Към съдържанието


Снимка

Samsung Galaxy S6: Ревю

Samsung Galaxy Galaxy S6 ревю

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 25 април 2015 - 05:53

     Не е тайна, че Samsung вложиха доста усилия, за да избегнат стагнацията, предизвикана от Galaxy S4 и S5. Определено, новият Galaxy S6 е огромна стъпка напред, особено в сравнение с евтиния пластмасов вид на S5 (и това отне единствено замяна на ключови членове на отдела, отговорен за дизайн на смартфоните на компанията). Единственото нещо, което би разтревожило потребителя, е странното решение на Samsung да изполват батерия с по-малък капацитет от тази на Galaxy S5, както и сравнително високата цена. Нека видим как са се справили цялостно и дали новата технология под корпуса е достатъчна за да направи този флагман най-добрия Android смартфон на пазара:

 

Дизайн

 

Samsung най-после решиха да пуснат флагман с корпус от метал и подсилено стъкло, постигайки дългоочаквания премиум вид, който (поне на външен вид) излгежда оставя предишния модел светлинни години назад. Бутоните също са доста удобно разположени. Погледнат отпред, обаче, новият флагман все още e доста подобен на Galaxy S4.

5tlc.jpgiz6x5x.jpg

Все пак, ако трябва да го сравним по външен вид с другите флагмани на пазара, Galaxy S6 определено изостава зад устройства като iPhone 6 и HTC One M9. Разбира се, няма как да стане дума за сегашния флагман на Apple без да се отбележи, че Galaxy S6 и iPhone 6 изглеждат прекалено идентични, погледнати от долния край.

2ng8rhj.jpgeuhgxy.jpg

Едно от забележимите неща във външния вид на устройството е изпъкналата камера. Причината за това е очевидна - по-качествена оптика, но това все пак може да ви накара да се замислите, дали Samsung не можеха да използват по-дебела батерия с по-голям капацитет, при което щеше да се изглади изцяло задната част на корпуса.

2a6sakw.jpg

 

Екран

 

Това най-вероятно е нишата в която Samsung почти винаги се справят перфектно. Galaxy S6 е оборудван със 5.1-инчов Super AMOLED дисплей, резолюция 1440 x 2560, с плътност на пикселите 577ppi. До този момент, това е най-добрия дисплей на пазара за смартфони, но това ниво на детайл за дисплей с този размер би се сторило леко излишно на много потребители.

e06bsg.jpg

Единствения случай, когато тази резолюция е наистина необходима е при използването на устройството за дисплей на Samsung Gear VR шлема. Няма нищо, което да не изглежда страхотно на този дисплей, но цената за това е съкратен живот на батерията.

 

Скенер за пръстови отпечатъци

 

За него може да се каже само едно - безспорно най-добрият на пазара. Както при този на iPhone, идентификацията тук се извършва само чрез докосване, а е и доста точна. Помага доста ако искате да извършвате плащания през Samsung Play или PayPal.

20r0dqh.jpg

 

Smart Manager

 

Добре познатото удобно приложение на Samsung, което събира всички важни неща на едно място - позволява ви да следите нивото на сигурност на вашето устройство, живота на батерията, заетата памет и използването на RAM. Можете да изчистите всичките тези само с едно докосване, но това не е нещо особено, тъй като това не подобрява видимо производителността на смартфона.

 

Double Wireless

 

Това определено е нещо страхотно: Samsung са вградили и двете версии на безжично зареждане в тънкия корпус на Galaxy S6. По принцип можем доста рядко да видим PMA и QI дори поединично, а в тези случай и двата състезателя на пазара за безжично зареждане са под един капак.

 

Microsoft на борда

 

Доста внимание бе отдадено на факта че Samsung доставя тазгодишните си смартфони с инсталиран пакет от приложения на Microsoft, но това реално не е нищо особено. Единствената наистина добра добавка е OneNote, добра алтернатива на Evernote. Това приложение ви позволява да си правите бележки, списъци и мини-документи в движение и има простен интерфейс.

282i6h3.jpg

Другите приложения в пакета са Skype и OneDrive. Първото не е нещо, което не можете да инсталирате когато си поискате, а второто може да ви дотегне с постоянните си известия. Очевидно е, че и Samsung предпочитат Google Drive, тъй като имате опция да свържете файловия мениджър на смартфона си с Drive чрез едно докосване.

 

Изключване на приложения

 

Без да се споменава повече за Microsoft, трябва да се вземе в предвид че повечето от тези предварително инсталирани приложения могат да се деинсталират с едно докосване (това включва и Google Play поради някаква причина). Не изглежда че се деинсталират целите приложения, а просто се изключват и биват скрити, но като се има в предвид че мястото за съхранение в Galaxy S6 варира от 32 до 128GB, това не е особен проблем.

 

Touch Wiz

 

Един от големите ъпгрейди в Galaxy S6 е обновения потребителски интерфейс TouchWiz UI, който върви с Android 5.0.2. Външния вид е много по-изчистен от преди, като иконите на главния екран са по-плоски и по-големи, а количеството на менютата е доста намалено. Samsung се хвалиха доста за премахването на ненужните и дразнещи елементи от интерфейса, но въпреки това все още има предостатъчно изскачащи съобщения и опции, с които трябва да си играе потребителя.

 

Като цяло, всичко е доста добре подредено, поради което, като се изключат детинските графики (Samsung все още има достатъчно възможности да направи интерфейса доста по-изчистен и културен), интерфейса може да се счете за доста добър, макар и да не достига простотата на iOS на Apple или Sense на HTC. Това, с което този потребителски интерфейс излиза напред, обаче, определено е купищата очевидни бутони и лесния начин да намерите всяка нужна опция.

2qbf6vs.jpg2hekpx4.jpg

Един от проблемите тук е, че, както винаги, Samsung не са успяли да направят най-бързия UI. Въпреки че няма никакъв лаг от самата система, има бавни елементи, като менюто Recents, за което трябва цяла секунда да задържите бутона, както и факта, че събуждането от готовност отнема 1-2 секунди.

 

Това по-скоро има общо със начина, по който Samsung сглобяват своята OS, отколкото със самия хардуер, тъй като тук говорим за устройство с четири 1.5 ГХц-ови и четири 2.1 ГХц-ови ядра, както и 3GB RAM.

111s5yc.jpg

По резултата от бенчмарка GeekBench 3 се вижда, че в момента това е най-бързото устройство на пазара, като резултатите от теста надминават дори iPad Air 2, който имаше резултат 4500, докато Galaxy S6 достигна 4850.

 

Съобщения и обаждания

 

Другите части от смартфона, които все пак го правят телефон, отново са подобрени. Клавиатурата е удобна и може да се учи от начина, по който пишете, макар че доста хора все още биха предпочели допълнително приложение като SwiftKey. Единствения проблем е, че докато автоматичната поправка е доста точна, тя включва и коригиране на главните букви в текста, което може доста да раздразни някои хора.

 

Самото качество на обажданията е страхотно - Galaxy S6 почти винаги може да хване сигнал (освен, разбира се, на места, където такъв просто няма), макар че отново бива леко изпреварен от HTC M9 по отношение на силата на сигнала.

2gydll3.jpg

Страхотното тук са нещата, които можете да правите покрай самите обаждания: гласовото предаване по LTE, например, е важно, защото ви позволява да се обадите, докато сваляте нещо от 4G връзката, а обаждането по WiFi ще е доста страхотен трик, след като стане достатъчно разпространено, но дали ще видим тази услуга в България не се знае, тъй като зависи от мобилния оператор да я имплементира.

 

Батерия

 

Дотук добре, но ето че стигнахме до най-обсъждания проблем на Galaxy S6 - капацитета на батерията, който не е особено голям - 2500 мАч, в сравнение с 2800 мАч при предишния модел. Макар че, подобно на HTC One M9 и iPhone 6, Galaxy S6 спокойно може да издържи от сутринта до залез, все пак е леко депресиращо да виждаме такива телефони, след като миналата година бяха представени модели, чиято батерия можеше да издържи поне един цял ден при нормално използване (тази на Galaxy S6 издържа около 17 часа при тези условия).

 

Всичко това е предизвикано от желанието на Samsung да направят по-тънко устройство, фокусирайки се повече върху дизайна, отколкото върху функционалността. Съшо така, за разлика от предишните модели, батерията вече не може да се изважда, отнемайки нещо, което беше много харесвано от потребителите на марката.

2cg8b9.jpg

Нещата, които хабят най-много енергия в случая са екрана, поради голямата резолюция, както и услугата Google Play Services. Ако безжичното зареждане беше малко по-разпространено, можехме просто да оставяме Galaxy S6 от време на време на нужната повърхност и пасивно да решим този проблем, но уви - на този етап то е много слабо разпространено, дори в развитите държави.

5knfig.jpg

 

Камера

 

Нека да забравим замалко батерията и да се вгледаме в една от най-силните страни на Galaxy S6 - именно брилянтната камера. Опциите са прости, но ефективни - все едно комбинация между простотата на камерите на Apple и ефективността на тези на Lumia сериите на Microsoft.

5mek8x.jpg

Най-важното тук е, че камерата може от първия път да направи перфектна снимка. Цветовете са ярки и богати, но изглеждат по-добре на екрана на самия телефон, отколкото на монитора, защото Samsung са избрали да ги оптимизират по този начин. Щракването на обектива е почти мигновено, а автофокуса е доста бърз и точен

8wgqcp.jpg

Още едно страхотно нещо тук е начина, по който Galaxy S6 прави снимки в условия на по-ниска осветеност - по-добре от iPhone 6. Имайки в предвид 16-мегапикселовия сензор, това е доста учудващо, поради факта че при увеличаване на пикселите става все по-трудно да се направи добра снимка на тъмно.

 

Сега, обаче, Samsung имат и нещо по-добро от конкурентите си - Pro режимът е наистина функционален, като позволява ръчен фокус и управление на чувствителността на сензора, да не говорим за ефекта на Боке (позволяващ снимане на нещо 3 пъти, за да можете да настроите фокуса след като е направена самата снимка), който също е доста добър.

2n9mdlh.jpg

HDR режимът може да се счита за по-добър от прехваления такъв на iPhone 6, тъй като се включва много по-лесно и подобрява чистотата на образа без да се налага да правите нищо повече.

2l5qiv.jpg2ypmbdv.jpg

Поредната част от странните решения на Samsung в случая е да направят някои режими, като спортния например, свалаяеми от мрежата, вместо да са вградени директно в софтуера. Функцията за заснемане на видео в забавен каданс с 240 кадъра/сек. е добра но не е толкова гладка, както е при iPhone 6.

 

Можете да заснемате и видео с резолюция 4K, но тъй като тези снимки заемат много място (Galaxy S6 няма слот за microSD карти) и има доста малко монитори, на които можете да ги разгледате с пълното им качество, това може да се счете за леко ненужна функция за момента.

 

Селфи режимът също е на ниво. Има всички очаквани функции и повече, като HDR, Beauty Mode, ефекти, запис на глас и запис на FullHD 1080p видео, както и "широко селфи", за да могат да се заснемат повече хора наведнъж.

 

Все пак е по-добре да се фокусирате върху качеството на главната камера. Убедете се сами, че си струва:

15z324z.jpg

 

Медия

 

Медийните възможности на повечето смартфони на Samsung винаги са били почти непобедими и такъв е случая и тук. Дори липсват хвалбите от факта, че се поддържа и висококачествено hi-res аудио. Главния проблем тук е че липсва слот за microSD, което е леко разочароващо, но това може и да не е чак толкова глупава идея, като се има в предвид че Google от доста време насам правят картата памет почти ненужна при Android, поради факта че там вече не може да се помещава особено голямо количество от данните на исталираните приложения.

aa8yvd.jpg

Samsung са направили това решение поради доста очевидна причина - за подобрение на производителността. По принцип SD картата винаги е по-бавна от вградената памет. За да се компенсира липсата на опция за разширение на паметта, обаче, Samsung продават Galaxy S6 с минимум 32GB място за съхранение, което е достатъчно за повечето потребители.

 

Музика

 

Аудио възможностите на Galaxy S6 са доста големи, както се очаква. Можете да управлявате почти всичко, дори има поддръжка на FLAC файлове с 24-битов звук, специално за аудиофилите. Висококачествения M4A формат, обаче, не се поддържа. Повечето хора не го използват, но като се има в предвид че останалите конкуренти създават много шум около това, е странно че Samsung не са отреагирали.

rro28w.jpg33be0bk.jpg

 

Видео

 

При това качество на дисплея, може да се очаква красиво възпроизвеждане на видео. Това е така, но не е нещо особено или изненадващо, дори и да си играете с 4К клипове от YouTube. Super AMOLED технологията просто си върши работата перфектно.

w14v7n.jpg

Според Sasmung, най-доброто място за колонката е долния край на телефона. Това определено не е така, тъй като тя може лесно да се покрие с ръка докато държите устройството. Разположените отпред говорители на телефоните от серията HTC One, както и някои скорошни телефони на Sony, имат правилната идея в случая, тъй като насочват звука в правилната посока - директно към вас.

 

Самия звук е добър, с доста повече бас отколкото бихте очаквали, но не може да настигне качеството на BoomSound на HTC. Интересното в случая е че гледането на видео не точи толкова много батерия, което сочи към ефикасността на Super AMOLED технологията.

 

Игри

 

Геймингът е още една от силните страни на Galaxy S6. Осем-ядрения Exynos процесор изглежда безпроблемно се справя с каквото и да му подхвърлите, чак показва колко леки и ограничени от страна на графика са сегашните мобилни игри.

2u3zle0.jpg

Размера на екрана може да не е достатъчен за някои игри, но определено става за всекидневно използване.

 

Peel TV

 

Някои от вас може да се почудят от инфрачервения предавател в горния край на телефона. Sasmung са вградили две приложения за гледане на телевизия в Galaxy S6. Класическото Smart Remote приложение е тук - то ви позволява да гледате телевизия и да използвате телефона като дистанционно.

 

Smart Remote е базирано на другото приложение в пакета - Peel TV. Това приложение определено е с много по-добър, изчистен и бърз интерфейс, който е много по-лесен за използване.

16kbe3b.jpg

Можете да сложите преки пътища към всяко от тези приложения на заключения екран или лентата за известия. Все пак е странно че двете приложения са тук ръка за ръка, при положение че имат напълно еднаква функция.

 

Заключение

 

Факт е, че високата цена и малкия капацитет на батерията биха отпратили много потенциални клиенти на Samsung, трудно ще е да се убеди всеки че имаме нужда и от QHD екрани, но не трябва да позволявате на тези неща да засенчат останалите характеристики на Galaxy S6 - именно страхотната камера и (засега) ненадминатата производителност на хардуера. В края на краищата, това е един от най-добрите Android смартфони на пазара и е добре да присъства в списъка ви за пазаруване, стига да можете да си го позволите.Също тагнете с една или повече от следните думи: Samsung, Galaxy, Galaxy S6, ревю

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни