Най-добрите характеристики на iOS 14.5 – 20 неща, които да изпробвате на своя iPhone
fitbit

Сподели на приятел
1 793

Apple се завръща отново с голяма актуализация на iOS, този път под формата на iOS 14.5 и iPadOS 14.5. Последната актуализация за iPhone и iPad има редица промени и подобрения. Има нова функция, която отключва устройството с Face ID, докато носите маска за лице. Също така изисква производителите на приложения да поискат разрешение да ви следят в мрежата и в други приложения, което е добре дошло за вашата сигурност.

Характеристиките на Apple, вградени в iOS 14.5, се присъединяват към други забележителни функции, включени в iOS 14 от пускането му миналия септември. Например iOS 14.4 добави нова тренировка към Fitness Plus за собствениците на Apple Watch. Тази актуализация включва и поредица от корекции на сигурността. 14.4 последва добавянето на снимки на Apple ProRaw към iPhone 12 Pro и 12 Pro Max в поредната актуализация.

След пускането си през септември iOS 14 добави възможност да създавате персонализирани икони на приложения и да поставяте нови джаджи, където пожелаете. Също така добави нова функция Scribble в актуализацията на iPad, която вече ви позволява да използвате Apple Pencil, за да пишете във всяко текстово поле, а таблетът да преобразува в текст. И това е само началото.

По-долу ще намерите най-добрите съвети и трикове, които сме открили за iOS 14 и iPadOS 14.

 

  1. Face ID вече работи с маска… но има уловка

Носенето на маска за лице по време на пандемия ви предпазва, но също така води до невероятно разочароващо изживяване, когато става въпрос за отключване на вашия iPhone с Face ID на публично място. Или трябва да свалите маската си за известно време, или да изчакате да ви поиска ПИН код. Нито една от двете опции не е идеална.

iOS 14.5 mask

С iOS 14.5 iPhone вече ще търси сдвоения ви Apple Watch, за да се отключи, когато види, че долната половина на лицето ви е покрита. Ако часовникът е наблизо, вашият iPhone ще се отключи както обикновено, когато се използва Face ID.

 

  1. Siri има нови гласове и вие можете да избирате

За първи път гласът на Siri вече няма да е по подразбиране женски. Всъщност Apple добави два напълно нови гласа и направи фини подобрения на предишните гласове. Като цяло има четири гласа, от които англоговорящите могат да избират, когато настройват ново устройство. Ако искате да промените гласа на Siri, можете да го направите по всяко време, като влезете в Settings .

 

  1. Нова функция за поверителност на приложенията на iOS 14.5

Apple-App-Tracking

Една от новите функции в iOS 14.5 е изискването приложенията да искат разрешение за проследяване на вашите устройства на Apple. Ако откажете заявката или блокирате приложенията да ви питат изобщо, разработчикът трябва да уважи вашето решение. Ако дадено приложение бъде хванато да ви проследява без разрешение, то може да бъде изхвърлено от App Store. За да пробвате новата функция, отворете Settings > Privacy > Tracking на вашия iPhone или iPad.

 

  1. Вижте новите функции на началния екран

app-library-in-ios-14.5

iPhone вече има подобна на чекмедже функция, наречена App Library, която действа като склад за съхранение на всички приложения, които не използвате редовно. Можете да получите достъп до библиотеката с приложения, като плъзнете отдясно наляво на екрана покрай всичките си текущи начални екрани. За пръв път за iPhone се появява и възможността за поставяне на джаджи на началния екран. Apple предостави на разработчиците инструментите за създаване на нов стил на джаджа, който със сигурност ще накара приятелите ви с Android да завиждат.

 

  1. Създайте персонализирана джаджа Smart Stack

Говорейки за джаджи, можете да използвате Apple Smart Stack. Можете да създадете свой собствен куп приспособления, като използвате същата техника, която бихте използвали за създаване на папка с приложения. На практика отнема повече време, за да решите кои джаджи да включите, отколкото за да създадете папка.

 

  1. Направете свои собствени икони на приложенията

iphone-ios-14.5-icons

Apple също добави нови функции към приложението си за преки пътища, като най-популярна е възможността да създавате свои собствени икони на приложения и напълно да персонализирате външния вид на телефона си. Така вместо иконата на приложението Apple Mail можете да изтеглите икона, която да я замени със снимка на сладка котка например. Процесът е досаден, но ако искате начален екран, който не прилича на никой друг, си заслужава времето.

 

  1. Използвайте приложения, без да ги инсталирате, благодарение на App Clips

Помислете за App Clips като миниатюрни приложения, които ви показват само част от това, което пълното приложение може да направи. Но пък не се налага да го инсталирате.

 

  1. iPhone 12 Pro и Pro Max могат да правят необработени снимки

Това със сигурност е функция за любителите на фотографията и онези, които искат да извлекат малко повече от своята iPhone камера. Изданието на iOS 14.3 добавя Apple ProRaw фото формат, който ви позволява да правите снимки, използвайки „суров“ формат за фотография, и да правите промени в него без никакво влошаване на изображението, както когато снимката се конвертира в JPG (стандарт за приложението на камерата на Apple).

 

  1. Тренирайте у дома с Fitness Plus

Apple_fitnessplus

При затворени или работещи с ограничен капацитет фитнес зали, сега е моментът да тренирате у дома. Услугата на Apple Fitness Plus е вградена директно във вашия iPhone, iPad и Apple TV и използва Apple Watch за проследяване на тренировката. Водените видео тренировки се издават ежеседмично, с опции за всички различни нива на фитнес.

 

  1. Време за разходка

Говорейки за Fitness Plus, iOS 14.4 и WatchOS 7.3 добавиха нова тренировка, наречена Time to Walk. Apple работи с известни личности, които ходят на виртуална разходка с вас, разказвайки вдъхновяващи истории, преплетени с личен избор на музика. Ще трябва да инсталирате актуализации на часовника и телефона си, преди да можете да го използвате.

 

  1. Картина в картина идва на iPhone

Вече не се налага да решавате дали искате да гледате поток от Twitch или да разглеждате Reddit на вашия iPhone. С iOS 14 можете да правите и двете едновременно, тъй като Apple добави режим „картина в картина“ (PiP) към iPhone. IPad има тази функция от няколко години, така че е хубаво да видим, че и iPhone я получава. Когато започнете да гледате видео, трябва само да напуснете приложението и да се върнете на началния екран, за да задействате PiP. Има някои приложения, като YouTube, които не поддържат функцията. Можете да видите списък с всички приложения, инсталирани на вашия телефон, които го поддържат, като отворите Settings > General > Picture in Picture.

 

  1. Изтриването на приложения може да ви обърка

С добавянето на библиотеката с приложения вече има допълнителна стъпка, когато става въпрос за изтриване на приложение от телефона ви, а за дългогодишни потребители на iPhone това не е съвсем просто. Но бързо ще свикнете.

 

  1. Изхвърлете Apple Mail и Safari

Apple добави възможността да изтрива свои собствени приложения от вашия iPhone преди няколко години, но все още нямаше как да зададете приложения като Gmail или Outlook като приложение за имейл по подразбиране. Е, сега можете, но Apple ограничи тази нова функция само до имейл и уеб браузъри.

 

  1. AirPods Pro има нова аудио функция

IPhone и iPad не са единствените устройства, които получиха сериозна актуализация. Apple AirPods Pro също получи актуализация на фърмуера, която добави нова функция, наречена Spatial Audio. За да я използвате, ще ви трябва iPhone или iPad с iOS 14. Щом двете устройства се актуализират, когато гледате видео, звукът ще следва движенията на главата ви, като се регулира при всяко завъртане. Дейвид Карнои от CNET го определи като „извънбюджетно изживяване“. И не греши.

 

  1. iPad изглежда повече като Mac отвсякога

iPadOS 14 включва няколко нови функции и подобрения, които доближават интерфейса му до това да изглежда и да работи като Mac. Разгледайте го и ще разберете защо.

 

  1. Скритите функции са най-добрите характеристики

Има няколко скрити функции в iOS 14, които правят някои наистина невероятни неща. Например, нова функция ви позволява да почуквате по гърба на телефона си два или три пъти, задействайки скрийншот или стартиране на приложение. Досега открихме общо тринадесет скрити функции.

 

  1. Нови функции за поверителност

Запазването на личната ви информация е една от основните маркетингови точки на Apple, а iOS 14 отива още по-далеч, за да ви помогне в това отношение. Има нови настройки за споделяне на местоположението, които ще ограничат дали дадено приложение да вижда точното ви местоположение, или по-обща област. Има и нова точка за уведомяване, която ще ви каже кога дадено приложение използва камерата или микрофона на телефона ви, както и по-фини контроли за това до кои снимки има достъп приложението.

 

  1. Нови трикове за камера

В приложението Camera има няколко фини, но важни нови функции. Например, когато правите снимка през нощта, има ново ръководство, което да ви напомня да стоите неподвижни. Ще видите линии, които ви показват как да държите камерата. Има и нов диск за регулиране на експозицията и можете да направите много снимки много по-бързо.

 

  1. Направете страхотни селфита

Друга нова функция в приложението Camera е нова настройка за предната камера, която със сигурност ще помогне на вашите селфита да заблестят. Новият режим на огледало принуждава камерата да действа по-скоро като огледало, което може да улесни увереността, че вашият кадър е рамкиран и подреден по начина, по който искате.

 

  1. Тагване и превод в разговор

Сега вече можете да тагнете някого в групов разговор в приложението Messages и да използвате новото приложение на Apple Translate, за да проведете разговор на два напълно различни езика.

 

 

Ако сте харесали статията, четете още такива в нашия блог.

Полезни видеоклипове може да откриете в YouTube канала ни.