Към съдържанието


Снимка

Mac: Как да си направим собствени жестове за тракпада

Apple Mac trackpad жестове ръководства

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 03 май 2016 - 03:36

     Тракпадовете на модерните Mac-ове получиха доста функции, взаимствани от устройствата с iOS. Жестовете, които можете да използвате, стават все по-добре измислени и удобни, превръщайки се в по-лесен начин за подаване на команди и манипулация на съдържанието на екрана.

 

dy3xvl.jpg

 

     Макар дотук да изглежда достатъчно умен, тракпада ви всъщност може много повече. Това става ясно при инсталация на BetterTouchTool. Тази програма ви дава цялата свобода на тракпада, тъй като позволява да задавате собствени жестове.

 

     При различните случаи можете да задавате колко пръста да се използват, самия жест, който трябва да се направи с тях, и какво трябва да се случи след него. От посочения сайт можете да свалите безплатно приложението за 45-дневен пробен период, след което можете да платите колкото пожелаете, като минимума, за да продължите да използвате програмата, е около 8лв.

 

21r49u.jpg

 

     Като отворите програмата, изберете "Gestures" от лентата с инструменти и изберете "Trackpads" от списъка с устройства по-долу. За начален пример, можем да зададем плъзгане наляво с пет пръста, за да разположим прозорец така, че да запълва лявата половина на екрана. Пробвайте да направите и същото нещо за дясната половина на екрана, както и плъзгане с пет пръста надолу за минимизиране на прозореца, съответстваща на комбинацията "Command + M". (Ще покрием преките пътища за клавиатурата по-надолу).

 

     Втората част от иструкциите се отнася за промяна в OS X El Capitan, където Mission Control вече не показва превюта на различните работни плотове. Това показва как BetterTouchTool може да подобри жестовете на Apple и как можете да промените това, което е зададено в OS X по подразбиране. Третата част пък показва плъзгане от ръба за отваряне на Spotlight.

 

Ще откриете доста нови жестове

 

     Има голям брой жестове и действия, които си струва да се пробват, като много от тях се намират най-лесно от лентите за търснене над изскачащите менюта "Touchpad Gesture" и "Predefined Action".

 

     Ако пък имате тракпад с Force Touch, това означава поддръжка на още повече възможности. Можете да използвате Force Touch за извикване на действия чрез по-силен натиск, например с един пръст на ръба на тракпада, или с няколко пръста по цялата повърхност.

 

     Ето ви една страхотна идея - настройте силно натискане с три пръста (отбелязано в програмата като "3 Finger Force Click") за извикване на действието "Show Menubar in Context Menu". Това ще покаже менюто на отворената в момента програма точно под курсора.

 

     BetterTouchTool има и огромен набор от опции за Magic Mouse, клавиатури и дистанционни управления, така че пробвайте всичко, което ви хване окото!

 

Закачане на прозорци с едно плъзгане

 

Създаване на нов жест

 

     Изберете "Global" вляво и кликнете на "Add New Gesture". В изскачащото прозорче "Touchpad Gesture", разширете "Five And More Finger Gestures" и изберете "5 Finger Swipe Left".

 

     От полето "Predefined Action" изберете "Maximize Window Left" от раздела "Window Resize And Move".

 

2mqrwpw.jpg

 

Тествайте жеста

 

     Отидете във Finder и отворете нов прозорец, след което направете жеста. Прозореца би трябвало веднага да се премести и да запълни лявата половина на екрана. (Забележка: Някои приложения имат минимална широчина на прозореца, която може да е повече от половината на по-малките дисплеи.)

 

ap9ymt.jpg

 

     Ако ви е трудно да правите жеста всеки път, кликнете на "Show Live View" от долната лява страна. Ще се отвори прозорец, който показва позицията на пръстите ви върху тракпада. Като направите жест, ще се изпише какво действие би извършил той.

 

t0ou20.jpg

 

Промяна на вграден жест

 

Изключете вградения жест

 

     Отидете на панела "Trackpad" в настройките и кликнете на раздела "More Gestures". Ако жеста за Mission Control има отметка, махнете я. Така изключвате жеста по подразбиране.

 

     Сега можете да се върнете в BetterTouchTool и да прикачите ново действие към въпросния жест.

 

333js4n.jpg

 

Изберете новото действие

 

     В изскачащия диалог "Touchpad Gesture", намерете групичката "Three Finger Gestures" и изберете "3 Finger Swipe Up". От полето "Predefined Action", разширете "OS X Functionality" и изберете "Mission Control & Immediately Show Desktop Preview".

 

1h9xty.jpg

 

Изпробвайте Mission Control

 

     Плъзнете нагоре с три пръста и ще се отвори Mission Control, а лентата Spaces ще се появи, за да покаже превюта на различните работни плотове, след кратка пауза. Имайте в предвид, че OS X El Capitan иска да преместите там курсора, за да се покажат въпросните превюта.

 

2dcblgk.jpg

 

Използване на плъзгане от ръбовете

 

Показване на Notification Center

 

     В настройките, отидете в раздела "More Gestures" на панела "Trackpad", за да се уверите, че е сложена отметка на "Notification Center".

 

     Плъзнете с два пръста от десния ръб на тракпада - панела с известия ще се появи в дясната част на екрана.

 

14e81e8.jpg

 

Добавяне на плъзгане от ръба

 

     Добавете нов глобален жест в BetterTouchTool. Настройте го да използва жеста "2 Finger Swipe from Top Edge". Сега кликнете на полето "Custom Keyboard Shortcut" и натиснете Command + Space, което е прекия път по подразбиране в OS X за отваряне на Spotlight.

 

eriw6t.jpg

 

Отворете Spotlight

 

     Плъзнете с два пръста от горния край на тракпада - ще се отвори прозорчето за търсене на Spotlight. Можете, разбира се, да промените действието на този жест към нещо друго.

 

     Имайте в предвид, че имате още два ръба на разположение!

 

2llodvn.jpg

 

Многостъпкови действия

 

     Ако често извършвате последователно няколко прости действия, като например слагане на Mail и Calendar едно до друго, можете да вградите целия този процес в един единствен жест.

 

2vsq1x0.jpg

 

     Първо създайте жеста да е натискане с пет пръста. От изскачащата опция "Predefined Action", разширете "Controlling Other Applications", изберете "Open Application" и изберете "Mail". След това кликнете на "Attach Additional Action" и изберете "Maximize Window Left". Добавете още две действия, съответно за отваряне на календара и поставяне на прозореца му в дясната половина на екрана.

 

    Този новосъздаден жест ще отвори двете програмки на преден план и ще ги сложи една до друга.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Mac, trackpad, жестове, ръководства

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни