Защо милиампер-часовете (mAh) не са най-важното при зареждане на лаптоп с външна батерия
fitbit

Сподели на приятел
13 269

Хората често питат: „Колко милиампер-часа (mAh) ми трябват за зареждане на лаптоп с външна батерия?“ Но тази спецификация може да бъде подвеждаща. Прочетете как да изчислите реално колко може да се удължите живота на батерията при зареждане на лаптоп с външна батерия.

След откритието, че можете да зареждате лаптопа си с помощта на USB-C външна батерия, следващият въпрос, който може би ще имате, ще бъде: „Как да разбера колко часа допълнителна работа на батерията ще получа при зареждане на лаптоп с външна батерия? Ще стигне ли за пълно презареждане?“

Отговорът на този въпрос със сигурност не е универсален. Има някои персонални фактори, които ще ви дадат правилния отговор на този въпрос. Съставихме това кратко ръководство, за да ви помогнем бързо да определите колко още ще можете да работите при зареждане на лаптоп с външна батерия.

Ето стъпките, които трябва да предприемете.

Научете какви са капацитетите на батерията на вашия лаптоп и на външната батерия

За да направите правилни изчисления, важно е да знаете капацитета на двете батерии, измерен във „ватчаса“ (Wh) вместо милиампер-часове (mAh).

Пример: Капацитетът на вътрешната батерия на Apple MacBook Pro 16” може да бъде измерен на 8790 mAh (100 Wh). Това НЕ означава, че външна батерия 10 000 mAh (37Wh) може да я презареди напълно. Но външна батерия с капацитет от 27 000 mAh (100 Wh) би била по-подходяща.

Може би се чудите как стойностите mAh са подобни, а Wh са толкова различни. Това е така, защото номиналното напрежение на двете батерии е различно. Докато батериите за различните лаптопи може да имат различни номинални напрежения, то външните батерии обикновено използват литиево-йонни клетки с номинално напрежение около 3,7V. Ако сте любопитни, ето формулата, по която можете да изчислите ватчасовете: (mAh) х (номинално напрежение) / 1000 = Wh

В нашия пример: 10 000 х 3,7 / 1000 = 37 Wh

 

Научете ефективността на конверсията на мощността на външната батерия, която ще използвате

При зареждане на лаптоп с външна батерия част от мощността ще бъде загубена. Ето защо ефективността на конверсията има значение.

Ефективност на конверсията сравнява мощността, достигаща до зареждащото се устройство, с това колко мощност се конвертира. Има много неща, които могат да повлияят на резултата. Някои от най-често срещаните са дължината на кабела, високите напрежения/токове на зареждане, топлина и състоянието на батерията на компютъра.

Повечето лаптопи се зареждат с ток около 20V, което е значително по-високо от номиналното напрежение на външната батерия (3,7V). Докато напрежението от външната батерия се увеличава до онези 20V, от които се нуждае компютърът, се генерира топлина и така част от мощността се губи. Тъй като електроенергията тръгва от външната батерия и преминава през кабела към вашия компютър, можете да очаквате, че част от мощността ще бъде загубена. За компютри, които използват голяма мощност (над 65 W), това ще доведе до генериране на още повече топлина, което ще създаде още по-голяма загуба на мощност.

Ефективността на конверсията варира значително. Повечето експерти казват, че средният обхват на ефективността на конверсията е между 60% до 80% при зареждане на малки устройства (телефон, таблет, слушалки и т.н.), така че стойността може да е малко по-ниска за по-големи устройства (като лаптоп). Външните батерии, които използват висококачествени клетки, ще работят към по-високия край на този диапазон, но тези продукти обикновено са по-скъпи.

Пример: В предишния ни пример с MacBook Pro 16” установихме, че 100Wh захранваща банка би била по-подходяща. Тъй като лаптопът може да се зарежда с до 96W и има вътрешна батерия от 100 Wh, би било по-реалистично да се очаква, че външна батерия с качествени клетки ще осигури до 70% повече живот на батерията.

Определете колко дълго издържа батерията на вашия лаптоп при обичайна употреба

Това ще ви даде представа колко мощност от батерията обикновено използва вашият лаптоп на час.

Въпреки че производителите дават прогнозен живот на батерията, това число не е коректно за всеки потребител във всички ситуации. На живота на батерията влияят видът на програмите, които използвате, броят на едновременно отворените приложения, яркостта на екрана, настройките на захранването и много други фактори. Доста хора също забелязват, че батерията им не издържа толкова дълго след няколко месеца употреба, както когато е била чисто нова, което също е нормално.

Пример: Нека се върнем към нашия пример. Ако компютърът ви има вътрешна батерия от 100 Wh и тя обикновено издържа 10 часа, това би означавало, че компютърът ви ще използва около 10 Wh за 1 час. Това означава, че батерията на компютъра ви пада с 10% след всеки час употреба. 

 

Помислете как възнамерявате да използвате лаптопа, докато го презареждате с външната батерия

Това е нещо, което е лесно да се пренебрегне, но всъщност е много важно.

Ако изключите лаптопа си, когато батерията е изтощена, и едва след това свържете външната батерия, това ще помогне за по-бързо и ефективно презареждане на лаптопа. Първата причина е, че не хабите от мощността, която компютърът приема. Друга причина е, че компютрите се зареждат при по-слаби токове, когато са изключени, тъй като не е необходимо допълнително захранване за работа на компютъра. Това ще помогне за по-добра ефективност на конверсията между външната батерия и лаптопа.

Ако планирате да използвате лаптопа, докато го презареждате с външната батерия, ще изчерпите нейния заряд по-бързо. Имайте предвид, че лаптопът може да премине към различен режим на работа, когато е свързан към зарядно устройство, и не прави разлика между различните видове външни източници на захранване (зарядно за кола, мрежово зарядно и т.н.). Превключването на лаптопа към различен режим на захранване може понякога да се забележи, ако яркостта на екрана се увеличи и/или клавиатурите с подсветка светнат. Но това невинаги става видно, така че проверете настройките на захранването на вашия лаптоп, за да видите как се променя, когато е включен към източник на захранване.

Пример: Ако искате да използвате 100Wh (27 000mAh) външна батерия, за да презаредите своя MacBook Pro 16”, докато все още го използвате, трябва да имате предвид количеството мощност, която се използва. Ако зареждате лаптопа си 1 час, около 10Wh ще бъдат използвани за захранване на лаптопа, което е около 10% от живота на батерията му. Вече изчислихме, че от външната батерия към лаптопа ще бъдат прехвърлени 70Wh, но сега трябва да приспаднем 10Wh, които бяха използвани за захранване на лаптопа. В крайна сметка лаптопът ще има около 60% повече живот на батерията или 0,6 презареждания.

 

Къде да намерите подходяща външна батерия

Надяваме се, че това обяснение ще ви бъде полезно, докато търсите решения за зареждане на лаптоп с външна батерия. Междувременно разгледайте качествените и мощни външни батерии за зареждане на лаптоп (и други устройства, разбира се), които сме подбрали за вас от нашият каталог – DICE.bg:

4smarts Powerbank VoltHub Pro 26800mAh 22.5W Quick Charge – външна батерия с USB-C и USB изходи за зареждане на мобилни устройства

4smarts Powerbank VoltHub Tesla Graphene 20000mAh with 160W Fast Charge – мощна външна батерия с USB-C и USB изходи с мощност до 160W и пад за безжично зареждане

Choetech Portable Power Station 300W – мощна външна батерия с AC (220V за ел. мрежа), USB-C 60W, 3 x USB-A изходи и 120W гнездо за кола

Baseus Super Energy Reboost Car Jump Starter 16000 mAh (CRJS02-A0G) – външна батерия 16000 mAh с фенер, JumpStarter за автомобил и инвертор

 

Огромно разнообразие от качествени и надеждни външни батерии можете да видите и закупите в нашия онлайн магазин или в центровете на DICE в:

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.