Към съдържанието


Снимка

Здравословен начин на живот с Fitbit

Ревю на Fitbit Flex

  • Моля, влезте в системата, за да отговорите
Няма отговори в тази тема

#1 lpa

lpa

    Потребител

  • Moderators
  • 28 Мнения:

Публикувано 13 януари 2014 - 11:35

Миниустройство следи нашата активност и качество на съня
Здравословен начин на живот с Fitbit
Психологическият ефект ни кара да спортуваме повече

 

fitbit-flex-620-wide-1356643611.jpg

 

Човек трябва непрекъснато да се движи, за да се чувства добре и да бъде във форма. Това ни съветват специалистите – здравни работници, лекари, фитнес инструктори и други. По няколко километра на ден ходене пеш е направо задължително за доброто ни здравословно състояние. Оттам нататък колкото повече, толкова по-добре.

Американската компания Fitbit, собственост на Джеймс Парк и Ерик Фридман, ни предлага своето устройство със същото име – Fitbit – уред, който измерва дневната активност. Малката джаджа може да проследи и предаде дневните ни стъпки, минутите на силна активност, изминатото разстояние, изгорените калории, дори и качеството и продължителността на съня ни.

Това са важни показатели за всеки един от нас

 който иска да следи своята активност, за да може да я регулира и промени, ако здравето му изисква това.

На българския пазар Fibit се предлага от дигитален център – www.dice.bg, който е официален вносител на марката. От „заровете“ (dice – зарове от англ., бел. авт.) обещават да осигурят всички продукти на компанията, която е позната в световен мащаб и устройствата й се използват в много здравословни кампании.

В този материал ще разгледаме един от моделите на Fibit – практичната гривничка Flex wireless activity, като ще се запознаем с нейното приложение и начин на работа. Като цяло от Fitbit залагат на стилни силиконови гривнички в красиви цветове, в които се поставя малкото – около три сантиметра – устройство, което реално следи и събира информацията за нашето здраве.

Устройството използва MEMS 3-axis акселометър

за по-точна информация за изминатото разстояние, изгорените калории, извървените стъпки и качеството на съня. Малката джаджа също така вибрира, за да обозначи една или друга ситуация.

В комплекта има две силиконови гривнички в един от предпочитаните цветове - черен, лайм, розов, нави и още няколко разцветки; размерите на двете гривнички са 140-176 мм и 161-209 мм – подходящи както за деца, така и за възрастни; кабелче за зареждане и микроблутуд за връзка с компютъра.

Устройството използва безжичната блутуд технология за връзка с компютъра или за връзка със смартфон. Батерията му издържа между 5 и 7 дни, като от компанията уверяват, че дори зарядът да падне напълно, устройството ще запише още 24 часа от нашата активност, която после можем да синхронизираме.

След бърза регистрация в сайта на компанията – fitbit.com – вече можем да следим нашата активност в личен профил. Записаната информация може да се разглежда без ограничение във времето, а така също и да се импортира в други известни приложения и програми, които допълнително да анализират нашата активност.

След като си сложим гривничката на Fitbit, тя започва да измерва всяка наша крачка и изгорена калория. В личния профил може да се настроят нужните цели, например 12 000 крачки за деня, 8 километра изминато разстояние, 3000 изгорени калории и 60 минути силна активност.

Трябва да се отбележи, че устройството не измерва движението на ръцете например, когато се храним или просто си движим ръката в ежедневните ни дейности. Понякога отбелязва по-резки движения, които отразява като крачки, но това са фалшиви данни в много малък процент. Докато се движим през деня, можем да следим параметрите в реално време посредством програмата на нашия смартфон, чрез която данните се актуализират постоянно.

Петте светлинни индикатора на гривничката ни подсказват в проценти как се движи изпълнението на нашите цели, като съответно свети по един за всеки 20 процента от изпълненото. Когато постигнем нашата цел, гривната вибрира безшумно и така отбелязва достигнатото от нас. Разбира се, всички активности и след това се записват успешно.

Когато легнем да спим, поставяме гривничката в режим на следене на съня, като просто я докоснем бързо няколко пъти последователно с пръст. Светват два от петте индикатора, за да ни покажат, че сме я активирали,

и спокойно можем да се отдадем на почивка

 На сутринта, след като поставим гривната в дневен режим, можем да разгледаме графично качеството на нашия сън. Има три фази: спяща – когато наистина спим, неспяща – когато се въртим или пробуждаме през нощта, и будна – когато сме будни и станем за вода например. Така гривната събира данните ни за това колко спим и какво е качеството на съня ни – често ли се будим, или спим дълбоко и непробудно.

Устройството притежава още една прекрасна функция – безшумна аларма. Гривничката вибрира тихо в уречения час и може да събуди само този, който я носи, но не и спящия до него човек. Също така може да вибрира и при всеки един друг случай през деня, в който да ни подсети за нещо. Когато е в нощен режим, гривната ще извибрира тогава, когато сте напуснали фазата на дълбок сън и можете да излезете от царството на Морфей леко и нежно.

Допълнително от компанията ни предлагат своите услуги след заплащане, а именно – техните специалисти да анализират нашите данни и да дадат съвети как да подобрим своята активност или сън и с колко спрямо измерванията на други хора на нашата възраст. В програмата за телефона има опция да въвеждаме ръчно всяка храна, която изяждаме – колко грама и колко калории е тя, за да може данните своевременно да се изваждат от проследените параметри до този момент.

Разбира се, ако не искате постоянно да следите вашите крачки и изминато разстояние, можете да си слагате гривничката само когато спортувате или във време, което желаете да измерите вие самите. Така то ще отчита само данните след спорт.

Гривните и другите устройства са водоустойчиви до няколко метра

 така че може да се спортува и под дъжда или във влажни условия. Практически няма да се налага изобщо да я сваляме от ръката си, ако не желаем това.

Като цяло компанията Fibit предлага освен двата вида силиконови гривнички също  и щипки, които се закачват на дрехите или колана. Отскоро компанията предлага и кантар, който освен теглото измерва и мазнините в нашето тяло и директно ги предава към компютъра или програмата на телефона ни за анализ. С това компанията затваря гамата от продукти, които да следят нашата активност и параметрите на режима ни.

Не на последно място е важно да се отбележи, че като задаваме своите цели и проследявайки резултатите, допълнително се мотивираме за още и още спорт. Психологически започваме да изпитваме потребност от повече движение. А това спомага за нашето здраве и ние неусетно започваме да се движим все повече и повече.

 

Ревюто на аксесоара е напрвено от

Васил Койнарев, в-к Монитор

www.dice.bg
0 Потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни