Към съдържанието


Снимка

iOS 9: Съвети и трикове (Част 2)

Apple iOS iOS 9 съвети трикове

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 05 юли 2016 - 12:49

Продължение на темата ни със съвети и трикове за iOS 9:

 

Прикачане на елементи към съобщение в Mail

 

21b982f.jpg

 

     Винаги сме имали възможност за прикачане на снимки и клипове към съобщенията в Mail, но стигането до тях изискваше прекалено много стъпки. Apple са ги елиминирали в iOS 9 чрез добавката на прост Add Attachment бутон в текстовото меню.

 

     Като го натиснете ще можете да разгледате наличните си файлове в iCloud Drive, точно както при използването на нормален компютър, и да добавите каквото искате бързо и лесно.

 

Премахване на непознати контакти и събития

 

33bhfmo.jpg

 

     Важна част от интелекта на iOS 9 са различните предложения, които ви дава, защото може да са ви полезни, като например събития, които не сте добавили към графика си, или контакт, който може би искате да добавите в списъка си.

 

     Все пак, ако не ви харесва как iPhone рови по съобщенията ви, винаги можете да ограничите достъпа му. В Settings > Mail, Contacts, Calendars ще намерите две опции: Contacts Found in Mail и Events Found in Mail. Като ги изключите, ще попречите на нежеланите данни да се появяват в предложенията.

 

Стриймване на висококачествени тракове от Apple Music

 

bhk2n5.jpg

 

     Apple Music дебютира в iOS 8.4, а в iOS 9 ще намерите доста малки промени по интерфейса, най-вече от рода на опростени менюта с по-чист вид, както и някои нови настройки, с които да си поиграете.

 

     Огледайте настройките за Music и ще видите новия раздел Playback & Downloads, който позволява да изберете качеството на стриймването през мобилните мрежи. По принцип, Apple Music ги стриймва на 256Kbps ако не сте свързани към Wi-Fi мрежа, с цел пестене на данни, но в iOS 9 можете да слушате любимите си песни в пълното им качество където и да сте.

 

Ъпгрейд без изтриване на любимите приложения

 

2lwvs44.jpg

 

     Като пуснаха iOS 8, вината за бавното му разпространение беше хвърлена върху 16 гигабайтовите iPhone модели. Проблема беше, че на iOS 8 му трябваха 4.6GB свободно място за инсталация, което просто нямаше откъде да се вземе при много от собствениците на тези модели. Този път обаче, вместо да се налага да триете достатъчно снимки и приложения, за да инсталирате iOS 9, Apple са решили да помогнат.

 

     Първо, ъпдейта към iOS 9 изисква по-малко от 2GB пространство, което би трябвало да елиминира въпросния проблем при повечето потребители. А за тези, които са достигнали до максималния капацитет на паметта, Apple са добавили нова функция, която автоматично изтрива достатъчно приложения, за да се освободи нужното място, след което ги инсталира отново.

 

Репродуктивно здраве в Health

 

1492w74.jpg

 

     В допълнение на големия набор от показатели, които вече следи, приложението Health вече има и раздел за репродуктивно здраве, който позволява на жените да следят базалната телесна температура, менструация, овулация и други.

 

     Данните вътре са подредени в същите изчистени графики, а сега можете и да завъртите екрана, за да видите по-подробни данни.

 

Използване на CarPlay без закачане на iPhone

 

118irgl.jpg

 

     Ако имате късмета да карате кола с интеграция на Apple CarPlay, може би се дразните, че се налага да закачате кабел към iPhone всеки път. Е, това е на път да се промени, тъй като новото поколение CarPlay ще засича вашия iPhone автоматично при влизане в колата.

 

     Не е напълно ясно дали производителите ще могат да ъпгрейднат съществуващите жични системи, но iOS 9 носи добри новини и за собствениците на сегашното поколение: SDK-то става достъпно за производителите, така че вече няма да се налага да излизате от приложението за CarPlay, за да имате достъп до навигацията.

 

Изключване на Shake to Undo

 

14j82fn.jpg

 

     Някои хора може да не го осъзнават, но Apple са добавили жест за връщане назад при въвеждане на текст, още от версия 3 на мобилната си ОС. В приложения като Mail и Messenger, просто трябва да разтърсите телефона, за да върнете назад последното си действие (а ако промените решението си, просто го разтърсете отново, за да се върне).

 

     Ако все пак не искате тази функция, вече има начин да се спре. Отидете в Settings > General > Accessibility и изключете Shake to Undo.

 

Спиране на групирането на известия по приложение

 

2w6dova.jpg

 

     Всяка от новите опции в iOS 8 за изгледа в Notification Center - сортиране на ръка или по дата - създаваше неудобен списък от всичко, което сте пропуснали при дадено приложение, вместо да ви показва най-скорошните (и вероятно най-нужни) известия. Apple са решили да малко да пооправят това в iOS 9.

 

     Отидете на Settings > Notifications > Sort Order и ще можете да превлючвате между режимите Recent и Manual. Ако използвате първата опция, ще се появи нова опция Group By App, която имитира старото поведение на известията, като ги групира по приложение. Ако не я включите обаче, известията ще идват поотделно и на момента, за да можете бързо да наваксате с пропуснатите събития.

 

Следене на нивото на батерията

 

9tmhww.jpg

 

     Като стана въпрос за центъра с известия - той има нова джаджа в iOS 9. Като натиснете на изгледа Today, можете да видите колко батерия ви остава на iPhone, а ако имате Apple Watch - виждате нивото и на неговата. Ако пък ви дразни, премахването е същото като при всяка друга джаджа - натиснете бутона Edit в долната част на екрана и натиснете червеното кръгче с минуса.

 

Променете скоростта на филмите в забавен кадър

 

1zdajd5.jpg

 

     Като Apple представиха видео на забавен кадър в iOS 8, все пак се оказа, че в случая не става въпрос за функция от типа "всичко или нищо". Може да не сте забелязали, но ако натиснете скоростта на кадрите в горния десен ъгъл на екрана, можете да превключвате между 120 и 240 fps.

 

     В iOS 9, Apple са преместили тези опции в Settings > Photos & Camera > Record Slo-mo, където вероятно всеки ще я търси изначално.

 

Промяна на резолюцията за снимане на клипове

 

xntau9.jpg

 

     Не се тревожете, Apple не са забравили за тези от вас, които искат да записват клипове с пълна скорост. В дъното на настройките за камерата ще намерите раздел Record Video.

 

     Вътре можете да задавате качеството на клиповете в следните варианти: 720p HD @ 30 fps; 1080p HD @ 30 fps; 1080p HD @ 60 fps. Имайте в предвид обаче, че записването на най-високата скорост на кадри ще направи файловете три пъти по-големи от първата опция, така че се уверете, че имате място в паметта.

 

Приближаване на клип, докато се изпълнява

 

     Ако някога преди сте се опитвали да направите това, вероятно просто сте се объркали, тъй като този жест просто слагаше пауза на клипа, тъй като се отчиташе само едното натискане, поне в старите версии на iOS. В iOS 9 това вече работи и можете да приближавате кадрите на клипа и да ги позиционирате на екрана, без значение дали клипа е пуснат или не.

 

Бързо връщане към галерията със снимки

 

2akia6w.jpg

 

     Разглеждането на снимки в приложението Photos стана малко по-бързо в iOS 9, благодарение на малък нов жест.

 

     Вече, като преоразмерите снимка на цял екран, не се налага да се протягате чак до горния ляв ъгъл, за да се върнете обратно в албума, а можете просто да плъзнете пръст надолу по екрана, за да се върнете обратно в решетката.

 

Използване на умни албуми във Photos

 

aavef.jpg

 

     Ако правите много селфите и скрийншотове, Apple ви дават нов начин да ги организирате. В раздела Albums на Photos, ще намерите две нови умни папки: Selfies и Screenshots.

 

     Макар тези папки да не махат въпросния тип снимки от останалата част на галерията, двата албума събират всичките скрийншотове и селфита в собствени папки, за да можете да ги споделяте бързо и лесно.

 

Бърза селекция на голям брой снимки

 

nxngqe.jpg

 

     Всички знаем за прекия път с Shift за селекция на много снимки на Mac, но на iPhone винаги се е налагало да ги селектираме една по една.

 

     И това е оправено в iOS 9 - вече можете просто да прекарате пръст по снимките, които искате да изберете и на тях ще се появят сините отметки, знак че вече са готови за споделяне, преместване, или изтриване.

 

Скриване на снимки от галерията

 

2u9q39c.jpg

 

     На всички ни се е случвало да показваме някакви снимки на приятелите си, а някой от тях да грабне телефона, за да огледа нещо по-отблизо. Ако имаме някоя снимка, която не трябва да виждат, веднага се паникьосваме. Вече има противодействие за това.

 

     Ако има снимка, която не искате да седи в главната библиотека, можете да натиснете бутона Share, след което да натиснете бутона Hide в дъното, за да я скриете от главния изглед (макар че ще си остане в албума All Photos, както и всеки друг, към който сте я добавили, така че винаги можете да я върнете).

 

Персонализация на слайдшоуто със снимки

 

2hn1frm.jpg

 

     Apple винаги са имали функция за слайдшоу в приложението Photos, но в iOS 9 тя е преработена. За начало, опциите ѝ вече не са в Settings; след като пуснете слайдшоу чрез действието в Share Sheet, ще видите нов бутон за опции в долния десен ъгъл.

 

     Натиснете я и ще можете да променяте темата, музиката и скоростта. Има и пет нови транзиции, които можете да избирате, както и музика да ги акомпанира, в случай, че не искате да използвате нещо от собствената си колекция.

 

Изискване на настолна версия на сайта в Safari

 

33fgdx3.jpg

 

     iOS 8 имаше такава функция, но беше малко потайна. В iOS 9 обаче, тя е вградена в менюто на Share Sheet-а (просто плъзнете най-долния ред наляво, за да я намерите). Ето и още един съвет: натиснете и задръжте бутона за презареждане в адресната лента, за да извикате пряк път към тази функция, който ще се покаже като бутон Request Desktop Site в долната част на екрана.

 

Изключване на преките пътища към често посещавани сайтове

 

mwy16o.jpg

 

     В iOS 8 Safari имаше нова функция, която показва преки пътища към най-често посещаваните от вас сайтове за бърз достъп до тях. Отделните икони можеха да се премахват чрез обичайния метод с натискане и задържане, но нямаше начин да ги премахнем напълно.

 

     Вече има. Отидете на Settings > Safari и ще видите нова опция Frequently Visited Sites. Като я изключите, всички тези преки пътища ще изчезнат (поне докато не решите да я включите пак).

 

Използване на две приложения едновременно

 

27xdwgg.jpg

 

     Мултитаскинга на таблетите винаги се е свеждал до бързо превключване между приложенията, но Apple решиха да го подобрят по забележителен начин в iOS 9. Докато работите на iPad, просто плъзнете пръст десния ръб на екрана, за да включите новата функция Slide Over, която позволява да гледате друго приложение в тънък панел. При iPad Air 2 пък можете да го издърпате още повече, за да влезнете в Split View, което позволява да работите с две приложения едновременно, като ги показва едно до друго.

 

Гледане на клип по време на работа

 

33e7ivk.jpg

 

     Като говорихме за мултитаскинг, Apple са добавили и още една функция с такава насока. Докато гледате клип на iPad, ще видите нова икона в долния десен ъгъл на екрана.

 

     Натиснете я и клипа ще се смали до малко прозорче, което седи над главния екран, както и над всяко друго приложение, което отворите.

 

Използване на клавиатурата на iPad като тъчпад

 

34853eo.jpg

 

     Още нещо за мултитаскинга на iPad - знаехте ли, че можете да я използвате като виртуален тъчпад? Можете, както можете и да селектирате текст без да местите пръстите си от нея. Ако пък използвате Bluetooth клавиатура, ще намерите нов набор от преки пътища, както и превключвател за приложения в стил OS X.

 

Бързо изтриване на аларма

 

1t606h.jpg

 

     Apple са вградили удобния жест за изтриване чрез плъзгане на елементи в повечето си приложения, но по някаква причина бяха пропуснали Clock. За да изтриете аларма се налагаше да използвате първо бутона Edit, което хабеше време. Сега можете да триете и алармите само с едно плъзване по тях.

 

Търсене в страниците на Safari

 

5z0300.jpg

 

     Find on page винаги е била нещо като скрита функция в Safari. За да я намерите преди се налагаше да натиснете адресната лента, да напишете думата, която търсите, да плъзнете до дъното на списъка с предложения и да натиснете написаната дума.

 

     В iOS 9 нещата са много по-лесни. Просто натиснете бутона за споделяне и ще видите нов бутон Find on Page отдолу. Изберете го и ще изскочи кутийка за търсене над клавиатурата. Разбира се, и стария начин все още работи.

 

Персонализация на режима Safari Reader

 

6fs67s.jpg

 

     Ако използвате този режим за четене на статии в мрежата, той вече е много по-добре направен. Щом влезнете в режима, ще видите нов бутон вдясно на адресната лента.

 

     Натиснете го и ще излезне меню с опции, които включват 8 шрифта, два размера и 4 цветови теми. Каквото и да изберете ще се запази, докато не го промените.

 

Настройка на чувствителността на допир на тъчскрийна

 

15qp851.jpg

 

     Достъпността винаги е била главна част от преимуществата на iOS. В допълнение на всичко, което се прави за слепите, тези със слабо зрение, както и за глухите, в iOS 9 Apple са разширили технологиите, предназначени за хора с физически и моторни проблеми. Новата секция, Touch Accomodations, позволява да се променя начина, по който екрана реагира на натиск.

 

     Серия от опции може да накара iPhone да игнорира повторни натискания, да увеличи времето за отчитане на натисканията, както и да включи функцията Tap Assistance, позволяваща всеки жест с един пръст да се отчита като натискане.

 

Защита на бележки с парола

 

4rzss2.jpg

 

     Можете да заключвате индивидуални бележки в Notes, чрез парола или Touch ID, за да пазите личната си информация от чужд поглед.

 

     Отидете на Settings > Notes и ще видите опцията Password. Натиснете я и ще се покаже меню за задаване на нова парола. Като сте готови с това, включете опцията Use Touch ID, след което натиснете Done в горния десен ъгъл на екрана.

 

     За да заключите някоя бележка, натиснете бутона Share в горната дясна част на екрана и изберете Lock Note. Напишете паролата си, или използвайте пръстовия си отпечатък, и бележката ще се заключи.

 

Настройка на Night Shift

 

2q205lv.jpg

 

     Тази фунцкия е въведена в iOS 9 с цел намаляване на синята светлина, която поемат очите ви. Като я включите, устройството преминава към по-жълтеникави цветове след като слънцето залезе и бавно ги нормализира след изгрева.

 

     За да я настроите, отидете на Settings > Display & Brightness > Night Shift. Оттук можете да я настройвате да се включва автоматично между избрани от вас часове. Можете и ръчно да я включвате до следващия ден, както и да настройвате температурата на цвета.

 

     Сега, щом искате да включите Night Shift, трябва просто да отидете в Control Center с издърпване нагоре на долната част на екрана, след което да натиснете на бутона със слънцето.

 

Бързи действия за вградените приложения

 

307vodk.jpg

 

     Ако сте собственик на iPhone 6S или 6S Plus, можете да се възползвате от възможностите на 3D Touch за по-бърз достъп до функциите на някои приложения директно от главния екран.

 

     Например, силно натискане на иконката за настройките ще покаже меню с 4 преки пътища, които ви дават достъп до секциите на Wi-Fi, Bluetooth, тапетите и батерията.

 

     Други икони, които имат подобна функционалност, са App Store, Compass, Weather, Stocks и Health. Пробвайте ги!

 

Изключване на AutoFill за сигурност

 

2yo1ijc.jpg

 

     Функцията AutoFill на Safari е удобна за помнене на текст и други неща, които въвеждате във формичките онлайн, може да ускори логването, регистрациите и пазаруването. Обаче, ако устройството ви се използва от други хора, има възможност да не искате те да видят ваши лични данни докато сърфират из мрежата.

 

     Ако нямате проблем с изключването на AutoFill, отидете на Settings > Safari > AutoFill и изключете опциите за детайлите, които не искате да се показват. Можете също да редактирате и изтривате запазени банкови карти оттук чрез секцията Saved Credit Cards.

 

Споделяне на статични изображения от живи снимки

 

15z5vgj.jpg

 

     Функцията Live Photos на новите iPhone модели превръща статичните снимки в кратък клип, автоматично. Но какво става ако искате да махнете клипа и да остане просто снимката? Няма проблем - ето как се прави.

 

     Отворете Photos и изберете живата снимка, която искате да конвертирате в статична. Натиснете бутона Edit в горния десен ъгъл на екрана, след което натиснете бутона с концентричните кръгове долу отстрани. Накрая натиснете Done и ще видите съобщение "Saving Photo", след което снимката ще стане статична.

 

Махане на посещавани сайтове от резулатите на Spotlight Search

 

10p0lmq.jpg

 

     Историята на браузването може да е удобна за намиране на интересен сайт, който сте посетили наскоро, но не сте запазили, както и за други неща.

 

     Тези сайтове обаче се появяват и в търсенията на Spotlight. Ако не искате това да става, отидете на Settings > General > Spotlight Search и изключете опцията за Safari.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iOS, iOS 9, съвети, трикове

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни