Sign in to follow this  
Followers 0
F.P. Filipov

10те най-добри iPhone приложения за правене и редакция на снимки

1 post in this topic

25kir7r.jpg

 

Най-новите модели iPhone имат най-добрите засега камери от Apple. Въпреки че от известно време се използват сензори с по-малко пиксели, компанията от Купертино оборудва устройствата си с по-бърз автофокус и оптична стабилизация на изображението при фаблета. Освен това, новата версия на iOS както винаги идва с доста подобрения на нормалното приложение за камерата, под формата на нови инструменти и други дребни неща.

 

Но макар вградените инструменти на Apple да са доста добри, фотографията с iPhone показва истинските си възможности само чрез помощта наколекция от допълнителни приложения, които разширяват функционалността на устройството. Имайки това в предвид, ви представяме този списък с 10те най-добри приложения за камерата, чрез които можете да постигнете множество нови трикове, включително стабилизирани клипове и поправяне на изкривяването от лещата.

 

Manual

 

2rgj6o1.jpg

 

Една от най-значителните нови функции на камерата в iOS 8 беше дългоочакваната възможност за настройка на експозицията. Макар че можете на ръка да изсветлявате и потъмнявате кадъра чрез базовото вградено приложение за камерата, приложението Manual ви предоставя още по-разширено управление на настройки като ISO и скорост на блендата.

 

Можете да използвате тази разширена гъвкавост за заснемане с дълга експозиция чрез намалянето на ISO и скоростта на блендата. Освен това, ако искате да снимате бързо движение в тъмни условия, просто увеличете ISO и използвайте висока скорост на блендата. Също така, приложението ви дава достъп до още функции като компенсация на експозицията, ръчен фокус и баланс на бялото.

 

Единственото нещо, което не можете да правите чрез Manual, е да редактирате готовите снимки, тъй като приложението се придържа строго едиснтвено към самото заснемане.

 

Photoshop Touch

 

np29ns.jpg

 

Тъй като Manual няма никакви опции за редакция на готови снимки, можете да се обърнете към Photoshop Touch за работата с готов материал. Този гъвкав инструмент за пост-обработка ви позволява да нагласяте изображенията си относно всичко от яркост, контраст, насищане до намалянето на най-ярките части от кадъра.

 

Освен базовите настройки, мобилния уъркшоп на Adobe идва със слоеве и много от същите ефекти за филтриране на настолната версия. Чрез тези инструменти можете да замажете даден слой и да слеете друго изображение с кадъра, като покрай това да добавите и гранулирана текстура, за да симилирате ефекта на филм, сниман с двойна експозиция.

 

Може да звучи като твърде много за работа със всекидневни снимки на iPhone, но е необходимо да имате пълнофункционален софтуер за обработка на изображения, тъй като все повече от най-добрите DSLR камери могат да прехвърлят изображения безжично към смартфона ви. Подобно на Lightroom Mobile за iPad, Photoshop Touch също ви позволява да редактирате изображения, съхранени в Adobe Creative Cloud.

 

Replay

 

2lu47zd.jpg

 

Ако предпочитате подвижните кадри, то има стабилно количество видео редактори за iOS, между които можете да избирате. Replay изпъква в няколко аспекта, благодарение на удобния си интерфейс и широкия си набор от вградени инструменти (за много от тях, обаче, се налага да заплатите).

 

Можете да използвате филтри, да добавяте текст и музика, да изрязвате сцени, да забавяте скоростта на кадъра и да избирате от селекция готови стилове ако искате някой друг да свърши работата вместо вас. Самото приложение не записва нищо само по себе си, а се използва за редакция на готови клипове и снимки от галерията ви.

 

Като сте доволни от вида на нещата, има куп опции за споделяне (въпреки че приложението казва, че е направено за Instagram в описанието си вътре в App Store). Като стана въпрос за Instagram, не забравяйте страхотния инструмент за видеозапис Hyperlapse, разработен от същия отбор, чрез който можете да използвате едновременно промяна на скоростта и стабилизация на кадрите си.

 

SimplyB&W

 

34qkc5j.jpg

 

Цветната фотография си е модерна, но черно-бялата все още има място в света. Използването на монохромно изображение е страхотен начин за акцентиране на осветлението, или за прихващане на емоцията в снимката, чрез премахване на разсейващите елементи. Имайки това в предвид ви предлагаме да пробвате SimplyB&W - вероятно най-доброто приложение за правене на черно-бели снимки.

 

То може да превърне всяко изображение в черно-бяло. За най-добрите изображения от този тип си струва да си поиграете с нивата на различните цветове, като потъмните червеното, или изсветлите жълтото. За щастие, SimplyB&W има няколко готови шаблони за тази работа. Можете също да слагате филтри и да добавяте винетка (тъмната кръгла ивица) около изображението, за да може още повече да прилича на класическа снимка.

 

VSCO Cam

 

2uohxd1.jpg

 

Докато още говорим за вид на класически филм, няма приложение с толкова много филмови симулации като VSCO Cam. Чрез него можете да намаляте малко насищането, както и да използвате филтри за промяна на цветовете, като например Hipstamatic. Има и някой други опции за промяна на експозицията и добавяне на филмова гранулация. Ако искате прост редактор на изображения, който в същото време предлага някои страхотни ефекти и филтри - VSCO Cam е очевидния избор.

 

SKRWT

 

10o1ks1.jpg

 

Изкривяването е голям проблем при мобилните телефони, тъй като често използват широкоъгълни лещи. Ако някога сте снимали тухлена стена, или сграга директно отпред, може би сте забелязали че средата на изображението изпъква, което кара правите да се изкривяват под формата на купа. Това е малък, но неоспорим проблем, от който страдаха почти всички мобилни камери - поне преди в App Store да се появи SKRWT.

 

Това приложение с дефицит на гласни в името си поправя (или добавя) изкривяване в изображенията, което позволява да оправите снимки, като например показаната отгоре на Бруклинския Мост. SKRWT също е страхотно приложение за камерата на iPhone, ако искате да смените перспективата на снимката си. Например можете да снимате сграда отдолу, за да я прихванете изцяло. След това можете да направите някои леки нагласи, за да може готовата снимка да изглежда все едно сградата е снимана нормално отпред.

 

TinType

 

2wgsjmc.jpg

 

Без значение дали това ви харесва или не, селфито вече е много популярно сред повечето хора, които снимат с мобилните си телефони. TinType ви позволява да добавите малко класа към селфитата си - или портретите си, както се наричаха преди време - без значение дали снимате себе си, или някой друг. Сепия, монохром и различни други ефекти са достъпни (макар че ни се иска да видим още повече), като има опции позволяващи нагласата на дълбочината и други аспекти на снимката.

 

Можете да запазите новото си творение, без да презаписвате оригинала, като са налични нормалните опции за споделяне (включително по Instagram). Ако снимате доста лица, изпробвайте TinType - разработчиците му предлагат и Cinamatic, стилно приложение за снимане на видео с различни филтри, режими на запис, ръчно управление и опции за експортиране.

 

Brushstroke

 

whnz9t.jpg

 

Има повече от един начин за създаване на красиви изображения - Brushstroke може да превърне снимките ви в страхотни картини с бои на водна основа. Процеса е прост - избирате изображение за конвертиране и натискате големия бутон. След няколко секунди, приложението ще ви върне готово "прясно нарисувано" изображение, което може още повече да се редактира с различни стилове на четката, цветни бои и платна с различна текстура.

 

Макар че има накои други подобни приложения, например Waterlogue и Popsicolor, Brushstroke винаги се е справяло най-бързо с обработката. За разлика от другите приложения, то ви позволява и да променяте разни неща по изображението, като насищането и яркостта.

 

Afterlight

 

rvvzt5.jpg

 

Afterlight често се намира близо до върха на диаграмите на App Store и ще ви струва малко пари, но си струва инвестицията. Успява да съедини стабилна функционалност със прост интерфейс и има тонове текстури и филтри, както и инструменти за нагласа, или драматична промяна, на вида на снимките ви само с няколко плъзвания.

 

Без значение дали искате снимките да изглеждат овехтели и изпокъсани, или като истински произведения на изкуството, Afterlight го прави възможно. Ако искате просто да изправите и да изрежете снимките си, и това може. Ще ви отнеме доста време да се запознаете със всичките опции тук, дори преди да стигнете до платените пакети с ефекти, така че е лесно да се види защо собствениците на iPhone толкова харесват това приложение.

 

Slow Fast Slow

 

Един от най-страхотните видео трикове, които дойдоха с камерата на iPhone 5S, беше възможността за снимане на клипове в забавен кадър. Но гледането на пукащи се балони и скейтърски трикове омръзва доста бързо. Тук ви идва на помощ приложението за видео редакция Slow Fast Slow, позволяващо ви манипулация на скоростта на видеото ви.

 

Можете да ускорите забавените кадри до нормална скорост, или здраво да ускорите кадри с нормална скорост. Освен това, можете да вземете нормален клип и да промените количеството на кадрите в множество отрязъци. Slow Fast Slow може дори да накара видеото да върви наобратно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0