Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

Как да си направим Mac Time Capsule от Raspberry Pi

1 post in this topic

1scy83.jpg

 

     В тази тема ще ви обясним как можете да си направите Time Capsule с помощта на миникомпютъра Raspberry Pi 2 и външен хард-диск.

 

Подготовка на хардуера

 

wa1qhe.jpg

 

Форматирайте хард-диска

 

     В Disk Utility, изберете външния дял, кликнете Erase, преименувайте го на 'Time Machine', изберете формат OS X Extended (Journaled) и GUID. Кликнете Erase. В Terminal, напишете

sudo chmod 777 /Volumes/Time\ Machine && ls -l /Volumes

Реда, отнасящ се за форматирания дял, трябва да започва с "drwxrwxrwx".

 

8wzi52.jpg

 

Форматирайте SD картата

 

     Свалете и отворете SD Formatter 4.0. Свържете 8GB или по-голяма MicroSD карта към Mac и я изберете в изскачащото меню Select Card. Сега, изберете Overwrite Format и напишете 'boot' (без кавички) в полето Name, след което кликнете Format.

 

313rtis.jpg

 

Инсталирайте NOOBS

 

     Свалете офлайн версията на NOOBS в Zip формат. Разпакетирайте го и сложете съдържането на SD картата. Като пуснете Raspberry Pi ще трябва да следвате инструкциите за инсталиране на Raspbian на картата.

 

5u1hyv.jpg

 

Сглобете хардуера

 

     Откачете SD картата и хард-диска от Mac и ги свържете към Raspberry Pi. Свържете и USB клавиатура и мишка, HDMI кабел и дисплей, както и захранването. Използването на NOOBS за инсталация на Raspbian е просто - следвайте инструкциите. Има пълно ръдководство на сайта на Raspberry Pi тук.

 

2s6jzhc.jpg

 

Свържете се към мрежата си

 

     Като вече сте на работния плот на Raspbian, трябва да се уверите, че Raspberry Pi е свързано към мрежата ви. Сложете курсора на иконата с два свързани компютъра в десния край на лентата със задачи и трябва да се покаже текст от рода на "eth0:connected" последван от IP адрес.

 

20h6lio.jpg

 

Свържете се към Интернет

 

     Ще се наложи да свалите допълнителен софтуер от Интернет. Отворете уеб-браузъра Epiphany от лентата със задачи и отидете на някой сайт, за да се уверите, че връзката ви работи както трябва.

 

Сваляне на допълнителен софтуер

 

     Ще трябва да свалите малко допълнителен софтуер, за да може Raspberry Pi да използва Mac-форматиран диск и да комуникира с Time Machine на вашия Mac. Имайте в предвид, че това е неофициален метод, така че не бива да разчитате само на него за бекъп.

 

     Ако в момента имате чисто Raspberry Pi, ще се наложи да инсталирате ОС на него. Лесно можете да намерите инструкции за това в Google, така че няма да обсъждаме как се прави това. Само имайте в предвид, че е най-добре да използвате дистрибуцията по подразбиране - Raspbian - а това ръководство е правено за нея. Като сте готови с инсталацията, можете да се върнете тук и да продължите да четете.

 

32zqdr7.jpg

 

     Щом хардуера ви е готов, а работния плот на Raspbian е пред вас, отидете на Menu > Accessories > Terminal. За да се уверите, че инсталацията ви е с актуален софтуер, използвайте

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

     Прозореца на терминала ще се напълни с данни. Този процес свършва след като скролването спре и видите нова цветен ред текст, който завършва с $. Сега можем да се заемем с необходимия софтуер.

 

Как да накараме Raspberry Pi да чете Mac диск

 

     Първо свалете инструментите, от които се нуждае Raspbian, за да работи с Apple-форматирани дискове. В терминала напишете

sudo apt-get --assume-yes install hfsprogs hfsutils hfsplus

за да ги свалите.

 

     За да проверите дали диска е свързан със системата, напишете

sudo /sbin/parted

след което напишете "print", за да видите информация за външния диск. Изхода на командата трябва да е ред, започващ с "Disk /dev/sda" и информация за капацитета на диска.

 

     Под това, трябва да има таблица с два реда: намерете този, който се отнася за дела с име "Time Machine" на външния диск - ако всичко е наред, трябва да е "2". Това ни казва, че /dev/sda2 е директорията на дела за Time Machine. Напишете "quit".

 

     Сега трябва да mount-нем диска, за да можем да го използваме. Първо направете папка с командата

sudo mkdir -p /media/time_machine

Последния параметър показва къде ще се зареди файловата система на дела, подобно на папката /Volumes в OS X.

 

     След това ще използваме текстов редактор - Nano - за да редактираме файл, който съдържа писък със всички файлови системи, които искаме да се зареждат при включване. Напишете

sudo nano /etc/fstab

Този файл вече съдържа няколко записа. Под тях (но над редовете, започващи с "#"), добавете следния текст, на един ред, като за празното място в началото натиснете Tab, вместо Space

/dev/sda2 /media/time_machine hfsplus force,rw,user,auto 0 0

Натиснете Ctrl + O и Enter за запазване на промените във файла, след което натиснете Ctrl + X за излизане от Nano. Сега, щом сте в нормалния команден ред, напишете "sudo mount -a", за да сте сигурни че дела е зареден.

 

Подкарване на Mac и Raspberry Pi

 

     Сега ще инсталираме Netatalk. Трябва ни версия 3.0 или по-висока, като ще я компилираме от сорс-кода. Отворете уеб-браузъра Epiphany от левия край на главната лента на Raspbian и отидете на "netatalk.sourceforge.net".

 

     В раздела "current releases" вляво, кликнете на линка за сваляне на най-новата стабилна версия (3.1.8 по време на писането на това ръководство) във формат gzip.

 

     Ще се запази в папка Downloads, след което ще използвате програмата Xarchiver, за да видите съдържанието на архива. Кликнете отгоре с десен бутон и изберете Extract (ако не стане с мишката, изберете файла и дайте Action > Extract). Сложете го в папката Downloads (ако вече не е избрана).

 

2v8qy6a.jpg

 

     Ще трябва да инсталираме пакетите, посочени на този сайт. Ако сте новак е по-добре да ги инсталирате един по един. За всеки от тях напишете

sudo apt-get --assume-yes install

последвано от празен интервал и името на пакета, след което натиснете Enter.

 

     Сега напишете "cd /Downloads/netatalk-3.1.8". Сложете цифрите на използваната от вас версия.

 

     За да конфигурирате инсталатора на Netatalk, напишете следния текст

./configure --with-init-style=debian-systemd --without-libevent --without-tdb--with-cracklib --enable-krbV-uam --withpam-confdir=/etc/pam.d --with-dbussysconf-dir=/etc/dbus-1/system.d --with-tracker-pkgconfig-version=1.0

     Ще видите обобщение след края на процеса. Следващите няколко команди отнемат известно време за изпълнение, така че се въоръжете с търпение. Напишете "sudo make". Като това е готово, напишете "sudo make install", за да се изпълни инсталатора. Накрая се уверете, че програмата се е инсталирала, чрез "afpd -V".

 

     Ако всичко е наред, първия ред на отговора трябва да е нещо от рода на "afpd 3.1.8 - Apple Filling Protocol (AFP) daemon of Netatalk".

 

     За да пуснете софтуера, напишете

sudo service avahi-daemon start
sudo service netatalk start

Никоя от тези няма да върне нещо, но трябва да се появи 'raspberrypi' папка в раздела Shared в страничната лента на Finder на вашия Mac.

 

     Ще искате Netatalk да се пусна при вписване. Напишете "sudo nano /.bashrc" и във файла добавете двете команди, които написахте преди това. Натиснете Ctrl + o и Enter, за да запазите файла, след което дайте Ctrl + x, за да излезнете от Nano.

 

Направете Raspberry Pi видим за Time Machine

 

     Напишете

sudo nano /etc/nsswitch.conf

и намерете реда, който почва с "hosts: files mdns4_minimal". Добавете интервал на края му, след което добавете "mdns4 mdns". Запазете промените и излезте от Nano. Сега напишете

sudo nano /etc/avahi/services/afpd.service

след което напишете следния текст (където пише [Tab] не го пишете, а натиснете Tab):

<?xml version="1.0" standalone='no'?><!--*-nxml-*-->

<!DOCTYPE service-group SYSTEM "avahi-service.dtd">

<service-group>

[Tab] <name replace-wildcards="yes">%h</name>

[Tab]<service>

[Tab] [Tab] <type>_afpovertcp._tcp</type>

[Tab] [Tab] <port>548</port>

[Tab] </service>

[Tab] <service>

[Tab] [Tab] <type>_device-info._tcp</type>

[Tab] [Tab] <port>0</port>

[Tab] [Tab] <txt-record>model=TimeCapsule</txt-record>

[Tab] </service>

</service-group>

     Запазете го и излезте, след което напишете

sudo nano /usr/local/etc/afp.conf

намерете раздела [Global] и добавете

mimic model = TimeCapsule6,106

На края на файла добавете това:

[Time Machine 3TB]

path = /media/time_machine

time machine = yes

     Запазете промените и излезте, след което рестартирайте Raspberry Pi. Във Finder на вашия Mac, в раздела Shared в страничната лента се свържете с Time Machine дела на Raspberry Pi потребител и парола съответно "pi" и "raspberry". Накрая, свържете Time Machine с вашето Raspberry Pi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0