Към съдържанието


Снимка

Apple TV: Ревю

Apple Apple TV

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 16 октомври 2015 - 09:52

     От доста време има слухове за ъпдейт на "хобисткото" Apple TV, но докато чакаме официални новини, все още си струва да се отбележи че сегашния продукт е доста стойностно устройство.

 

     Анонсирано по същото време като новия (вече не толкова нов) iPad през месец Март, 2012г., сегашното Apple TV не беше очакваната от много хора телевизия на Apple, а по-скоро лека ревизия на съществуващия медиен стриймър от миналата година, запазващ същия форм-фактор, но с обновено меню и по-бърз процесор.

 

     Най-голямата промяна, обаче, е новата възможност за стрийминг и възпроизвеждане на 1080p Full HD филми - предишния модел можеше да понесе само 720p, което беше и максималното предлагано качество за наем и покупка на филми през iTunes и без това.

 

     Разбира се, това означава че Apple ще трябва да обнови голяма част от каталога си до 1080р, за да извлечете всичко от него, но повечето нови филми вече се предлагат в 1080р.

 

     Освен че позволява покупка и наем на филми, Apple TV позволява още две забележителни неща - служи като браузър за определено Интернет съдържание (YouTube, Vimeo, Netflix, iCloud, подкастове и т.н.) и, благодарение на новата AirPlay система на Apple, може да получава съдържание, стриймвано от Mac, PC или устройство с iOS и да го изобразява на телевизора ви.

 

2dj3nn7.jpg

 

     Само информативно, ето какво не може да прави - най-важното е, че не можете да го използвате за гледане на кабелна телевизия, поради което не е цялостно решение от типа Set-top Box, както и че не можете да браузвате цялата мрежа или да използвате електронна поща като с iPad.

 

     Всичките недостатъци стават по-ясни като осъзнаете, че някой популярни сайтове, които напълно логично би трябвало да са достъпни чрез Apple TV, чисто и просто не са - iPlayer на BBC в Обединеното Кралство или ABC iView в Австралия (въпреки че можете да гледате iPlayer на iPhone, iPod Touch или iPad и да използвате AirPlay да го стриймвате към Apple TV).

 

2cqnuhy.jpg

 

     И, тъй като сте в заключения свят на Apple, няма приложения от трета страна, достъпни за Apple TV, които да добавят тази функционалност - трябва да чакате официална поддръжка от Apple чрез софтуерен ъпдейт.

 

     Всъщност, Apple TV изобщо не е направено за персонализация - имате набора от функции, доставен от Apple и това е всичко.

 

В кутията

 

     В кутията получавате Apple TV, което е малка черна кутийка с размери 23 х 98 х 98мм, тежаща само 0.27кг, приятно изглеждащо алуминиево дистанционно с много малко бутони, малко инструкции и захранващ кабел.

 

246wd3o.jpg

 

     Apple TV има абсолютно същите портове и конектори в задния край, както и преди. Има мрежов порт, оптичен аудио порт и HDMI порт за връзка с телевизора. Ще забележите също Micro-USB порт, но той не е от полза за потребителя, а служи само за диагностициране на проблеми от работниците в сервиза.

 

     Процесора на Apple TV е ъпгрейднат с новия A5 чип, за справяне с възпроизвеждането на 1080р филмово съдържание. iFixit са извършили разглобяване на устройството и са открили че Wi-Fi чипа Broadcomm 4330 вътре поддържа и Bluetooth 4.0+HS, въпреки че засега не се използва тази функционалност - възможно е да бъде добавена в бъдещо обновление.

 

21kxf9l.jpg

 

     Дистанционното на настоящето Apple TV използва инфрачервени лъчи, което изисква видимост към кутийката, което е пречка - дистанционно с Bluetooth би било много по-добре.

 

Настройка

 

     Връзката с телевизора става чрез HDMI кабел, но имайте в предвид че няма такъв в кутията - трябва да го закупите отделно.

 

     Първата изненада при новото Apple TV в сравнение с предишното поколение е, че щом го свържете към телевизора, то почва да ви говори! Чувате глас, който ви пита дали искате да включите функцията Voice Over чрез натискане на бутон на дистанционното три пъти.

 

     Voice Over ви прочита на висок глас каква опция сте избрали в момента от менюто, което го прави много удобна функция ако имате проблем със зрението и имате нужда от помощ за навигация в менютата.

 

     По-нататък, задавате тривиални неща като език и избирате WiFi мрежа - ако никога не сте го правили, то това ще е първия ви сблъсък с неудобния начин на въвеждане на текст и пароли при Apple TV - имате подредено по азбучен ред блокче с букви, през които трябва да маневрирате чрез колелото на дистанционното.

 

15oxhc8.jpg

 

     Трудно е за използване заради непознатата подредба на клавиатурата - подреждане на буквите като при компютърна клавиатура би било по-смислено.

 

     Преминаването през целия процес на въвеждане на паролата за WiFi мрежата, символ по символ чрез този метод, само за да се усетите, че сте я сгрешили, може да ви вбеси, особено ако на този етап просто искате да се насладите на цялото предложеното съдържание.

 

     Жалко е, че Apple все още използват този метод на въвеждане, тъй като всичко друго в Apple TV е толкова лесно за използване, че силно контрастира на други медийни стриймъри.

 

Интерфейс

 

     Щом сте готови с настройките, се озовавате в главния интерфейс на Apple TV, който има цялостно обновяване в тази версия.

 

     В опит за опростяване и, в същото време, за разширение, Apple са използвали подход в стил iOS за интерфейса на Apple TV. Въпреки че получи критика от някои страни, на нас ни харесва.

 

     Вместо с текстови менюта, всичко е изобразено с икони, точно както в iOS. Иконите са по-плоски и широки от тези в iOS, но можете лесно да видите откъде Apple са черпили вдъхновение. Докато се движите из менютата и избирате всяка икона, отдолу се появява текст, за да укаже за какво е тя, което означава че никога не се чувствате объркани или изгубени.

 

2m2ci9e.jpg

 

     В горния край на интерфейса имате скролваща настрани въртележка с най-новите филми. Типичната цена за наем на нов HD филм е $4.99 - това е скъпо в сравнение с, например, Sky Box Office, който предлагаше Twilight Breaking Dawn и Moneyball само за £2 в магазина на Обединеното Кралство, но очевидно имате нужда от платен Sky акаунт за достъп до тази услуга.

 

     iTunes все пак беше с почти двойна цена за същите филми. Очевидно се нуждаете и от бърза широколентова връзка с Интернет, за да взимате назаем филми чрез Apple TV, но има някои преимущества в системата на Apple. Например, че е по-удобна.

 

idc9yt.jpg

 

     Няма нужда да чакате определен момент за започването на даден филм. Просто трябва да го изберете и той почва да се сваля когато поискате. Изглежда Apple TV се нуждае от около 5 минути зареждане преди да можете да гледате стриймващия се даунлоуд, което не е особено много.

 

     Получавате и страница с информация за всеки филм, включително списък с актьори, потребителски ревюта и линкове към подобни заглавия в стила на Amazon "Хората купиха също", преди да извършите покупката. Можете и да гледате трейлъра на филма чрез кликване на бутона Preview, което също е удобно.

 

23tp6ya.jpg

 

     Щом вземете под наем филм от iTunes, имате 30 дена да почнете да го гледате и 48 часа да го изгледате след като почнете. Най-добрата функция е, че можете да го гледате на различни устройства, поради което може да го започнете на Apple TV и да го догледате на компютъра. Това, обаче, е достъпно само за филми с нормално качество, което изключва всички нови заглавия и сериозно спъва една по принцип страхотна функция.

 

     Като цяло, броя на нови заглавия е добър и лесно сравним със Sky Box Office. Има и забележителен каталог от по-стари филми.

 

23vf2o0.jpg

 

     Все пак, Apple TV не е само за филми - следващото нещо, което ще разгледаме в интерфейса, са телевизионните предавания. Тук ще намерите забележителна колекция от такива. Промотираните сериали имат наклонност към Обединеното Кралство, но има и много американски сериали. Искате да догоните четвъртия сезон на Madmen? Няма проблем. Струва $2.99 на епизод (няма наем на телевизионни сериали).

 

     Следва опция, наречена Music - това е само за абонати на услугата iTunes Match на Apple ($29.99/година). Ако сте абонат, оттук ще имате достъп до цялата си музикална колекция в iTunes, въпреки че вероятно имате компютър в къщата и лесно можете да се свържете с него чрез Apple TV и без това, което ни отвежда до следващата иконка: Computers.

 

280ntr5.jpg

 

     С натискане на Computers, Apple TV автоматично открива всеки компютър в същата WiFi мрежа със същия Apple ID логин в iTunes. Факта, че компютъра ви просто се появява тук без да се налага занимаване даже с един диалогов прозорец, заслужава похвала към Apple.

 

     Тук имате достъп до своите филми, музика, ТВ шоута, подкастове, iTunes U и снимки от локалната ви машина. Стриймването през WiFi е безпрепятствено, както се очаква.

 

     Следващата иконка е Settings, където са всички технически опции, от които се нуждаете, но също и настройките на скрийнсейвъра. Струва си да се спомене за тях, тъй като за скрийнсейвър са добавени някои страхотни снимки от National Geographic.

 

2rmntiu.jpg

 

     Който и скрийнсейвър да изберете, ще намерите широк избор от различни теми, като всяка от тях прави снимките да изглеждат страхотно.

 

     Netflix, който присъства като функция на Apple TV в САЩ от доста време, наскоро е разпространен глобално и вече е достъпен в интерфейса. Количеството и избора на нови филми в Netflix извън САЩ е разочароващ в сравнение с онази библиотека, но родителите ще са доволни от безкрайното количество анимационни за децата им.

 

2823low.jpg

 

     В интерфейса има също и опции за разглеждане на YouTube, Vimeo, Wall Street Journal и MLB (Major League Baseball - изисква абонамент) - никоя от тези не е претърпяла промени в това обновление, така че не си струва да ги разглеждаме детайлно.

 

     Photo Stream, обаче, е нещо ново - това е функция, свързана с iCloud, която ще се хареса много на собствениците на iPhone. Щом сте включили Photo Stream на която и да е снимка, направена с iPhone (или iPad и iPod Touch), тя автоматично ще бъде добавена към вашия Photo Stream щом се свържете с WiFi.

 

     Значи, правите няколко снимки с iPhone докато сте някъде, след което, щом се приберете, можете да включите Apple TV и да ги разгледате от иконката Photo Stream. Скоростта и удобството на тази функция са неоспорими.

 

wwbypg.jpg

 

     Още една нова опция в интерфейса е Trailers - това всъщност не е нещо ново, просто по-бърз начин за достигане на филмови трейлъри, които включват трейлъри за театрални заглавия, което е страхотна добавка.

 

Производителност

 

     При тест с наем на 1080р филм на стандартна широколентова връзка, минават около 5 минути преди филма да е готов за гледане, което е приемливо.

 

     Apple TV ви казва колко минути остават преди филма да може да тръгне, но начина му за пресмятане на време изглежда доста зле, като сметките прескачат от оставаща 1 минута до 2 часа и 40 минути и обратно към 2 минути!

 

     Изглежда по-добре да игнорирате тези съобщения и вместо това просто да гледате лентата в долния край на екрана. Щом почне изпълнението няма зареждане и връзката не пада. Както очаквате от 1080р, качеството на картината е страхотно.

 

28hcweq.jpg

 

     Netflix е също толкова гладък при възпроизвеждането, като повечето програми тръгват почи мигновено. Очевидно, всичко това зависи от скоростта на връзката ви с Интернет, така че не обвинявайте Apple TV ако имате такива проблеми.

 

     AirPlay през WiFi мрежата към Apple TV също е солиден - просто натискате иконата на AirPlay на устройство с iOS, или кликвате бутона в iTunes, докато се възпроизвежда видео, избирате Apple TV и то започва да върви на телевизора ви след няколко секунди.

 

2lj2gdv.jpg

 

     Голямото разочарование тук за повечето хора е колко е ограничен AirPlay - официално работи само със съдържание в библиотеката на iTunes на вашия компютър или Mac, или съдържание на някое от устройствата ви с iOS. Все пак, това не е края - има обходни пътища.

 

     Например, ако искате да възпроизвеждате неподдържани видео формати като WMV, XVID или MKV на iPad, можете да го направите чрез приложения от трета страна, като AVPlayerHD. Опита да изпратите тези видеа от приложението към Apple TV чрез iPad, обаче, води до възпроизвеждане единствено на аудиото.

 

     Все пак, ако включите AirPlay Mirroring на iPad (което изпраща картината от целия дисплей към Apple TV) можете да гледате тези клипове на Apple TV. Това добавя една стъпка към процеса, но работи добре, въпреки че сте ограничени до тясна част от екрана докато го използвате.

 

     За пълна 16:9 резолюция се нуждаете от приложение, наречено Air Video, което инсталира сървърна програма на вашия Mac или PC, която кодира клипа, докато приложение за iOS го праща към Apple TV.

 

     Като стане въпрос за гледане на платено съдържание, всичко работи безпроблемно, както бихте очаквали. Покупката на съдържание с вашето Apple ID, което Apple TV запомня, така че можете просто да въведете паролата си когато решите да купите нещо и сте готови.

 

20tqtrp.jpg

 

     Вероятно най-забележителната функция на Apple TV е, че е толкова лесно за използване. Все пак е по-добро от всички други медийни стриймъри.

 

     Сега сте в света на Apple, където всичко просто работи. Дори потенциалните проблеми на софтуерните ъпдейти не засягат Apple TV - просто получавате съобщение, че има обновление и решавате дали искате да го инсталирате веднага.

 

fxn45.jpg

 

     Навигацията през системата от менюта е детска игра - факта че има толкова малко бутони означава, че дори децата могат да го използват без случайно да променят някоя важна настройка. Броя натискания нужни за достигане до съдържанието ви също е освежаващо малък, а начина, по който цялата система реагира бързо и интуитивно на натисканията ви, означава че истински се забавлявате, докато я използвате, вместо да я усещате като преграда между вас и нещата ви, което често е проблема с интерфейсите на медийните стриймъри. Личи си, че Apple са се фокусирали доста върху интерфейса на Apple TV.

 

Последни думи

 

     Реално погледнато, притежаването на Apple TV има смисъл само ако имате iPhone, iPod Touch или iPad. Всички устройства на Apple се разбират добре помежду си, така че можете да използвате Apple TV, за да извеждате всичко, което се случва на устройство с iOS, директно на HD телевизора ви.

 

     Най-очевидната полза за това устройство е за показване на снимки, които сте направили с iPhone, или презентация на Keynote, която сте направили на iPad, но някои игри за iOS, като Counter Strike, се възползват от тази функция по нови и страхотни начини, като ви позволяват да използвате iPhone като контролер, докато гледате самата игра на телевизора.

 

     Още повече, с новата версия на OS X 10.8 Mountain Lion, която излезна това лято, вече можете да извеждате образ на телевизора и от компютъра си.

 

Преимущества:

 

     Ако цялото ви видео съдържание е в iTunes, то всичките други функции, които предлага Apple TV, го карат да изпъква сред тълпата. Наема и покупката на филми работи безотказно и има страхотен избор от нови заглавия и голям, растящ каталог с по-стари такива.

 

     Функциите YouTube, Vimeo, Podcast и Movie Trailers са наистина полезни, но най-много ще ви хареса Photos, защото прави снимките ви да изглеждат страхотно, с фантастични слайдшоу ефекти, a интеграцията с iCloud чрез Photo Stream означава, че всички снимки, направени от устройство с iOS, автоматично се изпращат към Apple TV няколко секунди след като се приберете у дома. Това е впечатляващо. AirPlay е солидна система за стрийминг и е непобедима от страна на надеждността си.

 

Недостатъци:

 

     Ако просто търсите начин за стриймване на съдържанието си от компютъра към телевизора, то може би Apple TV не трябва да е главния ви избор. Ще намерите AirPlay системата на Apple много лесна за използване, но в момента е прекалено ограничена и ви принуждава да вкарате цялото си съдържание в iTunes.

 

     В добавка на обходните пътища чрез приложения за iOS, които споменахме, има много безплатни програми за прекодиране на видео, които могат да конвертират клипове в .m4a формата, изискван от iTunes, но е доста дразнещо да чакате цял час да свърши този процес, за да можете да стриймвате клипа от компютъра към Apple TV.

 

     Изискването за директна видимост на дистанционното към кутията също се явява като лека пречка. Да се надяваме, че в бъдеще ще има опции с Bluetooth.

 

Обобщение

 

     Ако вече имате устройства на Apple в дома си, Apple TV е естествен избор и на тази цена наистина трябва да се замислите за покупката му, тъй като се интегрира перфектно с другите устройства.

 

     За всички останали, дори с добавката на 1080p HD, няма привлекателна причина за избор на Apple TV пред други стриймъри засега.

 

     Ако Apple можеха да се пооправят с интеграцията на някои регионални поточни услуги, като iPlayer, 4OD и iTV Player в Обединеното Кралство ABC iView в Австралия, в системата и да премахнат част от ограниченията на AirPlay, Apple TV щеше да стане необходим продукт за всеки.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Apple TV

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни