Към съдържанието


Снимка

Samsung Galaxy S6 Edge: Ревю

Samsung Galaxy S6 Edge Samsung Galaxy ревю

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 11 май 2015 - 04:06

     Samsung Galaxy S6 Edge е едно наистина изненадващо устройство, което взе титлата на първия смартфон с извит от двете страни дисплей. Разбира се, това е напълно естествен ход за Sasmung след представянето на Galaxy Note Edge. Това е устройство от висок ценови клас - базовата версия с 32гб вградена памет струва $1030 без договор, а ако искате 64 или 128гб ще трябва да се простите съответно с $1120 или $1180.

2j5kr52.jpg

     Тъй като това устройство бе представено рамо до рамо с Galaxy S6, техническите характеристики са почти еднакви. S6 Edge е малко по-дебел (7мм с/у 6.8мм), по-лек (132г с/у 138г) и има незначитело по-голяма батерия (2600мАч с/у 2550мАч). Както виждате, единствената голяма разлика си остава извития екран.

25u73oj.jpg

     С цел направата на по-тънко устройство с цялостен корпус от метал, Sasmung са премахнали microSD слота и батерията не е сменяема, т.е. същия подход като при Galaxy S6. Също липсва защита от вода и прах.

mj0o7r.jpg

     Повечето потенциални клиенти не се тревожат за това, но има много потребители, които предпочитаха устройства на Samsung заради политиката им винаги да слагат microSD слот и сменяема батерия, дори на флагманите си. Нека все пак разгледаме S6 Edge по-задълбочено преди да направим цялостна оценка:

 

Дизайн

 

     Поставете Galaxy S6 Edge на масата с дисплея нагоре и веднага ще се насладите на красивите извити ръбове на дисплея, гладката метална рамка и цялостния премиум вид на смартфона. Както и при S6 Edge, тук се виждат прилики на дизайна с iPhone 6 - главно в долната част на устройството, но и заради отделните бутони за сила на звука. Поради извития дисплей, слота за SIM-картата е преместен отгоре до инфрачервения предавател, който позволява използването на телефона като дистанционно за домашно кино.

otnk9z.jpg

     Докато предната страна на Galaxy S6 Edge е приятно извита, задната е плоска като палачинка, поради което може да ви се стори, че държите малко по-широко устройство. В комбинация с металната рамка, това прави устройството леко неудобно за продължително държане в ръката.

x5tmqx.jpg344b1hw.jpg

     Стъклото на задната страна е доста гладко, което ви кара да стискате телефона още повече. Това допълва проблемите с ергономичността на този флагман. Като цяло, Galaxy S6 Edge изглежда страхотно отпред, но задния му край е чисто и просто разочарование. Не че някой ще се занимава да гледа постоянно точно този край на телефона си, но минимализма трябва да има някакви граници. По снимките можете лесно да видите за какво иде реч.

 

     Да не говорим и за грозната изпъкнала камера - Samsung можеха просто да използват по-голяма батерия и да повторят извития дизайн на устройството от задния край, при което щяха да елиминират 3 проблема наведнъж. Дали ще си научат урока преди да анонсират следващия флагман, можем само да чакаме да разберем.

 

     Колкото до цвета на корпуса, Galaxy S6 Edge се предлага в бяло, черно, златисто и зелено, като последните 3 го превръщат в магнит за замазвания и отпечатъци от пръсти. При белия корпус това чисто и просто не си личи, освен при изключен дисплей.

2gvotco.jpg

     При Galaxy S6 Edge, както при Galaxy S6, е запазен класическия Home бутон на Samsung, но сега е ъпдейтнат с подобрен дизайн на механиката и доста подобрен скенер за пръстови отпечатъци. Двата сензорни бутона отстрани добавят към удобството - светят единствено, когато имате нужда от тях. Може да се каже че футуристичния дизайн донякъде оправдава цената на този смартфон, но си остават дребни детайли, които трябва да се изпипат.

 

Дисплей

 

     Няма да намерите дисплей като този на Galaxy S6 Edge никъде другаде. Спокойно можем да го считаме за (засега) уникално постижение на инжинерите на Samsung. Размерът му по диагонал е 5.1 инча, с QHD резолюция (1440 x 2560). Използвана е отново Super AMOLED технологията, за да се осигури възможно най-доброто качество на изображението на пазара. Плътността на пикселите е 577ppi, т.е. дисплея на S6 Edge побеждава дори този на Note 4 (5.7 инча, 515ppi).

jqi99s.jpg

     Докато Galaxy S6 е очевиден наследник на Galaxy S5, целта на Galaxy S6 Edge е по-скоро да замени Galaxy Note Edge, при който дисплея беше извит само от едната страна. Ключовата характеристика на S6 Edge е извития от двете страни дисплей, добре предпазен от Gorilla Glass 4. Няма въпрос относно качеството на този дисплей, но за много потребители ъпгрейда от FullHD до QHD няма да допринесе към цялостното изживяване - повечето може дори да не успеят да видят разликата.

sncapt.jpg

     Дотук добре, но отново има недомислици, като например факта, че екрана на ръба може да се показва само от едната страна - не може да се изписват детайлите и от двете страни едновременно, което е доста безсмислено. Ето и още нещо, при което много хора биха се пляснали по челото - в Note Edge можеше да се извика екрана на ръба по всяко време, но при S6 Edge той е достъпен само при изключен екран, а колонката, която включваше преки пътища към много ключови приложения и инструменти при Note Edge, просто отсъства в S6 Edge.

 

По ръба

 

     Главната функционалност на екрана на ръба всъщност е достъпна само като изключите главния екран на Galaxy S6 Edge. Трябва да плъзнете пръста си по ръба (на която и да е страна), за да го събудите, но е доста темпераментен и често може да не откликне от първия път.

 

     Идеята тук е да можете бързо да преглеждате важни известия и информация без да включвате екрана, който хаби доста батерия. Проблема е, че информацията е доста ограничена на този етап и ако устройството не се активира при първото прокарване на пръст по ръба е много вероятно просто да се ядосате и да включите нормалния дисплей.

 

     Текстовите съобщения могат да преминават изцяло по ръба, така че да ги прочитате изцяло, но не можете да правите нищо друго с тях оттук - трябва да отключите главния екран и да ползвате нормалното приложение. До някаква степен можете да избирате какво се появява на екрана на ръба от раздела Edge Screen в настройките, но и тук има доста ограничения.

 

     Новините идват от Yahoo News и не можете да избирате определени теми, спортните резултати също идват от Yahoo и можете да избирате само шепа отбори и лиги (можете да изберете няколко наведнъж, но резултатите преминават толкова бавно, че ще загубите търпение). Не можете да смените доставчика на информацията и въпреки че на ръба можете да виждате инфо и от Twitter, то е ограничено само до най-популярното за момента съдържание. Пълна скука.

ab30no.jpg

     В крайна сметка, имате информация за стоки, новини, спорт, известия и популярни туийтове, като всичко освен последните идва от Yahoo. Изненадващо в този случай е, че има опция за добавяне на още потоци (feed-ове), но те са ограничени само до RSS. Това е единствената опция, която не изглежда като тотален излишък, но не е нещо особено. Дано при следващите софтуерни ъпдейти да се добави повече функционалност тук.

 

Хора по ръба

 

     При включен екран не можете да извикате лентата с информация, но ще забележите тънка прозрачна лентичка отляво или отдясно (променя се от настройките) в горната част на дисплея. Плъзнете я навътре към екрана и ще излезе т.нар. People Edge, засега характерен само за Galaxy S6 Edge. Ще се появят пет разноцветни кръгчета, към които можете да закачите пет контакта, за да можете по-бързо и лесно да им се обаждате, пращате съобщения и мейлове.

 

     People Edge е достъпен от заключения и главния екран, но от никъде другаде, което е леко дразнещо, тъй като се налага да излезнете от всяко друго приложение, за да ползвате нещо, считано за 'бърз достъп'.

2zg7y8h.jpg

     Още един недостатък тук е че тази лента ви показва известия само за SMS, мейлове и обаждания - няма поддръжка за други приложения като WhatsApp или Facebook Messenger, което означава че все пак можете да пропуснете нещо важно.

 

     Една от добрите функции тук е, че устройството отчита като го вдигнете от някаква повърхност и ви показва дали имате пропуснати съобщения или повиквания от избраните от вас хора. И тук се надяваме на интеграция на други приложения и разширение на функционалността и се надяваме че такива ще присъстват в бъдещите обновления от Samsung.

 

Face down, message up

 

     Последната функция на уникалните странични дисплеи на Galaxy S6 Edge се активира, когато устройството се постави с екрана надолу. Представлява дискретно известие чрез просветване на страничните ленти, за да ви уведоми като получите обаждане, съобщение, или мейл от ключовите контакти. Дори можете да отхвърлите повикването и да изпратите предварително зададено съобщение на дадения човек чрез натискане с пръст на сензора за сърдечния пулс за две секунди.

1ektaf.jpg

     Стига да помните кой цвят отговаря на даден човек, Edge Lighting може да се окаже много полезна, по време на срещи, например.

 

Превъзходен скенер на пръстови отпечатъци

 

     По-ранните опити на Samsung с този тип технология при смартфоните си определено бяха отчайващи. Тук, обаче, виждаме напълно преработена система, която е вероятно най-добрата на пазара. Вече не се налага да прокарвате пръста си по Home бутона, а просто трябва да го поставите отгоре, както при iPhone 6, с разликата че тук сканирането е почти мигновено, което прави този скенер добър и лесен начин за отключване на смартфона.

f4kzms.jpg

     Можете да ползвате скенера и за извършване на плащания чрез PayPal, верификация на Samsung акаунта и вписване в сайтове, поддържащи технологията.

 

Умно заключване

 

     Samsung Galaxy S6 Edge поддържа умно заключване, така че не се налага да сканирате пръст или да въвеждате парола за отключване ако наблизо има доверено Bluetooth устройство. Добавянето на такова в списъка става от раздел 'Privacy and safety' в настройките. Също можете да зададете доверени локации, като например дома или офиса, но стандартно радиуса им е 80м, така че тази функция не е особено сигурна.

15rh91c.jpg

     С други думи, ако имате смарт-часовник, който е добавен като доверено устройство, трябва просто да хванете Galaxy S6 Edge и той ще се отключи автоматично.

 

Наблюдавайте ритъма

 

     Приложението S Health на Samsung и сензора за сърдечен ритъм не са нещо ново, но и двете са подобрени в Galaxy S6 и S6 Edge. Новото приложение е с по-изчистен интерфейс - на главния му екран се изписва бърза информация за фитнес дейността ви и има линкове към сензора за сърдечен ритъм, различни видове тренировки и следене на стреса. Ако сте прекарали деня в относителен мързел, ще се появи известие, насърчаващо ви да сте по-активни.

14obuci.jpg

     Новия сензор е доста по-точен и вече получавате красива визуализация в приложението. Има вграден и сензор за отмерване на крачките, който също е сравнително точен, макар понякога да се отклонява леко.

 

Интерфейс и производителност

 

     Samsung Galaxy S6 Edge върви под новия Android 5.0 Lollipop, но, както при всички устройства на корейската фирма, не е с чиста версия на софтуера. Тук ще забележите най-новото превъплъщение на TouchWiz интерфейса, като това е най-новата версия, която има много по-изчистен вид като цяло. На заключения екран има преки пътища към камерата и телефона, а бързото прокарване на пръст по екрана ще ви изведе кратка анимация преди да се отключи смартфона, стига да не сте задали допълнителни мерки за сигурност. Също може би ще забележите полупрозрачната лента близко до горния край на дисплея, която, както вече споменах по-горе, служи за достъп до People Edge.

2582phz.jpg

     Издърпването на главния екран надясно ще ви покаже екран с поток от новини. В Galaxy S6 Edge това се извършва чрез технологията на Flipboard. Ако тези новини не са по ваш вкус, можете да ги изключите от настройките.

 

     Има и опция да настроите отстоянието на иконките на главния екран една от друга, за да можете да извадите повече от тях на един и същ екран. Разпределението по подразбиране е 4х4, но можете да го направите 4х5 или 5х5, ако наистина имате нужда от повече преки пътища на главния екран.

 

    С двойно натискане на Home бутона пък можете почти мигновено да заредите приложението за камерата.

2nbvbwo.jpg

     Натиснете мултитаскинг бутона (отляво на Home бутона) и ще се покаже колонка със всички работещи в момента приложения. Оттук можете да прехвърляте между тях, да ги спирате едно по едно чрез издърпване настрани, или да спреде абсолютно всичко чрез бутона в долната част на екрана.

 

     Контактите, съобщенията и мейловете се управляват изцяло от стокови приложения на S6 Edge, но Gmail и Hangouts на Google също са предварително инсталирани, така че винаги имате избор. Колкото до самата клавиатура - сравнително удобна е, но все още изостава зад приложения като Swiftkey.

nc08d2.jpg

     Трудното за свикване тук всъщност е да свикнете да пишете с извития дисплей, тъй като крайните копчета се изобразяват върху извивките.

 

     Относно самите приложения - както вече споменах, броя на предварително иснталираните ненужни приложения в Galaxy S6 Edge значително е намалял, въпреки че все още има няколко, които се подвизават наоколо. Добрате новина е, че Samsung вече ви позволява да изключвате тези, които няма да използвате и да ги скривате от главното меню.

kdaeqp.jpg

     Колкото до самия хардуер под капака - тук няма да намерите чип на Qualcomm, както при повечето нови флагмани - Samsung са използвали собствен осем-ядрен Exynos чип, поддържан от 3гб RAM. Процесора ползва big.LITTLE архитектурата - съставен е от два чипа с по 4 ядра, като единия е клокнат на 2.1 ГХц и се използва за по-тежки приложения, като например игри, а другия - на 1.5 ГХц и се използва за по-леки всекидневни задачи, като провеждане на разговори, писане на съобщения, сърфиране из Интернет и т.н.

 

     Накратко, шанса да видите каквото и да е забавяне при работата със Galaxy S6 Edge е много, много малък.

2ex7rz9.jpg

     В подкрепа на това твърдение - резултата на S6 Edge от приложението Geekbench 3 е потресаващите 4774 точки при многоядрения тест. Ето резултатите на някои други флагмани:

 

     HTC One M9 - 3595

 

     LG G Flex 2 - 3427

 

     iPhone 6 - 2902

 

     Sony Xperia Z3 - 2737

 

     Сами си правете изводите. От гледна точка на интерфейса и производителността, засега това устройство няма равно на пазара.

 

Батерия

 

     Стигнахме до най-големия проблем на Galaxy S6 и S6 Edge, който е гореща тема още от анонса на устройството на MWC 2015. Ако се чудите дали батерия с капацитет 2600мАч може да издържи цял ден с толкова детайлен дисплей и един от най-бързите процесори на пазара, отговора е прост - не. При нормално използване, батерията ще стигне за максимум 20 часа.

2eg5s9x.jpg

     Главния виновник за това е очевиден - прекалено детайлния дисплей. Лесно можете да изхабите 20% батерия само с 1-2 часа слушане на музика и играене на игри. Една малка причина да си отдъхнете е факта, че Galaxy S6 Edge губи много малко енергия в режим на готовност, така че ако телефона ви прекарва повече време в джоба ви или на бюрото в офиса, би трябвало да имате доста енергия за вечерта.

 

     Компенсацията на Samsung за този проблем е технологията за бързо зареждане, която позволява възвръщане на енергия, стигаща за около 4 часа работа, в рамките на само 10 минути. Това е впечатляващо, но е възможно само с фирменото зарядно, което идва в кутията заедно със самия телефон.

13zpqbq.jpg

     Galaxy S6 Edge поддържа и два стандарта на безжично зареждане, но така няма да можете да се възпозлвате от технологията за бързо зареждане.

302pd8m.jpg

     Ако имате голям проблем с ниския капацитет на батерията, винаги можете да се възползвате от енергоспестяващите режими на Samsung. Стандартния такъв режим намаля малко производителността, яркостта на дисплея, честотата на кадрите, времето за подсветка на дисплея и много други малки неща, за да спести повече енергия тук-там, докато Ultra Power Saving Mode заключва почти целия интерфейс на Android и ви оставя с черно-бял интерфейс и само 6 базови приложения. По този начин, S6 Edge може да издържи впечатляващите 2 часа с 4% батерия.

 

Камера

 

     Главната камера на Samsung galaxy S6 Edge е една от най-добрите на пазара. Същата е като и при Galaxy S6 - 15мп задна, 5мп предна. Вярно е, че устройства като HTC One M9 и Sony Xperia Z3 имат повече мегапиксели - 20.7, но не позволявайте това да ви излъже - при съчетаване с QHD дисплея и уникалната скорост на камерата на S6 Edge, изживяването е просто страхотно.

1z6qupv.jpg

     Възможността да включите камерата по всяко време с натискане на главния бутон 2 пъти е страхотна - никога повече няма да пропуснете важен момент, да не говорим за скоростта на зареждане. Самите изображения са в пъти по-ярки и детайлни в сравнение с тези на iPhone 6 и 8мп сензор на Apple.

 

     Samsung са се потрудили доста и върху приложението за камерата, което вече е много по-лесно за ползване.

vfkrw3.jpg

     Сега са достъпни няколко режима, като автоматичен, професионален, избирателен фокус, панорамен, virtual shot, забавен и ускорен кадър. Повечето от вас ще се задоволят с автоматичния режим, тъй като се справя перфектно със засичането на условията и изготвянето на максимално добро изображение. Професионалния режим дава достъп до опции като баланс на бялото, експозиция, контраст, за да можете да нагласите и най-фините детайли за снимките си, а панорамния режим вече поддържа едновременно вертикално и хоризонтално снимане.

33bh3sm.jpg

     Избирателния фокус пък ви позволява настройка на фокуса след заснемане на самото изображение. Имате само 3 избора - близък, далечен или цялостен. Ефекта е интересен и можете доста да си поиграете.

1zjaso.jpg23j4uhv.jpg

     Virtual Shot е малко странна функция, но е доста забавна - избирате предмет, чийто 3D образ искате да изградите, и почвате да обикаляте около него с S6 Edge. Устройството ще направи автоматично серия от снимки и ще ги свърже в GIF-изображение. Можете да го разглеждате с накланяне на телефона наляво-надясно, но качеството е ниско и самото заснемане е сравнително трудно.

 

     S6 Edge може да записва 4К видео с главната камера и 2К с предната, но ако решите да снимате на забавен или ускорен кадър ще сте лимитирани до HD резолюция (1280х720)

32zq4ug.jpg

     Обратно към правенето на снимки - блендата на камерата е със страхотна скорост, а самия модул е добре разположен, така че рядко ще успеете да развалите снимката с пръстите си. Ако ви е неудобно с тъчскрийна, можете да използвате бутоните за сила на звука, за да правите снимки. Ето и нещо забавно - включен е режим на красота за селфита, за да можете да накарате кожата си да изглежда перфектна (и доста фалшива).

29l1npw.jpg

     Galaxy S6 Edge прави най-добри снимки на дневна светлина, като дори 4х дигитално приближение не е в състояние да повлияе особено много на качеството на изображението. Камерата се справя добре и на закрито, макар че режима за ниска осветеност има нужда от още работа. Колкото до светкавицата, повечето от вас може да решат да я ползват само за фенерче, тъй като има навика по-скоро да разваля снимките, отколкото да помага.

 

     Снимка с камерата, пълен размер:

5khk74.jpg

 

Заключение

 

     Samsung Galaxy S6 Edge е от типа устройства, чиято главна цел е да покажат нещо ново и да го приложат така, че да е едновременно функционално и красиво. Надали ще е толкова популярно колкото стандартния S6, главно заради цената и факта, че много потребители още не са сигурни дали имат нужда от такива функции в телефона си. Батерията е с прекалено малък капацитет за флагман от 2015г и липсват любимите на доста хора microSD слот и сменяема батерия, но това ще си остане смартфон, който привлича с футуристичния си премиум вид. Дизайна е страхотен, така че се надяваме Samsung да произведат още устройства с извити дисплеи. S6 Edge определено може да се счита за стабилна основа за това, но си личи Samsung имат още доста да поработят върху тази идея.


  • lpa likes this

Също тагнете с една или повече от следните думи: Samsung, Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy, ревю

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни