Към съдържанието


Снимка

Как да персонализираме Cortana

Windows 10 Cortana

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2016 - 11:26

28b64qg.jpg

 

Виртуалния персонален асистент на Microsoft, Cortana, първоначално дебютира на устройства с Windows Phone. С пускането на Windows 10, Cortana стана достъпна на PC.

 

Cortana носи името на изкуствен интелект от научно-фантастичната игрална поредица Halo и е много повече от прост инструмент за търсене - тя може да управлява календара ви, да следи пакети и дори да разказва вицове.

 

Cortana има повече функции от асистента на Apple, Siri, или Google Now, като можете да я персонализирате още повече чрез настройки, които отразяват вашите интереси, занимания и предпочитания.

 

Работи безупречно заедно с много други програми и инструменти на Microsoft, които ви помагат да извлечете още повече от вашето PC. Нека започнем!

 

Запознайте се с Cortana

 

2iittg6.jpg

 

Cortana се достъпва с кликане на кутийката за търсене до Старт бутона в Windows 10. Ако не се покаже интродукцията, кликнете иконката с кръгче в лявата част на менюто.

 

Кликнете Next и Use Cortana, за да продължите. Сега можете да контролирате Cortana чрез писане в кутйката за търсене, или чрез кликане на иконката с микрофон и говор - по-надолу ще стане въпрос и за това.

 

Къде се намирате?

 

2ed2ng5.jpg

 

Cortana автоматично ще намери местоположението ви и ще го покаже на карта, заедно с прогноза за времето. Ако в момента не сте вкъщи, можете да напишете адреса си и Cortana ще ви покаже специфична информация, като данни за движението по пътищата, за да знаете какво да очаквате на прибиране.

 

Може също да се синхронизира с Google или Outlook календара ви, за да ви напомня за предстоящи събития.

 

Попълване на бланките

 

2n0ms04.jpg

 

Както всеки стабилен персонален асистент, Cortana пази 'тетрадка' пълна с информация за шефа - в този случай става въпрос за вас самите! За да попълните бланките в тази тетрадка и да подобрите опита си с Cortana, клинете на третата иконка долу в менюто отляво и изберете 'About me'.

 

Тук можете да кажете името си на Cortana (и как да го произнася, ако се налага).

 

Любими локации

 

jb6xc1.jpg

 

Струва си да добавите и някои от любимите си локации към тетрадката. Те могат да включват офиса ви, адреси на приятели, любими магазини и други.

 

Щом сте въвели локация, можете да я кликнете за повече информация, включително карта, детайли за контакта, ревюта и цени (за магазини, ресторанти и хотели), упътвания от сегашното ви местоположение и други места за посещаване наблизо.

 

Тетрадки и картички

 

1epfm.jpg

 

Като дадете на Cortana детайли за вашите предпочитания ще подобрите качеството на предложенията и качеството на резултатите от търсенията, така че минете през всяка тема, описана в тетрадката, и напишете колкото решите информация.

 

Всяка от тези теми е свързана с 'картичка' - страница с информация за вашите интереси. Някои от настройките са доста езотерични, но винаги можете да ги изключите.

 

Свързаност

 

a0gbk3.jpg

 

Можете да направите Cortana още по-полезна, като свържете с нея другите си акаунти. Например, като свържете LinkedIn акаунта си можете да виждате информация за хора, с които предстои да се срещнете, а връзката с Xbox Live акаунта ви позволява да виждате кога приятелите ви са онлайн и да ви дава актуална информация за любимите ви игри.

 

Гласови команди

 

28tc09e.jpg

 

За да контролирате Cortana чрез гласа си, кликнете на иконката с микрофона до кутийката за търсене. Cortana ще открие свързаните или вградените във вашето PC микрофони и ще ви помоли да прочетете изречение на глас, за да настрои силата на входящия звук.

 

Можете да използвате команди като 'Play all my songs' или 'What is it like outside?'. Включете слушалки или колони, за да чувате отговорите.

 

Hey Cortana

 

2sbomq9.jpg

 

Настройките на Cortana (намиращи се под 'Linked accounts' в тетрадката) ви позволяват още повече да персонализирате гласовите команди. Можете да изберете да пускате асистента чрез думите 'Hey Cortana' (това обаче ще харчи батерията на мобилните устройства по-бързо, тъй като микрофона ще слуша постоянно) и да я обучите да разпознава гласа ѝ, за да се избегне включване от някой друг наблизо.

 

Google опцията

 

27wu89v.jpg

 

Имайте в предивд, че командите, които давате на Cortana, винаги ще се обработват чрез инструменти на Microsoft - така че търсенията в мрежата и данните за времето ще идват от Bing, мейлите ще използват Outlook, а музиката ще се пуска чрез Groove Music.

 

Ако предпочитате да използвате Google Search, Gmail, Google Calendar и т.н. Google Now ще ви свърши по-добра работа. За съжаление, Now е достъпно само за мобилни устройства.

 

Кажи ни виц

 

286qrlw.jpg

 

Щом сте персонализирали Cortana, пробвайте да ѝ зададете няколко въпроса, като 'Is there a coffee shop near me?', 'What's in my diary for Friday?', 'How long will it take to get to work?' и британската класика 'What is it like outside?'.

 

Можете да попитате и нещо смешно, макар че дразнещите шегички могат да ви накарат да съжалявате, че сте го направили.0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни