Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

Apple Watch Magnetic Charging Dock: Ревю

1 post in this topic

     Apple встъпиха в света на модата чрез Apple Watch и аксесоарите към него, но най-новия аксесоар е също и най-елегантният. А това е док.

 

33vn7sj.jpg

 

     Въпреки не особено оригиналното име, Apple Watch Magnetic Charging Dock е с уникален дизайн. Изглежда толкова добре и органично, че изпреварва доста новите iPhone, iPad и дори цилиндричния Mac Pro. Макар да са използвани познати материали - гумирано покритие, гладък метал и малко плат отгоре - цялостния резултат е свеж.

 

Дизайн

 

     За разлика от повечето продукти на Apple, дизайнът тук разчита на някои чисто визуални добавки. Пример за това е мекото матово гумирано покритие по долната част на корпуса, което изпъква леко в краищата и не служи за нищо друго освен за акцентиране на меките извивки. То е меко, гъвкаво и прави дока да изглежда като сочна поничка.

 

309og9i.jpg

 

     Кухината, от която се разгъва кръглото магнитче за индуктивно зареждане, е обкръжена от лъскав метален пръстен. При разгъването на шайбата се вижда металния корпус, който е със същия излъскан дизайн, за разлика от доста по-грубия кабел за зареждане на Apple Watch.

 

     Някои хора могат да сравнят този продукт с малките възглавнички, които често идват с някои традиционни скъпи часовници, но една по-добра аналогия е тази с работата на дизайнера на Apple Watch - Марк Нюсън - при швейцарския производител на часовници Ikepod. Всъщност, той е един от създателите на тази компания, като я напуска през 2012. По-точно, този док е подобен на кръглите кутии за часовници, които идват с моделите Isopode и Megapode на Ikepod и са подобни на вид на класическо кръгло НЛО (самите часовници също са с плоска и обла форма).

 

dny6px.jpg

 

     Това, че тази тенденция в дизайна се е пренесла при още един продукт, свързан с Apple Watch, не би трябвало да ви учудва. Apple са взели доста от миналото на Нюсън при направата на аксесоарите си, като най-очевидния случай е Sport Band, който е почти цялостно копие на гумената каишка на Ikepod. Самия Apple Watch е подобен на Ikepod Manatee и, макар в по-малка степен - Ikepod Solaris.

 

Използваемост

 

     Единствената функция на този док е да се захване за Apple Watch и да го зареди индуктивно. Всичко работи, както се очаква, т.е. по същия начин като магнитния кабел за зареждане, който идва с покупката на часовника.

 

mbqzc3.jpg

 

     Зареждането на Appe Watch чрез кабела, обаче, винаги е било малко недодялано, тъй като се налагаше да се сложи легнал на него, или да се използва каишката, за да се задържи странично и да се използва като часовник за масичката до леглото. Този способ определено не използваше както трябва удобството на технологията за индуктивно зареждане. Както при Lightning, потребителя трябва да си поиграе с кабела и в крайна сметка цялото нещо изобщо не прилича на безжично зареждане.

 

     С този док, обаче, всичко това се оправя. Самата сглобка е страхотна, има минимално количество подвижни елементи и е обърнато особено внимание на детайлите, както се очаква от минималистичния дизайн на Apple. Централната шайба за зареждане, която може да седи легнала или странично според предпочитанията на потребителя, е свързана с тялото посредством метална скоба. Има механизъм, който поддържа шайбата стабилна и в двете позиции, като движението все пак е доста меко.

 

     Докато шайбата седи легнала, часовникът може просто да се постави отгоре и магнитът ще го задържи на правилното място, а тежестта на самия док спомага за откачането му с една ръка.

 

     Закръгления дизайн спомага за свободно разгъване на различните каишки, без да се получава напрежение при свръзките им. Ако пък имате watchOS 2.0, можете да издърпате шайбата и да поставите часовника вертикално, при което се активира режимът за нощно шкафче.

 

293d55k.jpg

 

     Тук трябва да се спомене, че тъканта, от която е направено покритието, не е толкова "лепкава" като гумираните крачета на дока за iPhone, но осигурява достатъчно триене, за да попречи на евентуално изплъзване на часовника. Включеният двуметров кабел пък позволява да поставите дока на което и да е удобно за вас място.

 

Заключение

 

     Тихото пускане на този аксесоар на пазара показва, че Apple почват да се стремят да размият границите между техниката и дизайна. Като се вземе това в предвид, подобния на космическо корабче дизайн на дока леко противоречи с дизайна на досегашните продукти на компанията, което може да се яви проблем за някои хора.

 

2nb5da9.jpg

 

     Въпреки цялата си красота, обаче, Charging Dock си е просто док. Има доста други продукти от трети страни, които имат същата функционалност, при по-ниска цена. Разликата е, че те нямат модул за индуктивно зареждане.

 

     Оригиналните продукти на Apple често са доста скъпи, но в този случай цената от $79 е оправдана, като се има в предвид, че само кабелът струва $29, което поставя цената на самия док в порядъка на $50, а това е сравнимо с алуминиевите докове за iPhone.

 

     Като цяло, ако търсите висококачествен и функционален док и ви харесва новата мода на Apple, това устройство доста ще ви допадне.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0