Към съдържанието


Снимка

Samsung Gear VR: Ревю

Samsung Gear VR ревю аксесоари

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 22 април 2016 - 04:03

     Виртуалната реалност от доста време се спотайва малко под повърхността на съзнанието на масовия потребител, като темата най-често се подхващаше от някой технологичен ентусиаст, или пък при тестовете на поредния скъп прототип от страна на някой журналист. Всичко това се промени драстично, след като Samsung пуснаха на пазара новия си VR шлем - именно Gear VR, заедно с новите Galaxy S7 и S7 Edge смартфони.

 

     Ако се направи сравнение с предишната версия - Gear VR Innovator Edition, която беше достъпна преди година, се вижда, че цената на новия модел е паднала доста (от 425 на 200лв). Много фенове на Samsung, които направиха предварителна поръчка на Galaxy S7 или S7 Edge пък получиха шлема напълно безплатно.

 

20j1ipv.jpg

 

     Виртуалната реалност вече е много по-достъпна и на много по-ниска цена от преди. По-късно тази година ще бъдат пуснати в продажба и още, доста по-скъпи и функционални шлемове, но нека да видим дали Gear VR си струва за първата ви стъпка във VR света.

 

Дизайн

 

     Дали след 20 години ще си спомняме за такива шлемове, смеейки се на големия им размер, както е сега с мобилните телефони? Вероятно да, но засега се налага да изглеждаме като киборги. Все пак, новата версия на Gear VR е с около 40% по-малка спрямо предишния модел и е получила някои удобни подобрения.

 

1gn6li.jpg

 

     Първото и най-очевидно такова е разположението на тракпада, което сега наподобява D-pad, правейки плъзгането във всички посоки много по-удобно. Натискането по средата работи като селектор, а бутоните за назад и звука остават непроменени. Другото нещо, което е останало непроменено е липсата на батерия, тъй като цялото нещо се захранва от смартфона, който се включва в предната част чрез microUSB порта.

 

     Въпреки размера си, Gear VR е удобен за носене, благодарение на възглавничките по ръба, както и на двете регулируеми каишки. Щеше да е хубаво самия шлем да прилягаше на лицето малко по-стегнато, тъй като при определени условия може да пропусне малко светлина и да се видят леки отражения в зрителното поле.

 

Настройка и управление

 

     Една от най-трудните страни на VR е да обясниш на хората как да го използват правилно. Интерфейса е непознат, контролите не са видими и инструктора не вижда същото като потребителя. Е, тук имате късмет, тъй като процеса по настройката и начина на управление на Gear VR са доста простички и има разбираемо обяснение за тях, включително за настройка на фокуса на лещите.

 

vnngi9.jpg

 

     Повечето от интерфейса се използва само чрез движение на главата, за да гледате към това, което искате, след което се натиска тракпада, за да се селектира. Очевидно, натискането на бутона за назад ви връща на предишната страница. Продължителното натискане пък изкарва меню за настройка на яркостта, връщане на главната страница и активиране на камерата на телефона, за да виждате какво има пред вас в реалния свят чрез нея.

 

     Никой от телефоните не идва с предварително инсталиран VR софтуер, но щом свържете Gear VR бивате отведени към място за сваляне на група приложения за телефона, включително магазина на Oculus, в който има всякакви VR игри, приложения, видеа и други. Щом всичко е инсталирано, можете да разгледате въпросния магазин директно на телефона, вместо да използвате самия шлем. Сега е време да си поиграем.

 

Софтуер, приложения и игри

 

     Навигацията в потребителския интерфейс на Gear VR е проста. Интерфейса е направен като мрежа и просто трябва да погледнете към нещо (има малка точка в средата на зрителното ви поле), след което да натиснете тракпада, за да го изберете. В началото може да ви е малко странно и да се чудите какво да правите, така че най-добре почнете с избор на някое видео.

 

nfg0er.jpg

 

     GoPro имат страхотен каталог от 360-градусови клипове, снимани главно от камери на шлемове и селфи-стикове. NextVR е друго хубаво приложение с видео, което включва 180-градусови предавания на живо от много различни събития, от голф и мотоспортове, до изборите в САЩ. Още едно добро приложение за видео е VRSE - то включва висококачествени документални филми и истории от Vice и други.

 

     Samsung представи двете версии на Galaxy S7 покрай представление на Years & Years. Това представление е безплатно в магазина на Oculus и е добър пример как виртуалната реалност може да превърне нещо познато - група, изнасяща представление на сцената - във изцяло ново преживяване. Използват се множество камери за осигуряване на различни гледни точки, включително такава, която лети над представлението от едната до другата страна на стаята. Друг откъс пък показва какво представлява Cirque du Soleil ако си на сцената с изпълнителите.

 

     Макар че е забавно, всичко дотук беше пасивно. Нека сега разгледаме секцията с игри. VR Karts удобно използва Bluetooth геймпада на Samsung и ви слага на шофьорското място в игра подобна на Mario Kart, заедно с ускорителите и оръжията.

 

     Освен нея се оказва, че доста малко игри всъщност се нуждаят от геймпада. Това е добре, тъй като Samsung спряха да го продават, но разчитането само на Gear VR за интерфейса ни се струва малко ограничено. Натискането и плъзгането по тракпада е удобно за менютата, но е далече от идеално като контролер за игрите.

 

2evxjs8.jpg

 

     Вместо това, повечето игри се управляват само с поглед и фокусиране на определени цели за правене на избори или продължение. Много по-скъпите Oculus Rift и HTC Vive са много по-привлекателни за геймърите, така че Gear VR явно остава за по-малко взискателните потребители, които играят мобилни игри и предпочитат забавления на по-ниска цена пред качеството на графиката.

 

     Докато струващия 200лв Gear VR е много по-привлекателен в сравнение с HTC Vive (1300лв), повечето игри за шлема на Samsung са сравнително скъпи. Много струват 20лв, така че много бързо може да изхарчите цената на устройството в допълнителни приложения. Също така, някои са доста къси и са по-малко привлекателни за игра повторен път от игри със същата (или по-ниска цена) за iOS и Android. Все пак това са ранните дни на шлема, така че и това скоро ще се промени.

 

Заключение

 

     Ако искате да навлезнете бързо във VR - това е перфектен избор. Собствениците на скорошните флагмани на Samsung могат да се сдобият с добър VR шлем само за 200лв. Не е перфектен, тъй като резолюцията все още е ниска, така че на моменти видеото е малко гранулирано и трудно за фокусиране.

 

     Това настрана, цялостното ни впечатление е перфектно. Gear VR е лесен за настройка и използване, комфортен е и има голямо количество съдържание за невзискателните геймъри и VR ентусиасти. Виртуалната реалност в момента се намира на същото положение като мобилните телефони, като бяха големи колкото тухли. В следващите години технологията ще се подобри много и ще стане много по-малка по размер, както и по-евтина.

 

     За повече информация и покупка вижте тук.Също тагнете с една или повече от следните думи: Samsung, Gear VR, ревю, аксесоари

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни