Към съдържанието


Снимка

Как да пестим време с новите преки пътища в iOS 10

Apple iOS iOS 10 iPhone iPad

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 09 август 2016 - 11:37

jayqhk.jpg

 

     Дори в сегашния си недовършен вид под формата на бета версия, iOS 10 вече променя начина, по който разработчиците използват iPhone и iPad.

 

     Най-добрите нови функции в iOS 10 включват преки пътища, които правят всекидневното използване на телефона и таблета много по-лесно и бързо, а може би помните и че по време на WWDC 2016 беше обявено стабилно количество функционалност със такава насока.

 

     Тук ще ви покажем 12 от най-полезните функции в iOS 10, благодарение на които можете да използвате устройството си много по-бързо и лесно от преди.

 

Universal Clipboard

 

     Ако от дълго време сте потребител на Apple, вероятно имате повече от едно устройство. Всъщност има доста хора с Mac, iPad, iPhone и Apple Watch едновременно. Apple са положили огромни усилия тези устройства перфектно да работят взаимно, а тази година направиха още една крачка напред - позволяват копиране и поставяне на съдържание между различните устройства.

 

n3ru4o.jpg

 

     Това може да се окаже дори по-полезно отколкото звучи. Вече съдържанието ви не е залепено за едно устройство - можете просто да копирате снимка или текст на едно устройство, след което да ги поставите на друго, без да се налага да заучавате някакви нови и трудни комбинации. Работи точно както нормалния copy/paste, но се шири по всички свързани устройства едновременно.

 

     Как това ви пести време? Спрете да си пращате важни текстове и снимки чрез съобщения. Напълно смислено е съдържанието да достига до много устройства чрез клипборда - точно това ще се случи при iOS 10 и macOS Sierra.

 

QuickType разбира контекста

 

     QuickType клавиатурата на Apple става доста по-умна в новата версия на iOS - вече разбира контекста на думите. Това означава, че ако например някой ви попита къде се намирате, клавиатурата ще го разбере и ще ви предложи изпращане на данни за местоположението с едно натискане.

 

2whpmpv.jpg

 

     Разбира се, това работи и за много други неща - Siri става част от вашата клавиатура. Всъщност, клавиатурата ще научи нови неща с течение на времето, така че ако пишете определена дума достатъчно пъти, тя ще спре да я поправя на нещо друго. Ще знае и кога искате да добавите нещо в календара си - в случай че току що сте уговорили среща по време на чат с някого. Като цяло, клавиатурата ще ви стане доста добър помощник.

 

     Как това ви пести време? QuickType в реално време ви предоставя информация, за която преценя че ви е необходима, така че повече не се налага да я търсите на ръка. Контактите и локацията ви излизат само с едно натискане.

 

Достъпване на камерата чрез плъзване наляво

 

     Дребна функция, но най-вероятно ще я използвате постоянно. Досега за отваряне на камерата трябваше да плъзнете нагоре от долния ъгъл. Беше дребно и трудно за достигане. Вече можете да плъзнете отдясно наляво, където и да е на екрана, което автоматично отваря камерата. Този жест е много по-удобен.

 

2lvml52.jpg

 

     Както казахме, това е дребна промяна, но пък е полезна. За какво отваряте камерата най-често? За да снимате даден момент, а ако отварянето и отнема прекалено много време, можете да го пропуснете. Е, може би искате и възможно най-бързо да си направите селфи. Apple разбират колко е важен бързият достъп до камерата - точно заради това беше добавен достъп до нея директно от заключения екран, все пак. С този ъпдейт, правенето на снимки ще стане значително по-бързо.

 

     Как това ви пести време? Вече не се нуждаете от прецизност за бързото отваряне на камерата - просто вадите телефона и плъзвате настрани.

 

Богати известия с 3D Touch

 

     Известията са добър начин за бърз поглед към нещо, което се е случило - пристигане на съобщение, мейл, или напомняне за някакво събитие. Богатите известия надграждат идеята за бърз достъп до информация, като ви предоставят интерактивност със дадено известие чрез 3D Touch.

 

nch4cp.jpg

 

     Като получите известие, можете да използвате 3D Touch, за да извадите опции за един куп действия с него - ако е съобщение, ще можете да напишете отговор директно от заключения екран. Ако е пропуснато обаждане, можете да звъннете на човека веднага и така нататък. Дори ще виждате анимирана лента с прогрес за отдалечеността на поръчания щофьор от Uber. Всичко това ви помага да прекарвате възможно най-малко излишно време с телефона.

 

     Как това ви пести време? Вече не се налага да отваряте разни приложения. Можете да извършвате много неща директно от заключения екран.

 

Siri най-после може да общува с приложения от трети страни

 

     Това е една от най-големите промени в iOS 10 и ще стане явна щом разработчиците почнат да я използват. Siri вече не се ограничава до стоковите Apple приложения и iOS. Разработчиците вече ще могат да я включват в приложенията си, така че да можете да я питате за информация или да я карате да направи нещо във въпросното приложение.

 

1zzt2br.jpg

 

     Един от примерите за това е, че можете да ѝ кажете да изпрати съобщение през WeChat на някого. ще има подобна поддръжка в много приложения от трети страни, като Slack, Uber, Shutterfly, RunKeeper и други.

 

     Как това ви пести време? Siri е страхотен начин за взаимодействие с телефона без ръце и без да се налага дори да го поглеждате. Това най-после е възможно и с други приложения, освен стоковите.

 

iMessage получава вградени приложения

 

     На кой са му притрябвали нормални приложения? Apple са взели пример от Facebook тази година и ни представят приложенията за iMessage. Те превръщат iMessage в платформа, подобна на Facebook Messenger.

 

saxisx.jpg

 

     Промените в интерфейса включват възможността за добавяне на видео и превюта на линкове между редовете, както и възможността за замяна на думи, свързани с емоджита, директно с истински такива и то само с едно натискане. Сега дойдоха и приложенията за iMessage.

 

     Като цяло, те са много леки приложения, които работят вътре в iMessage и ви позволяват да взаимодействате по-креативно с контактите си. При пускането ще получим приложения за неща като JibJab, което (пригответе се за смях) поставя лицето ви на анимиран герой, който почва да танцува по екрана. Вече не се налага да излизате от приложението, за да използвате подобни функции - всичко е вътре, така че повече не се налага да търсите GIF-ове и подобни.

 

     Как това ви пести време? Вече не се налага да отваряте други приложения, за да копирате линкове в съобщение, което искате да изпратите - всичкото съдържание излиза направо в iMessage.

 

Photos знае къде сте били и с кого

 

     Apple не само взимат страница от книгата на Facebook (ха!). Получили са вдъхновение и от Google, този път в приложението Photos. То вече изполва изкуствен интелект за управление на снимките ви. Може например да разпознае Айфеловата Кула в някоя снимка и да прецени, че сте били в Париж с майка си и леля си.

 

2qnzcdu.jpg

 

     Това не е само за проследяването ви - то помага по-лесно да намирате различни снимки по-късно. Просто търсете 'Париж' и то ще ви покаже всички снимки, които сте направили в Париж. Можете да потърсите и за майка си и то ще ви покаже същите тези снимки, заедно с други, които включват майка ви. Вече не се налага да преравяте един тон снимки, за да намерите правилната.

 

     Сигурно ще кажете, че са откраднали тази функция от Google, но нека бъдем реалисти - ИИ е бъдещето, а имплементацията му в приложение за снимки е просто естествения прогрес на нещата.

 

     Как това ви пести време? Чисто и просто вече няма да се налага да ровите по галерията си няколко минути, за да покажете една единствена интересна снимка на някой приятел. Сега можете веднага да намирате снимките си, благодарение на силата на изкуствения интелект.

 

Прекарвайте по-малко време в лов, благодарение на новия Apple Music

 

     Apple Music също получи значителен редизайн. Повечето промени в приложението са визуални, но ще се изненадате колко тежест имат върху начина, по който използвате телефона.

 

vid6z9.jpg

 

     Като отворите приложението, директно отивате в раздела с библиотеката, който ви показва какво сте слушали последно и какво може да ви се слуша в този момент. Това би трябвало да премахне нуждата от ровене по колекцията в търсене на нещо хубаво за слушане, а ако последно сте били по средата на някой албум, можете да продължите директно от там.

 

     Другите промени включват вградени лирики в приложението и по-големи шрифтове за по-удобен преглед. Всичко цели прекарване по-малко време в навигация и повече в слушане на музика.

 

     Как това ви пести време? Ще видите музиката, която най-вероятно ви се слуша, още при отваряне на приложението - вече не се налага да търсите по цялата библиотека, за да я намерите. Не се налага и да ходите в някой сайт за да видите лириките на някоя песен.

 

Приложението Home ви дава контрол над умния ви дом

 

     Отминаха дните, когато се налагаше да използвате отделни приложения за различните умни уреди в дома ви - вече можете да управлявате всичко директно от приложението Home. Умни крушки, ключалки, климатици и т.н. - всичко ще е достъпно в Home, стига да им е включен HomeKit.

 

ei8b3n.jpg

 

     Това приложение вероятно ще играе все по-голяма роля с прогресивното навлизане на умна техника в домовете ни, а пускането му е напълно очаквано, при положение че Apple искат да са конкурентоспособни в бизнеса за умни домове.

 

     Как това ви пести време? Преди се налагаше да използвате отделни приложения за всеки аспект от умния ви дом - сега можете да управлявате всичко наведнъж от едно място, без да жонглирате с различни приложения.

 

Бързо получаване на новини от абонаменти в News

 

     Не е тайна, че Apple News се използваше от прекалено малко хора, но това не означава, че Apple са се отказали от услугата. News получи доста голям ъпгрейд в iOS 10, не само относно дизайна, но и относно някои свои функции.

 

2yv9d79.jpg

 

     Главните истории, както и тези подбрани от издателя, ще идват веднага под формата на известия, така че ще получавате важните новини веднага щом ги пуснат. Ще има и абонаменти, за да не изпускате печатните публикации, като ги получавате в дигитален формат.

 

     Как това ви пести време? Новините сами идват при вас - не се налага да правите нищо, за да сте в крак със информацията, освен да си живеете живота и да си четете известията.

 

Raise to Wake

 

     Тази функция ви позволява да погледнете часа и известията си без да натискате нито един бутон - просто повдигате iPhone и екрана се включва.

 

2pzjh49.jpg

 

     За съжаление на някои разработчици - тази функция е достъпна само на по-нови модели iPhone, като iPhone 6S, 6S Plus и iPhone SE. Поне знаем, че само те се поддържат в бета версията на iOS 10.

 

     Как това ви пести време? Чисто и просто не хабите време в натискане на бутони, като искате да видите нещо съвсем набързо. Не само че виждате известията директно, но и позволява известна дискретност при проверката им.

 

Напомняния за паркирани коли

 

     Случвало ли ви се е да забравите къде сте паркирали? Ако карате много, вероятно отговорът е 'да'. Благодарение на iOS 10 обаче, този проблем ще се реши завинаги.

 

mj1heg.jpg

 

     Функцията работи заедно с Apple CarPlay и се появява като известия малко след като откачите телефона от CarPlay. Ще можете да натиснете известието, при което се появява карта, показваща местоположението на колата ви - можете и да я редактирате, ако данните не са точни, както и да добавите бележки за контекст. Например, можете да отбележите, че сте паркирали на третия етаж.

 

     Не се налага да имате CarPlay, за да използвате тази функция - тя може да се включва и при откачане от автоматични Bluetooth системи.

 

     Как това ви пести време? Ако сте забравяли къде е паркирана колата ви, знаете колко време може да отнеме да я откриете, особено на големи и претрупани паркинги. Това може изцяло да елиминира този проблем.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iOS, iOS 10, iPhone, iPad

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни