спама - задръжте пръста си на въпросното известие и не само че ще видите виновното приложение, но ще можете да влезнете в настройките му и да изключите известията му.

314t0u8.jpg

 

9) Скриване на чувствителна информация от заключения екран

По въпроса за известията - една от големите промени в новия Android 5.0 е свързана с функционалността на lockscreen-а, който вече е хъб за известията. Въпреки че това е много удобно, винаги има опасност там да се покаже информация, която не искате да бъде видяна от всеки, който хване телефона ви. Няма проблем - просто цъкнете Settings -> Sound & notifications -> When device is locked -> Hide sensitive notification content. Така, приложенията, които се възползват от тази нова функция, ще крият съдържанието си от заключения екран.

2n20ai9.jpg

 

10) Цялостно скриване на известията от заключения екран

Ако сте изпълнили предишната стъпка, сигурно сте забелязали и третата опция (Don't show notifications at all). Тя забранява абсолютно всички известия на заключения екран.

23w4cch.jpg

 

11) Smart Lock

Умното заключване е като дар от небесата за хора, използващи Bluetooth устройства или NFC тагове. Ако устройството ви редовно се свързва с някаква джаджа, вече можете да я настроите като доверено устройство, премахвайки процедурите за сигурност при отключване на устройството. Това става от Settings -> Security -> Smart Lock -> Trusted devices. Ако имате възражения за сигурността - купете си NFC пръстен. По този начин, устройството ще се отключва само докато вие го държите (или сте много близо до него).

w8s393.jpg

 

12) Приоритетен режим

Най-после има свестен Do Not Disturb режим в Android. Достъпа до него е лесен - натиснете което и да е от копчетата за сила на звука и ще се появи не само слайдера, но и три режима - None, Priority и All. Можете да активирате всеки от тях за постоянно или за определен период от време. None забранява всякакви звуци, дори аларми. All позволява всичко. Priority е по средата - позволява ви да филтрирате звуковите известия според собствените си нужди и дори кога да се включва самия режим.

14wgcqs.jpg

 

13) Ограничаване на комуникацията за Guest и User акаунти

Тези профили са страхотни, ако искате да дадете устройството на някого само временно (Guest), или го ползвате съвместно с друг човек (User). Вероятно не всички знаят, че собственика на устройството може да ограничи обажданията (при Guest) или едновременно обажданията и съобщенията (при User) на тези акаунти. Така, те ще могат да правят само спешни обаждания.

s61155.jpg

 

14) Застопоряване на приложения

Искате да дадете телефона си на някого за едно обаждане, но не искате да се рови, където не трябва? В Lollipop можете да застопорите на екрана само приложението, което искате той да ползва, като единствения начин да се измъкне е да натисне едновременно бутоните Recents и Back, след което да премине през проверка за сигурността. Функцията се активира от Settings > Security > Screen pinning, а приложенията се заключват чрез зелената иконка от менюто за последно използвани приложения.

2ekqbex.jpg

 

15) Снимки в некомпресиран (RAW) формат

Има причина да не се говори много за тази функция - тя се поддържа от софтуера, но не се използва от самата вградена камера. Един от начините да я използвате е с приложението "L Camera", за което трябва да имате в предвид, че е експериментална алфа версия, нищо повече.

2mcztb9.jpg

 

16) Новото приложение за часовника

Освен нормалната си функционалност, то вече сменя цвета на фона си според часа. Сутринта почвате със хладно синьо, което преминава през лилаво, а през нощта става тъмносиво.

8zn09k.jpg

 

17) Текст със остър контраст

Много полезно за разчитане на текст при прекалено светъл фон. Включва се от Settings > Accessibility.

zixbx3.jpg

 

18) Ненатрапни обаждания

Интерфейсът на Lollipop е наистина умно направен. Докато играете игра или се ориентирате чрез Google Maps, входящите обаждания няма да заемат целия екран.

2ivdvuq.jpg

 

19) Списъкът с последно използвани приложения остава след рестарт

За доста хора беше леко неудобно, че този списък се изпразваше при всяко рестартиране на устройството. Самите приложения не са заредени, но поне остават във списъка.

2vht66c.jpg

 

20) Вградено коригиране на цветовете

Около 7% от хората имат проблем със цветното зрение. В новия ъпдейт, Google са вградили функция, която видимо променя начина, по който се изобразяват цветовете на екрана. Има режима за три вида проблеми със зрението: деутераномалия, протаномалия и тританомалия. Включват се от Settings > Accessibility > Color correction.

r9fs6p.jpg#2 Ralna

Ralna

  Потребител

 • Members
 • 1 Мнения:

Публикувано 14 януари 2016 - 01:14

Страхотна и много полезна тема. Адмирации за което. Но аз се интересувам от следното. Относно точка 18 Ненатрапни обаждания, може ли да се изключи това, и да се направи повикването приоритетно? Предварително се извинявам, ако не е тук мястото на въпроса ми.#3 F.P. Filipov

F.P. Filipov

  Добър

 • Administrators
 • 153 Мнения:

Публикувано 16 януари 2016 - 04:42

Страхотна и много полезна тема. Адмирации за което. Но аз се интересувам от следното. Относно точка 18 Ненатрапни обаждания, може ли да се изключи това, и да се направи повикването приоритетно? Предварително се извинявам, ако не е тук мястото на въпроса ми.

 

Известието за вдигане/затваряне винаги ще излиза под формата на изскачащо прозорче над приложението, което използвате в момента, но при вдигане разговора се извежда на преден план, така че по принцип няма нужда.Също тагнете с една или повече от следните думи: Android, Lollipop, функции, Android 5.0

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни