Към съдържанието


Снимка

Инсталация на Windows 7/8/8.1 на Mac с Boot Camp

Windows Mac Boot Camp инсталация

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 30 ноември 2014 - 09:24

   Както знаете, компютрите на Apple са, общо взето, със PC архитектура. Можете лесно да инсталирате Windows на Mac, с малко помощ от вградената функция Boot Camp. Този метод е за директна инсталация на Windows върху вашия HDD, ще имате едновременно Mac OS X и Windows инсталирани, но няма как да ги ползвате едновременно без рестарт.

 

Подготовка:

Ще трябва:

 

1) Копие на Windows 7/8/8.1, Full версия (която и да е, освен Enterprise). Копия, предназначени за ъпгрейд на система с инсталиран Windows няма да ви свършат работа.

 

2) Флашка, минимум 8гб. (Ще трябва място за инсталационните файлове, както и за драйвери.)

 

3) Apple препоръчват да направите резервно копие на важните си файлове, преди да започнете. Ако сгрешите нещо при разделянето на хард-диска на дялове, ще изгубите OS X инсталацията и всичко в нея.

 

Инсталация:

   Ще използваме вградената в OS X програма-асистент Boot Camp Assistant. Отваря се като натиснете Command + Space, напишете "Boot Camp" (без кавички) и натиснете Enter.

   Тази програма ще копира инсталационните файлове за Windows от ISO файл, или DVD, върху флашката, чрез която ще се инсталира Windows на вашия Mac. Най-новите драйвери за Windows ще бъдат свалени от Apple върху същата флашка и ще се инсталират автоматично след инсталацията на самия Windows. Ще бъдете преведени през преоразмеряването на системния дял на вашия Mac, както и създаването на нов дял за Windows.

 

    Първо изберете какво искате да направите. Най-лесно е да оставите отметките на всички опции, но ако вече сте създали нов дял на хард-диска, или имате готова флашка с Windows, можете да махнете отметките на тези задачи, за да ускорите процеса. Такъв е случая ако инсталирате Windows на няколко Mac-a, и сте подготвили флашка от първия път. Имайте в предвид, че флашка, предназначена за инсталация на Windows на PC, няма да ви свърши работа за директна инсталация. Можете, обаче, да я ползвате като източник за инсталационните файлове.

f03cxx.jpg

 

В следващия прозорец посочете ISO файл, DVD, или флашка, съдържащи инсталационните файлове на Windows. След това закачете флашката, която ще ползвате за инсталация и я изберете по-долу. Тази флашка ще бъде изцяло форматирана, така че гледайте да няма нещо важно на нея.

25u0cwz.jpg

 

Програмата ще започне да копира инсталационните файлове върху флашката. Процесът е сравнително бавен, така че не се учудвайте ако на моменти изглежда, че нищо не се случва.

wimrt4.jpg

 

Сега ще се появи екрана за създаване на дял за Windows. Можете да разделите хард-диска поравно с бутона Divide Equally, или да ги преоразмерите според ваше предпочитание. Ако имате няколко хард-диска, можете да използвате някой от тях за Windows.

azjtj9.jpg

 

Кликнете Install и програмата ще извърши преоразмеряването, след което ще рестартира компютъра и ще зареди Windows инсталацията от флашката. Процедирайте с инсталацията, както на нормален компютър. Като стигнете до прозореца, който ви пита на кой дял искате да инсталирате системата - изберете този с надпис "BOOTCAMP" и кликнете Format. Внимавайте да не сте избрали грешния дял, защото може без да искате да повредите инсталираната Mac OS X.

110awt3.jpg

 

Инсталацията ще завърши нормално, като накрая ще се появи автоматично Boot Camp, за да инсталира всички нужни драйвери и инструменти за Windows системата. След като всичко това е готово, флашката няма повече да ви трябва, освен ако не искате да слагате Windows на още Mac-ове. Можете да я форматирате и да качите отново документите си.

 

Контролния панел на Boot Camp:

След като завършите инсталацията на Windows, ще видите че има иконка на Boot Camp в системната лента до часовника. Кликнете я и кликнете Boot Camp Control Panel.

29dzf5c.jpg

 

Този контролен панел ви позволява да изберете операционната система, която да се зарежда на вашия Mac по подразбиране, както и да настроите клавиатурата / тракпада.

2vjexsn.jpg

 

Имайте в предвид, че, докато сте в Windows, Command бутона действа като Windows бутон, а Option бутона действа като Alt.

 

Премахване на Windows от Mac:

Ако искате да премахнете Windows и да си върнете мястото на хард-диска, просто заредете Mac OS X, отворете отново Boot Camp Assistant и ще видите опция за премахване, където преди това беше тази за инсталация.

y15z9.jpg

 

Продължете напред и програмата автоматично ще изтрие Windows и ще добави свободното място към дела на OS X.

oj7p.jpgСъщо тагнете с една или повече от следните думи: Windows, Mac, Boot Camp, инсталация

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни