Към съдържанието


Снимка

7 съвета за извличане на максимума от вашия фитнес-тракер

аксесоари фитнес тракери

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 F.P. Filipov

F.P. Filipov

    Добър

  • Administrators
  • 153 Мнения:

Публикувано 11 ноември 2016 - 12:25

1118cvd.jpg

 

Имате фитнес тракер. Вероятно сте разглеждали разни статии за най-добрите фитнес тракери, или директно сте избрали най-добрия Fitbit. Страхотно! Това е голяма стъпка към по-здравословен начин на живот... добър избор!

 

Но без значение дали сте го купили, за да направите организиран опит да влезнете в по-добра форма, или просто за да следите нещата, които вече правите, фитнес тракера може да ви помогне - да не говорим че в крайна сметка излиза много по-евтино от абонамента за някой фитнес салон.

 

Ето уловката: за да извлечете максимума от устройството, ще трябва да свършите малко повече от това просто да сложите един Fitbit Charge HR на китката си и да се надявате на успех. Не се тревожете, няма нужда да си хабите времето с един куп действия само за да използвате тракера както трябва.

 

От постоянната мотивация, до използването на определени приложения и избягването на сериозното отношение към определени данни, в този списък сме събрали най-добрите съвети за възползване от фитнес тракера и обвързването му със всекидневния ви режим, за да може след няколко месеца да е станал полезна част от живота ви, вместо да събира прах в някой шкаф.

 

Определете си цели и ги следвайте постепенно

 

29f30o7.jpg

 

Следенето колко ходите, бягате или карате колело може силно да подобри мотивацията ви за начало, но за да продължите напред е добре да имате определени цели и бавно, но сигурно да ги следвате.

 

За добро начало можете да следите колко дадена активност имате за един ден, или за една сесия, и да се постараете да подобрите рекорда си следващия път (така работи функцията Workouts на Apple Watch). Но гледайте да се подобрявате постепенно, а не да се хвърляте към нереалистични цели, тъй като това може да довете до провал, а постоянните провали имат по-лошо влияние на мотивацията ви дори от тоталната липса на цели.

 

Много фитнес тракери имат функция за задаване на цели вградена в софтуера (Garmin има добра възможност за динамична промяна на брояча на стъпките ви, за да ви държи мотивирани), но дори и да няма такава, винаги можете да използвате допълнително приложение, като например Endomondo.

 

Състезавайте се

 

izvrpk.jpg

 

Друг начин да поддържате мотивацията си е да почнете да се състезавате, или поне да сте по-социални. Както със целите, често има цяла социална мрежа вградена в софтуера на много фитнес тракери, но ако вашата не ви харесва, пак можете да използвате приложения от трети страни, като например Strava, които имат табла с топ резултати на хората, с които можете да се състезавате, както и възможност за коментари и следване на приятели.

 

Някои пък ще ви позволят да влизате в определени таблици след постигане на определени стъпки (отново става въпрос за Garmin, който всяка седмица ви изправя пред хора с подобна на вашата активност). Така можете да получите поздравите или ритника, нужен ви за да използвате фитнес тракера активно и да подобрявате формата си, вместо просто да го носите на китката си.

 

Възнаграждавайте се

 

6yfudg.jpg

 

Чувството на удовлетвореност след тежка тренировка, заедно с освободените ендорфини е само по себе си награда, но може да ви помогне да намерите и други начини да се възнаградите.

 

Не искате да се отклонявате от целите си, така че хапването на бърза храна след маратон може би не е особено добра идея, но можете да се възнаградите по други начини, например с 1 час игра на PlayStation 4.

 

Всъщност няма значение дори наградата да е боклучава храна - в зависимост от предпочитанията ви може да искате от време на време да се радвате и на нея - но гледайте предварително да сте си измислили награди, за да сте сигурни че сте изгорили достатъчно калории, за да си позволите да ядете излишно количество пудинг.

 

Следете храненето си

 

2ry0qj4.jpg

 

Тренировките са само една част от фитнес пъзела. За да се сдобиете със здраво тяло и да го поддържате, трябва да следите не само какви упражнения правите, но и с какво се храните.

 

За съжаление, тракера ви не може автоматично да се справя с това, но някои допълнителни приложения, които се свалят след покупката му, могат да ви дадат инструменти да го правите сами.

 

Ако пък софтуера на тракера ви няма такива функции, отново можете да свалите приложение от трета страна, като например Calorie Counter на MyFitnessPal. То има база данни от над 5 милиона храни, заедно с информация за хранителната им стойност.

 

Така че просто добавяйте какво ядете и можете лесно да следите приема си на мазнини, калории и други неща. Следенето на храната ви подтиква да ядете по-здравословно, точно както следенето на активността ви подтиква да влизате в по-добра форма.

 

(Между другото, няма нужда да сте прекалено точни тук. Записването на най-добрата ви идея за яденето ще ви даде много по-добро чувство за режима на хранене от липсата на каквито и да е записи - а това е много ефективно оръжие в личния ви арсенал.)

 

Не се доверявайте на данните за изгорени калории

 

16ll4z6.jpg

 

Въпреки че следенето на приема на калории може да е полезно, не трябва да обръщате особено внимание на количеството калории, които тракера ви казва че сте изгорили.

 

Настрани от факта че приема на калории е само една част от фитнеса, проблема в случая е че числата, които генерират тракерите по принцип са много неточни, тъй като не са оборудвани със скъпите сензори, от които се нуждаят за правилно измерване на такива неща.

 

Всъщност, проучване на Iowa State University показва че има над 15% грешка в резултатите на повечето тракери.

 

Ако има вграден монитор на сърдечната активност, той може да помогне, но и те не са особено точни. Ако въпреки всичко следите изгорените калории, просто приемете че сте изгорили 15% по-малко, отколкото ви казва тракера. И не се тревожете ако нещата не са точни. Както казахме, трябва да вървите към целите си постепенно.

 

Не сваляйте тракера от китката си

 

i3sxzn.jpg

 

Фитнес тракера е полезен само ако е на китката ви, но е лесно да го забравите на излизане от къщата, особено ако не сте свикнали да го носите, така че гледайте да го носите възможно най-много. Доста тракери са водоустойчиви, така че можете да ги носите и под душа и да ги сваляте само при зареждане.

 

Като в крайна сметка го оставите да се зарежда, задайте някакво напомняне на телефона си да го сложите обратно след като е зареден, или гледайте да го зареждате по едно и също време всеки ден - например през нощта - за да вградите това действие в режима си.

 

Това не само ще ви подсигури да носите тракера за всяка тренировка, но ще ви дава данни и за останалата дневна активност, което е полезно за изграждане на цялостна идея за активността ви.

 

И най-малките стъпки помагат

 

117w953.jpg

 

Хубавото нещо при носенето на фитнес тракер цял ден е че постоянно ви напомня да се движите повече, но движението няма нужда да е тичане или каране на колело. Може да ви се струва много малко, но можете да ни се доверите: дори ставането от бюрото от време на време, или използването на стълбите вместо асансьора, все помага.

 

Нека да не започваме и с количеството данни, които сочат че имаме нужда да се движим горе-долу на всеки час.

 

Това са малки неща, но ако ги правите всеки ден те ще се натрупат и ще дадат забележителен резултат. След време, и тракера ще е събрал всичката тази информация и ще ви стане ясно колко неща всъщност сте правили досега без да знаете, тъй като е нямало какво да ви следи.

 

Дори в даден ден просто да излезнете на малко по-дълга разходка от нормално, и това ще ви помогне - а фитнес тракера ви ще се превърне в любимия ви партньор за тази активност.Също тагнете с една или повече от следните думи: аксесоари, фитнес тракери

0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни