Към съдържанието


Снимка

Как да използваме жестове на iPad и iPhone

Apple iPad iPhone жестове

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 145 Мнения:

Публикувано 18 юли 2016 - 11:30

jqqe4h.jpg

 

     Ако току що сте разопаковали новия си iPad или iPhone, или пък просто искате да сте сигурни, че използвате пълния капацитет на вече наличния си, в тази тема ще ви покажем как да извлечете максимума от всеки жест на тези устройства.

 

     Имайте в предвид, че трите 'мултитаскинг' жеста (7ми до 9ти) са единствено за iPad и няма да работят на други устройства с iOS, като например iPhone.

 

     Също така, ако не искате да използвате въпросните три жеста, те могат да бъдат изключени от Settings > General > Multitasking Gestures, чрез натискане на Off.

 

1/ Единично и двойно натискане

 

10yjkzn.jpg

 

     Натискането на екрана на iPad е еквивалентно на кликането с бутона на мишката на Mac или PC, т.е. използва се за повечето функции. Натискате даден бутон или икона за отваряне на приложение, отиване на някой линк и т.н.

 

     Двойното натискане е натискане бързо два пъти последователно. Докато разглеждате изображения и уеб страници, можете да натиснете два пъти за увеличаване, след което отново два пъти за смаляване на образа.

 

     За картите, натиснете два пъти, за да увеличите и натиснете един път с два пръста, за да смалите образа. Натиснете два пъти на колонка с текст в някоя уеб страница и тя ще се преоразмери, за да пасне на екрана.

 

2/ Натискане и задържане

 

14vu5h2.jpg

 

     Натискането на екрана и задържане на пръста на мястото често показва малко изскачащо меню, подобно на кликането с десния бутон на мишката на Mac или PC.

 

     Най-често с този жест се показват опциите за рязане и поставяне на текст, но в приложения, като Safari, така можете да избирате как и къде да отваряте линкове; ако го използвате на изображение пък ще видите опция за запазване на въпросното изображение в Camera Roll.

 

     Натискане и задържане на икона на главния екран кара иконата да почне да се тресе, при което можете да я преместите на друго място на екрана.

 

3/ Скролване

 

2rgnhu8.jpg

 

     С леко натискане на пръста по тъчскрийна и плъзгането му нагоре или надолу, можете да премествате лист или страница.

 

     Като намерите това, което търсите, махнете пръста си и скролването ще спре. Това е идеално за навигация в уеб страници, или в списък с покупки в Notes, например.

 

     Някои приложения, като Music, имат лента за скролване по азбучен ред, която е идеална за бързо прехвърляне през голяма колекция само чрез плъзгане с пръста за скролване.

 

4/ Дръпване

 

ajrpz4.jpg

 

     Ако трябва да търсите нещо в дълъг списък (например с приятели в Contacts), няма нужда да губите време с ръчно скролване - просто използвайте кратко дръпване на екрана нагоре или надолу за по-бързо скролване.

 

     Ако пък натиснете леко екрана с пръст и след това го дръпнете нагоре или надолу, списъка ще скролне много по-бързо от нормално.

 

     Колкото по-бързо дърпате, толкова по-бързо скролва въпросния списък. Просто изчакайте скролването да спре, или леко натиснете на екрана, щом намерите елемента, който търсите. Това е удобно за големи библиотеки в Music.

 

5/ Плъзгане

 

zl95ki.jpg

 

     В приложения, които позволяват странична навигация, като Photos или iBooks, трябва да плъзгате. Леко плъзнете един пръст от едната към другата страна на екрана - така можете да преминавате от страница на страница.

 

     Това може да се използва и за навигация в сайт или карта след като сте уголемили образа. С този жест е добре да се експериментира, тъй като може да прави различни неща в различните приложения - в Mail, в изгледа по списък, хоризонталното плъзгане от дясно на ляво показва опцията за изтриване и други опции.

 

6/ Щипване и отщипване

 

rvx36t.jpg

 

     Можете да увеличавате или смалявате уеб страница на iPad чрез тези два жеста. Задръжте показалеца и палеца си един до друг заедно на екрана, подобно на щипката на рак, след което бавно ги раздалечете без да ги вдигате от повърхността.

 

     Това увеличава образа на страницата със същата скорост, с която раздалечавате пръстите си. За да смалите страницата до нормалния ѝ размер, направете същия жест, но на обратно, т.е. с приближаване на пръстите един до друг.

 

     Както при скролването, колкото по-бързо движите пръстите си, толкова по-бързо увеличавате или смалявате образа.

 

7/ Щипване за връщане на главния екран

 

zv63pe.jpg

 

     Най-бързия начин за връщане на главния екран на iPad е щипването с четири или пет пръста, като това може да се използва във всяко приложение, за да го затворите.

 

     Просто поставете четири или пет пръста на екрана и ги приближете, за да се върнете на главния екран. (Това е същия жест, с който се пускаше Launchpad в OS X Mavericks.) Имайте в предвид, че този жест може да се ползва само на iPad, който върви на iOS 5 или по-нов, като същия жест не работи на iPhone или iPod Touch.

 

8/ Плъзгане за мултитаскинг

 

25ipvvd.jpg

 

     Този жест беше представен за първи път в iOS 5. Можете да плъзнете 4 или 5 пръста нагоре по екрана, за да извадите лентата за мултитаскинг. (Отново, това е подобно на плъзгането нагоре, което активира Mission Control в OS X Mavericks на Mac.)

 

     Сега можете да натискате иконите в лентата за мултитаскинг, за да се прехвърляте в други отворени приложения. За да скриете лентата, плъзнете надолу с 4 или 5 пръста, или натиснете зоната над нея. Този жест също работи само на iPad, така че не го пробвайте на iPhone!

 

9/ Плъзгане за смяна на приложения

 

kb3bqd.jpg

 

     Освен чрез лентата за мултитаскинг, можете да сменяте приложенията и чрез просто плъзгане настрани с 4 или 5 пръста - плъзгайте от дясно на ляво, за да минавате през приложенията в същия ред, в който се появяват в лентата за мултитаскинг, или от ляво на дясно за обратен ред.

 

     Този жест ще изкара наскоро отваряните приложения, а по време на плъзгането, всяко предишно се скрива, за да се покаже следващото. Този жест също изисква iOS 5 или по-нов и работи само на iPad.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iPad, iPhone, жестове

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни