Към съдържанието


Снимка

Какво представляват безжичното и бързото зареждане

бързо зареждане безжично зареждане информация аксесоари

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 19 април 2016 - 05:08

     В последно време повечето хора използват все по-продължително мобилните си устройства. Въпреки това, тенденцията сред повечето производители е да правят по-тънки устройства, за сметка на големината и капацитета на батерията. Начините за по-малък разход на енергия доскоро се фокусираха главно върху оптимизация на ефективността на хардуера в устройството, както и различни софтуерни способи за намаляване на този разход. Отскоро обаче, сред по-скъпите устройства стана популярно още едно умно решение на проблема, което донякъде отстранява нуждата от използване на голяма батерия. Става въпрос за бързото зареждане. Идеята е проста - драстично се намаля нужното за зареждане на батерията време, така че не се налага да сте имобилизирани дълго време, докато мобилния телефон или таблета ви стои на кабела.

 

Време за зареждане на смартфони използващи стандарта за бързо зареждане:
Quick Charge 2.0 (Fast charge) - 30 минути зареждане - 50% от батерията
Quick Charge 3.0 - 30 минути зареждане - 80% от батерията (най-новият стандарт, поддържан все още от доста малко модели)
 

     Другия стандарт, за който ще говорим в тази тема, добавя допълнителен комфорт към технологията за бързо зареждане - това е именно безжичното зареждане.

 

     С комбинация от тези две технологии, можете да си представите следната ситуация: имате средно голяма батерия в телефона, която дръжи около 7 часа при прекомерно използване (постоянно сърфиране в Интернет, известия от различни чат-приложения и мейли, игри и т.н.). В такава ситуация би се наложило да зареждате батерията си по около 2 часа за всеки 7, или поне такъв е случая без възползване от гореспоменатите технологии. Ако използвате бързо зареждане чрез кабел, времето за зареждане на батерията ще намалее 4 пъти. Ако пък използвате безжична поставка, ще ви трябва повече време за зареждане, но пък ще можете по всяко време да вдигнете устройството от нея, да направите нещо и да го върнете обратно без да губите време в нацелване на порта с кабела. Съществуват и поставки за безжично зареждане, които поддържат бързо зареждане. При тях скоростта на зареждане е горе-долу същата, като при стандартно зареждане с кабел - излиза, че първата технология ефективно допълва втората.

 

     Звучи като доста стабилно подобрение, нали? Е, не всяка поставка за безжично зареждане поддържа бързо зареждане и не всеки телефон поддържа безжично зареждане, но поне във втория случай такава поддръжка може да се добави. Ще стане въпрос и за това, но нека първо разясним точно какво представляват двете технологии.

 

Бързо зареждане

 

     Нека вземем за пример тук мобилните телефони. Повечето от тях се зареждат при напрежение от 5V и ток 1A. При технологията за бързо зареждане, в хардуера на телефона е вградена регулация на напрежението и тока, която позволява динамично да се регулира напрежението и да се пропуска ток от около 2А. По този начин, по всяко време се избира оптималния волтаж за състоянието на батерията, като резултата е много по-ефективно зареждане. Разбира се, ако имате устройство с поддръжка на тази технология, се налага да го зареждате и с адаптер, който я поддържа.

 

     Сега ще дам реален пример за тази технология. Става въпрос за имплементацията ѝ от страна на Qualcomm в техните чипсети в лицето на Qualcomm Quick Charge.

 

2iwa8eo.jpg

 

     Главната част от технологията е вградена в самия чипсет, така че устройствата с тази поддръжка нямат нужда от по-голям корпус. Повечето устройства от среден клас и нагоре с чипсет на Qualcomm, продавани в последните 3 години, поддържат Quick Charge 2.0, като някои от най-новите, като например LG G5, поддържат и Quick Charge 3.0 - подобрената версия. Трябва да се спомене, че самото време за зареждане на батерията варира според версията, която имате, както и според капацитета на самата батерия. За да имате база за сравнение: батерия с капацитет 2750 mAh по принцип се зарежда на около 20% за 35 минути, докато с Quick Charge 3.0 стига до 80% за същото време.

 

     За тези от вас, които винаги искат повече - тази технология продължава да се развива, така че с излизането на нов хардуер можете да очаквате доста големи напредъци. Струва си да добавя към тази информация, че вече има експериментални технологии, които могат да заредят батерия с гореспоменатия капацитет и за 5 минути, но ключовата дума тук е "експериментални", тъй като все още не са достатъчно стабилни за масово ползване.

 

     Последно относно бързото зареждане, ще подчертая, че вече имплементираното такова е напълно безопасно и не захабява батерията. Това е стара информация, която се отнася за зората на тази технология, чиито проблеми са решени доста отдавна, така че бъдете спокойни и се радвайте на напредъка.

 

Безжично зареждане

 

     Стигнахме и до безжичното зареждане. Преди да продължа, ще направя едно разяснение за тези от вас, които още не са използвали такова устройство, именно относно факта, че засега работи ефективно само на доста малки разстояния, така че се налага да слагате устройството си на специална поставка. Все пак, това е много по-удобно от използването на кабел, тъй като можете по всяко време да го вдигнете от поставката, да направите нещо и небрежно да го оставите обратно.

 

     Очевидните удобства настрана, нека продължим с малко повече детайли за този стандарт на зареждане. То може да бъде два типа - резонансно и индуктивно.

 

     Индуктивното безжично зареждане разчита на две намотки - една в устройството и една в зареждащата поставка, като двете намотки са с еднакъв размер и са разположени на разстояние, което е много по-малко от диаметъра им. Като се подаде енергия към предавателя, в неговата намотка се създава осцилиращо магнитно поле, което влияе на втората намотка (ако ви е интересно, разгледайте закона на Фарадей за индукцията), в която се създава напрежение. Този режим работи най-ефективно при честота на предавателя, която леко се различава от честотата на приемника, при което е възможно по-ефикасно подаване на по-голямо количество енергия.

 

1z89jd.jpg

 

     Резонансното безжично зареждане използва същия принцип, но честотите на предавателя и приемника са напълно резонансни, което позволява предаване на енергия на по-голямо разстояние. Недостатъка тук, е че в този случай ефективността е доста по-ниска, за сметка на разстоянието на предаване, тъй като електромагнитните емисии в околното пространство са доста големи.

 

14wdjio.jpg

 

     Поради това понижение в ефективността, в най-разпространените поставки за бежично зареждане се използва Qi стандарта (произнася се като "чи"), който работи на първия принцип, именно индуктивния.

 

     В началото споменах, че има начин да се добави поддръжка на безжично зареждане към всяко мобилно устройство. Ако вземете в предвид как работи технологията, става очевидно, че просто се нуждаете от намотка. Е, Qi Wireless са се погрижили за това, така че просто трябва да се сдобиете с планка от рода на тази:

 

2jbw0lw.jpg

 

     Тези планки се свързват с MicroUSB порта и се поставят върху батерията, под капака на телефона (ако капака не се сваля, можете да си купите кейс и да я сложите под него). Могат да се закупят онлайн в рамките на 10лв. Ако се чудите - да, това е всичко. Ако поставите такава планка, можете директно да зареждате устройството си с някоя от многото поставки, поддържащи стандарта Qi.

 

Още няколко думи

 

     Ако сте прочели всичко дотук, би трябвало да ви е ясно какво представляват двата стандарта. Като последно сравнение, бързото зареждане с кабел ви имобилизира за много по-кратко време, а безжичното зареждане е по-удобно, но по-бавно дори от стандартното такова с кабел, но пък има безжични поставки, които поддържат зареждане с приемлива скорост, като тази на нормално зареждане с кабел. Кой от трите варианта ви допада най-много (бих препоръчал да избирате между първия и последния, разбира се), вече ще решите вие.Също тагнете с една или повече от следните думи: бързо зареждане, безжично зареждане, информация, аксесоари

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни