Към съдържанието


Снимка

Пълно ръководство за iTunes 12

Apple iTunes iTunes 12 ръководство

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 06 септември 2016 - 05:55

Запознанство с iTunes 12

 

25so01j.jpg

 

Като стане въпрос за организиране на вашата музика, филми, ТВ шоута и друга медия, iTunes ви дава лесен начин да изградите колекцията си, както и удобни фунцкии, които ви помагат да избирате каква музика да слушате.

 

Можете да си правите плейлисти и на ръка, но iTunes ви позволява да зададете няколко критерии - например тракове от 90те, на които сте дали 4 или 5 звезди - след което набързо ви показва всички тракове, които се вписват в този критерий, дори да имате библиотека с хиляди такива, спестявайки ви нуждата да ги търсите сами.

 

Можете да купувате неща от iTunes Store през самия iTunes. Има безплатен 'Сингъл на Седмицата' на главната страница на магазина, но за покупка на други неща се налага да добавите метод на разплащане - банкова карта или пари от картички за iTunes (има ги в много супермаркети по чужбина).

 

Аудио CD-тата могат да се импортират в библиотеката ви, така че не се налага да търсите диска, като искате да си пуснете определен албум.

 

При много от новите модели Mac, както и при всеки от тънките лаптопи, за тази работа се налага да си купите евтин външен CD/DVD четец. iTunes е и начина за качване на музика на iPod и други устройства с iOS, за да може да я слушате дори като сте далеч от вашия Mac.

 

Тук ще ви покажем точно какво можете да правите в iTunes, както и ще ви покажем най-важните му функции.

 

Покупка на трак или албум

 

16kt7rb.jpg

 

Уверете се, че сте вписани в iTunes Store: кликнете Sign In (вляво на лентата за търсене) и напишете детайлите на своето Apple ID.

 

След като сте добавили метод на разплащане, намерете нещо, което ви харесва, кликнете на цената и напишете паролата си, за да го купите.

 

Следене на свалянията

 

2rpzhgw.jpg

 

Малките неща, като песните, се свалят бързо, но видеото отнема известно време. Кликнете на бутона, който се появява вляво на лентата за търсене, за да следите прогреса на свалянията, да ги паузирате, както и да влачите елементи нагоре-надолу в списъка, за да промените реда, в който ще бъдат свалени.

 

Автоматични сваляния

 

8wmeko.jpg

 

Отидете в iTunes > Preferences и кликнете Store в новия прозорец, за да изберете кои неща сред покупките, които правите (например на iPhone), се свалят автоматично на вашия Mac.

 

В iOS, отидете в настройките на раздел iTunes & App Store, за да направите същите избори относно неща закупени на Mac.

 

Настройка на импортирането от CD

 

kdajv9.jpg

 

Пъхнете CD в компютъра и iTunes ще огледа онлайн за имената на траковете. Ако не могат да бъдат намерени, или искате да направите промени, кликнете един път на някой ред, за да го изберете, и още един път на някой детайл, за да го редактирате - или кликнете с десния бутон и изберете Get Info, за да редактирате всички детайли.

 

Импортиране на CD

 

2n8a63s.jpg

 

Ако детайлите за някое CD не могат да бъдат намерени онлайн, кликнете на Options и качете вашите собствени, за да спестите на други хора работата, ако импортират същия диск. Кликнете на Import CD и изберете формат и качество - AAC и iTunes Plus са същото качество като траковете от iTunes Store. Кликнете ОК, за да импортирате CD-то.

 

Друга дигитална музика

 

34e5gt4.jpg

 

AAC и MP3 файловете от други магазини, при които липсва защита от копиране, могат да се импортират просто със завличане и пускане на иконата на iTunes в дока. Ще бъдат копирани в папката на вашата библиотека, стига съответната кутийка да е отметната в iTunes > Preferences > Advanced.

 

Търсене във личната библиотека

 

2s79wy1.jpg

 

Кликнете лентата за търсене и напишете нещо, за да търсите неща в библиотеката си. Резултатите се сортират по тип. Кликнете на някой, за да го видите, или кликнете два пъти, за да го пуснете.

 

Кликнете на лупата и махнете отметката от 'Search Entire Library'; като пишете в главния прозорец вече ще се показват само резултати в посочения от вас формат.

 

Създаване на плейлист

 

fyegd0.jpg

 

Изберете File > New > Playlist, за да направите плейлист. Кликнете с десния бутон на трак и изберете Add to Playlist, или го завлечете и пуснете в някой плейлист в панела.

 

Съдържанието на умните плейлисти се генерира като изберете критерии, като например период от време и рейтинги.

 

Избор какво да се изпълни после

 

293iuq1.jpg

 

За да видите какво следва да се изпълни, натиснете иконата вдясно на мониторчето за плейбека. За да добавите трак, кликнете на него с десен бутон и изберете 'Add to Up Next'.

 

Можете и просто да завлечете и пуснете няколко трака в мониторчето, за да ги добавите в Up Next.

 

Genius Playlists

 

e9dnhj.jpg

 

Изберете Store > Turn On Genius, за да изпращате на Apple детайли за музикалните си навици. Използват се данни от милиони хора, за създаване на 'гениални' плейлисти.

 

След получаване на данни от Apple, кликнете с десен бутон на някой трак и изберете Start Genius, за да слушате тракове, които си подхождат един на друг.

 

Genius Mixes

 

2zrkprr.jpg

 

Въпросните данни се използват и за създаване на миксове по жанр. Изберете изгледа Playlists и изберете Genius Mixes. Сложете курсора на някой микс и кликнете два пъти, за да го пуснете.

 

Кликнете името му само веднъж и отново, за да го преименувате. Кликнете с десен бутон, за да видите опцията за изтриване.

 

MiniPlayer

 

wwfzpv.jpg

 

Кликнете обложката на сегашния трак в монитора на плейбека, за да превключите от големия прозорец към MiniPlayer-а, който се помества перфектно в едната страна или ъгъла на работния плот.

 

Търсете изпълнители, албуми и песни чрез прекия път Command + F и клавиатурата. Елементите се добавят в Up Next чрез '+' в лявата им страна.

 

Копиране на медия на друго устройство

 

9uaknr.jpg

 

Свържете вашия iPod или iOS устройство и кликнете иконката му в iTunes. В страничната лента, която ще се покажете, кликнете някоя категория и изберете какво да се копира. Кликнете Apply, след което кликнете Sync.

 

Можете и на ръка да управлявате медията, в раздела Summary, като завличате елементи и ги пускате на устройството си.

 

iTunes Match

 

143ksur.jpg

 

При абонамент, тази услуга съчетава музиката в библиотеката ви, дори тракове, които сте добавили на ръка, с елементи в iTunes Store, за да я направи достъпна на всичките ви устройства.

 

Ако някой трак не може да бъде намерен в магазина, то ще бъде споделен оригинала. Изберете Store > Turn On iTunes Match.

 

Home Sharing

 

2hol9uo.jpg

 

Тази функция позволява медията от библиотеката ви да се стриймва към до 4 други Mac или iOS устройства през локалната ви мрежа.

 

На Mac изберете File > Home Sharing > Turn On и въведете своето Apple ID. В iOS отидете в настройките на раздел Music и напишете същите детайли най-отдолу.

 

Family Sharing

 

o0zdqt.jpg

 

Това групира до 6 Apple ID-та, за да сподели начина на разплащане и покупките им. Фамилния организатор може и да валидира покупките на детето ви. От Mac вписан в iCloud акаунта, който ще бъде организатора, отидете на System Preferences > iCloud > Set Up Family.

 

Слушане на радиостанцията Beats 1

 

33yrz38.jpg

 

Кликнете на изгледа Music, след което на Radio близо до горния край на прозореца. Beats 1 се явява главната сред радио функциите на iTunes, като тук е най-горния елемент и не ви трябва абонамент за Apple Music ако искате да я слушате.

 

Кликнете бутона Listen Now, за да слушате, или кликнете някъде другаде по банера на Beats 1, за да видите какво върви в момента, какво ще върви в следващите няколко часа, както и различните шоута. Кликнете на Complete Schedule и плъзнете надолу, за да видите презентърите, които предстои да гостуват.

 

Apple казват, че Beats 1 не се ограничава до определен тип музика. Ако не чувате типа неща, които искате, можете да поискате определена песен с обаждане към някой от телефонните номера.

 

Следване на изпълнители

 

fb911.jpg

 

Страницата Connect е място, където можете да четете, гледате и слушате ъпдейти от любимите си изпълнители. Както при Beats 1, не ви трябва абонамент, за да се възползвате, макар че няма да можете да добавяте качената тук музика в библиотеката си.

 

Както изпълнители, които сте посочили при настройката на Apple Music, автоматично ще следвате и изпълнители, чиято музика сте закупили преди от Apple, дори и да е само един трак.

 

За да промените кого следвате, кликнете подобната на силует иконка вдясно на частта със статуса и кликнете на Following. Изпълнителите се следват и след добавяне на музика от библиотеката на Apple към личната. За да попречите на това, кликнете на името си в същото меню и изключете 'Automatically Follow Artists'.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iTunes, iTunes 12, ръководство

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни