Към съдържанието


Снимка

Как да извлечем максимума от Anniversary Update на Windows 10

Windows 10 Anniversary Update

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 04 октомври 2016 - 06:12

Трудно е да се повярва, че мина цяла година от пускането на Windows 10. За да отпразнуват, Microsoft дават подарък на всички под формата на Windows 10 Anniversary Update. Ако имате компютър или таблет с Windows 10 ще получите ъпдейта автоматично и напълно безплатно.

 

Името е малко подвеждащо, тъй като ъпдейтите по принцип са дребни неща, които по принцип идват чрез Windows Update. Anniversary Edition е доста по-голям от тях. Може да се каже, че това е Windows 2016, версия на Windows 10 с някои важни подобрения, които го правят по-умен, плавен и сигурен, както и по-добре интегриран с телефони, носими джаджи и други устройства.

 

Най-очевидните подобрения са промените, които Microsoft са направили по интерфейса. Старт менюто е подобрено, Action Center има нов дизайн и има доста дребни промени, които правят Windows по-привлекателен и лесен за използване.

 

Все пак има и някои ключови промени на заден план, като важни подобрения относно сигурността, гейминга, както и възможността на Windows да пречи на интернет да става прекалено нахален. Има и много подобрения при начина, по който Windows третира енергийните изисквания на приложенията, края на нежеланите рестартирания от Windows Update.. дори има промяна по злия "Син Екран на Смъртта", за да е по-полезен.

 

В тази тема ще ви покажем как се използват различните аспекти на Anniversary Update, кои функции е най-вероятно да ви се харесат и защо наистина си струва да се радваме.

 

Гледайте и слушайте

 

Windows 10 е вероятно най-високо оценената версия на Windows, но винаги има място за подобрения - а те почват още преди да се впишете. Има нова опция в настройките на Cortana, която ѝ позволява да слуша дори когато компютъра или таблета е заключен, така че можете например да я помолите да пусне музика или да отговори на въпрос без да се налага да отключвате компютъра.

 

Microsoft също са добавили икони към заключения екран, които ви позволяват да пускате и прескачате музика без да се вписвате предварително.

 

11kjwvo.jpg

 

Cortana вече може да залага таймери, да отговаря на сложни задания, като "send John the Word document I created last night", като може и да прави проактивни предложения - например ако сте получили мейл с детайли за полет, Cortana може да добави въпросния полет директно в календара ви.

 

Ако има конфликт с друго задание, Cortana може да ви попита дали искате да промените графика относно другия елемент. Доста е удобно, особено ако имате телефон с Windows или Android, с инсталирано приложението на Cortana - в такъв случай Cortana може да ви уведомява за всичко, което телефона ви иска да знаете, като например че батерията е ниска. Позволява ви и да отговаряте на SMS-и от компютъра.

 

Можете и да попитате за напътствия на компютъра и да получите резултатите на телефона. Microsoft казват, че това е само началото относно бъдещите възможности на Cortana, така че очаквайте още полезни функции да се появят в приложенията в следващите няколко месеца.

 

Може би един ден ще използваме компютрите си изцяло чрез разговори с Cortana, но засега се налага да използваме тъчскрийнове, клавиатури и мишки. С Anniversary Update обаче, нещата стават по-добри и за трите.

 

Ъпгрейди по Старт менюто и лентата на задачите

 

Щом инсталирате Windows 10 Anniversary Update ще видите две големи промени - Старт менюто и Action Centre са забележимо променени.

 

Старт менюто е по-голямо от преди, като това е едновременно добра и лоша новина. Означава по-лесен достъп до приложенията, но също и повече място за реклами на новите компютри.

 

Опцията All Apps е премахната и дизайна на менюто е променен така че иконите за File Explorer, Settings и Power са лесно видими в най-лявата част. Следващата колона е пълна с приложенията ви, като най-скоро добавените се показват отгоре, най-използваните под тях, а след това всички останали вървят по азбучен ред.

 

2qd8j14.jpg

 

След това имате познатите плочки, които ви уведомяват за рождени дни, новини, мейли и т.н. Има още една промяна, която не се забелязва веднага - търсачката на Старт менюто вече включва OneDrive файловете, както и тези на самия компютър или таблет.

 

По-рано споменахме и Action Centre. Вече се намира отдясно на часовника в лентата на задачите, така че вече не се губи сред останалите статус иконки. Като го кликнете виждате новия интерфейс, който използва картички и плочки, за да показва допълнителна информация - ако например имате известие за трафика, ще видите карта, а ако известието се отнася за човек, то ще видите снимка.

 

Изглежда много добре и прави Windows доста по-привлекателен.

 

Главната задача

 

Лентата на задачите също не е пренебрегната. Часовника вече е интегриран с приложението за календара, така че като го кликнете виждате днешните задачи, а иконката за звука вече позволява превключване между колони, слушалки и други изходи.

 

Task View интерфейса също е подобрен, като ви позволява да закачате прозорци, така че да се появяват на всеки виртуален работен плот, вместо само на един. Просто трябва да кликнете с десен бутон и да изберете опцията 'Show this window on all desktops'.

 

С риск да обидим някои хора, ще споменем че функциите на Anniversary Update определено донякъде се дължат на влияние от страна на Apple - особено ако имате прецизен тракпад, чрез който можете да използвате същото плъзгане с 4 пръста, което се използва в OS X за прехвърляне между различни работни плотове, или ако използвате приложенията за Cortana, за да правите връзка между телефона и компютъра - но няма нищо лошо в това.

 

Впечатлението, което ще получите от ъпдейта е, че Windows е по-бърз, плавен и привлекателен от преди.

 

Ъпдейти по сигурността

 

Нека оставим интерфейса. Този ъпдейт всъщност покрива много повече неща. Един от проблемите на Windows Store e, че не е достатъчно голям. Тъй като е ограничен до приложения, изградени за Universal Windows Platform, накратко UWP, в него няма различни известни приложения и игри за Windows.

 

Microsoft са засегнали това чрез създаване на инструмент за разработчици, който им позволява да конвертират приложенията си, така че ще работят в магазина без да се налага да премахват каквито и да е функции. Това е важна новина за геймърите, тъй като някои ключови функции, като поддръжка на Crossfire и SLI липсват от сегашните приложения в Windows Store.

 

Microsoft твърдят, че новия подход позволява на игрите в Store да добавят липсващите функции и да поддържат модване, използване на повече от една видеокарта и по-производителен хардуер. Microsoft искат приложенията да са еднакви не само при Windows, но и при Xbox One, така че Cortana ще се появи и на конзолата.

 

Ако все ви свършва батерията пък ще сте доволни от новите настройки в раздел Battery. Има нова трета опция, която подпомага опциите за всяко приложение под формата на 'Never Allow' и 'Always Allow', както и 'Always allow in background' - това е опцията 'Managed by Windows'.

 

Това означава, че Windows ще следи дали използвате приложенията си, като ако не го правите, а те все пак харчат прекалено много енергия, консумацията им ще бъде ограничена. Резултата би трябвало да е огромно подобрение относно живота на батерията.

 

Умни неща

 

Windows Update също е станал по-умен. Надали сме единствените, които са се дразнили на Microsoft, след като някой автоматичен ъпдейт рестартира компютъра в най-лошия момент.

 

След Anniversary Update, Windows Update ви позволява да задавате активни часове. Каквито и да зададете, Windows Update ще се съобразява с тях и няма да прекъсва работата ви с нежелано рестартиране.

 

34oob5y.jpg

 

Някои от любимите ни промени са в уеб браузъра Edge. Най-после има поддръжка на разширенията, малките добавки, с които сте запознати от Firefox и Chrome.

 

Разширенията бяха планирани за първата версия на Windows 10, но за съжаление тогава не бяха готови. Сега обаче би трябвало да има достатъчно голям избор, тъй като Microsoft са направили инструмент, който позволява на разработчиците да ковертират разширения за Chrome в такива за Edge.

 

Спиране на натрапно видео

 

Ако все се дразните на шумните реклами, които тръгват автоматично на разни сайтове и ви карат да сърфирате в интернет със изключени колони, има добри новини и относно това. Edge автоматично ще паузира странични Flash клипове, така че няма да се пуснат преди да кликнете на тях.

 

Това няма да спира съдържание, което сте извикали изрично - любимите ви онлайн клипове и игри няма да пострадат - но с някои от най-нахалните неща в интернет вече е свършено. Това помага и за сигурността на компютъра ви, както и за подобряване на живота на батерията.

 

Flash хаби доста енергия и има доста проблеми със сигурността. Разширенията не бяха единствената област, в която Edge изоставаше зад конкуренцията - другите браузъри предлагат закачени раздели, чрез които можете да превърнете раздел в икона за бърз достъп (страхотно е за Spotify, e-mail и т.н.) и бързи известия.

 

С Anniversary Update, Edge получи и двете. Получи и изненадващо свързване между сайтовете и приложенията, подобно на това при смартфоните, така че ако кликнете например на линк за Expedia в Edge, той ще се отвори в приложението на Expedia на компютъра, стига да сте го инсталирали. Това може да не е достъпно веднага, тъй като се налага да се направи една дребна промяна в самите приложения, за да може да разпознават функцията.

 

Освен подобрена сигурност в Edge, Windows предлага и подобрена сигурност в самата система - това включва Windows Defender, който вече може да работи заедно с други защитни приложения. За момента, Windows Defender се изключва щом инсталирате друг подобен софтуер. В Anniversary Update обаче има опция, наречена 'Limited Periodic Scanning'. Като я включите, Windows Defender от време на време ще сканира системата ви, за да сте сигурни, че другия ви софтуер не е пропуснал някоя гадост.

 

Microsoft са променили и нещо, което се надяват че няма да видите - злия 'Син Екран', който се появява след като Windows се сблъска с проблем, от който не може да се възстанови. След Anniversary Update, екрана няма просто да ви казва лошите новини, а ще ви показва QR код, който можете да сканирате с телефона си, за да разберете какво точно се е объркало. Това е доста добро отношение към детайлите.

 

Други нови функции в Windows 10

 

Една от най-добрите функции в Windows 10 е Windows Hello, което ви позволява да отключите компютъра си чрез пръстов отпечатък или лицево разпознаване. Anniversary Update го подобрява, като го превръща в пазач на приложенията ви, различни онлайн услуги и онлайн пазаруването.

 

Първата промяна в Windows Hello е, че става достъпно за приложения и браузъра Edge, което означава че ще можете да го използвате за вписване в специфични услуги и сайтове.

 

Нямате четец за пръстови отпечатъци? Няма проблем. Другата голяма промяна е, че Windows Hello вече може да общува с други устройства, така че можете да използвате четеца за пръстови отпечатъци на телефона си, за да одобрите Windows Hello на компютъра. Има и още.

 

11gub9l.jpg

 

Можете и да имате съвместима с Hello фитнес гривна, която автоматично отключва компютъра ви щом сте наблизо.

 

Една безсмислица

 

Anniversary Update премахва една от най-противоречивите функции в Windows 10 - Wi-Fi Sense. Идеята за Wi-Fi Sense е, че ако познавахте и се доверавяхте на дадена Wi-Fi мрежа, можехте да споделяте данните за вписване с приятелите, семейство или колеги - и обратно, така че ако искахте да се свържете с Wi-Fi мрежа, която те бяха споделили с вас, нямаше нужда да знаете паролата.

 

Чрез споделянето на Wi-Fi идентификациите със всичките ви Skype, Facebook и Outlook.com контакти, Windows трябваше да направи живота на мобилните потребители много по-лесен.

 

2co4pbn.jpg

 

Все пак, имаше тревожни съмнения, че приятели на приятелите ви можеха да се сдобият с Wi-Fi ключовете ви, т.е. че от услугата можеха да изтекат не само паролите за личните ви мрежи, но и за различни корпоративни такива.

 

Нищо от това не беше вярно, но това не спря критиките. Microsoft в крайна сметка премахнаха Wi-Fi Sense, ужким заради слаб потребителски интерес, но много странични наблюдатели биха казали, че лошия публицизъм уби услугата.

 

Нови режими за таблети

 

Anniversary Update добави три нови функции, които са полезни за собственици на таблети и лаптопи от тип 2-в-1: Dark Mode, Tablet Mode и Windows Ink.

 

Dark Mode вече съществуваше в Windows 10, но беше скрит. Anniversary Update го направи достъпен в Settings > Personalisation > Colours, където можете да натиснете 'Choose your app mode'.

 

По подразбиране е избран 'Light', а 'Dark' прави белите фонове на Windows черни. В Tablet Mode пък можете да скривате лентата на задачите, за да имате повече място на екрана, а списъка с приложения вече излиза на цял екран.

 

2e3uza0.jpg

 

Ако устройството ви има тъчскрийн или стилус ще сте доволни и от подобренията по Windows Ink, който може да се използва за маркиране и изтриване на думи в Office и за рисуване на разстояния в Maps. Можете да драскате бележки, а Windows ще разпознае какво сте написали - например ако сте написали задача за по-късно, Windows може да я превърне в напомняне.Също тагнете с една или повече от следните думи: Windows 10, Anniversary Update

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни