Към съдържанието


Снимка

Как да подсигурим своето Apple ID

Apple Apple ID инструкции

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 10 юли 2016 - 03:23

2v2jmkh.jpg

 

     Преди известно време много хора почнаха да критикуват Apple, след като определен брой известни личности заявиха, че акаунтите им в iCloud са били хакнати, което довело до кражба на лични снимки и публикуването им онлайн. Отговора на Apple беше напомняне, че хората трябва да пазят паролите си.

 

     Все пак, експертите по сигурността спориха, че това не би се случило, ако Apple още тогава бяха имплементирали допълнителен слой сигурност, който в днешно време ни е познат като двуфакторна автентикация, в Apple ID. Той е de facto допълнителен слой сигурност, който се преминава чрез въвеждане на допълнителна парола, която получавате на друго ваше устройство, като iPhone или iPad, заедно с нормалната си парола при всписване чрез Apple ID или паролата ви за iCloud.

 

     Това беше през 2014г., а Apple все още не са имплементирали напълно двуфакторната автентикация както трябва. Вярно е, вече са вградени някои технически детайли в OS X El Capitan и iOS 9, което само по себе си изобщо не е лесна работа.

 

     За съжаление, двуфакторната автентикация за Apple ID се разпространява много бавно, като в момента е достъпна само за определени потребители; можете да разберете дали е достъпна за вашето Apple ID като следвате официалните инструкции тук.

 

     Двуфакторната автентикация на Apple също има голямо ограничение - достъпна е само ако всички устройства, които са свързани към вашето Apple ID използват най-новата версия на софтуера на Apple - уеб страницата споменава само детайли относно системните изисквания за Apple устройствата и компютрите с Windows.

 

     Така че, ако използвате iCloud акаунта си на едно устройство, което няма, или не изобщо не може да работи с най-новия софтуер, няма да можете да се възползвате от подобрената защита, която дава двуфакторната автентикация, на което и да е било от другите ви устройства.

 

     Обаче, след целия скандал с хакването на акаунтите на известни личности, Apple представи мярка за сигурност, която се нарича двустъпкова верификация. Въпреки че има подобно име и работи по подобен начин на двуфакторната автентикация, тя просто ви изпраща четирицифрен код. За сравнение, кодовете на двуфакторната автентикация са 6-цифрени, а преди кода идват детайли за локацията на опита за свързване, за да можете директно да я отхвърлите, без дори да получавате код.

 

     Като цяло, двуфакторната автентикация ще е по-добрата опция. За съжаление, докато стане така, че всички да могат да я използват, двустъпковата верификация също си струва, тъй като добавя повече сигурност към Apple ID.

 

     Също така, не се нуждаете от iOS 9 или OS X El Capitan, за да я използвате, така че стария хардуер няма да ви попречи. Ето как можете да включите двустъпковата верификация:

 

Влезте в Apple ID

 

2zsba81.jpg

 

     За да настроите двустъпковата верификация, отидете на сайта на Apple ID чрез уеб бразузъра на което и да е устройство. Засега, за вписване ви трябват само мейл адреса и паролата, свързани с вашето Apple ID, но това ще се промени след малко.

 

Пуснете заявка за включване на услугата

 

vpdbgw.jpg

 

     В раздел Security, кликнете на Get Started до Two-Step Verification. Apple ще ви изпратят мейл за потвърждение.

 

     Ако сте направили съществени промени по акаунта си наскоро, този мейл може да пристигне чак след 3 дни. През това време, акаунта ви ще работи нормално.

 

Потвърдете, че сте вие

 

1zyh8oz.jpg

 

     Като получите мейла се върнете на страницата за акаунта на Apple ID и отново кликнете Get Started. Ще се появи съобщение, което обяснява, че двустъпковата верификация праща допълнителен верификационен код на някое от устройствата ви.

 

     Този код може да се използва само веднъж.

 

Доверен телефонен номер

 

169i6b8.jpg

 

     Сега трябва да дадете 'доверен телефонен номер'. Това няма нужда да е iPhone, или даже собствения ви телефон - очевидно, обаче, трябва да е телефона на някого, комуто имате доверие, както и такъв, който може да получава текстови съобщения.

 

Други доверени устройства

 

10ru3ix.jpg

 

     Можете да добавите и други доверени устройства към акаунта си и да изпращате верификационния код на което и да е от тях.

 

     На този етап, трябва да се уверите, че всичките ви устройства са включени, вписани в Apple ID и свързани към Интернет.

 

Верификационни кодове

 

66lwkz.jpg

 

     Всяко устройство или телефонен номер, които определите като доверени, ще получи по един верификационен код.

 

     Можете да прочетете кода на устройството и да го напишете на страницата за управление на Apple ID, за да потвърдите, че устройството е при вас.

 

Вашия ключ за възстановяване

 

2eyjnrl.jpg

 

     Последната ви защитна мярка представлява специален ключ за възстановяване. Ако забравите паролата си, или ако загубите доверените си устройства, или ви ги откраднат, можете да използвате този ключ, за да възстановите достъпа до акаунта си - напишете го на лист хартия и го сложете на безопасно място!

 

Потвърждаване на идентичността

 

o0ngn4.jpg

 

     В бъдеще, като се вписвате в акаунта си, ще трябва да напишете паролата си, както нормално. Сега обаче има втора стъпка за верификация, така че ще трябва да посочите някое от доверените си устройства, на което искате да бъде изпратен допълнителния код, който ще използвате, за завършване на вписването.

 

Защита на устройството

 

2yjwysh.jpg

 

     Изпратили сте кода на своя iPhone. Което и устройство да изберете, то ще получи код след няколко секунди.

 

     Просто напишете кода на устройството, от което се опитвате да се впишете, за да влезнете в Apple ID и да получите достъп до акаунта си.

 

Защита на покупките

 

2ldc4n5.jpg

 

     Допълнителната защита вече е активна на което и да е Mac или iOS устройство, свързано с вашето Apple ID. На тази снимка се вижда как се включва при опит за покупка на приложение на iPad.

 

     Трябва ви код и за вписване в iCloud на ново устройство, или за използване на приложения като FaceTime.

 

Приложения от трети страни

 

1oopl2.jpg

 

     Приложения като Fantastical се свързват с акаунта ви в iCloud, но не ви дават начин за въвеждане на верификационен код. Нуждаете се от специфична за приложението парола, за да му дадете достъп.

 

     Влезте в настройките за сигурност на акаунта си, след което кликнете на Generate Password, за да получите въпросната парола.

 

Управление на паролите за приложенията

 

24n4hn9.jpg

 

     Веднага напишете генерираната парола в кутийката на приложението, в което искате да се впишете чрез iCloud. Можете да създавате уникални пароли за до 25 различни приложения.

 

     Ако промените главната си парола, всички тези пароли ще станат невалидни и ще трябва да ги подновите за всяко приложение поотделно.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Apple ID, инструкции

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни