Лесни стъпки, чрез които да намалим използването на мобилни данни
fitbit

Сподели на приятел
3 214

В следващите няколко реда ще обърнем внимание на нещо бе, което не можем, а именно мобилния интернет и безценните мегабайти.  Ще разгледаме няколко трика, чрез които може да намалите потреблението на мобилни данни.

Компаниите, които предлагат  мобилни услуги могат да ви таксуват допълнително, ако надхвърлите месечния си лимит данни. Или ако изчерпате лимита си и трябва да чакате векове, за да заредите страницата, която желаете.

мобилни данни

За щастие, за това има решения. Чрез комбинация от настройки на телефона и следене на това как използвате данните си. Чрез тези на вид маловажни подробности може да избегнете превишаването на вашия лимит.

Настройки на приложения

Първата стъпка към отстраняване на всеки проблем е правилният подход. Ако потокът на мобилните ви данни е изключително висок, трябва да разберете кои приложения са основни консуматори.

Ако притежавате  iPhone може да разберете това като отворете приложението Настройки и изберете секцията Cellular . Там ще намерите подробна информация за използваните данни през текущия период. И по-важното – колко данни е използвало всяко приложение по отделно.

Приложения като YouTube и Spotify са примери за популярни приложения, които могат да използват прекомерно количество данни. Ако не сте внимателни може да изразходите потреблението си доста бързо. Продължете като изключете данните за тези приложения. Ако смятате, че това е проблемът то потреблението ви ще спадне неколкократно. За Android същата информация може да откриете в Мрежи и Интернет в Настройки.

мобилни данни

Освен изключването на данни за определени приложения има и други стъпки, които може да предприемете, за да намалите пасивно използването на данни. Както за iOS, така и за Android. Можете да настроите телефона си да не обновява автоматично приложенията докато използвате мобилни данни.

Преминаване от WiFi към мобилни данни

Както Android, така и iOS имат тази опция. След като напуснете радиуса на WiFi мрежата автоматично преминавате към мобилни данни. Това е опция, която трябва да изключите, ако потреблението ви е твърде високо.

В iOS това може да направите в менюто Cellular settings и превъртете надолу покрай списъка с приложения и тяхното индивидуално използване на данни. Опцията за изключване на  Wi-Fi Assist трябва да е точно там. Изключете го и телефонът ви вече няма автоматично да преминава към клетъчни данни, когато WiFi сигналът прекъсне.

Можете също да изключите използването на данни  в iCloud Drive, докато го използвате.

За Android телефони опциите за изключване могат да бъдат намерени в Connections в настройки на приложението. Отидете на настройките на WiFi, докоснете трите точки в ъгъла, за да намерите менюто за разширени настройки и след това изключете опцията за „Превключване към мобилни данни“.

Това може да не ви спести много мегабайти, но все пак може да помогне.

Поток или изтегляне

Това може да е ясно за повечето потребители, но ние сме длъжни да го споменем. По-добре да изтеглим дадена информация предварително през WiFi, вместо да стриймваме през мобилни данни.

Разбира се, приложението, което използвате, трябва да поддържа това. Spotify позволява премиум абонати да изтеглят музика директно на устройството си. Ако слушате определен албум често изберете опцията за изтегляне на устройството.

spotify

YouTube Premium също позволява изтегляне на видеоклипове ако предварително сте заплатили тази услуга. Същото важи и за Netflix. Може да изтегляте филми или предавания през WiFi мрежа. И след това да ги гледате, без да изразходвате данни докато сте в движение.

Това са само някои от начините, по които можете да намалите използването на данни. Добре е да определите кои приложения използват най-много данни и да се опитайте да ги използвате само когато сте свързани с WiFi. Може би просто трябва да бъдете малко по-бдителни когато използвате мобилни данни.

 

Повече интересни статии четете в нашия блог.

Полезни видеа може да откриете в YouTube канала ни.

 

 

Източник : https://mashable.com