Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

iOS 10 Beta: Първи впечатления

1 post in this topic

25p22j5.jpg

 

     Публичната бета версия на iOS 10 вече е налична. По-добре се подгответе - това е най-шокиращото, но и логично обновление на мобилната ОС на Apple за iPhone и iPad, което сме тествали в последните няколко години.

 

     Като я свалите и заредите, веднага ще забележите промените. Това вече не са дребни пренагласяния и подобрения на производителността на заден план, какъвто беше случая с iOS 8 и 9.

 

     Дори не се появява класическия "swipe to unlock" екран, с който сме свикнали още от iPhone OS 1. Точно така - вместо него се появява съобщение да натиснете главния бутон. Евентуално, ще ви стане ясно точно защо.

 

     Като цяло, iOS 10 остава позната, но по-добре подредена екосистема, за дългогодишните потребители на Apple. Пълна е с преки пътища и менюта, с които да свиквате, както и много комуникационна функционалност.

 

     Това е първият ни оглед на все още недовършената iOS 10 публична бета версия, която ще внесе значителни промени в iPhone и iPad през есента.

 

Въведение в iOS 10

 

     Тази публична бета версия беше пусната по-малко от месец след анонса на новата версия по време на WWDC 2016. Това е светкавично бързо и носи доста проблеми.

 

1zq7w4l.jpg

 

     Ако я инсталирате, бъдете готови за много бъгове, крашове и случайни рестартирания. Така ще бъде, докато не излезне финалната версия на новата ОС. Неизбежно е, въпреки че засега нещата вървят сравнително гладко. Препоръчваме ви да направите бекъп преди да се впуснете в това приключение.

 

     След като това е изяснено, имайте в предвид че е лесно да си сложите iOS 10. Трябва да се запишете за публичната бета през сайта на Apple, като това ще позволи на вашия iPhone да си свали и инсталира ъпдейта чрез OTA. Това е простата част.

 

Включване при повдигане

 

     Веднага щом вдигнете iPhone със iOS 10 ще видите нещо ново. Благодарение на нова функция от Apple, екрана се включва веднага щом вдигнете телефона от масата.

 

2cejcqt.jpg

 

     Това е много полезно, тъй като можете бързо да видите всичките си известия, без натискане дори на един бутон. Оприличаваме го на подобна функция в Apple Watch, която включва екрана при повдигане на китката. Не е нещо голямо, но значително променя работата ни с телефона.

 

     Ето какво означава това най-вече: Досега, при всяко минаване с пръста над Touch ID бутона, всичките известия нагло изчезваха. Този проблем вече просто го няма.

 

     Можете да използвате тази функция само на по-новите модели iPhone: 6S, 6S Plus и iPhone SE. Разбира се, това ще важи и за iPhone 7 и 7 Plus, щом излезнат на пазара.

 

Свикнете да натискате главния бутон

 

     Изчезващите известия вече не са проблем в iOS 10 на новите модели iPhone поради факта, че сензора Touch ID вече очаква наистина да натиснете главния бутон, за да подминете заключения екран.

 

syr29i.jpg

 

     Може да ви отнеме малко време да свикнете, че трябва да натискате, а не просто да докосвате с пръста си главния бутон на iPhone.

 

     Въпреки това, надали ще ви отнеме повече от ден за това, като ще сте доволни и че известията ви вече не изчезват от екрана. Това ни отвежда към следващото ново нещо - вече можете да правите доста неща с тези известия.

 

Богати известия

 

     Известията на заключения екран в iOS 10 не само си седят там, но също изглеждат различно - доста закръглени са и могат да ви дадат повече информация, благодарение на функционалността на 3D Touch (поне на новите модели, в които го има).

 

108eczp.jpg

 

     Силното натискане на известие от Mail, например, го кара да изскочи и да покаже повече текст. Бутоните за архивиране и изтриване пък ви дават бърз начин за преместване на мейла там, където му е мястото.

 

     Наистина, вече няма причина излишно да събуждате, отключвате и заключвате телефона за такива дребни неща. Първоначално е шокиращо, но определено има голям смисъл. Има и разни други преки пътища чрез 3D Touch.

 

28iuusm.jpg

 

     iMessages на заключения екран вече са още по-интерактивни. Натиснете силно на което и да е и то ще се разшири в малка чат история и ще ви даде малко прозорче, в което можете да отговорите. Като затворите съобщението се връщате обратно на заключения екран.

 

     Uber е още един пример - виждате къде се намира шофьора ви на картата, веднага след като приложението ви каже, че той идва. Като много други приложения от трети страни, обаче, и Uber трябва да си обновят приложението, тъй като все още не беше напълно готово за iOS 10, поне докато го тествахме.

 

     Известията от заключения екран изчезват веднага, щом отключите телефона или таблета (за разлика от тези в Android), но винаги можете да видите историята на известията с едно плъзване надолу от горната част на екрана.

 

71pqwm.jpg

 

     Има две промени в това меню, които ни харесват: известията са самички (вече няма раздел "Днес"; поне тук) и има нов бутон за изчистване на всичко. Просто натиснете силно иконката с "Х" и ще изскочи. Това е нещо дългоочаквано за хора с OCD...

 

Control Center

 

     Плъзнете нагоре от долната част на екрана и ще видите една от най-добрите промени в iOS 10: обновен и изчистен Control Center. Много по-лесен е за използване.

 

     След iOS 9.3 и добавката на Night Shift стана ясно, че има прекалено много неща в панела на Control Center. Apple са го опростили чрез добавката на няколко менюта, които се достъпват с плъзгане надясно.

 

n5h24x.jpg

 

     Главното меню все още има бутони за самолетния режим, Wi-Fi, Bluetooth и AirDrop, както и ненужно голям бутон за Night Shift. Сега обаче е изваден от долния ред с преки пътища, където са фенера, таймера, калкулатора и камерата.

 

     Къде пък се дяна управлението за музиката? Плъзнете един път надясно и ще видите, че то вече има собствено меню, заедно с пряк път към Apple Music.

 

2yvwhuu.jpg

 

     Плъзнете надясно още веднъж и ще видите, че Apple Home си има дом и в Control Center. Тук можете да управлявате умни светлини и друга умна техника по дома си, без дори да отваряте главното приложение.

 

     Това е голяма работа ако заспивате с iPhone до вас (звучи нормално) и искате бързо да изключите Philips Hue лампите, без да ставате да отивате до ключа или да отваряте приложението. Както много други неща в iOS 10, целта на това е да правите неща с минимални усилия.

 

"Джаджи" в iOS 10

 

     Подобреното Today меню е достъпно най-вляво, както и отляво на заключения екран. Apple казват, че там можете да добавяте джаджи. Може би сте си казали нещо от рода на "най-после!!!".

 

io193k.jpg

 

     Много ни харесва самия начин, по който се добавят джаджите - по-добре е и от начина в Android Nougat. Просто натиснете силно на иконката на дадено приложение и натиснете бутона "Add widget".

 

     Много по-добре е от ровене в отделни и пренатъпкани списъци с джаджи, идващи от приложение, което е пред очите ви. Ето какъв е проблема след самото добавяне - те не могат да се персонализират.

 

     Не можете да ги преоразмерявате и ви показват фиксирано количество информация. Джаджата за билети от приложението на някоя авиолиния може да излиза там, както и резервациите от OpenTable (добре), но джаджите ще си седят там дори ако нямате билет или резервация (зле).

 

     Вика ви, че нямате чакащи резервации. Благодаря! Сега има половин дузина празни кутийки с подобни съобщения. Дори не се доближава до динамичността на Google Now, макар че и сегашния прогрес все е нещо.

 

Съобщения

 

     При тях можете да видите най-драматичните промени в списъка с функции на iOS 10, като може да се каже, че са по-скоро забавни, отколкото продуктивни. Apple навлизат дълбоко в територията на Facebook Messenger.

 

9lbkp0.jpg

 

     Полето, където се въвежда текста, е скъсено заради трите нови бутона за снимки, рисунки и приложения. Да, Apple отварят някои свои приложения към външни разработчици.

 

elyq1.jpg

 

     Това означава, че можете да пращате на приятелите си клипове, стикери и GIF-ове, като всичко това е благодарение на отделния магазин за iMessages. В момента всичко е безплатно, макар че няма много съдържание. Очаквайте доста повече при официалния релийз.

 

     Не се налага винаги да използвате стикери, за да се изразите без думи. Емоджитата са тук и са много лесни за използване, благодарение на включването им в кутийката за предиктивно предложение на думи.

 

     Още по-интересно нещо - като напишете iMessage и натиснете бутона за смяна на езика (онзи с малката иконка на глобус, точно до шпацията) се оцветяват думи, които могат да бъдат натиснати и сменени с емоджита.

 

2n7o5rs.jpg

 

     Различните ефекти пък изцяло променят начина, по който се появяват изпратените съобщения в чата. Като задържите бутона за изпращане има 10 различни опции!

 

21muv4w.jpg

 

     iOS 10 дори може да съчетава думите с ефекти на цял екран, като издигащи се балони и хвърчащи конфети. Засега няма много хора, с които да споделяте това, но щом излезне iOS 10 ще има възможности за много забава.

 

Приложения на Apple

 

     Не се шегуваме - почти всяко от тях се е променило в iOS 10, че дори има ново, което не сте виждали преди: Home. Това е най-лесния начин да контролирате умната техника по дома си.

 

wvv0ja.jpg

 

     Home се разработва от Apple с цел обединение на всичките умни крушки, ключалки, камери и други, като дестилира функциите им в едно единствено приложение.

 

     Засега с бета софтуера работят сравнително малко неща, като например крушките Philips Hue, но относно тях приложението на Apple е по-добро от оригиналното на Philips, главно заради функционалността.

 

     Можете да си правите различни имена, сцени и фонове за всяка стая. Да не говорим колко е лесно да се използва с тези големи бутони и подвижни плочки.

 

343qipw.jpg

 

     Това, което е най-обнадеждаващо относно приложението Apple Home е, че то вероятно ще доведе до много повече покупки на умна техника (такъв е ефекта всеки път, когато Apple се гмурнат в някоя нова ниша). Това означава, че в тази техника ще се инвестират и повече пари, което ще доведе до иновации. Факторирайте и следващите ъпдейти на приложенията и кръга се затваря.

 

     Maps не е нищо ново, но в iOS 10 най-после ще е полезно за повечето хора. Това е поради факта, че вече не ви връща обратно към сегашното ви местоположение като се опитвате да погледнете по-напред на даден маршрут. Голяма промяна.

 

14tabkj.jpg

 

     Вече има по-големи бутони и шрифтове, които правят навигацията в това приложение за навигация много по-лесна. По-лесно е и викането на таксита от Uber и Lyft, както и последователното заплащане за тях чрез Apple Pay, като всичко това става директно от Maps. Самите компании, предлагащи тези услуги, ще трябва да обновят и запълнят този раздел, но възможността вече е там и чака.

 

     При Phones има две много важни промени. Първо, транскрипциите на гласовата поща правят проверяването ѝ много по-лесно. Все още е в бета, но като че ли работи добре, поне на английски.

 

34nqqtc.jpg

 

     Второ, страниците с информация за контактите са променени с нови икони за съобщения, обаждане, FaceTime и мейл. Могат да са и съобщения, WhatsApp, FaceTime и мейл. Вече са много по-гъвкави.

 

     Ако пък имате контакти без телефонни номера, но имате техния Apple ID мейл, иконката за обаждания интелигентно използва FaceTime по подразбиране. Apple обещават, че iOS 10 може да научи предпочитанията ви след известно време.

 

fw3cz7.jpg

 

     Apple Music и Apple News също са засегнати с някои дребни промени в дизайна и организацията. Clock излиза в тъмен режим, което ни дава надежда, че най-после ще има тъмна тема за цялата система.

 

     Новото в Clock е петия раздел в долната част на екрана: Bedtime. Можете да му кажете кога заспивате, а то ще ви направи аларма. Дори ще ви напомни кога трябва да си легнете (много пъти), като това ще подразни някои хора доста преди накрая да го изключат.

 

Премахване на вградени приложения

 

     Вече можете да премахвате повечето приложения по подразбиране, или поне да ги скривате. Те и без това не заемат много място в паметта, така че целта е по-скоро разчистване на главния екран. Кажете сбогом на папката с надпис "Боклук".

 

15n51fk.jpg

 

     Задържането върху някоя плочка ще покаже онзи изглед с клатещите се приложения с "Х" в левия ъгъл.

 

     Можете да изтривате 16 приложения: Mail, Notes, Contacts, iCloud Drive, Music, Reminders, Calendar, iTunes Store, Videos, Stocks, iBooks, Tips, FaceTime, Weather, Home и Maps (макар че е добре да дадете поне един шанс на последното).

 

     Не можете да изтривате: Health, Feedback, Wallet, Photos, Camera, Clock, Settings, Messages, Phone и (разбира се) App Store, от който можете да възстановите изтритите приложения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0