Към съдържанието


Снимка

Как да конвертираме от аналогова музика към дигитална на Mac

Apple Mac музика

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 25 септември 2016 - 05:23

242s685.jpg

 

Ако сте фен на музиката, вероятно сте насъбрали всякакви неща през годините, като винилови плочи, CD-та, MiniDisc-ове и касети.

 

Въпреки че повечето от музиката ви вероятно се е озовала в услуги като Apple Music или Spotify и може лесно да бъде закупена и стриймвана към Apple устройствата ви, със сигурност има тракове, които никога не са се появявали в който и да е онлайн магазин - може би защото имате по-особени вкусове, не са били пуснати в дигитален формат от лейбъла или автора; а може и да имате нещо, което искате все още да слушате поради сантиментални причини - ценни микстейпове, записи на децата ви и т.н.

 

Може и просто да харесвате ретро манията напоследък и от известно време да сте заети с обновяването на колекцията си от винил, но покупките ви не са дошли с кодове за сваляне на дигитални версии. Какво ще правите?

 

2nk4f7n.jpg

 

Различни формати

 

Ако имате мания по винила, имате няколко опции. Едната е да закупите грамофон с USB, като например ProJect Debut Carbon USB, който можете да включите към USB порт на вашия Mac, за да правите запис чрез софтуер като Amadeus Pro или GarageBand.

 

Или пък можете да обедините своя Mac със съществуващата си уредба и да го направите така. Ако имате намерение да конвертирате стари аудио касети или мини-дискове, опциите ви са малко по-ограничени. Старите Mac-ове все още имат стандартни вградени аналогови и дигитални аудио входове, но новите модели нямат.

 

vdlnvd.jpg

 

Това означава, че ще ви трябва хардуер от трета страна, за да качите старата си медия на модерен Mac. Най-евтиния опция за повечето потребители е нещо като Griffin iMic, който включва 3.5mm жак за микрофон и line-in аналогови аудио входове, за да можете да записвате каквото си искате. Ще ви трябват и подходящи кабели, за да пренесете звуковите сигнали от източника към iMic.

 

Ако планирате да записвате директно от съществуващата си hi-fi уредба, ще ви трябва стерео RCA фоно към 3.5mm кабел (можете да го закупите онлайн), макар че колкото повече пари харчите, толкова по-добро качество на аудиото ще постигнете. Можете да попитате в някой специализиран музикален магазин за по-добри опции, съобразно със собствения си бюджет.

 

Ако записвате от грамофон, който няма USB, най-добрия начин е да свържете Mac със hi-fi amp, който има вграден фоно preamp (това усилва аудио изхода от грамофона, за да се чува както трябва на колоните или на Mac), или да използвате външен фоно preamp, като например Pro-Ject Phono Box MM.

 

Не се нуждаете от preamp ако записвате от други стари формати, като например касети, тъй като съществуващия ви hi-fi amp би трябвало да се справи достатъчно добре без допълнително усилване.

 

Свържете всичко

 

Следващата стъпка е да свържете вашето hi-fi към Mac. Ще намерите инструкции в ръководството за въпросния amp. Общо взето, ще трябва да свържете левия и десния RCA phono край на RCA phono към 3.5 милиметровия кабел с подходящ RCA аналогов аудио изход на amp-а, след което да включите 3.5мм жак в line-in аудио входа на Griffin iMic и се уверете, че бутона за превключване между Mic / Line е сложен на Line.

 

Преди да тръгнете да си играете с някое приложение за аудио запис на Mac си струва да се уверите, че звука, който влиза в компютъра ви е възможно най-чист. Ако записвате от винил, уверете се, че грамофона е настроен както трябва (в ръководството му ще пише как); че игличката му е чиста и че самия винил няма прах и отпечатъци по повърхността, чрез анти-статична четка или кърпа и разтвор.

 

За касетите се уверете че главичката за четене и другите неща по дека нямат налепи, чрез използване на подходящ комплект за почистване на касети. Крайния резултат ще си струва усилията.

 

Уверете се, че Griffin iMic е свързан към свободен USB вход на Mac, след което отидете в Apple Menu > System Preferences > Sound > Input и изберете Griffin USB Audio Interface. По този начин може да сте сигурни, че вашия Mac е готов и слуша за звуци от hi-fi източника ви.

 

Сега отворете GarageBand, Amadeus Pro, или какъвто и да е софтуер за аудио запис, който използвате. Следващата стъпка, ако записвате от аналогови източници като касети или винил, е да настроите нивата на запис както трябва. Повечето звукозаписен софтуер използва скала от -60dB до 0dB. Най-добре е това, което записвате да е по средата (около -30db до -20dB), като силните части от време на време да скачат от -10dB до -3dB и само много рядко до 0dB.

 

Ако записа редовно скача до 0dB, често ще имате проблем с 'отрязване' на аудиото - нещо, което определено трябва да избягвате, ако искате да направите записите си със сравнително добро качество.

 

Перфектни пикове

 

Най-добрия начин за избягване на отрязването е да разберете коя част от източника е най-силна, да я пуснете и да следите през звукозаписния софтуер. Софтуера, който използвате, би трябвало да покаже повечето звуци между -30dB до -20dB (често са отбелязани със зелени индикатори), като понякога може да преминават в територия -10dB до -3dB (в жълто) и много рядко от -3dB до 0dB (в червено).

 

Ако звуците, които записвате, са прекалено тихи или силни, можете ръчно да настроите силата на входа на звукозаписния ви софтуер, за да ги направите по-силни или по-слаби. Най-добре е да приоритизирате вниманието. Винаги можете да нагласите силата по-късно, след като завършите началното записване.

 

Друго нещо, което трябва да вземете в предвид, е нивото на качество, което искате за готовите записи на старата ви медия. Повечето звукозаписен софтуер ви дава набор от опции; от много добро качество до CD качество, че дори и до MP3 или AAC.

 

Избора на това ниво зависи от това, на какво смятате да слушате музиката, както и колко пространство искате да заема тя на вашия Mac. Amadeus Pro, например, ви позволява да записвате от 128kHz/32-bit (най-доброто качество) до 6kHz/8-bit (най-ниското качество), като има много средни опции.

 

Колкото по-добро качество изберете, толкова по-голям ще стане аудио файла, но тъй като паметта за съхранение тези дни е доста евтина, по-добре използвайте най-високото възможно качество и го запазете като 'главен' запис, който по-късно можете да конвертирате до по-малки файлове за слушане на iPhone или другаде.

 

След като сте избрали качеството и сте нагласили нивата навсякъде, натиснете бутона за запис на софтуера си, пуснете касетата или винила, след което се облегнете и оставете устройствата да си свършат работата. По-нататък ще ви обясним и как да редактирате музиката и да я подготвите за импортиране в iTunes.

 

Как да записваме аналогова медия

 

Изберете източника

 

ndk35x.jpg

 

За да започнете дигитализирането на аналоговата медия, свържете Griffin iMic с Mac и отидете в System Preferences > Sound > Input и изберете iMic като източник.

 

На този стадий няма нужда да настройвате нивата на входовете.

 

Настройване на нивата

 

25sy0c3.jpg

 

В Amadeus Pro, натиснете бутона Record в лентата с инструменти. Пуснете аудиото, което ще записвате, след което настройте gain-а (нивото на входа) чрез слайдерите в горната половина на панела за запис.

 

Уверете се, че най-силните звуци много рядко стигат до 0dB, за да избегнете накъсване.

 

Почнете записа

 

14ig2lh.jpg

 

Щом сте доволни от нивата на входа, превъртете източника до началото, кликнете Stop в панела и изчистете пробния запис (Command + A и Backspace), след което кликнете Record отново и пуснете музиката от източника; можете да следите прогреса чрез слагане на отметка в кутийката до Playthrough.

 

Спрете и запазете файла

 

2mchjiv.jpg

 

Ако записвате цял албум, имайте в предвид, че Amadeus Pro ще го запише на единичен аудио файл, който по-късно трябва да разделите на отделни тракове.

 

Засега, изберете File > Save, за да запазите целия албум като един файл. Препоръчваме AIFF за най-доброто качество.

 

Редакция и разделяне

 

30888k3.jpg

 

За да отделите всеки трак, преминете по аудио файла с мишката или тракпада, за да намерите началото и края на всеки. Като сте намерили краищата на даден трак, изберете го с кликане и завличане през времевата линия, след което изберете Edit > Copy To New File.

 

Експортиране към iTunes

 

kcb395.jpg

 

В прозореца на новия файл изберете Sound > Show Sound Info, кликнете на Metadata и добавете заглавието, албума, автора и т.н.

 

Сега изберете File > Export to iTunes Library, за да добавите този трак в приложението за музика на Apple. Повторете този процес при другите тракове от албума.Също тагнете с една или повече от следните думи: Apple, Mac, музика

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни