Към съдържанието


Снимка

iOS 9: Съвети и трикове (Част 1)

Apple iOS iOS 9 съвети трикове

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 03 юли 2016 - 04:18

2j3ljm0.jpg

 

     След осем години ъпгрейди и взаимодействие, вече сме свикнали да очакваме определени неща от ъпдейтите на iOS. При всяка итерация, Apple предлагат някои нови приложения, някои маркови функции, малко нови тапети и голям брой дребни подобрения по производителността и удобството на интерфейса, които дават на потребителите достатъчно причини да търсят бутона за ъпгрейд.

 

     Огромното разпространение на новите версии не е резултат единствено на добрия контрол, който Apple имат върху фрагментацията на своята OS - свалянето на всяка нова версия е почти като купуването на чисто нов iPhone 6S или 6S Plus, тъй като вдъхва нов живот на старите устройства и предлага поне едно или две необходими приложения и функции.

 

     iOS 9 забавя нещата малко. Макар да има много нови неща за изпробване (особено за собствениците на iPad), много от промените имат интуитивен характер. iOS 9 е един вид ъпдейт с цел поддръжка, тъй като се фокусира върху подобряване на базата и правене на нещата по по-умен начин, вместо реконструкция и добавки отгоре.

 

     Има много повече малки промени в iOS 9, отколкото големи - например използването на шрифта San Francisco (представен първоначално в watchOS) за главен системен шрифт - и макар тази версия да не ви удря шамар в лицето, както iOS 7, все пак има много неща, с които да се запознаете. В някои аспекти, тази версия е като кулминация на всичко, което Apple започнаха с iOS 8, тъй като заглажда някои остри ръбове и носи по-добро чувство на разбираемост и навигация. Преди време вероятно щеше да е с обозначението iOS 8.5.

 

     И все пак, въпреки че няма да намерите много революционни промени, дребните подобрения в интерфейса на iOS 9 придават особено чувство на завършена и полирана операционна система, вместо нещо в процес на разработка. Тази колекция от съвети и трикове ще ви запознае с много неща, които вероятно сте пропуснали в актуалната верися на iOS:

 

Промяна на цвета на кожата в емотиконите

 

16l0nic.jpg

 

     Може би сте забелязали, че Apple добавиха доста нови емотикони в последните ъпдейти на iOS. Знаехте ли обаче, че можете да променяте цвета на кожата на много от тях? Пробвайте да задържите пръста си върху някои от многото лица и ръце - понякога ще се появи малко прозорче с различни избори за цвета на кожата, за да можете още повече да персонализирате картинковата си проза.

 

Изпращане на големи файлове чрез Mail Drop

 

sq4n86.jpg

 

     В iOS 9.2, функцията Mail Drop на OS X най-после стана мобилна. Тя ви позволява изпращане на файлове с размер до 5 гигабайта чрез iCloud. Като се опитате да прикачите прекалено голям файл към някой мейл - дълго видео, например - ще изскочи прозорец със предложение да го изпратите с помощта на облака чрез Mail Drop. Доста удобно!

 

Сваляне на песни за слушане офлайн

 

1z4lrv6.jpg

 

     От iOS 9.2 насам, можете да сваляте песни и албуми от Apple Music, за да избягвате нуждата от стриймване, което хаби мобилните ви данни. За да направите това, първо пуснете някоя песен, след което натиснете заглавието ѝ в долната част на екрана, за да се покаже картичката ѝ (екрана с обложката и контролите).

 

     Сега натиснете трите точки в долния десен ъгъл. Натиснете "+" в прозореца, който ще се появи - това ще добави песента към секцията My Music. Сега просто отидете в My Music, натиснете на песента и натиснете иконката на iCloud, за да я свалите.

 

3D Touch преки пътища в iBooks

 

wsus0k.jpg

 

     Собствениците на iPhone 6S или 6S Plus могат да използват някои преки пътища чрез 3D Touch в iBooks. Първо, можете да натиснете силно самата икона на приложението за бърз достъп до четените наскоро книги, или за да търсите в магазина. Можете да използвате 3D Touch и за бързо поглеждане и отиване в страници от съдържанието - това съшо работи за бележките и отметките.

 

Бързо създаване на нов плейлист

 

2e20c5j.jpg

 

     Докато слушате песен в приложението Music, натиснете трите точки в долния десен ъгъл на екрана за изпълнение (екрана с контролите и обложката). В изскачащия прозорец изберете "Add to a Playlist". Сега имате опцията не само да добавяте песента към готов плейлист, но и директно да създавате нов.

 

Кажете здрасти на проактивния асистент

 

et84yd.jpg

 

     Още при пускането на iOS 7 Apple промениха позицията на лентата за търсене от оригиналното ѝ място вляво на първия главен екран към горния край на каквото и да е било (достъпване чрез дърпане на горната лента).

 

     В iOS 9 Apple рестартираха търсенето в тази лява част по забележителен начин. Сега, щом издърпате надясно първия главен екран, ще влезнете в подхранен от Siri проактивен асистент, който предлага серия от предложения за контакти, приложения, локации и новини, според начина по който използвате устройството си всеки ден.

 

     Например, ако всяка сутрин си проверявате пощата, ще ви предложи пряк път към любимия ви мейл клиент, а като е време да направите редовното обаждане към майка си всяка вечер, иконата ѝ ще е най-отпред в екрана.

 

Изключване на проактивния асистент

 

1gmzgi.jpg

 

     Това може да е една от представителните функции на iOS 9, но ако не я харесвате, винаги можете да я изключите от настройките за Spotlight Search в Settings > General и изключване на бутона за "Siri Suggestions".

 

     Все още ще можете да търсите с дясно плъзгане на първия главен екран, но всички предложения ще липсват - това важи и за онези, които се появяват след плъзването на горната лента.

 

Изключване на анимациите на клавиатурата

 

ab2plx.jpg

 

     Потребителите на iOS се мъчиха с бутоните Shift и Caps Lock откакто Apple промениха поведението им в iOS 7.1, но iOS 9 ще реши този проблем веднъж и завинаги. Вече, щом натиснете Shift, ключовете ще са анимирани и ще се види дали пишете с малки или големи букви.

 

     Все пак, ако това ви разсейва прекалено много, можете да го спрете от Settings > Accessibility > Keyboard и махане на опцията "Show Lowercase Keys".

 

Изключване на изскачащите букви при писане

 

2sai7hv.jpg

 

     Като стана въпрос за клавиатурата, Apple винаги са имали известно количество обратна връзка чрез изскачащите букви при натискане. Все пак, ако винаги сте го мразили, най-после можете да го изключите. Просто отидете в Settings > General > Keyboard и спрете опцията "Character Preview".

 

Рисуване, правене на списъци и форматиране на текст в Notes

 

2cidzci.jpg

 

     Apple доста подобриха Notes в iOS 9. При миналогодишния ъпдейт бяхме доволни от поддръжката на богат текст, за използване на дебел, наклонен и подчертан шрифт, но изглежда Notes най-после стана удобен за писане на бележки както трябва.

 

     Във всеки файл има сив "+" над клавиатурата, от който се отваря меню с опции за създаване на списък, добавяне на снимка, промяна на форматирането и дори за правене на бърза рисунка. Като сте готови можете дори да организирате бележките си в папки.

 

Запазване на прикачен елемент към бележка

 

1si6ow.jpg

 

     В iOS 8 се промени начина, по който приложенията споделят данни и общуват едно с друго и сега тези промени стигнаха и до Notes. Без значение дали разглеждате снимка, четете статия, или работите по документ в друго приложение - винаги можете да го прикачите към някоя бележка (както и да направите нова такава).

 

     Ако забравите какво къде сте прикачили, можете да видите оглед на всички линкове и прикачени елементи в специалния браузър за тази работа, чрез натискане на иконката с решетки от долния ляв ъгъл.

 

Упътвания за градския транспорт в Maps

 

214cnfd.jpg

 

     Maps направи най-много стъпки напред от лошите си първи впечатления, а ако живеете в някои от главните градове в света, като Балтимор, Пекин, Берлин, Чикаго, Лондон, Мексико Сити, Ню Йорк Сити, Филаделфия, Сан Франциско, Шанхай, Шенжен, Торонто и Вашингтон, значи имате достъп до нещо много удобно. В iOS 9, тези градове имат пълна информация за градския транспорт, вградена директно в Maps, включително маршрути, упътвания, прехвърляния и времетраене. Ще отнеме известно време докато се разпространи по целия свят (дори и по САЩ), но е добро начало.

 

Намиране на близки Apple Pay локации в Maps

 

3027xx4.jpg

 

     Като търсите някакво място в Maps ще забележите някои нови бутони, предлагащи преки пътища за места наблизо, като ресторанти, барове, магазини и хотели. Това е бърз начин за намиране на нещо за хапване в чужд град, а ако сте забравили портфейла си, можете да натиснете на някое от предложенията, за да видите дали то поддържа Apple Pay.

 

Планиране на маршрута с метрото

 

xf7z2u.jpg

 

     Ако ще пътувате до някой от градовете, за които има информация относно градския транспорт в Apple Maps, то няма нужда да чакате, за да планирате маршрута си.

 

     Докато гледате упътванията в Maps, можете да натиснете бутона More Routes, до предложения в момента маршрут, след което да натиснете Options, за да зададете дата, час и метод на транспорт за пътуванията ви.

 

Включване на енергоспестяващия режим

 

f1lk6q.jpg

 

     Няма нищо по-дразнещо от ниска батерия на iPhone, но в iOS 9 няма нужда да се паникьосвате. Подобно на Apple Watch, Apple са добавили енергоспестяващ режим в iOS 9, за да изтискате възможно най-много живот от батерията.

 

     Включете го (в настройките за батерията, които си имат собствен раздел в менюто с настройки) и иконката за батерията ще стане жълта - индикатор, че режима е включен. Този режим пести енергия чрез понижаване на производителността и активността в мрежата, като теглене на поща, обновяване на приложения на заден план, анимирани тапети и някои анимации. Дори и да не го включите сами, ще видите предложение за това щом батерията ви падне под 20%.

 

Персонализация на News

 

kaitro.jpg

 

     Няма значение какво обичате да четете, вероятно много пъти го правите на iPhone, а сега Apple ни дадоха по-добър начин да го правим. Покрай другите новости, Newsstand е заменен с News (спокойно, старите ви издания са вътре в папка Newsstand).

 

     Това приложение е доста различно спрямо предшественика си - можете да създавате персонализиран поток от информация от стотици източници, от големи издания до специализирани блогове. Apple дори наглася днешните големи новини за вас. Подобно на Apple Music, можете да избирате любими теми и източници, а приложението ще се научи какво да ви предлага, според това какво четете. Ако искате да му помогнете, можете сами да настроите източниците в раздел Favorites.

 

Напълнете своя Wallet

 

8xombr.jpg

 

     Както Newsstand, и Passbook има ново име и вид в iOS 9, да не говорим че е много по-удобно от преди.

 

     Можете да добавяте карти по същия начин, но освен билетите и купони за намаления, приложението Wallet съдържа и вашите Apple Pay кредитни, дебитни и други карти, както и някои други новости, които тепърва ще стават достъпни.

 

Изберете карта за разплащане без отключване на екрана

 

dw6lud.jpg

 

     Apple Pay доста промени начина, по който можем да плащаме за разни неща, особено на Apple Watch, където можем бързо да изберем карта, само чрез две натискания на страничния бутон. По същия начин можете да натиснете два пъти и главния бутон при заключения екран на iPhone, за да покажете картите, дори и да не сте близо до NFC четец.

 

По-бърза навигация в отворените приложения

 

eu565f.jpg

 

     Промени се и мултитаскинга в iOS 9. Заедно с режима на разделен еран, както и Picture in Picture на iPad, при двойното натискане на главния бутон вече ще се появява серия плъзгащи се картички за превключване между приложенията.

 

     Надали ще го използвате толкова много - като отворите линк или известие ще видите бутон "Back to..." в горния ляв край на екрана. При натискането му ще се върнете в предишното отворено приложение.

 

Показване на iCloud Drive на главния екран

 

t4vkgx.jpg

 

     След като Apple разкриха iCloud Drive, всички си мислехме че най-после връщат стария iDisk, който предшестваше дори Dropbox и позволяваше бързо прехвърляне на файлове от Mac до където и да е било.

 

     И това беше така, но имаше един проблем - не можеше да се използва от устройства с iOS, без първо да се отиде в поддържано приложение. Това се промени в iOS 9. Отидете в Settings > iCloud > iCloud Drive и ще видите опция Show on Home Screen, която изважда иконката му на главния екран, при което ще имате бърз достъп до всички файлове вътре.

 

Намиране (и погребване) на новите приложения

 

349asn5.jpg

 

     При всеки ъпдейт има приложения, които Apple си мислят, че ще използваме. Тази година две такива, които преди бяха само опция за сваляне от App Store, станаха вградени - Find Friends и Find iPhone.

 

     Ако не сте ги използвали преди, надали нещо ще се промени и сега, тъй като единственото подобрение е по-добрата интеграция със Siri и една нова джаджа в центъра с известия. Е, заедно с още две приложения, които не можете да изтриете.

 

Премахване на приложения от подробното търсене на Spotlight

 

21b8zfo.jpg

 

     Apple подобриха силно интелекта на търсенето в iOS 9, като добави разпознаване на естествен език и възможността за намиране на съдържание от различни приложения.

 

     Хубавото е, че всичко е под ваш контрол. Отидете в настройките на General > Spotlight Search и ще можете да изберете точно от кои приложения да излизат резултати.

 

Напомяне за съдържание на екрана

 

mbsj1u.jpg

 

     Siri е страхотен инструмент за задаване на напомяния, но в iOS 9 можете да го правите още по-лесно. Ако гледате нещо на екрана и искате да ви бъде напомено за него по-късно - без значение дали е сайт, събите в календара или интересна локация - просто кажете на Siri да ви напомни за него и тя ще сканира страницата за информация, след което ще я добави в приложението Reminders.

 

Търсене на снимки със Siri

 

2zjc8ic.jpg

 

     iCloud Photo Library ни даде достъп до всяка снимка, която сме правили когато и да е било, на което и да е устройство, но като има толкова много снимки може да е трудно да се ориентираме. Siri идва на помощ.

 

     Просто я помолете да търси снимки, направени на определена дата или на определено място, или с какъвто и да е критерий свързан с тях, при което тя ще ви отведе до тях веднага.

 

Накарайте Siri да млъкне

 

4l0fwm.jpg

 

     Всички я обичаме, но не винаги искаме да я слушаме. В iOS 9 този проблем е решен. Нова настройка, наречена Voice Feedback (Settings > General > Siri) ни дава избор дали да чуваме глас със три опции - винаги, само в хендс-фри, или чрез използване на специален бутон, който пречи на Siri да говори, докато е включен.

 

Търсене в настройките

 

rvk036.jpg

 

     Тъй като iPhone стана доста богато устройство, настройките са претрупани със всевъзможни опции и раздели, че на моменти е трудно да се помни къде се намира всичко. В iOS 9 обаче вече няма нужда да ходите на лов за определена настройка.

 

     Apple най-после вградиха търсачка в настройките, така че трябва просто да напишете няколко букви и тя ще почне да филтрира стотиците резултати и заглавия.

 

Подобряване на слаби Wi-Fi сигнали чрез LTE

 

kcdkdy.jpg

 

     На всеки му се е случвало изведнъж да се откачи от рутера и да мине на мобилни данни - Apple разбира този проблем, поради което вече можем да отидем в Settings > Cellular, след което да включим опцията Wi-Fi Assist най-долу в списъка.

 

     Тя ще прехвърля бързо към LTE щом Wi-Fi сигнала падне под критично ниво, дори и да не сте откачени изцяло от мрежата.

 

Направете си шест-цифрена парола

 

20l1gyb.jpg

 

     Apple винаги са взимали сигурността на сериозно, а в iOS 9 се подобрява един от най-лесните начини за противодействие на крадци: паскода. Вместо стария четирицифрен, вече се използва шест-цифрен, което силно намалява шанса за кракване.

 

     Няма да получите автоматично предложение да смените стария си паскод, така че можете да отидете в Settings > Touch ID & Passcode > Change Passcode > Passcode Options и да изберете "6-Digit Numeric Code".

 

Бързо изчистване на пощата

 

eiqdf5.jpg

 

     Най-после! Във всяка итерация на iOS, Apple добавят някои дребни удобства в Mail, които помагат за по-лесна навигация и прочие - има такива и в iOS 9.

 

     Една от тях е бутона Trash All, който позволява да изтрием всичко наведнъж след натискане на бутона Edit. Това става само с едно натискане, вместо с използване на сложни обходни пътища както беше преди.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iOS, iOS 9, съвети, трикове

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни