Към съдържанието


Снимка

Apple Magic Keyboard: Ревю

Apple Magic Keyboard ревю аксесоари

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 11 декември 2015 - 06:54

     Magic Keyboard е новата презареждаема версия на вече класическата Apple Wireless Keyboard, с доста подобрен дизайн. Липсва цилиндъра в задната част на устройството, което вече е поместено в солиден и тънък корпус. Все още няма механични бутони, подсветка или NUM-pad, но старите АА батерии са заменени с вградена литиево-йонна и има възможност за включване чрез Lightning кабел.

 

     Означава ли това, че новата Magic Keyboard е просто нова, или реално е претърпяла съществено подобрение? А дори и да е, струва ли си парите? Нека видим.

 

Дизайн

 

     Magic Keyboard представлява минимално съчетание от компонентите на една нормална физическа клавиатура. Алуминиевият корпус е малко по-дебел от клавишите - само 109мм в най-дебелата си част, с дължина и ширина съответно 1149мм и 279мм, като цялото устройство тежи само 231 грама. Това е около 12% по-малък размер в сравнение с миналото поколение.

 

ela234.jpg

 

     Леко уточнение - под минало поколение се има в предвид Apple Wireless Keyboard, която бе представена през 2007г. - времето на оригиналния iPhone. За времето, което отне да стигнем от Apple Wireless Keyboard до Apple Magic Keyboard, стигнахме и до iPhone 6S и 6S Plus.

 

     Физически, Magic Keyboard изглежда като естествената еволюция на Apple Wireless Keyboard. Липсва цилиндъра, нужен за АА батериите, корпуса е наклонен за повдигане на клавишите, а новия дизайн може да се определи с думите на Джони Айви - "неизбежен".

 

331in84.jpg259jq4m.jpg

 

     Това, обаче, не е единствената промяна. Вече има функционални бутони с пълен размер, въпреки по-малкия размер на устройството, използван е и нов "scissor" механизъм за стабилизация на самите клавиши (според Apple са по-стабилни с около 33%). Този механизъм е нов в сравнение с подобието му в новото поколение MacBook Pro и MacBook Air, но се различава от също така новия Butterfly механизъм, използван в най-новия MacBook.

 

     Причината за това е може би факта, че при Magic Keyboard няма нужда от фокусиране чак толкова върху изтъняване на устройството, за разлика от MacBook и макар "пеперудката" да се справя по-добре при такива ограничения, "ножицата" определено я изпреварва.

 

2uhbhjc.jpg2e6hizp.jpg

 

     Apple няма да привлекат фенове на Extended Keyboard II с този дизайн, разбира се, и очевидно нямат такова намерение. Magic Keyboard се е отдалечила доста от традиционната пишеща машина и ранната компютърна клавиатура и вече има повече общо с клавиатурата на лаптопите. Ако търсите нечия вина, обърнете се към постоянно избледняващия спомен за първите две и постоянно растящата популярност на последната.

 

     Може би на някои от вас щеше да се понрави повече версия с черни клавиши, както при клавиатурата на MacBook, тъй като това би добавило известна консистенция и естетика. Ако трябва да я поставим между две други клавиатури, това определено ще са тази на MacBook Pro и новия MacBook, заради механизма.

 

     Като цяло, клавиатурите на Apple като че ли отиват в правилната посока. Ще е страхотно ако и MacBook Pro получи нещо подобно на Magic Keyboard, относно стабилността и усещането.

 

Функционалност

 

     Сдвояването с Bluetooth вече е много по-просто - откривате устройството и се свързвате с него - това е! Но, както с другите Magic аксесоари, Apple са го направили още по-просто, ако използвате Mac.

 

2nlz4ia.jpg

 

     Ако закупите нов Mac, заедно с Magic Keyboard, то те ще бъдат предварително сдвоени. Ако пък закупите Magic Keyboard за собствения си Mac, просто трябва да използвате включения в пакета Lightning кабел, за да свържете клавиатурата с вашия Mac, като включите Lightning края към клавиатурата, и те ще се сдвоят автоматично. Изскача известие, но няма нужда да му обръщате внимание - можете просто да почнете да пишете.

 

     За съжаление, това работи само с Mac. Ако искате да използвате Magic Keyboard с iPad, iPhone, или Apple TV, трябва на ръка да ги сдвоите чрез Bluetooth.

 

     Хубаво е, че процеса е прост и в двата случая, но тези сред вас, които са параноици относно сигурността може да се разтревожат от липсата на пин код. Единственото решение в случая е да извършвате сдвояване чрез Bluetooth веднага след включването на клавиатурата, докато сте сами.

 

     Макар това да не се отнася само за Magic Keyboard, iOS 9 за iPad има две страхотни функции за физически клавиатури. Първо, можете да откривате преки пътища на клавиатурата просто чрез задържане например на комбинация от бутони, например CTRL + Shift. Можете и да сменяте отворените на преден план приложения по същия начин като на Mac (Command + Tab). И двете подобряват значително използваемостта на устройството заедно с iPad.

 

     Можете да превключвате между сдвояванията в движение, например от Mac към iPad или Apple TV, само чрез изключване и включване на Magic Keyboard, което ще индуцира режим на откриване, за да можете да го сдвоите.

 

     Зареждането се извършва, разбира се, чрез Lightning кабел, като батерията държи около месец, поради което не се налага често зареждане. Когато все пак се стигне до такова, можете спокойно да продължите с работата си, тъй като порта е в задния край на клавиатурата.

 

a3cd9u.jpghsnapy.jpg

 

     Няма как да се каже със 100% сигурност, но най-вероятно дългия живот на батерията се дължи главно на липсата на подсветка. Може би Apple имат начин да захранят клавиатурата и с подсветка, но засега такава версия просто няма.

 

2ymg3zc.jpgdpxxz6.jpg

 

     Новия смален профил прави Magic Keyboard още по-удобна откъм преносимост за хора, които искат да я използват с iPad или iPhone в движение. Няма как да се използва като калъф, подобно на клавиатурите, направени специфично за iPad, като новата Smart Keyboard за iPad Pro, но нека да не забравяме че тази клавиатура е с пълен размер и дълбочина на клавишите.

 

     Apple все още изключва AutoCorrect автоматично при свързване на физическа клавиатура, въпреки че от известно време Mac има тази функция. Би било страхотно да може да се включи наново. Всичко това настрана, ако нещо като Origami, работната станция на Incase, бъде ъпдейтната с поддръжка на Magic Keyboard, устройството ще стане доста желано и в кафенета и в конференции.

 

     Относно самото писане, ще ви отнемат може би 2 минути да свикнете - все пак това е пълноценна клавиатура с нормално разположение на клавишите.

 

Крайна оценка

 

     Magic Keyboard е безжична клавиатура на Apple от ново поколение. Използва Lightning за зареждане и нов Scissor механизъм за по-добра стабилност, но като цяло представлява надграждане върху опита от MacBook.

 

2mocapx.jpg

 

     Точно както с новия MacBook, колкото повече пишете на Magic Keyboard, толкова повече ще се влюбите в нея. Като стане въпрос за ъпгрейд от старата Apple Wireless Keyboard, има малко разлики във функционалността, но новия дизайн е много по-солиден, функционалните клавиши са с пълен размер, което ги прави доста по-удобни, а презареждаемата батерия е страхотна, заедно с възможността за продължаване на работа при включен кабел за презареждане.

 

     Ако търсите нещо евтино с ергономичен дизайн, подсветка и NUM-pad, по-добре се обърнете към друг производител.

 

     Ако сте свикнали да пишете на MacBook Pro или MacBook Air, или пък на оригиналната Apple Wireless Keyboard, както и на новия MacBook, то Apple Magic Keyboard е перфектна за вас.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Magic Keyboard, ревю, аксесоари

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни