Към съдържанието


Снимка

Lumosity vs. Elevate: Най-добрите приложения за умствени упражнения

Lumosity Elevate приложения упражнение ум

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 20 февруари 2015 - 02:54

     Напоследък приложенията, чиято цел е тренировка на мозъка, станаха много популярни сред хора, които искат да се забавляват с нещо по-интелектуално ориентирано. Тук ще разгледам и сравня две от най-широко използваните - именно Lumosity и Elevate.

 

v5b990.jpg

 

Базова характеристика и функционалност:

 

     И двете приложения са достъпни за Android и iOS, имат безплатни версии и предлагат всекидневни тренировъчни сесии с по 3 игри. Разликата тук е в премиум абонамента.

    

     При Lumosity, абонамента за един месец е 15$, а за година 80$. При абонамент получавате 3 нови игри в самата програмка, 40 онлайн игри и инструменти за по-точно отчитане на прогреса.

    

     Абонамента на Elevate е доста по-евтин - 5$ на месец, 45$ за цяла година. С него получавате осем допълнителни игри в приложението. Можете да ги играете по всяко време.

 

Дизайн:

 

     В този аспект виждаме най-очевидната разлика между двете приложения. Lumosity е доста минималистично, докато Elevate е много по-цветно и шумно. Това се забелязва най-добре в игрите, където Elevate използва голям брой движещи се анимирани предмети, като космическия кораб, който показва напредъка ви, докато всички игри на Lumosity са с по-приглушени цветове и много по-малко анимации.

 

335e260.jpg

    

     Заради това, Elevate изглежда повече като нормална игра, докато Lumosity наподобява образователна програма.

 

 

Игри:

 

     Изглежда двете компании имат различна визия за тренировка на мозъка.

 

     Lumosity се фокусира върху т.нар. "когнитивни способности", като памет, фокус, решаване на проблеми, и др. Упражнението на тези способности цели да ви помогне да се справяте с различни неща от всекидневието. В една от игрите трябва да направите две прости изчисления и да разберете кой резултат е по-голям. Това цели не само да изпита знанията ви по математика, но и да ви научи да правите избори по-бързо.

 

34oedlf.jpg

 

     Elevate пък ви помага да подобрите вашите комуникативни способности. Неговите игри се фокусират върху четене с разбиране, търсене на граматични грешки и подобряване на речника. Всяка негова игра използва тескт, писмен или устен. В някои игри трябва да прочетете кратък параграф и да откриете грешките, в други пък трябва да слушате запис, след което ще бъдете изпитани на информация от него. Звучи като училище, но е доста по-забавно.

 

Ефикасност:

 

     Трудно е да се каже дали тези приложения ви помагат да мислите по-добре. Правени са проучвания върху Lumosity и подобни програми, но засега няма твърди заключения.

 

     И двете приложения отчитат напредъка ви, за да разберете дали се справяте по-добре. Lumosity отчита цялостния ви успех, както и този в определени умения, като например памет, докато Elevate проследява успеха ви във всяка игра поотделно и го сравнява с този на други потребители.

 

2w21ojn.jpg

 

 

Обобщение:

 

     Двете приложения имат различен подход към мозъчните тренировки и в крайна сметка имат различни цели.

 

     Lumosity е подходяща за работа върху по-абстрактни умения, като фокус върху определени детайли и правене на избори. Ако искате да изпитате ума си с бързи, но трудни пъзели, Lumosity ви подхожда перфектно.

 

     Elevate се фокусира върху комуникативните ви способности. Игрите целят да подобрят вашите речник, граматика, писане и анализ. Покрай всичко това, би трябвало да се подобри и паметта ви. Важно е да се отбележи, че това се отнася за английски език, така че ако знаете малко или никакъв английски, по-добре изберете Lumosity.Също тагнете с една или повече от следните думи: Lumosity, Elevate, приложения, упражнение, ум

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни