Към съдържанието


Снимка

Apple MacBook Pro 13" with Force Touch: Ревю

Apple MacBook MacBook Pro Force Touch ревю

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 12 март 2016 - 01:16

     Обновеният 13-инчов MacBook Pro може да се нарече доста революционна стъпка. На външен вид е почти еднакъв с предишните модели: има същите портове, същия алуминиев корпус, същите размери и дори пристига в същия тип опаковка.

 

     Е, малко по тежък е, заради по-голямата батерия - 74.9 W/hr - или пък заради новия тракпад, а може би и заради двете. Както и да е - вече тежи 1.58кг, но това не е съществена разлика.

 

     При отваряне на капака вече се забелязват разликите. Retina дисплея с резолюция 2560 х 1600 е идентичен, но Force Touch тракпада е неподвижен и механизмът за хаптичен отговор не реагира, поне докато не включите устройството.

 

1zf0nd.jpg

 

     За да получите по-добра представа за обновения ноутбук, трябва да разгледаме хардуера. Базовата конфигурация включва 2.7GHz двуядрен Intel Core i5 процесор с 8GB RAM с тактова честота 1866MHz и 128GB PCIe SSD. Всяка от тези части се ъпгрейдва в по-скъпите конфигурации, като максималната включва двуядрен Intel Core i7 на 3.1GHz, 16GB RAM и 1 терабайт SSD.

 

Broadwell, LPDDR3 и по-издържлива батерия

 

     Apple са успяли да изтискат допълнителен час живот на батерията, която сега държи 10 часа при сърфиране чрез безжични мрежи, вместо предишните 9. При гледане на филм от iTunes се рекламира, че издържа до 12 часа, но при реално използване издържа към 11.

 

     Тези подобрения са главно благодарение на обновената Broadwell архитектура на Intel, която е с много добра енергоефективност. Intel твърдят че Broadwell чиповете използват около 1/3 по-малко енергия от предишното Haswell поколение, като производителността остава на същото ниво, даже по-добра в определени области. Тези нови чипове се произвеждат чрез 14nm технологичен процес, което се очакваше след представяне на нова архитектура по времето на 22-нанометровите Haswell.

 

fc67if.jpg

 

     Другото нещо, което помага много на производителността на новия MacBook е преминаването от DDR3L към LPDDR3 RAM. Техническите разлики между двата вида са прекалено сложни за побиране в това ревю, така че ето кратката версия: DDR3L е енергоспестяваща версия на DDR3 паметта, която се използва в настолните компютри, докато при LPDDR3 е неин ултра-енергоефективен клон, който първоначално беше направен за използване в смартфони и таблети.

 

     Всъщност, първия MacBook, който премина към този тип памет, беше MacBook Air през 2013г. Това беше част от обновлението, заедно с новите тогава Haswell процесори, които увеличиха тогавашния живот на батерията от 7 до 12 часа.

 

     Докато подобрението в тази област при MacBook Pro не е толкова драстично, обновлението си е впечатляващо, тъй като е увеличена производителността, въпреки използването на натоварващия Retina дисплей с висока резолюция.

 

Производителност

 

     Като стане въпрос за производителност, новия MacBook Pro се държи доста добре в лицето на конкуренцията. При стандартния бенчмарк в GeekBench при многоядрения тест дава резултат от 6680 точки - леко подобрение в сравнение с 5975 при предишния модел.

 

     Конкуренти като Dell XPS 13 редовно качват по-ниски резултати. Варианта му с Core i7 на 2.6GHz, например, има многоядрен резултат 5074 точки, което е доста по-бавно дори от старото поколение MacBook Pro.

 

     Малко по-бързия процесор (2.7GHz срещу 2.6) и RAM (1866MHz срещу 1600) помагат за тези резултати, но по-бързата флаш памет също се явява важен фактор.

 

     Всъщност, Apple твърдят, че флаш-паметта в новия MacBook Pro е двойно по-бърза в сравнение с предишното поколение. Новото SSD от Samsung, което се идентифицира като Apple SSD в системния профил на OS X, се свързва с платката чрез 4х PCIe, за разлика от 2х при предишните модели.

 

16gy8o0.jpg

 

     Това води до значително подобрение на прозиводителността при всекидневно ползване. В бенчкмарка на Blackmagic виждаме скорост на четене 1333MBs, а скорост на запис 574MBs. За сравнение, същия бенчмарк на предишния модел MacBook Pro с максимална конфигурация даваше резултати съответно от 719 и 672MBs.

 

Force Touch

 

     Футуристите от известно време твърдят че хаптичният отговор е бъдещето на тъч-интерфейсите. Първоначално, Apple ни дадоха бърз поглед към използването на хаптичен отговор в един от ъпдейтите на iMovie, като ставаше въпрос за базови редакционни операции. Сега вече разбираме защо Apple рекламират "Taptic Engine" толкова усърдно.

 

     При правилно използване, технологията добавя ниво на имерсия в интерфейса, което просто не съществуваше преди това. Много пъти преди сме оценявали потребителския интерфейс по това какво се вижда и чува, но сега вече става въпрос и за това, което се усеща.

 

     Хаптичния отговор, разбира се, изобщо не е нещо ново, както и идеята за тракпад с чуствителност към нивата на натиск, но имплементацията на Apple е по-добра от всичко досега и явно ще е следващата стъпка за подобряване на използваемостта на софтуера им.

 

Заключение

 

     Всичко, което досега сте харесвали в MacBook Pro Retina важи и за новия 13-инчов модел. Клавиатурата е страхотна, OS X си е фантастична операционна система и това е определено най-производителния ноутбук с този размер.

 

     Разбира се, не е за всеки. Ако правите повече PowerPoint презентации по време на полет, отколкото на бюрото, обновения MacBook Air или новия MacBook 12 са по-подходящи за вас. От друга страна, ако работите повече с Final Cut, може да харесате повече 15-инчовия MacBook Pro, заради дискретната видеокарта. Засега, тази опция липсва в 13-инчовите модели.

 

     За тези от вас, които не могат да решат, обаче - софтуерните разработчици, които обичат да са мобилни, или дизайнерите, които искат малко по-силен процесор за Creative Cloud - 13-инчовият MacBook остава перфектния избор, като Force Touch е огромен бонус.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, MacBook, MacBook Pro, Force Touch, ревю

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни