Към съдържанието


Снимка

Как да инсталираме нови шрифтове в iOS чрез AnyFont

Apple iOS

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 25 септември 2016 - 12:03

2mpequs.jpg

 

При старите компютри бяхме ограничени до дребна селекция от грозни шрифтове, но днешните компютри принципно използват много повече и по-добри такива.

 

Единствения проблем е, че това което използвате на една система често няма да има нищо общо с колекцията на друга. Например, дори никога да не сте добавяли нещо ново към шрифтовете на вашия Mac, неговата колекция все пак ще е много по-голяма от тази на вашия iPad.

 

Това нямаше да е проблем ако хората все още използваха едно устройство, за да вършат всичко, но покрай навлизането на облака, вероятно често споделяте разни презентации и други документи между Mac и iPad.

 

Ако имате голям късмет, приложнеието на iPad-а може да вземе шрифтовете, използвани в OS X и да ви позволи да ги използвате на версията му за iOS.

 

Проблема и решението

 

Често обаче ще видите, че като някое приложение за iPad не може да разпознае даден шрифт, просто го заменя с друг. Чрез AnyFont ($1.99) можете да използвате умна система за инсталация на шрифтове от Mac (или Windows PC - в тази тема ще говорим за Mac, но можете спокойно да намерите шрифтовете на Windows системите от контролния панел).

 

В друг случай, можете просто да вземете нови безплатни шрифтове от мрежата и да ги инсталирате едновременно на компютъра и iPad - Google Fonts става като за начало. Можете да добавяте шрифтове, които ви харесват, към колекция, след което да ги свалите като Zip файл.

 

Всеки шрифт, който инсталирате през AnyFont изисква създаването на отделен профил, така че вероятно няма да ви се иска да сваляте стотици такива на iPad. За ключовите добавки, обаче, AnyFont върши перфектна работа. В тази тема ще ви обясним как става всичко това чрез използване на iTunes.

 

Как се добавят шрифтове с AnyFont

 

5k38sy.jpg

 

Създайте документ

 

Направихме този слайд за презентация в Keynote за Mac, с помощта на 2 шрифта от трета страна: Lafayette Comic Pro (в оранжево) и Tekton Pro (в удебелено бяло).

 

Очевидно, няма проблеми при визуализацията им на Mac.

 

21479yc.jpg

 

Отворете го на iPad

 

Запазихме документа в iCloud. Като го отворим на iPad, Keynote ни предупреждава, че шрифтовете липсват. Ако сега натиснем Open, слайда изглежда доста по-различно - всичко се показва в Helvetica, което е леко скучно.

 

2mm5puo.jpg

 

Подгответе се за копиране

 

На компютъра направете папка за шрифтове, които искате да качите на iPad. Най-бързия начин за намиране на определени шрифтове е Spotlight: напишете име, изберете шрифта, след което натиснете Command + Enter, за да го видите във Finder. Задръжте Options и го завлечете в папката.

 

34et30o.jpg

 

Свържете се с iTunes

 

Свържете iPad-а си с iTunes. Изберете Apps в страничната лента и плъзнете надолу по главния панел, докато не видите зоната File Sharing, след което изберете AnyFont. Завлечете файловете на шрифтовете, които сте събрали в кутийката AnyFont Documents и кликнете Sync.

 

208im4o.jpg

 

Разгледайте някой шрифт

 

Обратно в AnyFont, изберете 'Install own fonts'. Ще видите списък с шрифтовете, които току що синхронизирахте чрез iTunes. Изберете някой и натиснете Preview, за да се уверите, че това е правилния шрифт.

 

Натиснете Close, за да затворите превюто и да продължите с инсталацията.

 

33p388h.jpg

 

Инсталирайте шрифта

 

Натиснте голямата икона на файла с шрифта и ще се отвори Safari. Сега ще бъдете препратени към настройките, където ще трябва да направите нов профил за шрифта. Натиснете Install, напишете паролата си и дайте Next и Install (два пъти), за да се съгласите и да потвърдите шрифта за инсталация.

 

ou8as6.jpg

 

Принудете приложенията да се затворят

 

Може да се наложи да принудите iOS приложенията да се затворят, за да разпознаят новоинсталираните шрифтове: натиснете 2 пъти Home бутона и дръпнете въпросното приложение нагоре, за да постигнете това.

 

Тук нашата Keynote презентация вече показва двата шрифта

 

r2iz4o.jpg

 

Поддържайте нещата подредени

 

Новоинсталираните ви шрифтове би трябвало вече да са достъпни за всяко приложение. Все пак, ако по-късно се окаже че не използвате някои от тях, можете да ги премахнете от Settings > General > Profiles - просто изберете въпросния профил и натиснете Delete Profile, за да се отървете от него.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, iOS

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни