Към съдържанието


Снимка

Apple iMac 21.5": Ревю

Apple iMac ревю

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 29 май 2016 - 10:55

     Вероятно не сте изненадани, че Apple пуснаха версия на iMac с 4К резолюция, при положение че от доста време имат тенденция да слагат все по-детайлни екрани на продуктите си. При това изглежда напълно естествено, че новата версия на най-евтиния им компютър от типа "всичко в едно" е с 4К дисплей.

 

     Решението беше и с доста добър тайминг, тъй като Apple оборудваха значителен брой хора с 4K камери, благодарение на iPhone 6S. Комбинацията от iPhone 6S и iMac с 4К позволява на аматьорите да записват, обработват и гледат 4К видео в пълна резолюция за около 3500лв, което е сравнително евтино по днешните стандарти.

 

n3nnk1.jpg

 

     Като добавим към това и три нови периферни устройства, както и обновен хардуер, този модел iMac започва да изглежда доста привлекателен.

 

Дизайн

 

     Тук няма какво толкова да се каже. От естетическа гледна точка, този iMac е цялостно копие на предшественика си - същия органичен дизайн, същото ламинирано покритие по дисплея, със същата алуминиева "брадичка", както и извивките, свършващи в учудващо тънък ръб с дебелина само 5мм. Сравнително компактното устройство е идеално за работна станция у дома или в офиса.

 

2f0drg3.jpg

 

     За осигуряване на стабилност служи широк крак, който държи всичко напълно неподвижно, макар че наистина изглежда малко странно. Тъй като цялата тежест е в дисплея, регулацията на наклона се извършва чрез механизъм, вграден в "гърбицата" на компютъра.

 

     Отзад са разположени всичките портове на iMac, включително жака за слушалки, SDXC четец за карти, четири USB 3.0 порта, два Thunderbolt 2 порта и един Gigabit Ethernet порт. Захранването се включва в средата и минава отзад през централната изрезка на стойката, така че дебелия кабел да е принципно незабележим.

 

     Скриването на всички портове наистина помага на изчистения дизайн, но може да е леко неудобно за хора, които постоянно закачат или откачат външни хард-дискове, камери, или друг хардуер от тях. Тъй като този iMac е компактен, се случва доста потребители да го сложат на също толкова компактно място, така че има труден достъп до задния панел. Винаги има опция да използвате удължители, за да изведете портовете отпред, но така ще нарушите Зен естетиката на устройството.

 

wtalqu.jpg

 

     Apple решиха да обновят периферията си чрез новите Magic Keyboard и Magic Trackpad 2, които сега са с нископрофилни размери и клиновидна форма. Както споменахме в ревюто на Magic Keyboard, новата версия използва бутони от тип "Scissor", които подобряват скоростта на реакция, но значително намаляват дълбочината на натиска. Наистина, тази клавиатура няма приятното "кликане" на механичните бутони в старите клавиатури, но всеки запознат с нея ще е приятно изненадан, че тази версия на iMac идва със същата страхотна платформа за бързо писане.

 

     Колкото до избора между Magic Trackpad 2 и Magic Mouse 2 - силно ви препоръчваме тракпада заради сравнително голямата работна повърхност, презареждаемата батерия и най-вече заради поддръжката на Force Touch и страхотния му външен вид, както и солидната конструкция. Ако ви е интересно, можете да видите подробни детайли за тракпада тук.

 

     Всяко от новите периферни устройства на Apple изглежда много по-подобаващо до новия iMac, отколкото предишните версии, главно заради вградените батерии. Тъй като вече не се налага да има лесни за премахване панели и място за стандартни AA батерии, Apple са използвали собствен размер на батериите и значително са намалили габаритите им.

 

4К Retina дисплей

 

     Дизайн, свързаност, цена - забравяте за всичко това веднага щом погледнете към чисто новия 21.5-инчов Retina 4K дисплей. Неговата резолюция от 4096 х 2304 пиксела е над четири пъти повече от тази на предишния 21.5-инчов модел, а поддръжката на DCI-P3 цветовата гама означава, че 4K версията може да възпроизвежда около 25% повече цветове отколкото стария sRGB панел.

 

     За сравнение със старото поколение iMac не може дори да стане дума...

 

212ctw.jpg

 

     Вградената поддръжка на P3 е позволила премахване на изцяло белите LED-та и използване на фосфорни червено-зелени такива, които според Apple много повече наподобяват реалните цветове. Наистеността на дисплея е много богата, макар че трябва да поставите дисплея до този на Retina MacBook Pro, за да видите както трябва разликите.

 

     Както казаха и Apple, само определен тип съдържание може да се възползва от P3. Някои DLSR и по-скъпи видеокамери могат да прихващат изображения в по-широка гама от sRGB, така че гледането на съдържание от такива устройства на новия iMac ще покаже скрити досега цветове. Разбира се, повечето консуматорски камери не са на това ниво.

 

     Както и при 27-инчовия 5К iMac, Apple използват специален хардуер за управление на всичките 9.4 милиона пиксела в 4К дисплея. Тестовете показват отсъствие на размазване при бързо движение, както и липса на накъсване, аури и други визуални артефакти, които понякога се появяват при по-евтините отделни дисплеи.

 

     Гледането на изображението под нестандартен ъгъл е също толкова страхотно. Не се вижда избледняване или разлика в контраста при доста големи ъгли, дори над 170 градуса, което е много повече от изискванията на нормалния потребител. Забелязва се много леко избледняване ако дисплея се гледа директно отдолу (за този тест, устройството беше поставено на гърба си...), но няма да забележите нещо такова, освен ако не използвате iMac като мултимедийна масичка.

 

300tm2p.jpg

 

     Струва си да се спомене и пространството на работния плот. Повечето ревюта обръщат внимание главно на 4К съдържанието, но дисплей с такава резолюция позволява побиране на значително количество съдържание на екрана, за да можете перфектно да се възползвате от функциите за мултитаскинг в OS X El Capitan.

 

Производителност

 

     Ако 4К Retina дисплея е звездата на сцената, то вътрешния хардуер на iMac се явява акомпаниращия оркестър, в който за съжаление присъства един глух тромпетист, който прави доста проблеми за останалите. Цялостното представяне на базовия модел с 3.1GHz четириядрен Intel Core i5 процесор и вградена Intel Iris Pro 6200 графика е плавно - проблема се явява сравнително бавния хард-диск.

 

5ohxq9.jpg

 

     Не знаем защо, но Apple са решили, че най-подходящата вътрешна памет за базовия модел е 1TB SATA 5400 RPM хард-диск, който е бавничък и може да създаде усещането, че това е бюджетно устройство, въпреки че в никакъв случай не е.

 

     Стандартния въртящ се хард-диск е подходящ за машина "всико в едно" от начално ниво, но iMac 4K е позициониран едно стъпало по-нагоре. Според Disk Speed теста на Blackmagick, този хард-диск не може да стигне скорост над 100MB/s.

 

     Apple предлагат 8GB бърз 1867MHz LPDDR3 RAM, като има опция за двойно повече. Със стандартното количество RAM може да се проведе ефикасен мултитаскинг между Photoshop, Safari, текстов редактор и няколко приложения на заден план, но ако се отворят прекалено много неща, El Capitan би почнал да прехвърля програмите обратно на бавния хард-диск.

 

     Трябва да имате в предвид, че нито RAM, нито хард-диска на iMac 4K могат да се достъпят от потребителя, така че избирайте конфигурацията внимателно.

 

2q2qqf6.jpg

 

     От друга страна, Apple определено са избрали перфектни процесори за конфигурациите на това устройство, като базовия постига едноядрен резултат от 3743 и многоядрен резултат от 12 757 точки в 64-битовата версия на Geekbench 3. За използване в реални ситуации това означава, че този Core i5 без проблем се справя със натоварващи изчисления, като импортиране на голямо количество изображения с филтри в Lightroom, обработка на 4К съдържание в iMovie, от леки до средни задачи във Photoshop и други подобни.

 

     Както бихте очаквали, новия iMac се справя доста добре с функционалността на OS X 10.11 El Capitan, включително с новия изглед на разделен екран, който може лесно да претовари старите системи. Тестовете на този модел включваха използване на уеб-браузър с отворени много раздели в едната част на екрана и текстов редактор в другата. Другите пространства бяха оставени за чат-прозорци и приложения за редакция на изображения. Единствените забавяния бяха заради хард-диска.

 

     Най-вероятно се интересувате и как iMac 4K се справя с 4K видео. Въпреки че 4K съдържание се намира трудно, на устройството бяха стриймнати няколко клипове с ултра-висока резолюция от YouTube и други провайдери, като за целта беше използвана 802.11ac мрежа, като отново беше положено старание да се избегне използването на SATA диска възможно най-много. Възпроизвеждането беше плавно, ясно и наситено с цветове, благодарение на поддръжката на P3.

 

     Обработката на 4К видео в iMovie е лесна дори на базовия модел. Задачите включваха прехвърляне на клипове от iPhone 6S чрез AirDrop, импортиране в iMovie, рязане и експортиране на хард-диска, който отново се яви Ахилесовата пета на iMac, макар че имаше забавяне само при по-големи файлове.

 

ae32pc.jpg

 

Заключение

 

     Най-голямата сила на новия iMac 4K е страхотния му Retina дисплей. За настолни потребители, търсещи един от най-добрите дисплеи на пазара, 21.5-инчовия iMac е очевидното предложение, като единствената му слаба страна е хард-диска, който се нуждае от ъпгрейд. Бихме ви препоръчали SSD, но можете да изберете и 1TB Fusion Drive.

 

     Имайте в предвид, че Apple вече използват само 24GB флаш-памет във Fusion Drive с този размер, вместо предишните 128GB. Казват, че толкова стига за помещаване на важни за OS X файлове и приложения, както и някои често използвани файлове и програмки. Пълната възможност можете да използвате с 2TB-овия Fusion Drive.

 

21ln95y.jpg

 

     В крайна сметка, всичко опира до това дали искате или се нуждаете от 4K, тъй като този iMac е не само един от най-добрите компютри тип "всичко в едно" на пазара, но ако го ползвате правилно може спокойно да се справи със завидно количество UHD съдържание. 4K формата е на ръба на масовото използване и като това се случи машините с по-ниска резолюция ще имат нужда от ъпгрейд.

 

     Ако сте потребител, който рядко се занимава с ъпгрейд и просто се нуждае от добър компютър, iMac 4K трябва да е възможно най-високо в списъка ви. Повече информация можете да намерите тук.

 

     За специалисти по обработката на снимки, свикнали с Mac системи, решението е малко по-сложно, тъй като 27-инчовия iMac е по-скъп, но с доста повече работно място на екрана, по-добър хардуер и достъпен за потребителя RAM, така че в този случай той се явява по-добрия избор.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iMac, ревю

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни