Към съдържанието


Снимка

Пълно ръководство за Apple Music

Apple Apple Music ръководство

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 02 септември 2016 - 02:46

33lgsqs.jpg

 

Apple най-после направиха музикална услуга, която ви дава достъп до милиони песни от разнообразни изпълнители за месечна такса, сравнима с тази на услуги като Spotify. За 20лв на месец можете да се впуснете в стотици години музикално наследство, както и да слушате чисто ново съдържание на iPad, iPhone, Mac, Windows PC и Apple Watch; от скоро и на Apple TV, като ще последва и поддръжка на Android устройства.

 

Тук сме се фокусирали главно върху версиите за iPad и iPhone (почти идентични са), тъй като тези услуги се ползват най-много на мобилни устройства.

 

Функциите, които описваме, се отнасят и за iTunes 12.2 на компютъра, макар че има разни неща, достъпни само на единия или другия тип устройство.

 

Услугата не свършва само с предложението на масивна музикална библиотека за разглеждане по всяко време. Включва и Интернет радиостанцията Beats 1 (за нея не ви трябва абонамент), както и разпределени по жанрове станции (за тях вече трябва абонамент) и персонализирани станции, които създавате като изберете песен или изпълнител, отговарящ на настроението ви.

 

Също толкова важно - има силен фокус върху откриването на нови неща, които да слушате - както нови, така и стари парчета, които съвпадат със вкуса ви.

 

Apple Music се опитва да прави това по интелигентен начин, като го базира на прости насоки от вас при първоначалните настройки, обратна връзка като отбележите че нещо ви харесва, както и навиците ви.

 

Apple Music също ви свързва с любимите ви изпълнители по същия начин, по който ги следите в социалните мрежи. За това не е нужен абонамент, освен за добавяне на аудио от техните постове в личната ви библиотека.

 

Може би вече следите разни изпълнители по социалните мрежи, а и много от тях засега не са почнали да качват неща в Apple Music, но като това се случи след време, може да стане удобно да се възползвате, за да отделите техните приумици от тези на истинските ви приятели.

 

Едно от нещата, които може да ви изненадат при Apple Music е колко е отделена от iTunes Store. Трябва да пишете неща в търсачката, за да достигнете до повечето неща в библиотеката, но пък можете да добавяте неща в личната си колекция, където можете да давате рейтинг на парчетата, да ги добавяте в плейлисти и да ги сваляте, за да ги слушате офлайн, точно както песните, които сте закупили.

 

Редовно ще виждате иконка със сърчице в Music и iTunes, както и на заключения екран в iOS, дори и в Control Center. Използването на тази функция е жизненоважно за работата на предложенията за слушане в услугата.

 

Преглед на музиката ви

 

2ytqopf.jpg

 

Изгледите на музиката, които преди бяха в долната лента, сега са събрани в My Music.

 

wfir.jpg

 

Този елемент пък ви спестява плъзгането в търсене на неща, които вероятно искате да слушате веднага.

 

2yxmcf5.jpg

 

Натиснете върху някое заглавие на раздел, за да видите плъзгащо меню, от което можете да изберете още елементи, или да модифицирате сегашния изглед. Показаното заглавие ви дава начини за организация на музиката. (Сортирайте албумите си по заглавие или изпълнител от Settings > Music)

 

2zzp2u1.jpg

 

На iPad, музикалната ви колекция и плейлистите са два елемента в долната лента. На iPhone, те са групирани в My Music.

 

2cfyys3.jpg

 

Можете да търсите в собствената си библиотека, както и в музикалната колекция на Apple Music онлайн.

 

292kvmt.jpg

 

Има значение къде натиснете по даден елемент. Големите обложки имат отделен бутон за изпълнение, а натискането другаде показва списък с траковете. В долните редове, самата обложка е бутон за изпълнение, а останалата част е списък с тракове.

 

Ново в iTunes 12.2

 

За да използвате Apple Music на компютъра се нуждаете от iTunes версия 12.2. Apple изглежда са пуснали малък ъпдейт за него, 12.2.1, който оправя проблем за абонатите на iTunes Match, заради който определени тракове можеха да бъдат заменени от версии с DRM защита.

 

Ъпдейта оправя и проблем, който се появява при бивши абонати на Match, като трябва да следвате няколко стъпки. Изскачали са и проблеми с промяна на данните за номера на трака в съществуващата библиотека, така че по-добре направете бекъп на колекцията си преди да използвате Apple Music.

 

Първи стъпки в Apple Music

 

Като отворите новото приложение Music в iOS или iTunes 12.2 на Mac, ще видите покана за тримесечен пробен период на Apple Music.

 

За това е нужно Apple ID-то, което използвате за вписване в iTunes Store, да има регистрирана карта за разплащания, а не само кредит в акаунта от подаръци в iTunes, за да може Apple да имат възможност автоматично да почнат таксуването ако решите да продължите да използвате услугата след пробния период.

 

Не ви трябва абонамент за Apple Music, за да продължавате да използвате iTunes на Mac, или Music на устройства с iOS за слушане на покупките ви от iTunes Store, или купена другаде музика. Възможно е и скриването на почти всички функции на услугата.

 

Ако по-късно все пак решите да я пробвате, винаги можете отново да направите Apple Music видима в приложенията ви, след което да отидете на страницата For You, за да започнете пробния период от там.

 

Ако имате абонамент за iTunes Match - или сте планирали да се абонирате, за да направите музикалната колекция, включително тракове, които сте купили от други източници, достъпна за сваляне на всичките ви устройства - Apple продължават да предлагат годишния абонамент.

 

Функционалността ѝ също е част от Apple Music, така че ако решите че допълнителните функции на новата услуга оправдават покачването на тоталната цена на годишния абонамент около 5 пъти, трябва да огледате нещата и да решите дали да не изключите автоматичното обновяване на Match преди края на сегашния ви абонаментен период - прави се на същите места, откъдето управлявате абонамента за Apple Music.

 

Настройка на Apple Music на компютъра

 

2eltws9.jpg

 

Изберете си план

 

iTunes ще ви попита за тримесечния пробен период. Ако не приемете веднага, можете да кликнете на For You в горния край на изгледа Music по всяко време, за да го направите. В противен случай, директно кликнете на бутона, който започва процеса за абониране, след което изберете индивидуален или семеен абонамент (втория случай изисква да имате настроен Family Sharing).

 

qqu790.jpg

 

Управление на акаунта

 

Ще видите запитване за приемане на новото споразумение на Apple, след което трябва да потвърдите покупката на плана, тъй като записването за пробния период автоматично включва таксуването след края му.

 

Ако вашето Apple ID е част от семейство и вие не сте организатора му, ще трябва да приемете пращането на искане за прием от негова страна.

 

24njudg.jpg

 

Отбелязване на вкусовете

 

Кликнете един път на кръгчетата с жанрове, които ви харесват, два пъти на любимите ви такива. За тези, които не ви харесват, просто сложете курсора върху кръгчето и кликнете кръстчето, за да ги махнете от погледа си изобщо. Избора предопределя какви изпълнители ще ви бъдат предложени като кликнете Next.

 

Повторете процеса чрез натискане на More Artists, ако е необходимо. Има нужда да отбележите само трима, които харесвате, след което трябва да кликнете на Done.

 

Плейлисти в Apple Music

 

Може би си мислите, че за Apple не е останало какво толкова да се направи с едни плейлисти, но социалната част на Apple Music означава че има нови функции, за които си струва да знаете.

 

Собствени обложки

 

Като направите плейлист (без значение дали е на iOS, или в iTunes на Mac), има няколко нови персонализации, които можете да направите, освен самото име на плейлиста. Ако планирате да споделите плейлиста, може да искате да напишете кратко описание за него.

 

Натиснете иконката с камера на позицията за обложка, за да добавите собствена такава - чрез правене на снимка, или чрез избор на готово изображение от приложението Photos.ibx4e1.jpg

 

Споделяне на плейлист

 

Можете да споделите линк към плейлиста в социалните мрежи, или на отделни хора чрез натискане на бутона More Options до някой плейлист в списъка със всичките такива, или чрез иконката Share ако вече сте влезнали в съдържанието.

 

Като изберете Share Playlist, в превюто ще видите зададената обложка, но Facebook за момента показва само 'Connecting to the iTunes Store', така че е добре да смените автоматичния ъпдейт на статуса от приложението със собствен такъв, за да обясните на хората къде води линка.

 

Добавени наскоро

 

Точно като изгледа My Music, има и пряк път към наскоро добавените плейлисти - собствените ви, както и тези направени от Apple Music (чрез страничката For You).

 

За да запазите Apple Music плейлист от страницата For You, за да може да е лесно достъпен в бъдеще, натиснете бутона More Options над описанието му и изберете Add to My Music.

 

Управление на плейлистите

 

Можете да създавате папки за организация на плейлистите чрез iTunes на Mac или PC; бутона Edit над списъка с тях в iOS ви позволява да изтривате елементи, но ако сте включили iCloud Music Library, всичко от Mac се синхронизира на устройствата с iOS. Все пак, няма как да направите наистина умни плейлисти на iOS.

 

Филтриране на плейлистите

 

По подразбиране, вашите плейлисти се показват заедно с тези, предложени от Apple Music. Въпреки че няма как да ги разпределите в папки на iOS, натискането на All Playlists над списъка позволява да избирате точно какво искате да търсите.

 

iTunes Match

 

Apple Music има функционалността на iTunes Match - прави траковете в библиотеката на iTunes на Mac достъпни за стриймване на другите ви устройства, без значение откъде са дошли самите тракове.

 

orj61e.jpg

 

Това се постига чрез сравнение на траковете с достъпните такива в библиотеката на Apple, след което всичко, което няма аналог, се качва в iCloud Music Library. В крайна сметка, всички тези тракове стават достъпни за слушане на всичките ви устройства, но все още има лимит до 25 000 тракове, които не са в библиотеката на Apple, точно както при iTunes Match.

 

Откриване на нова музика в Apple Music

 

Страниците 'New' и 'For You' са ключа към намирането на нова музика. Първата показва нови публикации, подобно на главната страница на iTunes Store, и си струва да я разглеждате от време на време ако почнете по-рядко да посещавате магазина след абонамента за Apple Music.

 

Все пак, имайте в предвид, че не всичко продавано в iTunes Store е достъпно в библиотеката на Apple Music.

 

Страницата 'New' има разнообразни категории, които можете да разглеждате, като някои от тях седят постоянно, а други се показват само при големи събития в календара на музикалната индустрия.

 

2wmqpfk.jpg

 

Работи добре като цяло, но със всичкото плъзгане и натискане пак няма гараниця, че ще намерите нещо, което ви харесва, така че намирането на музика по този начин изобщо не е ефективно, така че не се отказвайте от различните музикални журнали и сайтове, които по принцип посещавате за търсене на хубава нова музика. Е, и тук можете да натиснете банера 'Curator Playlists', за да намерите колекции от известни публикации.

 

Малко приятна персонализация

 

Страницата 'For You' би трябвало доста по-бързо да ви заведе при подходяща за вас музика, и нова и стара, тъй като съдъранието ѝ се променя в зависимост от информацията, която давате на Apple. Използва нещата, които сте отбелязали че обичате (чрез иконката със сърчицето), както и нещата, които слушате.

 

Страницата ви предлага специфични албуми и специални плейлисти, като представяния на определени изпълнители, но първата част не се съчетава със нещата, които вече имате; на моменти може да се усетите, че вече сте закупили половината албуми, които излизат на страницата.

 

Можете да давате и негативна обратна връзка за предложенията, като задържите пръста си върху някой елемент и изберете 'I Don't Like This Suggestion'.

 

Това работи при албумите и плейлистите на iPhone, но (по някаква странна причина) само за албумите на iPad. На Mac пък тази функция изцяло липсва за момента.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Apple Music, ръководство

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни