Към съдържанието


Снимка

Как да управляваме умния си дом чрез IFTTT

ръководство приложения

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 151 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2016 - 01:29

2qx2wc2.jpg

 

Умния дом е сред актуалните теми, тъй като обещава свързването на всички устройства под покрива ви заедно в гъвкава, персонализируема и умна верига. Искате ли да включвате и регулирате лампите си от iPhone? Има крушки, които ви го позволяват.

 

Тревожите се за сигурността? Използвайте сензори за следене на движение, отваряне на врати и прозорцци, или просто за наличието на хора. Защо пък и да не използваме сензори за автоматично включване на осветлението докато има някой в помещението?

 

Изглежда възможностите са безкрайни. Преди да избързате и да си купите който и да е привлекателно изглеждащ комплект, запомнете следното - все още няма индустриално приети стандарти за умните домове и Интернет на Нещата, което означава, че устройствата на един производител може да не работят с тези на друг.

 

IFTTT работи на много прост принцип: 'If This, Then That'. Частта 'this' се нарича спусък, който води до 'that', което е действие. Производителите и услугите се препъват един в друг, гледайки да работят с IFTTT, като има над 310 канала (увеличават се всеки ден), които ви дават спусъци и действия за специфични умни устройства, както и за други платформи.

 

IFTTT работи брилянтно с вашия iPhone, iPad, Android устройство или Apple Watch. Ще намерите отделни канали за контактите в телефона, локациите, библиотеката със снимки, напомнянията и Safari Reading List - повечето работят като спусъци, но тук там има и по някое действие. Например можете да направите рецепта, която свързва канала за локацията на iOS със вашия Nest Thermostat, за да знае че трябва да включи отоплението ви щом си тръгнете от работа и се прибирате.

 

Спусъка се включва когато вие - по-точно вашия iPhone - напуснете локацията, зададена като работното ви място, като дава време на отоплителната система да затопли дома ви, за да може условията да са комфортни като се приберете.

 

2sayt8y.jpg

 

Работа с IFTTT

 

Почнете със сайта ifttt.com, където трябва да кликнете Sign Up и да въведете мейл адрес и парола за новия си акаунт. Щом сте готови, ще видите лента за навигация в горния край, която ви дава удобна търсачка, пряк път към рецептите ви, както и опции за браузване на рецепти и канали.

 

Тук можете да кликнете върху името на акаунта си, за да променяте настройки, като добавка на двустъпкова верификация за подобрявяне на сигурността на акаунта; можете и да попълвате допълнителна информация в профила си, за да я четат други хора ако решите да споделяте рецептите си.

 

Нека да започнем с браузване и свързване с канали, така че кликнете думата в горната част на страницата. Каналите са разпределени в различни секции - проверявайте често за нови, които се появяват най-отгоре в списъка. Ще видите комбинация от онлайн услуги като Blogging, Lifestyle, и Productivity, с умни технологии от 'Connected Home' до 'Fitness and Wearables', 'Mobile and Security' и 'Monitoring Systems'.

 

Кликнете на някой канал, за да го разгледате подробно. Ще видите списък с популярни рецепти, а като скролнете надолу ще видите всички спусъци и действия, които се поддържат от канала. Ще видите и голям бутон Connect. Кликнете на него, за да започнете процеса по свързване на канала с акаунта си. Ще трябва или да се впишете в акаунта си за услугата, или ще бъдете пренасочени към друго приложение, като второто ще е случая на iPhone или iPad.

 

Щом сте вписани ви канят да оторизирате връзката, след което можете да я настроите, ако се налага; например като изберете точно до кои умни устройства искате да дадете достъп на IFTTT. Щом канала ви е на място, става време да направите първата си рецепта. Това е праволинеен процес, а ръководството в тази тема ще ви преведе през него стъпка по стъпка.

 

Щом рецептата е готова, тя се включва автоматично и ще следи за спусъците. Можете да управлявате рецептите си от раздела 'My Recipes' в сайта. Тук можете да включвате и изключвате рецептите, да ги пускате ръчно, да гледате отчет на активността им, след което да правите промени или направо да изтриете цялата рецепта. Ще видите, че рецептите са разделени в категории IF и DO, както и че има три отделни DO приложения; от тях, DO Button е най-полезното за ентусиастите с умни домове.

 

С него просто настройвате действие, което се пуска с един натиск на екрана.

 

Как да си направим рецепта в IFTTT

 

30k6ii0.jpg

 

Изберете канал за спусъка

 

Впишете се в ifttt.com и кликнете My Recipes > Create a Recipe. Кликнете на осветлената дума 'this' и изберете канала SmartThings.

 

Кликнете Connect, впишете се в акаунта си за SmartThings (регистрацията е безплатна) и изберете спусъка 'Temeperature drops below'.

 

efm0l3.jpg

 

Настройте спусъка

 

Под 'Which device?' изберете устройството, което има сензор за температурата. Настройте мерните единици на градуси по Целзий, след което настройте температурата, при която искате да се изпълни нещо.

 

Като сте готови с нещата по-горе, натиснете бутона Create Trigger.

 

2elw0w9.jpg

 

Задайте действие

 

Фразата 'if that then this' на страницата ще се обнови с обобщение за спусъка. Сега кликнете 'that', за да настроите действието.

 

Изберете канала Nest Thermostat, за да видите списък с действия, които могат да се използват с него, след което изберете действието 'Set temperature'.

 

2mxppqx.jpg

 

Настройте действието

 

Както във втората стъпка, изберете термостата си от изскачащото меню 'Which device?', след което посочете температурата, до която искате да затопли помещението ви отоплителната система.

 

Отново, уверете се че сте задали градуси по Целзий като мерна единица.

 

21ezq5v.jpg

 

Дайте име на рецептата

 

Кликнете Create Action, след което огледайте рецептата: можете да кликнете Back, за да се върнете обратно ако искате да направите някакви промени.

 

Ако не, дайте описателно име на рецептата, след което сложете отметка в кутийката за известия, за да получавате ъпдейти при изпълнения на рецептата.

 

1606dm1.jpg

 

Пробвайте рецептата си

 

Кликнете Create Recipe. Ще видите, че рецептата ви е включена и се намира в раздел My Recipes в сайта. Като сензора за температурата отчете че в стаята ви е студено, ще видите че IFTTT автоматично регулира отоплението ви, след кратка пауза, чрез Nest Thermostat.Също тагнете с една или повече от следните думи: ръководство, приложения

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни