Към съдържанието


Снимка

Sony Xperia Z4 Tablet с/у Apple iPad Air 2

Sony Xperia Z4 Tablet Apple iPad iPad Air

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 05 април 2015 - 05:37

     В момента тези две устройства претендират за най-високите позиции на пазара за таблетни компютри. Макар че говорим за премиум устройства от най-висока класа, таблетите на Sony и Apple са два доста различни звяра и то не само заради различните ОС:

 

Дизайн:

 

1zyu5u.jpg

 

     За разлика от топ-смартфоните на Sony, Xperia Z4 Tablet не е покрит с метал и стъкло, а просто с по-качествена пластмаса, но познатия железен бутон за включване си е на мястото. Самото устройство е доста тънко (6.1мм) и леко (396гр.) и като бонус е устройчиво на вода и прах.

 

     iPad Air 2 няма повишена защита срещу външно влияние и е малко по-тежък (437гр.), но е със същата дебелина (6.1мм) и с доста по-изчистен премиум дизайн, заради алуминиевия корпус.

 

Дисплей:

 

14xz8yu.jpg

 

     Sony са оборудвали Xperia Z4 Tablet с 10.1-инчов 2560x1600 дисплей с цел топ-качество на картината. iPad Air 2 го догонва със своя 9.7-инчов 1536х2048 дисплей с плътност на пикселите 264ppi. Като цяло, и двете устройства се справят перфектно относно качеството на изображение.

 

     Въщност, истинската важна разлика тук е самото съотношение. Дисплея на Xperia Z4 Tablet е със съотношение 16:9, което е перфектно за гледане на филми, докато iPad Air 2 е по-оквадратен - 4:3, за да се използва по-удобно при други задачи, като например уеб-браузинг.

 

Производителност:

 

8zl5di.jpg

 

     Със своя 64-битов осем-ядрен Snapdragon 810 процесор, вървящ на 2GHz, поддържан от 3GB RAM, Xperia Z4 Tablet може с лекота да се справя и с най-тежките приложения.

 

     На хартия, iPad Air 2 би трябвало да се справя по-зле, но 1.5 гигахерцовия триядрен A8X процесор на Apple е перфектно оптимизиран да работи със iOS и успява да предложи лек и високоскоростен интерфейс, дори и само с 2GB RAM. Това е заради интеграцията на iOS със хардуера, което е просто невъзможно при Android.

 

Камера:

 

kbzja9.jpg

 

     Очевидно това не е критерий, по който трябва да се съди за един таблет, но все пак ще се зарадвате от двете камери на Xperia Z4 Tablet - 8мп задна и 5мп предна.

 

     Сензора на основната камера при iPad Air 2 също е 8мп, но може да занема 1080p видео с 30fps и дори да заснема клипове със забавен кадър. Предната камера тук обаче е само 1.2мп, което става за видеоразговори, но не е нещо особено.

 

Батерия:

 

30tii6s.jpg

 

     Според Sony можете да гледате до 17 часа видео на Xperia Z4 Tablet, на което не е трудно да се повярва, като се вземе в предвид икономичния топ-чипсет със Snapdragon 810.

 

     iPad Air 2 също се справя добре, тъй като може да издържа на до 10 часа уеб-браузинг или гледане на видео.

 

     Като цяло, и двете устройства се справят перфектно, така че няма да имате проблем с тях дори и по време на най-дългия самолетен полет.

 

Функции:

 

20rry8j.jpg

 

     Xperia Z4 Tablet може да изпълнява висококачествени видео и аудио файлове, както и да подобрява звученето на нискокачествено аудио и дори да се превръща в нещо като лаптоп при закачане на Bluetooth клавиатурата. Вярно е, и iPad Air 2 може да направи същото с определен набор аксесоари, но Sony са разработили специален режим на интерфейса, който се използва за работа с клавиатурата. Поддържа се и PS4 Remote Play, за да стриймвате игри от вашия PS4 директно към таблета.

 

     Ключовите функции при iPad Air 2 са очевидно Touch ID и Apple Pay. Ако искате да държите таблета си заключен, Touch ID скенера за пръстови отпечатъци определено ще ви е доста удобен.

 

Операционна система:

 

jhbmlx.jpg

 

     Най-фундаменталната разлика между iPad Air 2 и Sony Xperia Z4 Tablet. Устройството на Sony работи под Android Lollipop, поради което е осигурена най-новата функционалност, разработена от Google.

 

     iPad Air 2 върви под iOS 8.1 и притежава изчистен и удобен интерфейс, който определено е по-добре пригоден за таблети и има по-голям набор от приложения, оптимизирани за работа с таблет. От страна на персонализация, обаче, тази ОС остава много зад Android.

 

Памет за съхранение на данни:

 

2rfxb8l.jpg

 

     Xperia Z4 Tablet се продава с максимално 32GB вградена памет, което не е много за таблет, но винаги имате опцията да добавите повече чрез microSD слота, който поддържа карти с обем до 128GB.

 

     iPad Air 2 подхожда по друг начин, като се продава с повече вградена памет (16 / 64 / 128GB), но не притежава microSD слот. Това не е проблем, ако знаете колко памет ще ви трябва, но модела с 16GB просто не е достатъчен при съвременните изисквания.

 

Заключение:

 

10x61zp.jpg

 

     И двете устройства са сравнително висококачествени, но имат ключови разлики. iPad Air 2 има по-добър премиум дизайн, докато Xperia Z4 Tablet има по-добър живот на батерията, например.

 

     Фокуса на функциите на двете устройства също е доста различен. Xperia Z4 Tablet е главно за аудио, гейминг и продуктивност, докато iPad Air 2 се фокусира върху по-голяма сигурност със своя Touch ID скенер.

 

     Най-фрапантната разлика си остават двете ОС - Android има много по-високо ниво на персонализация, докато iOS има доста оптимизирана екосистема за таблети. В края на краищата, кое от двете топ-устройства е по-удобно зависи главно от предпочитанията на потребителя.Също тагнете с една или повече от следните думи: Sony, Xperia, Z4, Tablet, Apple, iPad, iPad Air

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни