Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

Android Marshmallow: Управление на достъпа на приложенията

1 post in this topic

     Android Marshmallow представи на света управление на достъпа на приложенията на системно ниво. Грануларните разрешения позволяват лесно да регулирате достъпа до отделни елементи. Макар тази функционалност да присъстваше в Android и преди чрез приложения от трети страни, тук за първи път я виждаме вградена в самата система. Това е доста голяма новина, така че тук ще обясним всичко, което трябва да знаете за разрешенията в Android Marshmallow.

 

Как работят разрешенията в реално време

 

     Както вече знаете, новата версия на Android позволява да давате индивидуални разрешения за достъп на приложенията, веднага щом се появи нуждата от това. Това означава, че за новите приложения няма групово запитване за достъп още при инсталацията. Самите разрешения пък са подредени в удобен и лесен за разбиране списък и могат да се включват и изключват отделно, по всяко време.

 

ka2p04.jpg

 

     Това означава, че първия път, когато дадено приложение иска достъп до вашата камера, микрофон, контакти, или местоположение, ще изскочи запитване точно за това разрешение. По този начин ще знаете защо точно дадено приложение иска достъп до даден елемент и ще бъде по-лесно да решите дали да му го дадете или не. Разрешения, които се считат за "нормални" от гледна точка на сигурността, като достъп до Интернет или часовника, са включени автоматично при инсталация на въпросното приложение.

 

     Разрешения, които се считат за "опасни" - тези, които са включени в списъка, за който говорим тук - могат да се включват и изключват по всяко време, което означава, че можете временно да дадете достъп на приложението, след което отново да го забраните, за да защитите личната си неприкосновеност. Тази функционалност чисто и просто не присъстваше в предишните версии на Android.

 

2e0jwi8.jpg

 

Можем ли да счупим някое приложение, ако ограничим разрешенията му?

 

     На потребителите винаги се е казвало, че ограничаването на достъпа по този начин може да счупи приложението, но Google са успяли да вградят функционалността на системно ниво, без да се налага разработчиците тотално да пренастройват приложенията си. Все пак, това не е съвсем така.

 

     Вярно е, че разработчиците могат да оставят приложенията си така, както са, и те ще са съвместими с Android Marshmallow, но ако приложението не е настроено да приема грануларните разрешения и да работи дори и някои от тях да са забранени, то разработчиците и самите потребители трябва да са готови за странно поведение от страна на приложението.

 

     Не говорим за тотално крашване, но за такива приложения е вероятно да не работи главната им функционалност без определени разрешения и разработчиците трябва да се досещат да добавят съобщения, когато има такъв случай. Така че, макар преработката на приложенията да не е "задължителна", Google очевидно очакват те да получат ревизия за структурата с разрешения Android Marshmallow.

 

21dihdj.jpg

 

Ами приложенията, които вече имам?

 

     Старите приложения - тези, които са направени за стари версии на Android - ще продължат да се държат нормално: с дълъг списък от разрешения по време на инсталация, които трябва да приемете, за да продължите. Все пак, щом приложението е инсталирано, можете да отидете в списъка с разрешения и да изключите каквото пожелаете.

 

     Повечето приложения няма да крашнат, дори и да им отнемете някои разрешения. Android просто ще подаде на въпросното приложение празни данни, вместо да направи изключение и да даде достъп до реалните такива. Това е системния еквивалент на изритване на мръсотията под леглото, след което казвате на майка си, че стаята ви е почистена. Ако не го направите, ще имате проблеми, но ако направите нещо, което изглежда добре, това е достатъчно.

 

     Също имайте в предвид, че приложенията на Google, както и предварително инсталираните такива, ще получат повече разрешения изначално. Очевидно, по този начин Google дават нещо като VIP достъп на себе си и на производителите. Все пак, винаги можете да отидете в настройките и да премахнете и тези разрешения, както при другите приложения.

 

xmmpzq.jpg

 

Какво означава това за вас?

 

     Като цяло, вече имате пълен контрол върху достъпа на приложенията до определени данни в смартфона си, като можете да давате и премахвате разрешения по всяко време. Докато някои стари приложения вероятно могат да почнат да се държат странно, тежестта за подобряване на съвместимостта пада върху разработчиците. Това е страхотна новина за личната неприкосновеност и контрола от страна на потребителя. Единственото нещо, което трябва да знаете в случая, е кои разрешения да давате и кои са, чисто и просто, лоша идея.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0