Към съдържанието


Снимка

OS X El Capitan 10.11: Ревю

Apple OS X El Capitan ревю

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 30 юни 2016 - 08:38

     Най-добре е OS X El Capitan да се счита за ъпдейт, който изглажда предшественика си, OS X 10.10 Yosemite, като също включва някои промени и удобни функции. Като се изключат някои дребни неща, Apple са се справили доста добре.

 

     Ако се чудите дали да преминете от Yosemite към El Capitan - отговора е безспорно "да". Сега, нека разгледаме по-подробно новата OS на Apple, с нейните плюсове и минуси, за да разберете точно защо ъпгрейда е добра идея.

 

5x7fpu.jpg

 

Интерфейс

 

     При първото включване на Mac след инсталацията на OS X El Capitan, няма да видите очевидни визуални промени. El Capitan като цяло има същия плосък, силно подобен на iOS 7 дизайн, който дойде в Yosemite. Честно казано, това е добре.

 

     Ако сте по-напреднал потребител, по-лесно ще забележите промените. Първата и най-приятна такава от естетическа гледна точка, е използването на нов системен шрифт. Точно така, след като първоначално се мина към Helvetica Neue в Yosemite, Apple отново решиха да направят подобна промяна, но този път с направен от самите тях шрифт, именно San Francisco, който е наличен и в iOS 9, както и на Apple Watch. Като цяло, тази промяна е добре дошла и спомага за обединението в екосистемата на Apple.

 

     Втората промяна в интерфейса, която вероятно ще забележите, е и доста удобна. Ако се чудите къде се е дянал курсора на мишката ви, можете просто да го размърдате бързо няколко пъти и размера му ще се увеличи значително за известно време, позволявайки ви да го откриете на екрана без проблем. Това е много дребен детайл, но показва, че Apple мислят за всичко в El Capitan.

 

Split View и Mission Control

 

     Макар интерфейса да е почти непроменен, Apple са успяли да направят някои значителни промени по мултитаскинга в El Capitan. Относно дребните неща, новия Mission Control има някои малки размествания, които го правят по-изчистен.

 

2lcpahh.jpg

 

     Сега, щом плъзнете по тракпада с три пръста, ще видите, че прегледа на всички прозорци чрез Mission Control е по-разпрострян. Функцията за мултитаскинг вече не слага прозорци един над друг, което прави намирането на нужния такъв много по-лесно.

 

     През това време, лентата в горния край на Mission Control вече има етикети, вместо просто картинки. Е, те не са изчезнали, просто се появяват като сложите курсора над етикета. Като бонус, вече можете да завличате прозорци в тази лента, за да създавате нови работни плотове.

 

     Никоя от тези промени не може да се нарече базова, но все пак са приятни. Аспекта, в който мултитаскинга се е подобрил значително, обаче, е новия изглед - Split View.

 

     Всеки, който е използвал компютър с Windows през последните 5 години, ще е наясно какво представлява Split View. Функцията, просто казано, ви позволява по-лесно да управлявате прилепени един до друг прозорци на работния плот с няколко клика, вместо ръчно да преоразмерявате всеки от тях поотделно.

 

     Има няколко различни метода за достъп до Split View. Първия включва кликане и задържане на зелената икона за цял екран в горния ляв ъгъл на някой прозорец. Едната половина от екрана ще се оцвети в синьо - там трябва да пуснете прозореца. След като сте готови с това, OS X ще ви покаже други приложения, които са съвместими с този изглед и могат да се сложат в другата половина на екрана.

 

34gpzwy.jpg

 

     Втория метод включва използването на горната лента в Mission Control. Ако вече имате приложение, направено на цял екран, можете да плъзнете с три пръста, за да отворите Mission Control. От там, можете да завлечете някое съвместимо приложение към този работен плот в Space Bar, за да го отворите в разделния изглед до другото.

 

     Като цяло, Split View е фантастична стъпка напред за мултитаскинга в OS X. Все пак, тъй като сме запознати с имплементацията на Microsoft в Windows, по-точно Snap, има едно нещо, което е недогледано. Щеше да е по-добре влизането в този изглед да става само със завличане, вместо с толкова кликане. Въпреки това, факта, че вече не трябва ръчно да се нагласят прозорците, си е достатъчно преимущество над старата версия.

 

Spotlight

 

     Това е другата област, която е получила доста любов в El Capitan - подобрения Spotlight Search. Видяхме, че Spotlight получи някои подобрения в Yosemite, но в El Capitan той вече стои рамо до рамо с версията за iOS.

 

     Spotlight в El Capitan може да използва повече източници за данни, като ви показва информация за времето, спорта и дори стоковата борса директно до кутията за търсене, която се вади с един клик на лентата с менюто.

 

     Най-голямата промяна тук, обаче, е добавката на разпознаване на естествен език (поне на английски). Това означава, че можете да ползвате естествени фрази като "emails from Bill in June" или "documents I edited last night". Това важи и за уеб ресурсите на Spotlight, тъй като вече можете да използвате и фрази като "what's the weather in Cupertino."

 

2wp5ks8.jpg

 

     Няма спор по въпроса, че новите възможности на Spotlight Search са огромно подобрение прямо предишните итерации. Разбира се, разпознаването на естествен език не е перфектно, дори на английски, в зависимост как точно подредите фразите. Освен това, докато идеята на Apple да направят настолната версия на Spotlight по-близка до версията за iOS, мислим че е време най-после Siri да дойде на работния плот. Все пак, какво е по-естествено от задаването на въпрос на глас?

 

Notes

 

     Това приложение получи може би най-много промени, в сравнение с което и да е от стоковите такива в El Capitan. Докато преди беше доста орязано и базово решение, сега е разширено с възможността за добавка на нови видове съдържание, повече начини за форматиране на бележките и т.н.

 

     Потребителите вече могат да добавят клипове, PDF файлове и локации в Maps към бележките, което ги прави структурирането на идеите ви много по-лесно. Заедно с това, Apple са добавили възможност за използване на Notes и директно от Share Sheet, от много други свои приложения, като и разработчиците ще имат достъп до това, така че извличането на съдържание вече става с няколко клика.

 

qyyg5f.jpg

 

     За да се следят тези допълнителни елементи, приложението Notes вече има браузър специално за прикачени елементи, който ги показва като списъци. Като добавите към това и възможността най-после да правите истински списъци с отметки (т.е. наистина вече можете да слагате отметки на елементите), както и добавката на трети раздел - "категории", просто е трудно да намерим за какво да се оплачем в този ъпдейт. Някои потребители все още ще предпочетат решения от трети страни като Evernote и Wunderlist за своите нужди, но на този етап стоковото приложение за бележки е вече на много по-високо ниво.

 

Safari

 

     Макар че промените по него са дребни в сравнение с останалите в новата ОС, Safari догони конкуренцията в някои аспекти. Първо и най-важно - най-после можете да закачате сайтове, което много помага, ако използвате някои от тях постоянно.

 

     За да използвате въпросната функция, трябва да натиснете Control и да кликнете на раздела на някой сайт, след което да кликнете на опцията "Pin Tab". От там нататък, каквото и да правите в браузъра, този сайт ще седи в миниатюрен раздел в лявата част на лентата. За тези от нас, които постоянно проверяват страници като Gmail или Facebook, това добавя лека доза удобство.

 

     Отново дребен детайл, но доста полезен - вече няма нужда да ровите по всички раздели, за да разберете кой от тях пуска музика и други звуци в браузъра. Подобно на имплементацията в Chrome, Safari вече показва малка иконка с формата на колонка на всеки раздел, от който идва звук. За да го спрете, просто кликате на иконката. Най-накрая - Safari вече е съвместим с Apple AirPlay. Чрез него можете да каствате клипове към Apple TV, докато работите на Mac.

 

4lfrzb.jpg

 

     В комбинация със скоростта на Safari в OS X, всичко това са солидни подобрения, които правят браузъра по-привлекателен за хората, на които им е дотегнало количеството ресурси, които Chrome използва на машината. Е, ако сте свикнали с по-голяма библиотека с разширения, това може и да не ви интересува толкова.

 

Mail

 

     Mail също има някои подобрения, но все още е далече от дизайна, който би привлякъл обратно потребителите, които го изоставиха изцяло.

 

     Вероятно най-важната промяна, е че Mail вече поддържа жестове, подобни на тези във версията за iOS. Вече можете да използвате влачене с два пръста наляво за изтриване на съобщение, а същия жест надясно го маркира като прочетен.

 

     Mail вече има и раздели за бланките, докато е в режим на цял екран, което прави работата с няколко съобщения наведнъж много по-лесна. Има и някои умни функцийки, които автоматично разпознават часове и дати, като ви дават линк за бърз достъп към календара. Това важи също за телефонни номера и адреси, като Mail ви дава лесен начин за добавяне на тази информация към контактите. Няма как да не одобрим такова подобрение - то става наистина необходимо още след първия път, когато го използвате за да добавите среща или важна дата в календара.

 

Maps

 

24y02vd.jpg

 

     Ако живеете в някой главен град, няма как да не пробвате новите транзитни карти в Maps. Вярно е, че вероятно ще ги ползвате повече в iOS 9, тъй като той е на устройството в джоба ви, но е достатъчно интригуващо да го видим и на Mac.

 

     Вярно е, че тези насоки са достъпни в много малко градове в Европа, но това ще се промени с времето. Функцията работи както бихте очаквали - позволява задаването на начална и крайна точка, след което ви показва кой трамвай или автобус да хванете и къде трябва да се прехвърлите. Още по-добре че, че Handoff позволява да направите маршрута на Mac, след което да го изпратите на iPhone преди да тръгнете на път.

 

Заключение

 

     OS X El Capitan в никакъв случай не е значителна промяна в сравнение с Yosemite, но можете спокойто да преминете към новата версия, която е по-скоро ъпдейт на цялостната промяна, която видяхме през 2014г. Има някои неща, от които има какво да се иска, но като цяло Apple са се справили стабилно с изглаждането на този ъпдейт.

 

     Макар че не е перфектен, доста харесахме Split View, тъй като такъв тип функция е неотменна за мултитаскинга. Spotlight Search също е много по-полезен от преди и чакаме Apple да добавят повече източници на информация, за да го направят още по-функционален асистент.

 

     Макар никоя от промените по приложенията да не може да се счита за революционна, всички заедно образуват нещо като пакет, приближаващ офертите на Apple към тези на третите страни. Дребните удобства в Safari могат да ви спестят малко нерви, а подобреното приложение за бележки може да ви накара да преосмислите лоялността си към нещо като Evernote.

 

     Най-накрая трябва да погледнем и производителността. Apple явно са поработили на по-дълбоко ниво за ускорение на OS X - това е най-очевидното нещо. Приложенията зареждат много по-бързо и има някакво чувство на свежест при първото зареждане на El Capitan. Също важен аспект на всичко това е, че El Capitan остава съвместим с огромен брой модели Mac, чак до тези от 2007г, така че почти всеки може да му се наслади.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, OS X, El Capitan, ревю

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни