Към съдържанието


Снимка

Apple Magic Trackpad 2: Ревю

Apple Magic Trackpad 2 ревю аксесоари

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 30 декември 2015 - 03:21

Apple Magic Trackpad 2 предоставя Force Touch технологията на Apple за работния плот

 

     Force Touch първо бе анонсиран заедно с Apple Watch, но първото устройство, с което се продаваше, беше новия MacBook и, по този начин, предостави ново поколение интерактивност при лаптопите. Сега, Magic Trackpad 2 цели да предостави същия сензор за натиск за работния плот. Отново, това е триизмерен мултитъч, но този път за iMac, Mac mini и iMac Pro.

 

     И докато Force Touch и Force Click са главните нови функции, Magic Trackpad 2 също има нов дизайн и презареждаема литиево-йонна батерия. Все пак всички тези обновления си имат цена - 292лв. Нека видим струва ли си закупуването на Magic Trackpad 2.

 

Дизайн

 

     На външен вид, Magic Trackpad 2 представлява заоблен в краищата правоъгълен клин, по-тънък в предния край, по-дебел в задния. Най-дебелата част е 109мм, широк е 1149мм, дълъг е 16см и тежи 231 грама. Отзад има копче за включване/изключване, Lightning порт и пластмасово прозорче за пропускане на Bluetooth сигнала. Останалата част е само алуминий и бяло стъкло.

 

2vwu4wj.jpg

 

     Повърхността на Magic Trackpad 2 е по-голяма от тази на предишното поколение с 29% според Apple. Поради това изглежда малко като мъничък тъч-таблет, при който липсва всичко освен повърхността за натиск. Тъй като вече не се нуждае от АА батерии, вече липсва ролката в задната част. Все пак трябва да се поместят някъде Force Touch и Taptic Engine модулите, така че също липсва и празното пространство отдолу.

 

2yjtpgy.jpg2el5dw0.jpg

 

     Резултатът изглежда учудващо солиден. Наистина е така, даже повече от много по-тънките Force Touch тракпадове на новите MacBook и MacBook Pro. Все пак, усещането е точно като при тях, само че по-широко и без ръба на корпуса. Белият цвят изглежда доста рязък. Тъй като повърхността е от стъкло, няма да се обезцвети или замърси като другите бели повърхности.

 

3509qpj.jpg2ecdogl.jpg

 

     Поради новия размер, устройството наистина заема повече място на работната площ, но новото усещане и функционалност си струват, особено като това се компенсира от по-малкия размер на новия Magic Keyboard.

 

     Това е още един пример за "неизбежната" естетика на Apple. Като стане въпрос за дизайн, това е точно каквото трябва и то по най-добрия начин.

 

Функционалност

 

     Magic Trackpad 2 е презареждаем. Можете да го включите чрез Lightning кабела в комплекта - същия, който може да зарежда iPhone, iPad и новите дистанционни за Apple TV - и той не само веднага ще се сдвои с вашия Mac, но и ще държи цял месец постоянно ползване само с едно зареждане. След като изяснихме всичко това, нека да разгледаме и Force Touch.

 

35041vs.jpg

 

     Най-добрия номер в новия Macbook ви караше да си мислите че можете да кликате тракпада чрез Force Touch. След като го изключите, осъзнавате точно колко сте били измамени и каква страхотна лъжа са усещали пръстите ви. Magic Trackpad 2 работи по същия начин, даже още повече.

 

     Тъй като Magic Trackpad 2 е клин, докато е изключен изглежда точно така. Статичен. Все едно ако се опитате да го кликнете като бутон би ви се изсмял. След като го включите, проприоцепцията ви кара не само да си мислите че клика, но и че клика на различни дълбочини. Гениално и вбесяващо, а също така позволява използването на набор от нови функции.

 

     Не е необходима функционалност, тъй като повечето хора все още нямат Force Touch или Magic Trackpad, така че Apple не могат да направят OS X зависима от тях, но е достатъчно удобна и ценна. Подобно на 3D Touch при iPhone 6S, можете да натискате по-дълбоко върху линкове, икони, аватари и други, за да получите бърз поглед към други прозорци и програми.

 

- С Force Click на икона на дока можете да видите прозорците на програмата, а ако натиснете силно икона на файл се активира Quick Look. При силен натиск на името на файл можете да го редактирате.

 

- Чрез Force Click на някоя дума можете да видите информация или превод за нея в Wikipedia или Dictionary; на адрес, за да видите превю в Maps, или на дадено местоположение, за да го отбележите на картата.

 

- Натискане силно на някоя дата я добавя в календара, а на събитие се извеждат детайли; на поканен човек пък излиза превю на картичката му с данни.

 

- Force Click на линк извежда превю на сайта; на изображение или PDF активира Markup; на разговор в iMessage извежда детайли за разговора.

 

     Можете да го използвате за същия тип усещане за натиск като при 3D Touch. За съжаление, новото приложение Notes на Apple няма функционалност за скициране в OS X, за разлика от iOS. Все пак, Apple предоставят достъп за разработчици на Force Touch тракпада при OS X, така че е силно възможно в скоро време повече приложения да почнат да се възползват от функцията.

 

     Вече има някои интересни способи в приложенията на Apple. С по-силен натиск можете да забързвате и превъртате назад в QuickTime или да приближавате или отдалечавате картата в Maps. Получавате и таптичен отговор, така че се усеща дали слайдера е на неутрални или екстремни точки.

 

     Начина, по който Force Touch работи на самостоятелния Magic Trackpad е идентичен на този при Force Touch тракпада на MacBook. Има четири сензора в тракпада, които регистрират силата ви на натиск, както и електромагнитна таптичен уред за отвръщане на натиска с хаптични вибрации.

 

     Грубо казано, Magic Trackpad 2 отвръща на натиска с хоризонтална сила, която пръстите ни възприемат като вертикална, тъй като не различават чак толкова, колкото си мислим. Дори звука на кликане е сравнително добре фалшифициран - ако искате можете да го спрете от настройките.

 

     Все пак, Apple не използват Force Touch, за да ни заблудят или да се правят на умни. Целта е добавяне на пълнофункционални тракпадове в абсурдно тънки лаптопи, тъй като вече няма нужда механизмите да се наслагват под повърхността, както и предоставяне на пълнофункционални кликове от горе до долу, тъй като механизма вече не зависи от закотвено физическо копче.

 

     Това е наука и инженерство, което изглежда като магия, и е доста интересно. Начина, по който е направено, обаче, както и самия факт че е направено не са толкова важни. Важното е, че "магията" работи перфектно.

 

Крайна оценка

 

     В момента, в който Apple демонстрираха Force Touch Trackpad на новата серия MacBook, всеки с настолен Mac или док се чудеше кога ще е достъпен за техните устройства. Е, това се случи с Magic Trackpad 2 и то по страхотен начин.

 

2ms0zh5.jpg

 

     Цвета настрана, размера и дизайна са страхотни, да не говорим за факта че вече има подобна функционалност едновременно на MacBook и iMac. Това е доста важно, защото Force Touch засега не е изсискване, а удобство за OS X. Ако го няма на всичките ви устройства просто няма да си изградите достатъчно навик и мускулна памет за да се възползвате максимално.

 

     Трудно е да се каже дали феновете на Magic Mouse 2 ще се прехвърлят към Magic Trackpad 2, но ако имате тракпад с Force Touch на вашия MacBook и искате разширение на функционалността и до настолния ви Mac, определено трябва да го обмислите.

 

     За тези от вас със оригиналния Magic Trackpad, възможността за презареждане само чрез кабел ще е страхотна, а Force Touch определено си струва. И да, така е въпреки цената от 292лв, която е малко висока за интерфейс. Бъдещето не пристига евтино, особено ако е от Apple, но ако можете да си го позволите, определено ще сте доволни. За повече информация, актуална цена и покупка, вижте тук.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Magic Trackpad 2, ревю, аксесоари

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни