Към съдържанието


Снимка

Как се използва iCloud Keychain

Apple iCloud iCloud Keychain

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 11 септември 2016 - 03:32

Защо да използваме iCloud Keychain

 

b6eveg.jpg

 

Пароли, номера на банкови карти, настройки на email акаунта... живота в модерния свят изисква от нас да помним повече информация от всякога преди. Поради това, повечето хора избират една едиствена, лесна за запомняне парола, след което я използват за всяка услуга; от електронна поща до онлайн банкиране.

 

Макар това да прави живота ни по-лесен, определено не го прави особено сигурен, тъй като проникване в която и да е от тези системи прави всеки сайт, в който се вписвате - включително вашия Mac - потенциално уязвим.

 

За щастие, iCloud Keychain може да ви помогне. Тази функция, която е вградена в OS X и iOS, синхронизира данните за акаунта ви между всяко от Apple устройствата, които притежавате, за да можете да използвате по-трудни и уникални пароли за всеки отделен акаунт, след което да ги използвате без изобщо да ги помните.

 

Safari пък може да попълва детайлите автоматично. iCloud Keychain може да записва дори детайлите за банковите ви карти и данните за вписване в email акаунти и Wi-Fi мрежи, като всичко това става достъпно на всяко от устройствата ви - при включване на услугата, детайлите запазени на вашия Mac или iOS устройство автоматично се качват в iCloud, а допълнителните добавки и промени, които правите, постепенно отиват там една по една с времето.

 

Всичко в синхрон

 

Всичките ви детайли се криптират преди да отидат към сървърите на Apple на път към другите ви устройства, така че дори да бъдат прихванати в движение би трябвало да не могат да бъдат кракнати. Защо сме толкова сигурни?

 

Защото Apple за използвали най-силния вариант на същото криптиране, използвано от правителството на САЩ за сигурна комуникация (256-битово AES криптиране), като данните допълнително се разбъркват в движение чрез използване на сложна алгебра, базирана не на числа, а на имагинерни точки, намиращи се на теоретична форма - елиптична извивка - нарисувана в безкрайно пространство!

 

Последното ниво на защита се явява факта, че iCloud споделя тези данни само с Apple устройства, на които предварително сте позволили достъп - т.нар. доверени устройства - а кода за сигурност от задната страна на банковата ви карта не се пази, така че се избягва възможността за неоторизирани покупки.

 

Щом настроите iCloud Keychain, можете директно да забравите за него, стига да пазите внимателно три необходими елемента: паролата си, доверените си устройства и Recovery Key за вашия iCloud акаунт.

 

Последното се използва за промяна на паролата ако я забравите след включване на двустъпковата верификация, при която Apple изпраща код към вашия iPhone, който трябва да въведете в сайта на Apple ID, за да докажете, че въпросното доверено устройство е у вас.

 

Ако изгубите които и да е 2 от тези 3 елемента, системата веднага ще ви отреже достъпа до акаунта - вероятно завинаги! Ако не можете да запомните вашите парола и Recovery Key, по-добре ги запазете в огнеупорен сейф (не се шегуваме), заедно с други важни документи, паспорти и т.н.

 

Включване на iCloud Keychain

 

2r6pmjc.jpg

 

OS X ви пита дали искате да настроите iCloud Keychain още при началната настройка на Mac. Ако сте казали не, отворете панела за iCloud в System Preferences и изберете Keychain.

 

Напишете си Apple ID-то и паролата, щом ви ги поиска.

 

Добавка на код за сигурност

 

2hcdmcx.jpg

 

Ще трябва да въведете код за сигурност, който ще се използва за оторизиране на достъпа на други устройства до информацията във вашия iCloud Keychain.

 

Ако бъде въведен погрешно прекалено много пъти, целия ключодържател ще се изтрие от сървърите на Apple, така че внимавайте!

 

Къде се намират данните ви

 

2myon6q.jpg

 

Съществуващите ви данни (акаунти за сайтовe, Wi-Fi мрежи и интернет акаунти) се копират в iCloud, а оттам отиват и на другите устройства, които използват същия iCloud акаунт.

 

Управлявайте тези данни чрез приложението Keychain Access, или в раздела Passwords в настройките на Safari.

 

Използване на Keychain локално

 

aphbwn.jpg

 

Ако решите да не задавате код за сигурност, данните които добавяте към ключодържателя ще се записват на устройството ви и ще се синхронизират с другите устройства, но няма да се пазят в iCloud.

 

Имайте в предвид, че това пречи на Apple да ви помогнат за възстановяване на данните ако се случи нещо!

 

Добавяне на банкова карта

 

nnmwkz.jpg

 

Safari ви пита дали искате да пазите номерата на кредитни и дебитни карти при въвеждането им в онлайн форми. След това, те също се пазят в iCloud Keychain.

 

За добавяне на нови карти, отворете настройките на Safari, кликнете на AutoFill и Edit до Credit Cards, след което кликнете Add.

 

Настройка на Keychain в iOS

 

vpvr4h.jpg

 

Отидете в Settings > iCloud > Keychain и натиснете бутона за включване. Напишете своята парола за Apple ID като ви поиска, след което поискайте оторизация от друго устройство (например вече оторизирания ви Mac), или натиснете 'Approve with Security Code'.

 

Разрешете достъпа на новото устройство

 

ogl64x.jpg

 

Ако сте поискали оторизация от друго устройство, на вече оторизираните устройства ще дойдат известия. Кликнете (или натиснете) някое от тях.

 

Сега кликнете Continue и въведете паролата за Apple ID, за да позволите достъпа на новото iOS устройство до ключодържателя.

 

Използване на код за сигурност

 

inbyg1.jpg

 

Ако сте поискали да използвате код за сигурност, потвърдете телефонния номер, който използвате за Apple, след което изчакайте SMS със 6-цифрен код.

 

Въведете този код в диалога на iOS устройството, за да завършите процеса.

 

Премахване на Keychain

 

2ezjpxx.jpg

 

За да премахнете всички данни на ключодържателя от iCloud, отидете в панела за iCloud в системните настройки, кликнете бутона Options до Keychain и махнете отметката до 'Allow approving with security code'.

 

Накрая изключете iCloud Keychain на всяко от устройствата си. Това е!Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iCloud, iCloud Keychain

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни