Към съдържанието


Снимка

Съвети и трикове за фотография със смартфон

ръководства фотография смартфон

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 20 октомври 2016 - 07:01

Смартфон фотографията, iPhone-ографията, мобилната фотография; наричайте я както искате, но е очевидно че правенето на снимки със смартфон напоследък се случва по-често отколкото със фотоапарат.

 

Какво означава това, по-точно? Означава, че хората създават творения на изкуството чрез смартфоните си, а тези творения също отиват в различни галерии и даже по списания. Това е само за по-екстремните случаи, разбира се, но има достатъчно примери за снимки в Instagram, които изглеждат впечатляващо.

 

Ако имате смартфон, направен в последните няколко години, то вероятно камерата му е доста добра. А щом четете тази тема, вероятно ви е интересно как можете да правите по-добри снимки с този смартфон.

 

Преди да се впуснем в детайли, първо запомнете: научаването на похватите е лесната част. Трудната част се явява създаването на нещо магическо с това знание; но щом знаете как се прави, шансовете ви все пак се подобряват.

 

MAUyOe6.jpg

 

Мобилни фотографски приложения

 

Може би си мислите, че която и да е снимка може да се преправи да изглежда добре със всичките налични фотографски приложения в мрежата. Донякъде сте прави, но подобрението по някоя посредствена снимка няма да е много съществено. Не това искате - трябва ви контрол над начина, по който изглеждат снимките, като това е нещото, за което трябва да ви помагат приложенията.

 

Първото нещо, от което се нуждаете, е приложение, което ви помага да контролирате фокуса и експозицията на камерата. Някои смартфони ви го позволяват по подразбиране, като например LG G4 и iPhone 6. Като цяло, всеки смартфон с пълнофункционален ръчен или професионален режим ще го може, но дори ако устройството ви няма такава опция вградена, не означава че късмета ви е свършил.

 

Има множество приложения, които ви позволяват контрол и над двете неща, като Open Camera или HD Camera Ultra for Android. Това ще ви помогне като отправна точка за правенето на добри снимки. Все пак, ако не можете да контролирате експозицията, или къде се фокусира камерата ви, то е по-добре да се откажете и да си купите нормален апарат.

 

Другия набор от приложения, които са ви нужни, са тези, които позволяват да контролирате базови неща като контраст, баланс на бялото, насищане на цветовете и яркостта. Повечето пресни снимки от камерата се нуждаят от приложения като Snapseed или Photoshop Express за фина настройка.

 

I5ECy1p.jpg

 

Научете се как да използвате софтуера си

 

Може да звучи очевидно, но ще се изненадате на какво е способна камерата на един смартфон.

 

Може би сте запознати с някои от базовите операции, като превключването между режим на фотография и режим за снимане на видео, или включване и изключване на светкавицата, както и автоматичния ѝ режим. Но знаехте ли че камерата ви вероятно има и режими за различни сцени? Или панорама, HDR и други подобни неща?

 

Не се страхувайте да експериментирате с камерата на вашия iPhone или Android устройство. Има достатъчно памет за снимки, така че можете да си играете с различните функции, ефекти и настройки и да направите много опити, а ако имате съвременен флагман като Samsung Galaxy S6, вероятно ще имате огромен брой функции, които чакат да ги откриете.

 

Скоро ще сте напълно свикнали със софтуера на камерата си. Това е естествено - няма нужда да пропускате важни моменти, само защото сте заети тепърва да се мъчите с някоя настройка.

 

1SMonb5.jpg

 

Научете базовите неща за композицията

 

Може да звучи скучно, но това за изпитани неща. Има достатъчно ресурси по този въпрос в мрежата, но ето някои неща, които е необходимп да знаете.

 

Първо ще започнем с правилото за третинките. Ако тепърва започвате да се занимавате с това, считайте го за твърдо правило, докато не свикнете достатъчно, че да знаете кога да го нарушавате. Според това правило трябва да си представите мрежа от линии по дисплея на смартфона и да го разделите на три както хоризонтално, така и вертикално. Всъщност, повечето смартфони имат опция за показване на същата тази мрежа.

 

Щом включите мрежата, гледайте да разположите обектите си по тези линии или в точките, където линиите се пресичат. Това ще направи снимките много по-интересни, отколкото ако нещата са застанало в самата среда на кадъра. Можете да го правите с обекти като фарове, хора, цветя, общо взето каквото и да е. Но е добра идея да го прилагате и за линиите на хоризонта, така че той никога да не преминава през центъра на снимката.

 

Щом свикнете да следвате правилото за третинките, ще получите по-добър усет за баланса на снимките си. Като стигнете етап, на който си мислите че вече сте го схванали, почнете да нарушавате правилото и вижте кога това върши работа и кога - не.

 

2JHIWaC.jpg

 

Научете се да преценяте светлината

 

Ако смятате да излезнете и да правите снимки, които ще впечатлят приятелите ви, ще се нуждаете от добра светлина. Но как се определя добрата светлина?

 

Добрата светлина е типа светлина, който дава на сцената достатъчно форма, дълбочина и прави нещата да изглеждат по-интересни. Като цяло, правенето на снимки в затворени пространства със изкуствена светлина, или навън в облачно време, ви сблъсква със скучна и плоска светлина. Ще я познаете веднага, щом я видите - има много малко сенки, ако изобщо ги има, и всичко изглежда равномерно осветено.

 

Търсете светлина с някаква посока и цвят. Този тип светлина е наличен най-често малко преди изгрева и точно при залеза. В друг случай, светлината от прозорците също е добра, защото има посока и често е мека и леко дифузна, така че не е осветява обектите прекалено грубо.

 

Добрата светлина е много важна за мобилната фотография, тъй като не можете да правите нещата по-интересни с различни фокални дължини и вариабилна дълбочина на фокуса. Закотвени сте на една единствена фокална дължина и дълбочина, както и една настройка на апертурата. Това е много добро упражнение за преценка на светлината и намиране на добра композиция.

 

Cfo65um.jpg

 

Намиране на интересни моменти

 

Да кажем че сте на красиво местенце, светлината е страхотна и всичко е свежо и готово за перфектна снимка. Но нищо не се случва. Все едно разглеждате страницата си във Instagram или Facebook - има стотици снимки на залеза с нищо освен самия залез. Това е.

 

Вместо това пробвайте да намерите нещо, което допълва сцената. Може би просто някой минувач. Изчакайте силуета или минувача балансира снимката и е на пика на действието си и щракайте.

 

Понякога просто няма събития. Нищо не се случва. Няма никой наоколо и виждате просто красива сцена. Няма проблем да направите снимка. Направете я и я запазете за себе си, или я споделете с близки и разкажете някаква историйка за нея.

 

Но ако наистина искате да хванете добри неща, намерете добър момент. Може би хора, релаксиращи спокойно в парка - разговарящи или четящи. Или може би ято птици, което е подплашено от минувач, или някоя катеричка, излязла на улицата (каквото и да е, все пак внимавайте). Следете за движение и винаги гледайте да балансирате композицията на снимките си.

 

Без моментите, просто снимате застинал живот. Прекалено лесно е и всички ще се съгласят че има достатъчно снимки на храна във Facebook, Twitter и Instagram напоследък.

 

GMFRYAD.jpg

 

Работете със сцената

 

Какво означава ако фотограф ви каже да работите със сцената? Като цяло, не седете на едно място, а работете сериозно! Няма смисъл да композирате и направите една снимка и да си тръгнете. Може би ще се появи по-добра възможност след минута, или след пет.

 

Или може би ще направите по-добра снимка на обекта си ако се приближите, или ако се отдалечите. Може би снимката ще изглежда по-добре от по-нисък ъгъл, или от по-висок такъв. Или можете да композирате същата сцена по различен начин, или по три различни начина.

 

Правенето на добра снимка означава, че ще трябва и да се замислите. Иначе просто щракате и, освен ако нямате голям късмет, шансовете ви да постигнете нещо впечатляващо са много малки.

 

Не се страхувайте да правите много снимки. Винаги можете да ги изтриете по-късно и имате достатъчно памет в смартфона. Като видите нещо, което наистина прихваща погледа ви, работете със тази сцена. А ако има момент, който предстои да се случи, снимайте през цялото време и накрая изберете най-добрата снимка от серията.

 

Всъщност смартфони като Sony Xperia Z3, LG G4 и iPhone 6 имат страхотни поточни режими, които могат да правят дузини снимки за няколко секунди. Използвайте ги!

 

Xa3m7Gz.jpg

 

Не спирайте да снимате

 

Няма как да свирите на пиано един път в седмицата и да научите етюда на Чопин до края на годината. Поне повечето от нас не са способни на това. С фотографията е същото. Ако снимате от дъжд на вятър, вероятно ще ви отнеме дълго време преди да почнете да правите снимки, които впечатляват приятелите ви.

 

Пробвайте да снимате по малко всеки ден. Ако ви липсва вдъхновение, пак снимайте. Снимайте това, което е пред вас, дори да е поредната дразнеща снимка на храна. Защо не опитате да я направите малко по-интересна от клишираната снимка на чинията директно отгоре, която напоследък стана норма? Намерете по-добър ъгъл, снимайте макро, просто я направете интересна.

 

gHSvo3n.jpg

 

В крайна сметка това ще правите през повечето време. Освен ако не сте излезнали на лов за перфектната светлина, интересни условия и страхотни моменти, ще бъдете принудени да превръщате мудни, всекидневни обекти и сцени в нещо интересно.

 

Ако можете да накарате приятелите си или семейството ви да кажат "Мале, не бях го виждал по този начин досега", то вероятно все нещо правите както трябва. Правите креативни неща, вместо просто да изпълнявате ролята на пасивен наблюдател, който документира какво вижда без да се замисля.

 

Това е! Сега се заемете сериозно, за да ни впечатлите :)Също тагнете с една или повече от следните думи: ръководства, фотография, смартфон

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни