Към съдържанието


Снимка

Apple iPhone 6s Plus vs. Samsung Galaxy Note 5: Сравнение

Apple iPhone iPhone 6S Plus Sasmung Galaxy Note 5 сравнение мобилни устройства

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 28 януари 2016 - 10:47

     iPhone 6s Plus и Galaxy Note 5 са определено сред най-предпочитаните флагмани на пазара. С новия си A9 процесор и подобрени камери, актуалния iPhone с голям диагонал на дисплея е готов за борба срещу оборудваното със стилус Galaxy. Нека не забравяме, че Note 5 също позволява драскане на бележки при изключен екран и има тънък корпус от метал и стъкло, но пък iPhone 6s Plus е екипиран с 3D Touch дисплей и новата функция Live Photos.

 

     За да ви помогнем с избора между тези две страхотни устройства, ще ги сравним според 8 главни характеристики.

 

Дизайн

 

     Макар да не е толкова впечатляващ като Galaxy S6 Edge Plus със двойно-извития му дисплей, Note 5 е изненадващо добро устройство по свой собствен начин. Заоблените ръбове на гърба изглеждат елегантно и позволяват здрав захват в ръката, докато алуминиевата рамка добавя едновременно стабилност и приятен контраст.

 

2gtn75x.jpg

 

     С размери 6 х 2.9 х 0.29 инча и с тежест 170гр, Note 5 е по-къс, по-тънък и по-лек от iPhone 6s Plus (6,2 x 3.1 x 0,29 инча и 193гр). С други думи, по-лесно се използва с една ръка.

 

28ltesx.jpg

 

     iPhone 6s Plus в никакъв случай не е грозен. Има по-здраво стъклено покритие в сравнение с предшественика си и заоблените ръбове изглеждат страхотно (макар да са леко плъзгави). Има и нов цвят - Rose Gold (златнорозов). Единствено двете линии на гърба развалят естетиката, но са нужни за по-добър сигнал.

 

Победител: Galaxy Note 5. Определено изглежда по-добре и е физически по-удобен.

 

Дисплей

 

     На хартия, Samsung би трябвало да има в кърпа вързана победата си тук. Super AMOLED дисплея на Note 5 е по-голям и по-детайлен от LCD дисплея на iPhone 6s Plus, като този на Note 5 е с диагонал 5.7 инча и резолюция 2560 х 1440 пиксела (2К), докато флагмана на Apple е с диагонал 5.5 инча и резолюция 1920 х 1080 пиксела (FHD).

 

rc6ae1.jpg

 

     Дисплея на Note 5 е и малко по-ярък - 510 нита при измерване, в сравнение с 498 нита при iPhone 6s Plus.

 

22yzhe.jpg

 

     Super AMOLED панела на Samsung има по-широка цветова гама, макар някои цветове да изглеждат пренаситени. Note 5 показва около 193% от sRGB, в сравнение със 105,1% при iPhone 6s Plus. Обаче, iPhone 6s Plus показва цветовете по-точно, като Delta-E рейтинга му е 0,4 (най-добрия резултат е 0), докато дисплея на Samsung достига отклонение 2,7 по същата скала.

 

Победител: Galaxy Note 5. По-големия размер на дисплея може да не е по вкуса на всеки, но резолюцията му определено е много добра.

 

Аудио

 

     И двата флагмана имат страхотни вградени високоговорители, но този на Samsung печели относно силата на звука. iPhone 6s Plus пък възпроизвежда доста по-балансиран и богат звук, докато Note 5 звучи сравнително грубо. При използване на слушалки Samsung Level, както и при включен UHQ Upscaler в опциите, Note 5 би трябвало да има преимущество, но разликата изобщо не е забележима.

 

Победител: iPhone 6s Plus. По-силен звук не е равносилен на по-добро качество.

 

Специални функции

 

     iPhone 6s Plus здраво отвръща на удара в тази категория с две уникално привлекателни специални функции, именно 3D Touch и Live Photos. 3D Touch дисплея на iPhone позволява по-силно натискане на всякакви неща за извикване на преки пътища, докато усещате хаптичен отговор. Натиска на линк във съобщение, например, ще покаже превю на страницата в Safari без излизане от приложението за съобщения. От главния екран пък можете да натискате на икона на дадено приложение за извеждане на различни бързи действия. Разработчиците от трети страни също получиха достъп до функцията, за използване в техните приложения.

2salbeq.jpg

     Функцията Live Photos "съживява" статичните фотографии, като автоматично записва 1.5 секунди видео преди и след самата снимка. "Жива" снимка на някой фонтан е един страхотен пример за креативно използване на тази функция.

 

jkj8mt.jpg

 

     Най-голямото оръжие на Note 5 в тази категория е стилуса S Pen, който има нови възможности при това устройство. За първи път можете да драскате бележки веднага след изкарване на стилуса от слота му, без да включвате екрана. Също можете да подписвате PDF документи и да записвате цели участъци от екрана, само чрез скролване със стилуса.

 

     Фаблета на Samsung продължава да държи някои преимущества пред iPhone с възможността за едновременно извеждане на екрана на две приложения, едно до друго, чрез функцията Multi Window. Това е страхотен начин за максимално оползотворяване на голямото пространство на екрана. На всичкото отгоре, Note 5 има функции за нормално и бързо безжично зареждане.

 

     И двата флагмана поддържат мобилни разплащания съответно чрез Apple Pay и Samsung Pay, но поддръжката на магнитни Swipe терминали при Note 5 означава, че можете да го ползвате на повече места.

 

Победител: Galaxy Note 5. 3D Touch на iPhone е наистина иновативен, но Samsung има повече функции в арсенала си.

 

Производителност

 

     iPhone 6s Plus (A9 процесор, 2GB RAM) и Galaxy Note 5 (осем-ядрен Exynos 7420 CPU, 4GB RAM) са сред най-бързите смартфони на планетата, но един от тях трябва да е по-добър.

 

     На първия тест тук се измерва колко време отнема на всеки телефон за отваряне на голям PDF файл (1.6GB) чрез Adobe PDF Reader съответно на iOS и Android, като е използвана камера за записване на видео на забавен кадър при 240 fps. iPhone 6s Plus се справи само с 375 милисекунди, докато Galaxy Note 5 се нуждаеше от 626 ms.

 

21ak7zb.jpg

 

     Следващия тест сравнява колко време отнема за зареждане на камерата на всяко устройство, докато на заден план вървят 10 приложения. Отново победител беше iPhone с време 66.3 ms, срещу 94.8 при Galaxy Note 5.

 

     Измерено в и времето, отнемащо за зареждане на играта Sonic 2, при което резултатите са близки. iPhone 6s Plus отнема 10,45 секунди, а Note 5 - 11.91 секунди.

 

x2ph1f.jpg

 

     Note 5 действително победи iPhone при мултиядрения тест на Geekbench 3, който преценя цялостната производителност. Флагманът на Samsung постигна резултат 5,088 в сравнение с 4,405 при iPhone 6s Plus, но флагманът на Apple го изпревари при едноядрената порция на теста (2,531 срещу 1,497).

 

     Най-накрая показваме резултатите от теста 3DMark IceStorm Extreme за измерване на графичната производителност на двата фаблета. iPhone 6s Plus постигна по-високия резултат (27,295) срещу 24,212 при Galaxy Note 5.

 

Победител: iPhone 6s Plus. Производителността му при повечето тестове е, като цяло, по-висока.

 

Камери

 

     При сравнение рамо до рамо, iPhone 6s Plus определено прави фотографии с по-добро качество. При снимката по-долу смартфона на Apple много по-добре хваща синьото на небето и сградите изглеждат по-топли, макар да има леко жълтеене при тези условия.

 

3091zdl.jpg

 

     При закрити условия, на концерт, iPhone 6s направи по-тъмни, но доста по-ясни снимки, като се справя по-добре и със светлините близо до пода. При Galaxy Note 5 снимката изглежда преекспонирана.

 

hwd5xw.jpg

 

     Резултатите с предните камери са подобни. 5-мегапикселовата камера на iPhone дава много по-естествена разцветка на кожата и наситения син цвят на жената по средата на снимката наистина изпъква. Същата снимка с фаблета на Samsung изглежда чисто и просто мъглива при същите условия.

 

2utoty1.jpg

 

Живот на батерията

 

     Galaxy Note 5 е оборудван с 3,000 мАч батерия и издържа впечатляващите 7 часа и 58 минути на теста, който включва продължително уеб-сърфиране през 4G LTE на 150 нита яркост на дисплея. На същата мрежа, iPhone 6s Plus (2,750 мАч батерия) издържа малко по-дълго - 8 часа и 16 минути.

 

8zofap.jpg

 

     Струва си да се отбележи, че само Galaxy Note 5 поддържа безжично зареждане и бързо зареждане, който ще ви върне на линия много бързо.

 

Победител: iPhone 6s Plus. Батерията му издържа сравнително по-дълго.

 

Цена

 

     iPhone 6s Plus и Galaxy Note 5 са сред най-скъпите смартфони на пазара, но Note 5 дава повече памет за базовата си цена (1299лв). Samsung дават стандартно 32GB памет, в сравнение със само 16GB при базовата версия на iPhone 6s Plus (1519лв, още информация тук).

 

Победител: Galaxy Note 5. Повече базова памет при по-ниска цена.

 

Цялостен победител : iPhone 6s Plus

 

     Реално е леко трудно да се избере победител при сравнение на две от най-добрите устройства на пазара. Работещия под Android Galaxy Note 5 има някои важни преимущества, като дизайн, дисплей, цена и набор от функции. Макар че има по-голям екран, той все пак може да се използва лесно и с една ръка, защото е по-компактен. Ако пък предпочитате да използвате стилус със телефона си, този фаблет определено е добър избор.

 

     iPhone 6s Plus печели (макар на косъм), защото е значително по-производителен (едновременно в реални ситуации и в бенчмарковете) и защото прави по-добри снимки. iPhone 6s също се справя добре с функционалността, тъй като 3D Touch предоставя нов начин за взаимодействие и подобрява цялостното изживяване, като също така пести доста време.

 

     И двата смартфона си струват премиум статуса, но iPhone 6s Plus е победителят тук.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iPhone, iPhone 6S Plus, Sasmung, Galaxy Note 5, сравнение, мобилни устройства

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни