Как да дадете нов живот на стария си смартфон
fitbit

Сподели на приятел
2 469

Как да освободим място в смартфона си и да удължим живота му…

Подобно на компютрите вашият смартфон може да има проблем със софтуера, приложенията, файловете и процесите, които изпълнява след като го използвате известно време. Това може да направи вашият телефон по-бавен или още по-лошо – напълно неизползваем. Как да предотвратим този процес?

При положение, че проблемът не се свежда до счупване  проблеми с производителността обикновено могат да бъдат отстранени чрез актуализиране или премахване на определени приложения от вашия смартфон.

 

Как да

 

В следващите няколко реда ще разгледаме няколко трика, за да вдъхнете живот на стария си смартфон и да му помогнете да работи по-бързо.

 

1. Актуализирайте софтуера

Актуализирането до най-новата версия на Android или iOS може да даде на вашия смартфон най-добрия шанс да изживее остатъка от дните си, оптимизиран за най-новите налични приложения, игри и услуги.

Защо?

Когато телефон е нов на пазара той се оредлага с конкретна версия на операционната система – Android  или iOS. Всяка година се обявява основна нова версия на операционната система, която ще бъде предоставена на по-стари устройства.

Освен това, актуализации има всеки месец и потребителите могат да съобщават за грешки, които също се премахват в по-новите актуализации.

Така че независимо дали става въпрос за основната версия на софтуера е добре да се инсталира.

 

Как да

 

Как да актуализирате системния софтуер

Независимо дали използвате iPhone или смартфон с Android, за да проверите дали версията е актуална, отидете в настройките изберете „актуализация“ и следвайте инструкциите на екрана.

Устройствата с Android и iOS ще ви позволят ръчно да проверявате за актуализации, което бихме препоръчали да направите ако не сте актуализирали известно време.

Повечето телефони с Android получават една основна актуализация на софтуера през живота си и много по-малки почти всеки месец. Междувременно iPhone може да получи до четири основни актуализации, което е една от причините, поради които обикновено имат сравнително по-високи стойности за препродажба от техните Android аналози.

 

2. Актуализирайте приложенията си

Актуализирането на приложенията позволява на разработчиците на приложения да настройват производителността на своя софтуер за различни смартфони.

Защо?

Актуализациите често се използват, за да коригират грешки и да добавят нови функции като ги поддържат оптимизирани за всички устройства на които работят.

Това е особено важно за потребителите на телефони с Android, тъй като приложенията трябва да работят с телефони от много различни производители и с различни размери и разделителни способности на екрана, което означава, че има потенциално по-големи възможности за несъвместимост.

 

how

 

Как да актуализирате приложения

Ако сте потребител на Android просто отворете Google Play Store, докоснете трите хоризонтални линии в горната лява част на екрана и изберете „Моите приложения и игри“.

Тук ще намерите голям зелен бутон с надпис „Актуализиране на всички“ – докоснете го и ще откриете най-новите версии на вашите приложения, които са налични.

Що се отнася до iPhone отворете App Store, щракнете върху раздела с надписи Актуализации и натиснете бутона „Актуализиране на всички“.

 

3. Изключете автоматичната актуализация

Това вероятно звучи нелогични след последните два съвета. Актуализациите са толкова важни, но ако телефонът ви няма място за съхранение е добре да управлявате сами, кои приложения да се актуализират.

Защо?

Актуализирането на приложение изисква доста мощност. Телефонът ви трябва да изтегли част от софтуера и да провери всичко.

Някои актуализации на приложения също са значително по-големи от приложението, което актуализират –  варират от няколко мегабайта до над гигабайт.

Що се отнася до актуализациите на операционната система те са още по-големи и изискват вашия телефон да бъде нулиран, за да се инсталира напълно. Ако използвате по-стар модел телефон, който вече е бавен актуализация на ОС може да постави телефона ви на пауза.

 

как

 

Как да изключите автоматичното актуализиране:

Ако имате телефон с Android – отидете в настройки в Google Play Store след това изберете „Автоматично актуализиране на приложения“ и изберете приложенията да не се актуализират.

Ако имате iPhone – отворете системните настройки, изберете „iTunes & App Store“ и се уверете, че превключването до „Актуализации“ е изключено.

Настройките на iPhone също са мястото, където искате да изключите актуализациите на ОС. Изберете менюто „Общи“ в системните настройки и изберете „Актуализация на софтуера“. Тук можете да включите или изключите автоматичните изтегляния.

 

4. Изчистете кеша на браузъра си

След година или две ще се изумите колко много пространство могат да заемат стари документи, кеширани снимки и неизползвани приложения и това може да доведе до от нарушена производителност до сигнали за изчерпване на паметта за съхранение.

Защо?

Забавен факт – когато сърфирате в мрежата, телефонът ви може да запазва версии на всяка снимка, която показва без дори да знаете за това, да не говорим за всички ваши данни за сърфиране.

Това може да звучи страшно, но това определено е във ваша полза. Не се налага повторно изтегляне на съдържание и ви спестява както време, така и мобилни данни, когато посещавате определен сайт.

Съществуват инструменти, които да ви помогнат да почистите вашия смартфон с натискане на бутон.

 

phone

 

Как да изчистите кеша на браузъра на Android и iOS

Ако използвате Chrome на iOS или Android отворете го и влезте в настройките на приложението. Отидете най-долу в менюто и докоснете „Поверителност“. След това докоснете „Изчистване на данните за сърфиране“. Тук можете да изберете кои видове данни за сърфиране искате да изчистите.

Най-горните две полета ще изтрият историята на сърфирането ви и запазените пароли – вероятно не искате да избирате тази опция. Вместо това се уверете, че е избрано „Кеширани изображения и файлове. Накрая натиснете опцията „Изчистване на данните“.

Съвет за потребителите на Android – може да изчистите неизползваните файлове в папката си за изтегляне, което можете да направите, като използвате File Explorer. Изберете папката „Изтегляния“ и тук можете да изчистите ръчно всички файлове, които затормозяват телефона ви.

Ако използвате Safari. Отворете настройките на телефона, намерете „Safari“ и изберете „Изчистване на историята и данните на уебсайта“, за да изчистите кеша и да облекчите зареждането на вашия браузър на стария ви телефон.

 

5. Деинсталирайте приложенията

Приложения, които не се използват от няколко седмици трябва да се деинсталират ако използвате стар модел телефон те вероятно ще са проблем.

Защо?

Те не само заемат място и водят до малко място за съхранение, което може да забави телефона ви, но също така могат да генерират процеси когато са наслоени един върху друг, тези процеси  създават напрежение при използването на вашия телефон.

Приложенията продължават да нарастват колкото повече ги използвате. Всички снимки и видеоклипове, които споделяте и получавате например се запаметяват в крайното хранилище на вашия телефон, докато приложението не бъде деинсталирано и данните му се изчистят.

 

how to

 

Как да деинсталирате приложения

iOS и Android имат меню за съхранение в настройките. То показва информация за това как се съхранява вашето хранилище и какъв тип съдържание има в него.

Това трябва да бъде първата стъпка преди деинсталирането на каквото и да било. Тъй като там може да видите колко големи са приложенията и кое заема най-много място. И да изтриете това, което не използвате.

 

6. Инсталирайте леки версии на любимите си приложения или използвайте уеб приложения

Софтуерните доставчици като Facebook и Microsoft създават, тъй наречените „леки” версии на често инсталирани приложения, така че потребителите, които имат по-стари устройства с по-малък капацитет да продължат да се наслаждават на софтуера си.

Защо?

Приложенията са като балони заемат само няколко MB при първото си инсталиране, но колкото повече ги използвате, толкова повече пространство ще им е нужно.

„Lite“ версиите са по-леки, но имат по-малък капацитет.

 

как да

 

Как да инсталирате леки приложения

Ако имате съвместим телефон с Android. Просто отворете Google Play Store потърсете едно от следните приложения и натиснете бутона за инсталиране:

Facebook Lite

Facebook Messenger Lite

Google Maps Go

Gmail Go

Line Lite

Skype Lite

YouTube Go

 

Ако намерите лека версия на всяко приложение, което искате да инсталирате, не забравяйте да деинсталирате или деактивирате алтернативата му.

Ако имате телефон с Android или iPhone, който не поддържа “леки” версии на популярни приложения, просто използвайте уеб версията на сайтове, за да спестите място.

 

7. Фабрично нулиране

Ако всичко друго от гореизброеното не работи и телефонът ви все още е бавен, решението е фабричното нулиране.

Защо?

Какъвто и да е моделът на телефона ви ако го използвате година или две всяко устройство ще бъде пълно с информация, която пречи на използването му. Нулирането изтрива цялата информация и ви помага да започнете на чисто.

Имайте предвид, че фабричното възстановяване на телефона ви ще изтрие всички ваши приложения, снимки и данни. Единствените файлове, които ще бъдат в безопасност са тези, които се съхраняват в облака или на картата с памет.

Поради тази причина препоръчваме да премахнете всички карти за съхранение ако използвате телефон с Android и да архивирате всички файлове, които искате да запазите преди да продължите с този процес.

 

как

 

Как да изтриете цялата информация от телефона си с Android или iOS

 

Връщането на телефона до заводски настройки е доста просто. Независимо дали имате iPhone или телефон с Android въведете думата „Нулиране“ в лентата за търсене в настройките.

В зависимост от производителя на вашия телефон ще имате и различни опции, които означават едно и също нещо – обикновено „Нулиране на телефона“, „Изтриване на всички данни (фабрично нулиране)“.  Докоснете менюто и процесът на нулиране ще започне.

В iPhone превъртете надолу до „Нулиране – Общи“, както е показано на снимката по-горе, за да възстановите вашия iPhone до фабрично състояние. За пцелта ще трябва да знаете паролата си за Apple ID.

 

Надяваме се тези няколко трика да са ви били полезни.

 

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.

 

 

 

Източник:https://www.techradar.com