Към съдържанието


Снимка

Ван Гаал: Аз съм арогантен задник


  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 toniko

toniko

    Administrator

  • Administrators
  • 18 Мнения:

Публикувано 28 октомври 2013 - 11:14

На юбилейния диск за 100-ия рожден ден на Аякс има една сцена, която разказва всичко за Ван Гаал. Тя се разиграва през 1995 г. на летището в Токио. На Аякс предстои мач за междуконтиненталната купа и малко след пристигането Ван Гаал дава радиоинтервю за японските журналисти. Това много изнервя един от домакините, който иска всичко да върви по план - от пристигането, през пътя, до настаняването в хотела. На диска се вижда как той няколко пъти подканя треньора да прекрати интервюто и да се качи в автобуса. Изведнъж на Луис му идва до гуша и му крясва: "Аз съм шефът!". После става много тихо.
Луис ван Гаал (57 г.) е шефът и никой не бива да се съмнява в това. Какво ли ще се случи в Байерн, където освен него ще има поне още трима босове - Румениге, Ули Хьонес и Бекенбауер?
Но все пак те го избраха и явно имат важни причини. Той е един от най-добрите треньори в света: печелил е Купата на УЕФА, купата от ШЛ, Суперкупата на Европа и междуконтиненталната купа с Аякс, два пъти е шампион на Испания с Барселона, носител на Суперкупата на Европа с Барселона, 3 пъти шампион на Холандия с Аякс и веднъж с АЗ Алкмаар. Последната титла е може би най-трудната, но и най-сладката. От 1981 г. шампионът на Ниската страна се казва само Аякс, ПСВ или Фейенорд. Луис доказа, че големите пари невинаги носят големи успехи. Ще се наложи да го стори и в Байерн.
Егото на Алойзиус Паулус Мария ван Гаал не е по-малко от неговите успехи. Холандското футболно списание "Фоетбал Интернационал" твърди, че той има раздвоена самоличност и му препоръчва да потърси професионална помощ. От една страна, е веселият треньор, който непрекъснато е в контакт със своите играчи, интересува се от личния им живот и не забравя рождените им дни. След тържеството за спечелената през 1995 г. ШЛ занася купата на жените, които перат екипите и им казва "Това е за вас". Трофеят стои в пералнята 1 седмица. От друга страна, много бързо си мени мнението и може да избухне за секунди. "Не побеждават най-добрите играчи, а най-добрият отбор", е неговото мото. Винаги има проблеми с момчета, които се мислят за звезди. Най-голямата му болка е пропуснатото с Холандия световно първенство през 2002 г. Отборът се състои от играчи, които са станали известни при него в Аякс. Но вече не са младоците, готови да го слушат безропотно.
Роден в католическо семейство, работи 11 години като учител в спортно училище и винаги изисква дисциплина. "Той тренира, за да научи футболистите на нещо", казва бившият му помощник в Аякс Ко Адрианзе. Целта му е да изключи случайностите и мачовете да се решават само от уменията. "През целия ми живот за мен казват: "Какъв арогантен задник!", признава Ван Гаал. Това не е чудно, защото често се случва да се кара с журналистите. Случвало се е да бута тв камери.
От 1 юли този арогантен задник ще води Байерн. Целта е купата от ШЛ. Чувството да я вдигнеш над главата си му е познато.

Щефан Херманс
"Тагесшпигел"


0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни