Към съдържанието


Снимка

20 съвета за възползване от Cortana в Windows 10

Windows 10 Cortana

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2016 - 02:44

2rppvuc.jpg

 

Заедно с пускането на Windows 10, Microsoft включиха умния си дигитален асистент Cortana във версиите за PC и таблет - вече спокойно можем да почнем да говорим на компютрите си. Ако не сте сигурни относно ползите от това, ние сме тук да помогнем с някои подбрани съвети и трикове за Cortana.

 

Cortana поема работата по търсенията в Windows 10 от лентата със задачите, така че можете да изговаряте или изписвате въпроси за всичко от ръста на любимите си известни личности, до кратка прогноза за времето. Cortana, обаче, може да прави много повече от прости търсения - тя може да управлява напомняния, настройки, съобщения и още.

 

Научете Cortana да ви разпознава

 

28m0htw.jpg

 

За да извлечете максимума от Cortana, трябва да се уверите, че всичко е настроено според изискванията ви. Една от настройките на приложението ви позволява да я научите да разпознава гласа ви, в случай че не искате някой друг да използва този инструмент на устройството ви.

 

Кликнете в кутийката за търсене на Cortana, след което кликнете иконката със зъбно колело вляво. Уверете се, че прекия път "Hey Cortana" е включен, за да може Cortana да се пуска директно с гласа ви, след което изберете "Learn how I say "Hey Cortana"'. След като прочетете на глас 6 тестови фрази, можете да сложите отметка на опцията 'Try to respond only to me'.

 

Блокиране на Cortana при заключен екран

 

2lnvdaf.jpg

 

Вие решавате дали искате Cortana да е достъпна при заключен екран (откъдето се вписвате в Windows) - това означава, че можете удобно да я достъпвате отвсякъде, но и че някой друг може да дойде и да провери календара ви, или да прочете съобщенията, ако сте оставили лаптопа си без надзор.

 

Кликнете кутийката за търсене на Cortana, след което иконката със зъбно колело вляво, след което изключете опцията с надпис 'Use Cortana even when my device is locked'. Алтернативното безопасно решение е да оставите функцията включена, но да махнете отметката от долната кутийка, за да предотвратите достъп до личната ви информация от заключения екран.

 

Кажете на Cortana къде работите

 

m7q32p.jpg

 

Не е много полезно за тези от вас, които работят за себе си, но ако кажете на Cortana къде се намира офиса ви ще можете да получавате актуална информация за това колко време ще отнеме да стигнете дотам всяка сутрин, така че задръстванията и лошото време повече да не могат да ви изненадат.

 

Кликнете кутийката на Cortana в лентата със задачите и плъзнете до долу, за да намерите полето за работния адрес. Щом напишете подходящ адрес, ще почнете да получавате известия за проблеми с трафика и можете да използвате запитвания от рода на "How long will it take to drive to work?".

 

Получавайте прогноза за времето навсякъде

 

29qi1qh.jpg

 

Тетрадката е мястото, където Cortana съхранява всичката си информация за вас, от правилното произношение на името ви до футболните отбори, на които сте фен. Можете да я достъпите чрез кликане в кутийката на Cortana, след което кликане на иконката с тетрадка в горната лява част на менюто.

 

Изберете Weather от долната част на списъка и ще можете да получавате данни за други места, освен местоположението ви (удобно е ако планирате да пътувате скоро): кликнете 'Add a city', кажете на Cortana къде се намира и можете да включите прогнозите и известията за това място.

 

Следене на новини

 

2la7ew4.jpg

 

Cortana е най-полезна като ви дава най-актуалната информация, като един от разделите в тетрадката е специално за новини - кликнете кутийката на лентата със задачи, след което кликнете на иконката с тетрадка вляво и кликнете News, за да кажете на Cortana от какво точно се интересувате.

 

Кликнете 'Add a topic' ако искате известия и резултати за определени теми в новините (като например Google, Apple и Microsoft, ако сте ИТ фен); кликнете 'Add a category' ако искате Cortana да следи за повече теми, като забавление и спорт.

 

Използване на Cortana като калкулатор

 

2h34wwi.jpg

 

Един от начините, по които можете да използвате Cortana, е като калкулатор: попитайте я "what's 4 times 12?", или "what's the square root of 3000?", или някой друг въпрос по математика и почти веднага ще получите отговор. За още по-бързи резултати, можете просто да напишете "4х12" в кутийката на Cortana.

 

За по-дълги изрази можете да изписвате скоби, за да може приложението да смята всяка част в правилния ред. За по-тежки операции може би е по-добре да заредите нормалния калкулатор (просто напишете "calc" в полето за търсене), но за бързи и прости неща, Cortana върши перфектна работа.

 

Конвертиране чрез Cortana

 

23u4m6e.jpg

 

Друга от полезните възможности на Cortana е превръщане на мерни единици, така че можете бързо да конвертирате между долари и лири, или между километри и мили, или каквото и да е било друго, за което нормално бихте отишли в браузъра. Всъщност е много трудно да се намери нещо, което Cortana не знае.

 

Ще трябва да посочите точно число в определени мерни единици във въпроса, иначе просто ще получите степените на нещото с което работите. Можете дори да комбинирате няколко конвертирания в същия въпрос, ако е нужно (например "10 km in miles and yards").

 

Настройване на известия по време и място

 

2i9gm80.jpg

 

Както всеки добър персонален асистент, Cortana може да задава известия вместо вас, които могат да са свързани с определено време и място ако е нужно - макар че имате нужда от Cortana на мобилно устройство за достъп до локацията и за да работят условията.

 

Просто кажете (или напишете) "remind me to..." и Cortana задава напомняне, като ви дава опцията да добавите условия за пускане в определен момент, или като се намирате на определено място (можете и да ги споменете в командата, тъй като е по-лесно). Напомнянията могат да са свързани и с определени хора, така че да се появяват всеки път като пишете или звъните на въпросния човек.

 

Използване на Cortana за разпознаване на песни

 

kdwzg8.jpg

 

Може би сте забелязали малка иконка с нота в горния ляв ъгъл на прозорчето на Cortana като се появи на екрана, като можете да кликнете на нея, за да накарате приложението да пробва да разпознае песента, която е пусната - трябват ѝ само няколко секунди, макар че се налага музиката да е достатъчно ясна и силна, за да се чува от микрофона на компютъра ви.

 

Попитайте Cortana "what's this song?" и ще се включи същата функция, без да се налага да кликате някъде. Ако има попадение, можете да кликнете на него, за да потърсите подобни тракове в Windows Store.

 

Търсене на данни от интернет

 

esm89z.jpg

 

Cortana може да търси каквото си поискате по интернет - пробвайте факти като "who built the London Bridge?" или "how tall is Wayne Rooney?" например. Ако искате повече детайли и повече резултати, просто последвайте линка за търсене, като по принцип Cortana веднага ще ви покаже бърз резултат най-отгоре.

 

Като използвате въпроси подобни на "when" или "who" се подсигурявате с по-точни отговори, макар че очевидно Cortana няма как да знае абсолютно всичко (поне засега): може да ви каже кой е открил пеницилина (Александър Флеминг), но не и за кого е оженен Джордж Клуни (Амал Клуни).

 

Изчисляване на времето за пътуване

 

xcvtau.jpg

 

Cortana е добра и в изчислението на колко време може да ви отнеме да стигнете до определени места, макар че се налага да кажете на глас запитването си, за да получите правилен отговор. Пробвайте "how long will it take to walk to London?" или "driving time to Manchester" например.

 

Ако попитате "how far is...?" пак ще проработи, макар че е добре да споменете начин на транспорт във запитването си. За задаване на транспорта по подразбиране, който Cortana използва при такива запитвания, отворете тетрадката (третата икона отгоре вляво на панела на Cortana) и кликнете на 'Getting around'.

 

Промяна на настройки в Windows 10

 

a09jlv.jpg

 

Все още ли се ровите в контролния панел за промяна на настройките в Windows. С Cortana можете да го правите само с глас. Командите като "turn off Wi-Fi" или "turn on Bluetooth" например включват и изключват съответните настройки.

 

Cortana засега не покрива всики настройки и опции в Windows 10, но можете и да ѝ кажете "open Control Panel" или "open Settings" ако искате бързо да стигнете до тези екрани. Ако търсите специфична опция (например за яркостта), пробвайте да я изпишете в кутийката за търсене на Cortana в лентата със задачите и кликнете на правилния резултат след като се появи.

 

Търсене на файлове в Windows 10

 

1zoyer5.jpg

 

Cortana може да търси и файлове: "show photos" или "show spreadsheets" ви показва всички пасващи файлове, които сте отваряли наскоро, като можете да изписвате имена или екстеншъни на файлове в търсачката точно както при File Explorer. Можете да правите доста сложни зявки чрез клавиатурата или гласа си.

 

Ако пишете, можете да използвате оператори като "photos", "videos", "documents" и "folders", последвани от точка и запетая и критерия за търсене - така Cortana знае повече за типа файл, който търсите, и наглася резултатите според него. Можете да стеснявате критериите и чрез кликане на бутона More в горния край на прозореца на Cortana.

 

Пускане на музика

 

ekiwwg.jpg

 

Ако се нуждаете от DJ за следващия домашен купон, можете просто да използвате Cortana - стига всичката ви музика да е в приложението Groove на Microsoft. Има всякакви команди тук: дори просто "play some music" ще разбърка всички тракове в Groove и ще пусне нещо.

 

Ако искате да сте по-специфични, можете да кажете на Cortana да пусне определени изпълнители, албуми или песни, или например музикален жанр, който искате да слушате. Кажете "pause music" и "resume music", за да спирате и пускате плейъра, или "play the next track", за да отидете напред в сегашния плейлист.

 

Следене на полети

 

2ezs8kk.jpg

 

Ето ви още един удобен трик с Cortana: следене на полети. Напишете номера на полета за самолета, който искате да следите, без значение дали е излетял или ще го направи скоро, като Cortana ще ви покаже кратък оглед на състоянието му. Кликнете на най-горния резултат, за да видите още детайли (като номера на терминала на летището), както и динамична карта.

 

Има много други подобни интеграции, които са добавени в Cortana, а Microsoft постоянно добавят нови. Ако търсите информация, която е във мрежата, или във Microsoft-ския ви мейл или календар, то Cortana почти със сигурност може да ви я намери.

 

Пращане на мейли с Cortana

 

168ihk0.jpg

 

Cortana е свързана и с приложението за мейл на Windows 10. Ако кажете на дигиталния асистент "send email" ще изскочи малко прозорче, което ще ви помогне да го издиктувате с гласа си; ако искате можете да посочите име на контакт във първата си команда, за да ускорите процеса.

 

Не е много удобно за дълги писма, но работи добре за бързи мейлове, като има опция за продължаване на писането на мейла в приложение по ваш избор (така че можете да почнете процеса с Cortana и да го довършите в Outlook).

 

Създаване на събития в календара

 

156v41u.jpg

 

Другото приложение, с което Cortana работи добре е, разбира се, календара на Windows 10. Поддържат се многобройни гласови и писмени команди от "show me my schedule" до "what do I have on Tuesday?". Пробвайте "what's my next appointment?", за да видите какво предстои да правите.

 

Можете и да създавате нови събития в календара - нещо от рода на "add meeting at 3pm on Friday" ще проработи, както и "add zoo visit at 2pm today". Cortana ще ви покаже събитието преди да го зададе, така че можете да направите промени, ако е нужно.

 

Погледнете какво ще се случи с времето

 

s6rgyh.jpg

 

Предвиждането на времето е един от първите трикове, на които се учи всеки дигитален асистент: има огромно количество информация в интернет, а достъпването ѝ не е особено трудно, да не говорим че е нещо, от което се интересува почти всеки. Cortana с удоволствие ви помага и тук.

 

Има много команди, които да използвате - "do I need an umbrella today?", "what's the weather like in New York?" и "what's the weather going to be like this weekend?" са някои от командите, на които Cortana ще даде точни и актуални отговори.

 

Създаване на аларми на компютъра

 

116jtb4.jpg

 

Трудно ви е да се дигнете от леглото сутрин? Винаги забравяте да си направите обедна почивка, защото обичате да се трудите? Windows 10 има собствено универсално приложение за часовник и аларми, а Cortana е готова да го управлява вместо вас.

 

Командите за това са доста праволинейни - "set an alarm for 8pm", "set a timer for 10 minutes", "start stopwatch", "show my alarms" и други, като допълнителните настройки могат да се направят от самото приложение в Windows 10. Имайте в предвид, че тези аларми звънят само ако компютъра ви е включен.

 

Научете повече команди

 

2818lza.jpg

 

Microsoft са заети да правят от Cortana възможно най-добрия дигитален асистент, като вече видяхме добавката на голямо количество допълнителни функции към приложението откакто дебютира за PC и таблети. Пробвайте да попитате Cortana да направи или потърси каквото и да е било и често ще откриете нови трикове, за които преди сте нямали идея.

 

Напишете "Cortana help" в Cortana, за да видите повече команди, които можете да използвате с интелигентното приложение, разделени в категории като email, Music и Travel. Растящ брой приложения от трети страни, като Uber и Netflix, също добавиха поддръжка за Cortana.Също тагнете с една или повече от следните думи: Windows 10, Cortana

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни