Към съдържанието


Снимка

Mac: Поддръжка на вътрешната памет

Apple Mac вътрешна памет поддръжка ръководства

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 28 юни 2016 - 04:31

Поддръжка на паметта

 

2poqres.jpg

 

     Паметта просто помни, но за да може нещата в нея да са използваеми, трябва да се грижим за нея. С времето, файловете стават все по-разбъркани и се нуждаят от периодично подреждане и разчистване. Макар че е важно да контролирате какво се пази първоначално, това не е фокуса ни тук.

 

     Вместо това, ще говорим за управление на начина, по който съхранявате файловете си, както и за поддръжка на самата памет, без значение дали става въпрос за HDD, SSD, или комбинация от двете.

 

     Разбира се, можете да държите файловете и резервните им копия в облака, но ще ви струва скъпо и всичко ще зависи от достъпа ви до Интернет.

 

     Главните ни грижи са производителността и стабилността. Ако не ги поддържате, хард-дисковете стават все по-бавни за четене, което сериозно влияе на производителността на вашия Mac. Това напоследък е доста противоречиво, тъй като до едно време потребителите си мислеха, че без дефрагментация на файловете поне един път месечно, всичко ще се разпадне.

 

11se2o1.jpg

 

     Защо въпроса за нуждата от това да има противоречиви отговори? Подобренията в дисковите системи и промяната в изискванията на OS X са причината за това, тъй като всичко може да върви сравнително добре при наличието на достатъчно свободно пространство за създаване на кеш и други временни файлове.

 

     OS X също извършва собствена дефрагментация на заден план, когато е възможно, а старите начини за принудителното и пускане стават все по-трудни. Ако пък се опитате да клонирате главния дял на външен носител и обратно (ефективен начин за консолидация на файловете), резултата може изобщо да не зареди.

 

     Ето как седят нещата всъщност: фрагментацията е възможен причинител на забавяне в системата ви единствено ако главния ви дял се намира на HDD - тогава си струва да форсирате дефрагментация. Ако имате SSD - паметта там се разпределя по друг начин, така че фрагментацията просто не се явява проблем.

 

Работа с различни носители

 

     Като цяло, всички носители на памет за съхранение могат да развият спорадични проблеми и да се развалят катастрофално. Предвиждането на тези събития е причината за пазене на резервни копия и определя носителя за тях. Ако нямате против всичките ви файлове внезапно да се изпарят - тогава нямате нужда от нещо такова, но повечето хора се нуждаят от тях, поради което един Time Machine, работещ с външен носител, е иделен вариант.

 

     Сега ще поговорим още за поддръжката. Главните типове носители на локална памет за съхранение са 4: хард-дискове, SSD-та, Fusion Drive-ове (комбинация на първите две технологии) и NAS (network-attached storage).

 

     В хард-диска се използва въртяща се плоча, покрита с магнитни материали, поставена в запечатан корпус. Той лесно може да се поддаде на механични или електрически повреди при неправилна употреба. При определени условия е възможна и корупция на данните. Хард-диска се натоварва най-много при първоначалното завъртане, така че по принцип издържа по-дълго време ако се върти постоянно докато устройството работи. Също е чувствителен към високи температури - прекалено загрят диск има по-висок шанс да крашне.

 

     Макар нормално да се използва само един хард-диск, в една система могат да се инсталират и много хард-дискове за използване поотделно или заедно в RAID масив. Преди RAID се използваше главно от специалисти, но сега става все по-често срещан и при други хора. Не е перфектно решение, тъй като има различни нива с минуси относно производителността и издрържливостта.

 

     Много хора считат RAID 5 с четири хард-диска за идеален компромис, тъй като позволява един от тях да изгори без да се загубят каквито и да е данни. По-простия вариант - RAID 1 - прави един диск огледален образ на друг, но може да афектира производителността, особено при софтуерна имплементация.

 

n4ef81.jpg

 

     Хардуерните RAID имплементации за много по-издържливи и по-бързи от софтуерните, но са и по-скъпи. Хард-дисковете нормално стават проблемни след около 4 или повече години. Ако са от същата партида, най-вероятно ще се развалят по едно и също време, така че си струва да се набавят от различни партиди, ако ще си правите масив, иначе е възможно два от тях да се развалят почти едновременно.

 

     По принцип хард-дисковете могат да издържат и повече от 5 години, но е по-добре да се заменят преди това, иначе просто поемате риск. SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) следенето цели откриването на ранни знаци за проблеми, така че е добре да се заемете с подмяната на хард-диск с лош SMART статус преди да е станало твърде късно.

 

ipsd8n.jpg

 

     За съжаление, OS X поддържа следене на статуса само на вътрешни и Thunderbolt дискове. USB и FireWire дисковете могат да се следят само чрез добавки от трети страни.

 

     Disk Utility позволява само базов мониторинг. Ако искате повече данни, ще трябва да използвате инструмент от трета страна, като например DriveDx.

 

     Имайте в предвид - добрия статус не е гаранция, че диска няма изведнъж да се развали, а просто констатация, че шансът това да стане е много малък.

 

Модерни типове вътрешна памет

 

     SSD-тата нямат подвижни части, но на техните чипове могат да се правят само определен брой записи преди да почнат да се развалят. На практика, този лимит е отвъд живота на Mac-овете при повечето хора. Все пак е добре да се избягват действия, които правят ненужни записи, а дефрагментацията на SSD е безсмислена и само го захабява.

 

     Уверете се, че функцията TRIM работи - тя позволява на блоковете, използвани от изтрити данни, да се върнат към прясно състояние и подобрява производителността. Включена е по подразбиране за флаш-паметта на Apple. За другите, производителя би трябвало да споменава дали е имплементирана хардуерно. Ако не, следната команда

sudo trimforce enable

в OS X 10.10.4 и нагоре включва софтуерната имплементация на OS X за флаш-памет от трети страни. Fusion Drive-овете, които Apple слагат в iMac и Mac mini, се нуждаят от поддръжка на хард-диска, но OS X би трябвало да ги поддрържа в състояние да работят ефикасно. Много приложения от трети страни все още не ги използват както трябва, така че възстановяването от сериозни проблеми е сложно.

 

     Мрежовата памет използва един или повече хард-дискове, но трябва да се управлява от собствения си софтуер, който често има много ограничени функции за поддръжка. Time Capsule-ите на Apple се управляват чрез AirPort Uitlity инструмента, който няма ръчни команди за проверка и поправка. Като цяло, не можете да направите почти нищо за тях, а провалите могат да са фатални.

 

Край на живота

 

     Паметта си има цикъл на живот, за който трябва да планирате от самото начало. Внимателния избор, вместо импулсивното пазаруване, ще задоволи доста по-добре нуждите ви. Сега, тъй като OS X поддържа дялове с голям размер, няма голям смисъл диска да се разделя на дялове, макар че резервните копия на Time Machine е най-добре да имат свой собствен дял, за да се гарантира размера и устройчивостта им.

 

     Като дисковете се развалят и биват подменени, винаги се уверявайте, че никой друг не може да възстановява данни от тях: използвайте Disk Utility, за да ги изтриете и презапишете няколко пъти - отделете колкото може повече време за това. По принцип, колкото повече цикли извършите, толкова по-малък е шанса някой, сдобил се с диска, да успее да възстанови лични данни.

 

     Преди да го кажа, ще подчертая - ТОВА НЕ Е ШЕГА. Ако ще изхвърляте диск, на който сте държали поверителни данни - най-добре е да го направите физически неизползваем, например чрез много тежък чук.

 

Почистване на вградената памет в Mac

 

Премахнете ненужните файлове

 

2zdot8j.jpg

 

     Преди да се заемете с каквото и да е било друго, използвайте инструмент като DaisyDisk, заедно с Finder, за да огледате папките, където нормално пазите работните си файлове и да изтриете всички временни файлове и папки, дубликати и други големи файлове, от които не се нуждаете.

 

Проверете SMART статуса

 

qytwus.jpg

 

     Огледайте SMART статуса и други индикатори за състоянието на всеки от дисковете ви чрез професионален инструмент като DriveDx. Това приложение поддържа и следене на статуса на USB и FireWire дискове, стига да инсталирате съответното разширение.

 

Пуснете сканиране на повърхността

 

10wkwvr.jpg

 

     Ако забележите, че някой хард-диск натрупва грешки и лоши блокове, най-добре е да направите физическа проверка на носителя, както и сканиране на повърхността. Ще ви трябва инструмент от трета страна, като Drive Genius, за тази работа. Имайте в предвид, че сканирането отнема часове.

 

Направете нужните поправки

 

2luoobq.jpg

 

     Пуснете First Aid командата на Disk Utility на всеки диск, за да направите проверка и поправка. За тази работа е по-добре диска да unmount-нете диска, така че диска с операционната е най-добре да се провери чрез рестарт на Mac в Recovery системата (рестартирайте и задръжте Command + R след като чуете стартовия звук), ако се нуждае от поправка.

 

Тествайте възстановяването на резервните копия

 

345ey6d.jpg

 

     Няма смисъл от тези копия ако не работят, защото могат да ви оставят без достъп до файловете в тях. Отворете Time Machine, или предпочитания от вас инструмент за бекъп, и се уверете, че можете да разглеждате бекъпите, след което възстановете няколко файла от тях, за да изпробвате и това. Някои инструменти сами могат да правят верификация на бекъпите.

 

Архивирайте важните файлове

 

2hgbh9v.jpg

 

     Най-накрая, архивирайте важните документи върху преносим носител. За оптични дискове, можете да използвате Burn командата на Finder или нещо като Toast Burn или Burn от Mac App Store. Винаги пазете копия на важните си работни файлове някъде другате в случай, че възникне проблем.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Mac, вътрешна памет, поддръжка, ръководства

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни