Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

Как се използва Google Allo

1 post in this topic

1fbupf.jpg

 

Ало ало - за какво изобщо става въпрос? Говорим за най-новия месинджър на Google, направен за да се конкурира с приложения като WhatsApp и iMessage, както и да ви даде по-персонален мобилен интерфейс, в сравнение със старото скърцащо Hangouts.

 

Да не говорим, че идва и с чисто новия Google Assistant, който е (доколкото ни е ясно това засега) нещо като преименувана и по-приветлива версия на Google Now. Дори да нямате приятели, с които да си чатите, можете просто да говорите с Google.

 

Изпробвахме новите приложения на Hello за Android и iOS - ето как се използват.

 

15duh04.jpg

 

Инсталирайте и пуснете самото приложение

 

Приемаме, че знаете как да инсталирате приложение на смартфона си. Allo е достъпно на версия на Android 4.1 / iOS 9.1 и нагоре, а като пуснете приложението ще видите серия от екрани, които ви искат разрешения за достъп до определени компоненти - това позволява на Allo да вижда вашите контакти, съобщения, локална памет и т.н.

 

Щом сте готови с това, трябва да потвърдите номера на телефона си (казахме ви, че това е като WhatsApp). Прочетете споразумението на Google и ако ви задоволява и искате да се регистрирате, напишете мобилния си номер и натиснете Next.

 

2nbh7cj.jpg

 

Довършете настройката на Allo

 

След като се справите с базовите неща, ще бъдете подканени да добавите профилна снимка (не е задължително), след което трябва да си напишете име. Щом влезнете в самото приложение, в горния край ще видите примерен чат с Google Assistant, бота който ще ви прави компания, докато не се свържете с истинските си приятели.

 

Впуснете се в разговора и можете да си изясните донякъде как работи Google Assistant - натиснете линка 'Ok, go on', след което дайте на бота достъп до местоположението си, за да работят определени отговори. На екрана са показани някои примерни въпроси - като цяло работи много подобно на Google в браузъра, или Google Now на Android.

 

2n18jdj.jpg

 

Запознайте се по-добре с Google Assistant

 

В чата с Google Assistant има всякакви фрази, които можете да използвате, за да получите някакъв отговор, от "where am I?", до "what was the United score?". Ако искате да си припомните какво може да прави самия асистент, попитайте "what can you do?", за да видите отново картичките с примери от началото.

 

Отделете си време да експериментирате с възможностите на Google Assistant": пробвайте "what's the best pub near here?" или "how tall is Tom Hardy?" например. За да достъпите Assistant от други чатове, трябва да използвате тага "@google" преди въпроса си.

 

2w4e8sn.jpg

 

Продължете с умни отговори

 

Чатейки с Google Assistant, ще забележите че предложения за последователни въпроси или търсения се показват отдолу. Този, на който пише "search results" (изскача доста често) ви отвежда в браузър, за да обработи въпроса за търсене, който сте написали.

 

През повечето време, тези 'умни' отговори са доста полезни и могат да ви спестят доста писане ако правилно предвидят какво още смятате да питате. Засега, това не е толкова умно, както при Google Now, но може да се свързва с Gmail акаунта ви, за да изкарва детайли за полети, резервации и т.н.

 

ayovtv.jpg

 

Сдобийте се с малко нови приятели

 

Google Assistant е доста умен, дори под формата на превю, но евентуално ще ви се иска да добавите някои истински приятели. Натиснете иконката за ново съобщение долу вдясно, изберете контакт от телефона си и напишете съобщението - ако получателя няма Google Allo, просто ще получи SMS със линк за инсталация.

 

Отново, ще видите че от време на време изскачат някои умни отговори, например като контакта ви зададе въпрос или ви изпрати снимка. Засега предложените отговори искат малко подобрение, но да не забравяме че тази услуга е в ранен етап на развитие. Ако може да се вярва на Google, с времето отговорите ще се променят, за да звучат повече като вас самите...

 

2ldgf9l.jpg

 

Изпращайте снимки, стикери и още

 

Малката иконка с '+' вляво на кутийката за въвеждане на текст е начина за изпращане на всякакви неща, които не са текст - стикери, снимки, или местоположението ви, например. Вероятно ще бъдат добавени още неща, но и сега има доста пакети със стикери, които можете да използвате.

 

Можете да заредите и снимка от телефона, или да направите нова, като можете и да я анотирате с текст или драсканици в стил Snapchat преди да я изпратите (за тази редакция се използва иконката с моливче в горния край на картинката). Доста е базово, но работи перфектно за бързи разговори.

 

Междувременно, можете да натиснете и задържите иконката с микрофон, за да запишете и изпратите късче аудио в който и да е от разговорите ви.

 

2yvm0bt.jpg

 

Увеличете силата

 

Както при новото приложение Messages в iOS 10, можете да променяте 'силата' на текста (като цяло, размера на текста като се появи на екрана). Натиснете и задръжте иконката за изпращане вдясно, след което плъзнете нагоре или надолу, за да промените размера.

 

Тази настройка е временна, така че следващото съобщение, което изпратите, ще е с нормален размер на текста, но пък е перфектна като имате нужда да подчертаете нещо, или да промените тона на съобщението си. (Само не прекалявайте...)

 

11w7nkj.jpg

 

Разговаряйте с група приятели

 

Ако искате да почнете групов разговор, Allo поддържа и това. Натиснете на иконката за ново съобщение отново и изберете "Start group chat", след което просто трябва да изберете контакти - както и преди, всеки добавен без инсталирано Allo ще получи SMS със линк за инсталация.

 

Груповите чатове в Allo изглеждат подобно на нормалните разговори с един човек, но можете да им задавате заглавие и аватар по ваш избор. И тук можете да използвате "@google", за да задавате въпроси директно на асистента - за съжаление все още не можете да тагвате и други хора по този начин, ако искате да привлечете вниманието им.

 

fwrt05.jpg

 

Лична неприкосновеност със режима инкогнито

 

Точно както Chrome, Allo има режим инкогнито, ако искате да имате някакво допълнително ниво на неприкосновеност - тези разговори автоматично се изтриват след период от време, определен от вас (каквото и да е от 5 секунди до семица, макар че можете и да оставите съобщенията да си седят там вместо това).

 

Натиснете иконката за ново съобщение и изберете "Start incognito chat". Тези чатове са маркирани с логото на инкогнито режима в главния списък, напълно са криптирани и не се сканират от Google (което означава липса на умни отговори и достъп до Assistant). За да изтриете който и да е разговор в Allo, натиснете и задръжте пръста си на него в главния списък и изберете 'Delete'.

 

r1lvk6.jpg

 

Персонализирайте настройките на Allo

 

В Allo няма голям брой настройки, с които да си играете, но все пак си струва да се запознаете с тях въпреки това. От главното меню, изберете Settings и можете да пипате настройките за известията и да откачите Google акаунта си ако искате да ви знаят само по мобилния ви номер.

 

Като цяло, няма повече съществени неща, които да ви покажем в това приложение. Струва си да споменем функцията за търсене - тя е в горния десен ъгъл на главния екран на списъка със съобщения и можете да я използвате за търсене на определени думи в разговорите, или на контакти, с които сте разговаряли (ако съобщенията все още са налични).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0